Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 27 червня 2019, 23:37
2783
0

Стронгмен: Львів виграв парний чемпіонат України

Львівський дует Павло Кордіяка – Юрій Огоновський виборов «золото» парного чемпіонату України

| Оновлено 27 червня 2019, 23:37
2783
0
Стронгмен: Львів виграв парний чемпіонат України
Sport.ua

Трускавець гостинний для стронгменів

За  гарною традицією, дуети у складі атлетів-супертяжів  визначають з-поміж себе найпотужнішу команду у курортному Трускавці. Ось і цього разу змагання, яке Федерація стронгмену України організувала за підтримки Трускавецької міської Ради, зібрало у центрі міста аншлаг. Зокрема, було чимало гостей з Кривого Рогу, які цього літа змушені їхати подалі від рідного регіону, щоби врятуватися від отруйних випарів металургійного комбінату.

Нові формації дуетів

Якщо 2018-го  столичні богатирі взяли потужний реванш «на всіх фронтах»  у львівських ломусів, вигравши упродовж сезону усі три командних змагання, то цього року виникли підстави для  «камбеку». Перш за все, потужно виступають чемпіони 2019  у своїх вагових категоріях - львів’яни Павло Кордіяка та Юрій Огоновський, котрі  багато років дружать і тренуються разом, але однією командою вирішили виступити вперше (торік Кордіяка разом з Климком взяли «бронзу» парного чемпіонату, поступившись дуетам з Києва та Чернівців).

Гарна форма галичан уже робила їх фаворитами турніру, та ще й сприяли обставини. Лідер київської команди Олексій Новиков, котрий  усередині червня взяв участь у турнірі World Strongest Man-2019,  цього року успішно виступає за кордоном - на найпрестижніших турнірах світового класу. В Україні ми побачимо Олексу, швидше за все, на підсумковому змаганні сезону – «Найсильніша людина України», де він відстоюватиме свій чинний титул. Напарник  Олексія  -  Павло Гайша,  лише відновлюється від травми: участь у нинішньому парному чемпіонату стала для нього першою після тривалої перерви. Цього разу Гайша виступив за команду Чернівців, склавши дует з Олександром Кочергіним, який напередодні виграв міжнародний турнір у Чехії (Кордіяка фінішував  там третім). Столицю представляли ветерани стронгмену - 35-річний Сергій Пономарьов та Денис Дубровський, якому днями виповниться 40.

Ще одне цікаве поповнення отримала команда Івано-Франківська – травмованого Романа Шмигельського замінив львів’янин Володимир Климко, що склав бойовий дует з Іваном Шариєм. Підсилилася киянином Андрієм Кошубським й команда Закарпаття, де роль капітана взяв на себе Денис Бережник. Ще дві команди - Суми та  Кривий Ріг,  – були представлені суто уродженцями цих міст.

Трак-пул для розгону

У парному перетягуванні 8-тонної вантажівки гарно виступила найстарша команда чемпіонату:  Пономарьов та Дубровський зуміли протягнути машину на 20 метрів швидше за 20 секунд (19,75 сек.).

Перевершити цей результат зуміли лише обидві галицькі команди. Шарий та Климко були швидшими за киян на 22 сотих секунди, а Кордіяка з Огоновським – на 47 сотих. Згадана трійка дуетів й очолила турнірний залік.

Чернівці нагадують про себе

Чернівці, у складі Кочергіна та Гайші, уже у наступній вправі продемонстрували, що 5-е місце у «Трак-пулі» було лише прикрою осічкою. В естафеті руху («Прогулянка Фермера» - 150 кг на руку на 20 метрів + перенесення гирі-качки вагою 200 кг на 20 метрів), буковинці поступилися лише Кордіяці з Огоновським, одразу ж наздогнавши на другій позиції у загальному заліку Київ.

Львівська пара показала мега-швидкість, перенісши важкенні снаряди на сумарну дистанцію у 40 метрів за 27,38 секунди!

Вартий уваги і результат закарпатського дуету Бережник – Кошубський, які виконали завдання за 44, 63 секунди, більш як на дві  з половиною секунди випередивши київських ветеранів.

Оверхед: прогрес Закарпаття і мега-дуель Львова та Чернівців

В «Естафеті Оверхед» (підйом гантелі «Дамбл» 90 кг + «Лог-ліфт» 140 кг за 90 секунд)  закарпатці продовжили потужне виконання, по 2 рази піднявши кожен снаряд. Такий виступ дозволив Бережнику та Кошубському здійснити стрибок з 5-го на 3-е місце, потіснивши Івано-Франківськ та Київ.

Заключна дуель дисципліни стала супер-видовищем. Дві команди – Львова та Чернівців «помпували» гантелі та колоди одну за одною, вводячи в екстаз багаточисленну публіку на центральному майдані Трускавця!  І все ж, перемога знову була за Кордіякою та Огоновським, які перевершили Кочергіна з Гайшею на 2 підйоми – загальний рахунок 7:5.

Феєричне перекидання покришки

Масу позитивних емоцій подарувала й вправа «Таєр-фліп» (перекидання автомобільної покришки  вагою 360 кг). За 90 секунд атлети  мали зробити це максимальну кількість разів. Боротьба вийшла дуже запеклою: п’ять команд показали ідентичний результат – по 14 перекидань!

У заключній дуелі знову зійшлися дві найкращі пари  чемпіонату – Львів та Чернівці. До певного моменту суперечка йшла ніздря в ніздрю, однак у заключній частині вправи Кордіяка з  Огоновським забезпечили собі відрив (17:15 за перекиданнями), вигравши четверту дисципліну поспіль, чим гарантували собі загальний тріумф у парному чемпіонаті!

Прем’єра гумової кулі вагою 140 кг

Заключна вправа – «Менхуд Стоунз» (перекидання кулі вагою 140 кг через поперечину на висоті 140 см), крім турнірної боротьби за «бронзу», була ще й цікава прем’єрою нового устаткування. На замовлення Федерації стронгмену України,  змагальні кулі виготовили  із пресованої гуми, що має забезпечити довговічність снаряду, адже бетонні кулі часто кришаться й навіть розколюються від падінь. Щоправда, крім стійкості, у гумових куль є й інша специфіка: для їхнього підняття забороняється використання мазі «такі», застосовуваної для кращого зчеплення з  бетонними кулями. При цьому можна «тейпувати» передпліччя та використовувати рукавички.

Історичний кидок Климка

У той час, як із «золотом» та «сріблом» все уже було зрозуміло, на «бронзу» претендували одразу три команди. Перед заключною дисципліною першість вело Закарпаття, що на пів-балу випереджало Івано-Франківськ та на півтора – Київ. Після того, як кияни Пономарьов та Дубровський не впоралися з кулею, Денис Бережник прагнув здійснити перекидання, яке б фактично гарантувало закарпатцям «бронзу». Однак, заклавши снаряд  на стегна, хустянин не зумів піднятися з ним  для здійснення завершального руху.

А от Володимир Климко таки перекинув кулю нового зразка, ставши першим атлетом, котрий зробив це на змаганні, чим заніс своє ім’я до Книги  історії.  До того ж, успішна спроба  принесла Івано-Франківську бронзові нагороди парного чемпіонату!

Майстер-клас Кочергіна та Кордіяки

Виступи Чернівців та Львова фактично стали виконанням на біс і хлопці знову подарували вболівальникам свято!

Спочатку Олександр Кочергін здійснив своєрідний хет-трик  у вигляді трьох перекидань через планку! Його напарник Павло Гайша так і не приступив до справи – Сашко не дав йому такого шансу!

Однак три перекидання не стали максимумом цього дня! Павло Кордіяка у завершальному виступі на цьому чемпіонаті подарував ще одну феєрію сили, на один раз перевершивши результат опонента! Як і у випадку з Чернівцями, Огоновський лише асистував напарнику – а що робити, коли у партнера таке сильне бажання показати свою міць?! J

Вигравши п’ять вправ із п’яти, львів’яни отримали беззаперечну перемогу. Зрештою, й статус віце-чемпіона Чернівці так само здобули дуже впевнено.

Кінець цього тижня обіцяє продовження цікавих протистоянь : 28 червня у Києві відбудеться етап Кубка України (у рамках фестивалю «Звитяга Нескорених»), а 30 серпня у Хмельницькому – ще один  парний чемпіонат України, але серед атлетів легшої вагової категорії (атлет до 95 кг + атлет до 110 кг).

Парний чемпіонат України зі стронгмену (без обмеження ваги). Технічні результати:

1. Львів (Павло Кордіяка, Юрій Огоновський) – 35 очок
2. Чернівці (Олександр Кочергін, Павло Гайша) – 27
3. Івано-Франківськ (Іван Шарий, Володимир Климко) – 19,5
4. Закарпаття (Денис Бережник, Андрій Кошубський) – 15
5. Київ (Денис Дубровський, Сергій Пономарьов) – 13,5
6. Кривий Ріг (Роман Сірманов, Богдан Ксенчук) – 10,5
7. Суми (Руслан Петруня, Андрій Дмитрієв) – 9,5

Повна таблиця (клікабельна):

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.