Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 06 червня 2019, 16:51
20850
29

Складнощі вибору, або Чому Зозулю не викликають до збірної

Оглядач Sport.ua аналізує ситуацію з форвардами, що склалася в національній команді країни

| Оновлено 06 червня 2019, 16:51
20850
29
Складнощі вибору, або Чому Зозулю не викликають до збірної
AS. Роман Зозуля

Перед матчами відбіркового циклу на Євро-2020 з Сербією та Люксембургом тренерський штаб збірної України відчуває ряд складнощів, викликаних кадровими питаннями. Не встиг повноцінно відновитися від травми Андрій Ярмоленко, під питанням участь в поєдинках Марлоса, а Жуніор Мораес, навколо натуралізації якого у збірної України виникло чимало проблем юридичного характеру, має проблеми з ребрами, через що також достроково завершив цей сезон.

У підсумку замість Мораеса Андрій Шевченко прийняв рішення довикликати в розташування національної команди форварда «Динамо» Артема Бєсєдіна. Також в рядах «синьо-жовтих» є Роман Яремчук з «Гента» і Артем Кравець з «Кайсеріспору». На думку певної частини вболівальників, Шевченко та його помічники незаслужено ігнорують Романа Зозулю, який непогано проявляє себе в іспанській Сегунді. Той є одним з кращих бомбардирів «Альбасете», провівши в другому за рангом іспанському дивізіоні вже 11 м'ячів в 35 поєдинках.

Очевидно, що навіть нинішній підбір форвардів в особі Яремчука, Бєсєдіна та Кравця навряд чи буде якось рівномірно задіяний в двох найближчих офіційних матчах. Швидше за все, форварди «Гента» і «Динамо» виявляться для Шевченка пріоритетними варіантами, а Кравець в черговий раз викликаний, як то кажуть, про запас.

Виявився б корисним в цій ситуації ще й Зозуля? Спробуємо розібратися, використовуючи статистичні показники від Wyscout.



Цифри свідчать про те, що самим працьовитим з трійки Зозуля-Бєсєдін-Яремчук є саме форвард «Динамо». Він в середньому за матч виконує на 10 дій більше, хоча в якості чимало поступається Яремчуку. Зозуля з точки зору працездатності в розрізі загального числа техніко-тактичних дій виглядає в найменш презентабельному ракурсі – його і кількісний, і якісний показники нижчі, ніж у конкурентів. При цьому, тут і надалі потрібно робити поправку на рівень турнірів, в яких виступають нападники. Мабуть, якщо Сегунду та українську Прем'єр-лігу ще можна з неабиякою часткою умовності урівняти між собою, то ось сучасна Ліга Жюпілер (комерційна назва чемпіонату Бельгії) виглядає явно більш конкурентоздатною, а тому до показників Яремчука слід ставитися все ж з великою увагою та серйозністю.

Важливим є те, що навіть в більш сильнішій лізі Яремчук виявляє свою здатність бути гострішим та небезпечнішим за двох інших форвардів з нашої вибірки. В активі «українського бельгійця» в середньому за матч практично вдвічі більше ударів по воротах суперників, хоча з відсотком точності справи йдуть не дуже. Однак саме Яремчук виглядає найбільш переважно, якщо брати до уваги збірно-усереднений показник очікуваних голів (xG). Зозуля та Бєсєдін в цьому компоненті знаходяться приблизно на одному рівні.

З точки зору максимальної інтеграції в командну гру через активну участь в перепасовках Яремчук також дає фору конкурентам. Якщо в точності передач у всіх трьох приблизно рівні показники, то ось за кількістю пасів форвард «Гента» явно в лідерах. У Зозулі ж справи в грі через пас йдуть, м'яко кажучи, не дуже. При цьому, форвард «Альбасете» програє колегам по амплуа з «Динамо» і «Гента» як за загальною кількістю передач, так і за кількістю пасів в останню третину та штрафний майданчик суперника. З цієї статистики може здатися, що Зозуля більш орієнтований на ворота опонентів, ніж на спроби вести загальнокомандні дії, але подібне припущення розсипається, якщо згадати вищезазначені показники ударів по воротах – там форвард «Альбасете» також аж ніяк не в лідерах.

Певна статичність в діях Зозулі підкреслюється й іншими статистичними показниками – по забігах з м'ячем, торканням в штрафному та обведенням форвард «Альбасете» поступається і Бєсєдіну, і Яремчуку. Можливо, когось здивує, але найбільш технічним серед обраної трійці є саме нападник «Динамо», що здійснює трохи більше в середньому за матч обведень, ніж Яремчук. Однак в аспекті Бєсєдіна обов'язково потрібно згадувати про скудність вибірки поєдинків, викликаної тривалим відновленням цього форварда від пошкодження в сезоні-2018/19.

У чому Зозуля не зраджує собі, так це в чималій кількості потраплянь в офсайд. За цим компонентом українець, який грає в Іспанії, випереджає як Яремчука, так і Бєсєдіна. А ось заробляти на собі фоли Роману «іспанському» вдається краще, ніж Роману «бельгійському», щоправда, обидва однаково поступаються Артему Бєсєдіну, який в складі «Динамо» має показник порушень з боку суперника в 2,39.



Здавалося б, де вже точно Зозуля повинен лідирувати зі знаком «плюс», так це в єдиноборствах за м'яч. Однак, як бачимо, тут кращі цифри не у Зозулі, а у Бєсєдіна, причому як з кількісної, так і з якісної точок зору. Форвард «Альбасете» поступається колезі по амплуа з «Динамо» за всіма статистичними підвидами боротьби за м'яч – верховим єдиноборствам, єдиноборствам в обороні та атаці. У Яремчука показники трохи гірші, але знову-таки тут особливо варто враховувати загальний рівень ліг, в яких виступають всі три форварда.

Виходить, що чисто статистично Роман Зозуля зараз не виглядає явним претендентом на місце в збірній України. Більш того, його показники не кращі за ті, які має номінально третій на сьогодні форвард «синьо-жовтих» Артем Кравець (ТТД – 55,3 / 44,2%; удари – 2,5 / 42,9%; xG – 0,34; передачі – 18,6 / 81,4%; обведення – 2,6 / 52%; єдиноборства – 22,8 / 31,9%). З цієї причини критикувати тренерський штаб збірної України за ігнорування нашого нападника, який виступає в Іспанії, навряд чи варто.

Крім того, є ще як мінімум два абсолютно об'єктивно-суб'єктивних фактора, які, можливо, впливають на відсутність Зозулі в складі збірної. Перший, який ризикує виглядати чистим дилетантством автора в очах читача, полягає в тому, що збірна – це елітна команда країни. Апріорі тут повинні бути зібрані кращі з кращих футболісти нації, що представляють національну, або найсерйозніші (при такій нагоді, звичайно) ліги світу. Віднести Сегунду, в якій веде боротьбу «Альбасете», до таких якось язик не повертається. Більш того, навіть там Зозуля все ж не найкращий бомбардир своєї команди (хоча і другий в списку), а в дивізіоні не входить і в топ-10 голеадорів. Іншими словами, чисто іміджево зараз запрошення Зозулі в збірну України в аспекті вищевикладеного не виглядає логічним.

Другим моментом є такий куди більш важливий фактор, як інтеграція футболіста в пропоновану тренерським штабом ігрову модель. Є великі сумніви, що Зозуля підходить до тієї тактики і манери ведення гри, яку прищеплює «синьо-жовтим» Шевченко. Очевидно, що футбол, який демонструють збірна України часів Михайла Фоменка і нинішня команда істотно відрізняється, а тому і кадрово в ігровому колективі відбуваються певні зміни. Ймовірно, Зозулю тренери не бачать в складі збірної саме з тактичних міркувань, а тому на поточний момент довірою користуються інші футболісти. Той же Яремчук здатний давати команді більше гостроти попереду за рахунок спроб якомога частіше пробивати по воротах і створювати небезпеку, Бєсєдін чудово виглядає в боротьбі за м'яч, а також допомагає створювати для партнерів вільні зони, стягуючи на себе по кілька суперників. Це саме ті якості-«маркери», якими нині виділяються ці два футболісти. У Зозулі ж такого явного «маркера» наразі немає. Він просто хороший форвард для клубу, що бореться за потрапляння до Примери на наступний сезон. Однак цього, щоб мати місце в складі національної збірної поки виявляється замало...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

ФОТО. Підліток на матчі Челсі показав несамовитий банер
Футбол | 24 квітня 2024, 02:23 2
ФОТО. Підліток на матчі Челсі показав несамовитий банер

Матч АПЛ завершився розгромною перемогою Арсеналу з рахунком 5:0

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Назар Пундяк
Зозуля класно грає головою! А в збірній цього ой як бракує на завершальних стадіях атаки...
Александр Жаирс
Заказная статья,почему Зозуля не нужен сборной. Неплохо было бы заказать статью, почему Роман нужен СБУ и одним из главных критерий-кто из указанных футболистов больше принёс пользы сборной и забил в ней больше голов,в том числе в играх с топ сборными. Так,как Зозуля может вырвать безнадёжный мяч и создать голевую ситуацию приведённой статистикой не учтено. В футбол играет не сухая статистика,а конкретный футболист. Уверен,что Зозуля смог бы усилить атакующую мощь сборной,держа весь матч,как он умеет,оборону соперника в напряжении.
Український Патріот
Зозуля норм голы клепает! у Меня в Ютубе предлагает почему то все время его голы и норм он делает! Он бы не помешал сборной, хоть на заменку даже выпустить.
Саша Волт
Сам Зозуля дал ответ, почему его не будет в сборной. Причина банальна - нынешний тренер сб. Украины завалил евро 2016 и плел подковерные игры в 2016. Видимо Рома еще тогда высказал свое фе. Если Шевченко мужик, то после такого интервью просто обязан вызвать Зозулю в сборную, что бы снять личную неприязнь. Зозуля явно сильнее Беседина и Кравца в нынешнем состоянии вместе взятых.
Евгений Семыкин
Спасибо автору за статью. Интересно сравнивать не по степени кто есть кто в моральном плане и так далее а именно в спортивном. Если бы все решения в сборную принимались исключительно по данному критерию - результаты бы уже пришли ещё на ЧЕ во франции... А не позорище заказное.
zhyr
А можна так, що коли команда програє, занести статистику в ФІФА., мов дивіться, по статистиці ми були кращі, тож повині зарахувати нам перемогу? Форвард дуже бажано, щоб забивав, або на крайній випадок паси роздавав, а з цим в Яремчука і Бєсєдіна поки не дуже. Був період, коли Кравєць досить непогано голи за збірну клепав, чому б його не випускати? Ще й Ярмоленко травмований.
shevsen
Создали проблему на пустом месте... Молодцы...
Anton Muzychenko
А вариант того что Зозуля позволяет себе в фб критические высказывания о натурализации Мораеса не рассматриваете? Если он хочет играть в сборной, то такие вещи потенциальный игрок явно не должен говорить. Ты можешь думать что хочешь, но на публику такое говорить не стоит. Думаю в этом и есть причина.
Nazarij - Oleg
хирня це все ,що написано...
Зозуля забиває,в той час коли Бєсєдін і Кравець смокчуть бурульку,а в футболі головне забивати,а не статистика....
Макс Руденко
Який безграмотний писака таке написав? А наприклад, що в цих трьох футболістів в командах за йкі вони грають зовсім різні тактики на полі, це не про що не говорить? А те що фізичні данні Зозулі від рашти двох ну зовсім різні й на полі він виконую свою роботу в міру своїх сил? І найголовніше, подивіться на Мессі, він в клубі бог, грає забиває перемагає, в збірній нуль умножений ще на десять нулів. Як можна судити по грі гравця в збірній котрий за неї не грає вже хз скільки років, як взагалі можна про щось питати??? Зозулі потрібно хочаб в товарняку дати шанс пограти за збірну, а потім вже складати таблиці малограмотні, написані на суржику, про дії футболіста на полі.
russol30
Шеву запитайте)
Виктор Андрущик
Зозуля,Селезнев,Кравець,Беседин,скільки ще?- це нападники якім збірна це космос.Нападник в збірній це по-перше бомбардир,який будь що забиває,а відбувайло на місті нападника в якого очі як в барана який не знає що з тим м'ячем робить,нехай собі заробляють там де їм ще щось платять ,пока.Мораес,ще хоть щось,но не те що треба нам в збірній,біда в тому що в нас слабенький чемпіонат і молоді не дають розкритись в клубах.Бланко теж не вихід,Яремчук теж слабенький.От і виходить що вся надія на півзахист,стандарти й удачу.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sahka1981
может за слова что Ваксу дали миллион зелени за удаление Гармаша не зовут...
Виктор Андрущик
Зозуль играет в команде которая в ч/У была бы среди лидеров,но за 50 игор забить 10 мячей или добить, самому ничего не создать,защитники по7 забивают.Заваровы,БЛОХИНЫ,Яковенки,Буряк
и,игроки техничные с ударом,пока кроме Малиновского,Матвиенко,Миколенко,никого не вижу,Лунина ещё надо смотреть,молодежь должна дерзать и стремиться в топ чемпионаты,тогда и сборная будет сильнее.(пример Хорватия)
Вадим Трикоз
Когда будет достоин тогда и вызовут, всему свое время!
Peter Bombermenov
Шевченко его не берёт ибо он ОДНОТИПНЫЙ форвард с Бесединым, только Бесдин молодой форвард, который будет молодым и на след турнире и еще на двух потенциальных турнирах, а для Зозули в его практически 30 лет этот отбор и след турнир фактически лебединая песня, какой резон Шеве вызывать старого форварада, который имеет скиллы не выше молодого форварда (бегать и отбирать мячи как цепной пес впреди Беседин умеет не хуже Зозулив его лушие времена, благо воспитанники одной академии ;) ) при этом уступая банально в росте?
Vitaliy Kuzuniy
Ибо нехрен ему что там делать...
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
tima fialko
І яку модель гри прививає Шевченко?Вона в Украіни одна-у любий спосіб взяти очечко.