Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Артистичне плавання
| Оновлено 27 грудня 2021, 03:38
2732
0

Українські синхроністки мріють про другу олімпійську ліцензію

Збірна України із синхронного плавання вирушила на чемпіонат світу з водних видів спорту

| Оновлено 27 грудня 2021, 03:38
2732
0
Українські синхроністки мріють про другу олімпійську ліцензію
Ігор Заржицький
Найближчої п'ятниці, 12 липня, в Південній Кореї в місті Кванджу розпочнеться вісімнадцятий за ліком чемпіонат світу з водних видів спорту. У програмі змагань - плавання, плавання на відкритій воді, синхронне (артистичне) плавання, стрибки у воду, хай-дайвінг та водне поло.
 
Сьогодні мова піде про синхронне плавання, де харків'янки Анастасія Савчук і Марта Федіна одними із перших серед українських спортсменів вибороли ліцензію на Олімпійські ігри 2020 року. Сталося це у травні на Кубку Європи. Там українські дівчата посіли друге місце і гарантували собі поїздку до Токіо.
 
Цікаво, що цей дует Савчук-Федина в такому вигляді народився зовсім нещодавно, лише наприкінці минулого року. Тоді у грудні на змаганнях Кубка України Настя і Марта вперше разом виступили в офіційному старті і відразу ж посіли перше місце. Потім були успіхи на етапах Світової серії і, нарешті, то бажане срібло на травневому Кубку Європи, яке дозволило їм потрапити на Олімпіаду-2020. Ще цей дует унікальний тим, що до нього увійшли досить досвідчена спортсменка, учасниця Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, дворазова чемпіонка Європи і триразова бронзова призерка чемпіонату світу 23-річна Анастасія Савчук та зовсім юна 17-річна Марта Федіна, яка до цього всі свої медалі на міжнародному рівні завойовувала, в основному, в юніорських змаганнях.
 
І ось напередодні від'їзду на чемпіонат світу з водних видів спорту в харківському басейні «Локомотив» відбулося вшанування Анастасії Савчук та Марти Федіної, які були визнані кращими спортсменками Харкова та області за підсумками виступів в травні нинішнього року. Вони отримали спеціальні нагороди «Спортивна зірка Слобожанщини» з рук голови Харківського регіонального відділення Національного олімпійського комітету України Віктора Христоєва. Також були відзначені наставники синхроністок заслужені тренери України Світлана Саідова, Валерія Меженіна і Олеся Зайцева.
 
Після нагородження розмовляю з майбутніми учасницями Олімпійських ігор.
 
- Настя, наскільки я пам'ятаю у Вас це вже друга така нагорода «Спортивна зірка Слобожанщини». Вірно?
А.Савчук: - Так, все вірно. В минулому році мене вже визнавали найкращою спортсменкою Харкова. Хочу сказати, що і тоді, і зараз дуже приємно отримувати таку нагороду. Адже в нашому місті величезна кількість спортсменів, які успішно виступають на найпрестижніших чемпіонатах і турнірах. Бути в числі кращих або найкращою, я вважаю, це велика честь для будь-якого спортсмена.
 
- Марта, а які відчуття випробовує спортсменка у 17 років, коли її визнають найкращою у величезному місті?
М.Федіна: - Тільки самі позитивні. Чесно кажучи, коли виступала на змаганнях, про таку нагороду не думала. А коли дізналася, що мене і Настю визнали найкращою у Харкові, було дуже приємно. Тепер треба намагатися постійно доводити, що таке визнання було невипадковим.
 
 
- Ваш дует був створений всього лише півроку тому і вже у вас великий успіх. Як ви вважаєте, за рахунок чого зуміли досягти такого результату, особливо якщо врахувати, що тут треба мати абсолютну синхронність і взаєморозуміння?
А.Савчук: - Перш за все, хочу сказати, що для мене це вже не перший досвід виступу в дуеті. У минулому році в парі зі мною була Єлизавета Яхно, з якою ми також на міжнародних змаганнях вигравали багато медалей різного ґатунку. Але наші наставники на чолі із головним тренером збірної країни, заслуженим тренером України Світланою Саідовою вирішили, що ми з Мартою Федіною більше підходимо один одному (по зросту, комплекції і т.д.) і у нас має все вийти ще краще. Їм, напевно, видніше. І, якщо є позитивний результат (завоювання олімпійської ліцензії), значить все було зроблено вірно. Крім того, ми давно разом тренуємося в харківському басейні «Локомотив», знаємо вимоги наших тренерів. Тому знайти спільну мову і взаєморозуміння особливої складності не становило.
М.Федіна: - У мене теж був досвід виступу в дуеті із Сашою Коваленко в юніорському віці. Також в минулому році я була запасною в дуеті Насті Савчук та Лізи Яхно, знала всі їхні програми. Тому коли нас з Настею об'єднали, для мене вже багато було знайоме. Додам ще, що у нас в самій команді дуже сильна конкуренція і ми змагалися за лідерство з сестрами Владиславою і Мариною Алексєєвими. Я вважаю, що саме така конкуренція допомогла нам в підсумку досягти необхідного результату.
 
- Ви завоювали олімпійську ліцензію з першого відбору на Кубку Європи. А які ще були варіанти потрапити на Олімпіаду?
А.Савчук: - Другий відбір для дуетів буде проходити саме зараз на майбутньому чемпіонаті світу в Південній Кореї. І третій, заключний, вже у травні наступного року. Але з кожним разом кількість ліцензій зменшується, а конкуренція зростає.
М.Федіна: - Тому для нас краще було завоювати місце в олімпійській збірній з першого відбору, щоб тепер спокійно без особливого нервового напруження готуватися до Олімпійських ігор.
 
- На минулій Олімпіаді в Бразилії Настя виступала у складі збірної України і на сьогодні залишилася єдиною спортсменкою, яка продовжує активні виступи. А Марта була в зовсім юному віці і дивилася змагання по телевізору. Скажіть, чи могли ви тоді припустити, що всього лише за три роки все так зміниться?
А.Савчук: - Ні, звичайно. Я передбачала, що хтось піде, закінчить виступи, але щоб повністю змінився склад збірної, уявити було складно. Проте, у харківської школи синхронного плавання такий високий потенціал, що недавні юніорки в найкоротший термін зуміли успішно замінити більш досвідчених спортсменок і ми дуже сподіваємося, що на майбутньому чемпіонаті світу будемо боротися за ще одну ліцензію на Олімпіаду-2020 у групі. Нам обов'язково треба потрапити до трійки призерів.
М.Федіна: - Я дивилася Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро, дуже переживала за наших дівчат і мріяла про те, що коли-небудь і я зможу потрапити до складу дорослої збірної України. Але те, що це станеться так швидко, не думала. Дуже хочеться тепер завоювати ліцензію у групі і ми будемо для цього робити все, що від нас залежить. Всі дівчата налаштовані дуже рішуче, з нетерпінням чекаємо старту чемпіонату світу.
 
 
- Останнім часом на чемпіонатах світу і Європи, етапах Світової серії та інших престижних турнірах розігруються медалі окремо в технічній і довільній програмах. А на Олімпійських іграх, як і раніше, даються нагороди тільки за сумою двоборства. У зв'язку з цим питання - у вашого дуеті що краще виходить технічна або довільна програма?
А.Савчук: - У технічній програмі нам під силу трохи легше, але є п'ять обов'язкових елементів, які треба виконати бездоганно. А довільна програма більш складна у фізичному плані і тут треба дотерпіти до самого кінця. Так що в обох видах програми є свої особливості.
М.Федіна: - Намагаємося показувати свій максимум в обох програмах, а що виходить краще, що гірше вже визначають тренери і судді на змаганнях.
 
- Крім дуету ви постійно виступаєте в групі, комбі, хайлайте, а Марта ще і в соло. Скажіть, як можна запам'ятати все елементи, комбінації, не помилитися з музикою?
А.Савчук: - Ми дуже багато працюємо над кожною програмою, тому, коли виходимо на старт, то все вже виходить майже автоматично. Тільки на самому початку роботи над новою програмою десь щось можна переплутати. А в подальшому тільки вдосконалюємо кожен елемент. Я думаю, що якщо, наприклад, раптово вимкнути музику, ми все одно будемо продовжувати програму в тому ж ритмі і з тією ж інтенсивністю. Але все-таки краще виконувати програму під музику (посміхається).
М.Федіна: - Кожен день у нас проходять багатогодинні тренування, тому все вже відпрацьовано до дрібниць. Якщо говорити по часу, то найтривалішою є програма комбі, а найкоротка програма в дуетах. Звичайно ж, іноді буває, що ми щось робимо не так, але це зустрічається дуже рідко.
До речі, наші програми в дуеті по ходу нинішнього сезону тренери змінювали кілька разів і перед відбором на Олімпіаду програма була замінена всього за три тижні до старту. І, як виявилося, все було зроблено правильно.
А.Савчук: - Я хочу додати, що саме з цією програмою ми будемо виступати на чемпіонаті світу і наша мета тут завоювання медалей.
 
- З ким плануєте вести боротьбу за медалі на майбутньому чемпіонаті світу?
А.Савчук: - Швидше за все, це будуть дуети з Росії, Китаю і Японії. Багато що ще буде залежати від суддівства. Треба бути явно сильнішими за своїх суперниць, щоб судді поставили нам оцінки вище.
М.Федіна: - Цей чемпіонат світу ми розглядаємо вже з прицілом на Олімпійські ігри, де також маємо намір боротися за призові місця. Так що мотивація у нас і на чемпіонат світу, і на Олімпіаду.
 
- Нещодавно ваш вид спорту змінив свою назву - замість синхронного плавання стало артистичним. Ви яку назву підтримуєте?
А.Савчук: - Синхронне плавання. Ця назва все ж більше відповідає суті нашого виду спорту.
М.Федіна: - Я теж за синхронне плавання. Ми з самого раннього дитинства займаємося синхронним плаванням плюс, звичайно, артистизм, без нього успіху не доб'єшся. Але сама назва артистичне плавання, мені здається, не зовсім підходить нашому виду спорту.
 
 
Хто ваші головні вболівальники, хто вас підтримує і переживає за ваші виступи?
А.Савчук: - Всі мої рідні і близькі. Якщо ми виступаємо в Харкові, вони завжди приходять мене підтримати.
М.Федіна: - А у мене вся сім'я спортивна - батьки, бабуся та дідусь свого часу займалися великим спортом, мають звання майстрів спорту і знають як важлива підтримка. Я їм за це дуже вдячна.
 
Після того, як Анастасія Савчук і Марта Федина пішли готуватися до від'їзду на чемпіонат світу, я поставив кілька запитань головному тренеру національної збірної України Світлані Саідової.
 
- Світлана Борисівна, це було Ваше рішення поставити в дует разом Савчук та Федіну?
- Так, моє. Попередній дует Анастасія Савчук - Єлизавета Яхно виступав непогано, але вони візуально виглядали не так, як нам хотілося. При цьому хочу нагадати, що Ліза в минулому році була визнана кращою спортсменкою в світі із синхронного плавання. Марта в цьому плані більше підходить для Насті і вони відразу ж показали, що мають високий потенціал. У нас же є ще один відмінний дует в особі сестер Алексєєвих - Владислави і Марини, які ставали срібними призерами юніорського чемпіонату світу, тому нам було з кого вибирати. Обидва дуети прекрасно проявили себе у Світовій серії, завойовували золоті медалі. І все ж ми зробили вибір на користь Савчук і Федіної, які на Кубку Європи посіли друге місце і принесли Україні олімпійську ліцензію в Токіо.
 
- У порівнянні з Олімпіадою 2016 року і чемпіонатом світу 2017 року склад збірної змінився кардинально, але тим не менше Ви ставите перед своїми вихованцями найвищі завдання. Впевнені в них?
- Я вірю в своїх спортсменок і бачу, що вони здатні на хороший результат. Так, у них немає досвіду чемпіонату світу, але вони вже брали участь в етапах Світової серії, перемагали в них і ставали призерами. Дуже важливо буде правильно розподілити сили, адже тут кожен день буде по кілька стартів в різних дисциплінах. Це складно і психологічно, і фізично. Плюс є різниця за часом. Проте, всі ми сподіваємося на успішний виступ.
 
- А що стосується суддівства. Адже вже не раз наші спортсменки недораховувалися нагород через, скажімо так, спірних рішень арбітрів?
- Дуже хотілося б, щоб суддівство було на високому рівні. Але для того, щоб судді поставили високі оцінки, треба все робити не тільки правильно, а й переконливо. Шкода тільки, що на цей чемпіонат не запрошені судді з України.
 
- Бажаємо усієї нашої збірної успішно виступити на чемпіонаті світу з синхронного (артистичного) плавання і виконати поставлені завдання. Чекаємо від спортсменок яскравих і барвистих виступів.
- Спасибі за побажання. Постараємося виступити гідно і порадувати українських вболівальників.
 
Склад збірної України з синхронного (атрістіческого) плавання на чемпіонаті світу:
Анастасія Савчук, Марта Федіна, Єлизавета Яхно, Яна Нарежна, Владислава Алексєєва, Марина Алексєєва, Олександра Коваленко, Вероніка Гришко, Валерія Апрелєва, Аліна Шинкаренко, Катерина Резник, Дар'я Корнєєва (всі представляють харківський фізкультурно-спортивний клуб «Локомотив»).
 
Розклад змагань
12 липня
Соло. Технічна програма. Півфінал
Дует. Технічна програма. Півфінал
13 липня
Мікст. Технічна програма. Півфінал
Соло. Технічна програма. Фінал.
14 липня
Група. Технічна програма. Півфінал
Дует. Технічна програма. Фінал
15 липня
Соло. Довільна програма. Півфінал
Мікст. Технічна програма. Фінал
Хайлайт. Довільна програма. Фінал
16 липня
Дует. Довільна програма. Півфінал
Група. Технічна програма. Фінал
17 липня
Група. Довільна програма. Півфінал.
Соло. Довільна програма. Фінал
18 липня
Комбінована програма. Півфінал
Дует. Довільна програма. Фінал
19 липня
Мікст. Довільна програма. Півфінал
Група. Довільна програма. Фінал
20 липня
Мікст. Довільна програма. Фінал
Комбінована програма. Фінал
 
Ігор ЗАРЖИЦЬКИЙ
 
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 5
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон
Футбол | 25 квітня 2024, 18:34 10
Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон

Екстренер «Динамо» розхвалив Володимира Бражка

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.