Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 21 червня 2019, 12:27
19992
2

Яскраве майбутнє футболу: 5 вундеркіндів чемпіонату Європи-2019 U-21

Sport.ua виділяє найбільш талановитих і молодих учасників континентальної молодіжної першості

| Оновлено 21 червня 2019, 12:27
19992
2
Яскраве майбутнє футболу: 5 вундеркіндів чемпіонату Європи-2019 U-21
uefa.com

З 16 по 30 червня на полях Італії та Сан-Марино відбудеться розіграш 22-го в історії розіграшу чемпіонату Європи серед молодіжних команд (U-21). У фінальний турнір відібралися дванадцять збірних, які були розділені на три групи. Так, в групі А грають Італія, Польща, Бельгія та Іспанія, в групі В - Німеччина, Австрія, Сербія і Данія, а в групі С - Румунія, Австрія, Англія й Хорватія.

До поточного моменту всі команди провели по одному поєдинку на турнірі. Матчі групової стадії завершаться 24 червня, після чого розіграш континентальної першості піде за прискореним варіантом плей-офф - три переможці груп, а також одна краща команда серед тих, хто займе другі місця, вийдуть в півфінал, де визначать фіналістів. Вони-то в очній боротьбі і з'ясують, хто буде найближчі два роки вважатися кращою молодіжною збірною Європи.

На турнірі представлено чимало яскравих футболістів, багато з яких вже грають в основі топ-клубів континенту. Згідно з регламентом, участь в змаганні можуть взяти гравці, народжені після 1 січня 1996 року. З цієї причини на чемпіонаті Європи є навіть 23-річні футболісти, які, звичайно ж, вже встигли здобути чималу популярність. Мова, перш за все, про Лоренцо Пеллегріні з «Роми», Пабло Форнальса з «Вест Гема», Фабіана Руїса з «Наполі», Джонатана Та з «Байєра», Махмуда Дауда з дортмундської «Боруссії».

Але ми пропонуємо поговорити про тих учасників турніру, хто народився після 1 січня 1998 року, а отже, зможе зіграти не тільки на нинішньому молодіжному Євро, а й при певному збігу обставин - на наступному, який в 2021 році приймуть Угорщина та Словенія. З цієї причини в наш список не потрапляють англієць Ван-Біссака, серб Йович та багато хто ще, але в ньому є інші цікаві персонажі.

Уссем АУАР (30.06.1998, Франція, «Ліон»)

У день фіналу нинішнього молодіжного чемпіонату Європи Уссему Ауару виповниться тільки 21 рік. Це означає, що теоретично він може виграти першість континенту серед команд U-21 двічі - в 2019-му, а потім ще і в 2021-му.

Ауар є вихованцем «Ліона», народившись, до того ж, в однойменному місті. З весни 2017 року молодого хавбека почали залучати до ігор за першу команду «ткачів» і він майже відразу ж сподобався вболівальникам та експертам. Два останні сезони Ауар провів уже в статусі ключового футболіста «Ліона», виконуючи серйозний обсяг роботи. Зокрема, за підсумками розіграшу чемпіонату Франції-2018/19 Ауар розділив 3-4 місця з одноклубником Ндомбеле за кількістю передач в останню третину поля - на рахунку обох футболістів по 344 паси.

На поточному чемпіонаті Європи Ауар вже встиг зіграти проти Англії в першому турі. Вийшовши в стартовому складі французької команди, Уссем провів на полі 82 хвилини, після чого був замінений. На 66-й хвилині Ауар при рахунку 0:1 не реалізував пенальті, проте ця невдача не стала для Франції фатальною і «триколірні» змогли добути вольову перемогу над суперником з рахунком 2:1.

На даний момент Ауар є одним з найбільш «ласих шматочків» для практично всіх топ-клубів Європи на трансферному ринку. Його вартість оцінюється порталом Transfermarkt в 45 мільйонів євро, хоча ще в жовтні 2017 року становила жалюгідні 800 тисяч євро. Однак немає сумнівів, що боси «Ліона» не захочуть продавати свого таланта навіть за 45 мільйонів, а побажають отримати як мінімум удвічі більше.

Ніколо ДЗАНЬОЛО (02.07.1999, Італія, «Рома»)

19-річний центральний півзахисник Ніколо Дзаньоло яскраво проявив себе як раз у сезоні, що завершився. Влітку 2018 року він перебрався з «Інтера», де в нього так і не повірили, в «Рому». Римський клуб заплатив за трансфер 4,5 мільйона євро і абсолютно не пошкодував.

Дзаньоло спромігся практично з ходу стати однією з ключових фігур в півзахисті «Роми». У Серії А-2018/19 на рахунку Ніколо 27 поєдинків, 4 голи та 2 результативні передачі. Нині цей півзахисник - один з головних кадрових активів «Роми», хоча далеко не факт, що «вовкам» вдасться зберегти Дзаньоло в своїх рядах після літньої трансферної «кватирки». Згідно чуток, римляни готові розглянути варіант продажу Ніколо, який вже встиг дебютувати за національну збірну Італії, за 70-80 мільйонів євро.

На Євро-2019 U-21 Дзаньоло з'явився в стартовому складі на поєдинок проти Іспанії (3:1), проте вже на 42-й хвилині був змушений покинути матч через отриману травму. Поки невідомо, чи зможе Ніколо продовжити виступи на турнірі, але, не дивлячись на свої 19 років, його потенційна відсутність не кращим чином може позначитися на грі й результаті італійської команди.

Відзначимо, що Transfermarkt оцінює контракт Дзаньоло в 40 мільйонів євро. Це неймовірний прогрес, якщо враховувати, що ще влітку минулого року аналітики виставляли ціну на Ніколо в розмірі 1 мільйона.

Мойзе КІН (28.02.2000, Італія, «Ювентус»)

Про неймовірно талановитого форварда на ім'я Мойзе Кін, який росте в академії «Ювентуса», почали говорити ще на початку сезону-2016/17. Саме тоді юний футболіст почав залучатися до тренувань із першою командою «Старої синьйори», а в листопаді 2016- го дебютував за неї в офіційному матчі - проти «Пескари» (3:0) в Серії А.

Чемпіонат-2017/18 Мойзе Кін на правах оренди відіграв у «Вероні», а потім повернувся в «Ювентус». Поки конкурувати із зірковими гравцями атаки туринців для Кіна складно, однак на його рахунку 6 голів в 13 поєдинках Серії А-2018/19, причому в стартовому складі Мойзе виходив лише 5 разів, а решта його появ на полі траплялися після виходів на заміну.

Мойзе Кін, як і Дзаньоло, вже встиг зіграти кілька матчів у складі головної збірної Італії, а на матч Євро-2019 U-21 проти іспанців вийшов в стартовому складі. Відзначитися не зміг, провівши гру досить пасивно (жодного удару по воротах, лише 6 передач і 4 спроби обведень, успішною з яких стала тільки одна). Не дивно, що на 60-й хвилині Кін був замінений, але це зовсім не говорить, що на нього більше не розраховують, адже в такому віці невдачі трапляються у кожного і з успіхами вони чергуються дуже і дуже часто.

Transfermarkt оцінює Кіна в 40 мільйонів євро, хоча ще влітку минулого року не бачив Мойзе дорожчим за 12 мільйонів. Втім, поки не віриться, що «Ювентус» буде взагалі готовий продати свого перспективного таланта, а тому обговорювати вартість контракту форварда можна лише з точки зору задоволення банальної цікавості.

Філ ФОДЕН (28.05.2000, Англія, «Манчестер Сіті»)

Один з найбільш яскравих і талановитих вихованців академії «Манчестер Сіті» останніх років Філ Фоден поступово вводиться до складу «городян» досвідченим менеджером Хосепом Гвардіолою. На даний момент важливо не те, скільки Фоден відіграв поєдинків в рядах «Сіті», а те, що в нього вірять і на нього розраховують в майбутньому. Тому Філ старанно працює на тренуваннях, вбираючи тактичні вказівки від Гвардіоли, і це обов'язково принесе йому користь в подальшому.

У Прем'єр-лізі Фоден дебютував ще в сезоні-2017/18, але тоді провів лише 44 хвилини в 5 поєдинках. У розіграші чемпіонату Англії, який нещодавно завершився, на рахунку хавбека було вже 327 хвилин в 13 матчах, причому в трьох іграх Фоден удостоювався честі вийти в стартовому складі. Філ встиг відкрити і рахунок забитим м'ячам за «городян», відзначившись переможним голом у важливій квітневій зустрічі проти «Тоттенгема» (1:0).

У національній збірній Англії Фоден поки дебютувати не встиг, але за «молодіжку» зіграв в першому поєдинку на Євро-2019 U-21 проти Франції з перших хвилин. На початку другого тайму саме Філ точним ударом вивів англійців вперед, але в кінцівці «молоді леви» не встояли, пропустили два м'ячі і в підсумку програли - 1:2.

Трансферна вартість Фодена за оцінками Transfermarkt становить 25 мільйонів євро. За останній рік вона зросла рівно уп'ятеро, і немає сумнівів, що це далеко не межа - аж надто багатогранний і серйозний талант у Філа.

Ярі ВЕРХАЕРЕН (12.07.2001, Бельгія, «Андерлехт»)

Наймолодший учасник цьогорічного чемпіонату Європи U-21. У той час, коли в заявках інших збірних немає гравців молодше 19 років, бельгійці вирішили привезти на турнір 17-річного хавбека «Андерлехта» Верхаерена. І це далеко не аванс таланту юного футболіста - в сезоні-2018/19 він встиг стати одним з найважливіших гравців брюссельської команди, провівши в чемпіонаті Бельгії 21 матч (19 - в основі) і відзначившись 2 голами, а також 4 асистами.

У 2018-му Верхаерен встиг зіграти за юнацьку збірну Бельгії U-17 на чемпіонаті Європи в Англії, а вже через рік потрапив в заявку молодіжної збірної країни - серйозний прогрес і визнання заслуг молодого хавбека.

У стартовому поєдинку бельгійців на цьому чемпіонаті Європи Верхаерен опинився на лаві запасних, але на 63-й хвилині був першим, кого тренерський штаб випустив на заміну, намагаючись підсилити гру. Створити диво Ярі не зміг, а його команда у запеклій боротьбі програла - 2:3. Однак це зовсім не означає, що Верхаерен не виправдав очікувань - його час ще безумовно попереду.

Незважаючи на дуже юний вік, аналітики порталу Transfermarkt вже зараз високо оцінюють вартість контракту Верхаерена - 15 мільйонів євро. Очевидно, що економічну цінність свого таланта розуміють і боси «Андерлехта», які в кінці березня вже перепідписали з Ярі новий контракт, розрахований до літа 2022 року.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
New Zealander
Печально, що нема українців і України в списку