Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Футзал. Вища ліга
| Оновлено 03 червня 2019, 18:39
3481
0

Харківська TESLA ставить перед собою максимальні завдання

Підсумки минулого сезону підвів президент клубу Данило Єрьомка

| Оновлено 03 червня 2019, 18:39
3481
0
Харківська TESLA ставить перед собою максимальні завдання
Харківська жіноча футзальна команда «TESLA» в сезоні 2018-2019 років виступила досить успішно. В чемпіонаті України вона посіла друге місце, завоювавши срібні нагороди, а також стала півфіналістом розіграшу Кубка країни. Наскільки задоволені таким підсумком в керівництві клубу ми поцікавилися у його президента Данила Єрьомка (на фото праворуч).
 
- В цілому задоволений, тим більше що ми стали на одну сходинку вище і ближче до чемпіонства, - говорить Данило Вікторович. - Ясна річ, що в цьому сезоні вийшло не все, тому нам потрібно зростати, додавати, витримувати конкуренцію.
 
- Який матч у виконанні команди, на Вашу думку, вийшов найяскравішим і незабутнім і який матч можна назвати найбільш невдалим?
- Напевно, найяскравішою запам'яталася виїзна перемога в Києві над чинним чемпіоном країни місцевим клубом «IMS-НУХТ» в рамках Кубка України. Це була наша перша перемога над суперником і, природно, вона стала подією. Матч вийшов дуже напружений і захоплюючий, з красивими голами і безкомпромісною боротьбою. Спочатку ми повели, потім команда «IMS-НУХТ» зрівняла рахунок, але ми змогли вирвати перемогу і тим самим забезпечили собі гандикап перед домашньою грою у Харкові.
 
Щодо невдалого матчу для мене це, мабуть, остання гра чемпіонату проти київської команди «Будстар». У цій грі ми дали відпочити деяким лідерам і надали можливість іншим гравцям, у кого було менше ігрової практики, проявити себе, довести, що тренер може на них розраховувати. Але, на жаль, ми програли з рахунком 3:7 і пропустили за один матч майже стільки ж голів скільки нам забили за весь чемпіонат.
 
Ми не показали боротьби, не показали бажання перемогти, не показали властивої нам комбінаційної гри і плюс до цього було програно багато єдиноборств. Хоча цей матч для нас нічого не вирішував, але певні цілі в плані розвитку команди він все одно переслідував. Я вважаю, що такі матчі потрібно брати для себе як лакмусовий папірець і робити з них висновки.
 
- По ходу сезону в команді відбувалися зміни в складі. Чи змогли вони посилити гру чи ні?
- На початку сезону до команди приєднався два титулованих гравця. Це Юлія Титова, капітан збірної України, досвідчений гравець. Разом з нею прийшла з «IMS-НУХТ» Вікторія Сагайдачна, я вважаю, воротар номер один на даний момент в Україні. Без них, без їх участі, без їхнього внеску не тільки в саму гру команди, а й в розвиток інших наших гравців, напевно не було б того результату, який ми зараз досягли.
 
Також на початку сезону до нас приєдналася Ольга Шалімова, поки що у неї не вистачає досвіду ігор, вона ще не до кінця адаптувалися до тієї комбінаційної грі, яку ми проповідуємо.
 
В середині сезону через травми резервного голкіпера ми запросили екс-гравця U17-U19 великого футболу Ольгу Рябовол. Вона на той момент мала діючий контракт з харківським футбольним клубом «Житлобуд-2». З керівництвом цього клубу ми узгодили перехід. На той момент вона перебувала в оренді в «Дніпро-Злагоді». Я вважаю що Ольга, не дивлячись на її юний молодий вік, їй всього 20 років, показала себе з кращого боку в плані самовіддачі, в плані самоорганізації. Зараз вона під чуйним наглядом і порадами Вікторії Сагайдачної дуже прогресує і нам допомагає. Наприклад, це була виїзна гра в Києві проти «IMS-НУХТ», де Ольга видала приголомшливий матч, відбила все, що летіло у ворота, і тим самим допомогла нам у цій нелегкій перемозі.
 
Також до нас приєдналася Марія Тихонова. Це екс-гравець іншого харківського футбольного клубу «Житлобуд-1», багаторазового чемпіона країни. Вона встигла пограти ще в кількох командах з великого футболу. Правда, до цього вона вже мала футзальний досвід в нашій команді, коли в сезоні 2017-2018 років відіграла півсезону. Тепер Марія знову повернулася до нас і показує дуже непогану динаміку, дає хороші результати.
 
Також до нашого складу з Дніпра приєдналася Анастасія Калягіна, Це дуже цікавий гравець, я б сказав, у підіграванні. Їй поки не вистачає наполегливості і завзятості в її грі, вона ще не адаптувалася до нашого комбінаційному стилю, але вона досить технічна та за рахунок самовіддачі «вигризає» м'ячі.
 
- Чого не вистачило команді для завоювання золотих медалей і Кубку?
- Для завоювання золотих медалей, як я вже говорив, можливо, не вистачило десь досвіду, десь везіння. Перша гра, яку ми програли в Києві, вона багато в чому давила дуже сильно, оскільки у нас було відставання в 3 очки. У нас, звичайно, був шанс реабілітуватися в Харкові, ми вели в рахунку, але команда «IMS-НУХТ» зуміла в якийсь момент вирівняти гру і ситуацію на майданчику. І, не дивлячись на всі наші подальші спроби дотиснути суперника в рідних стінах, у нас це не вийшло. Голкіпер киянок Вікторія Кислова провела відмінний матч, неодноразово рятувала свою команду. Звичайно, «IMS-НУХТ» в цілому сильна команда, чемпіони та обіграти їх не так то просто.
 
Стосовно Кубку, за жеребом нам випали найсильніші суперники, у чвертьфіналі нам попалися «IMS-НУХТ», це були два дуже важких матчу. А у півфіналі нам випадає бронзовий призер чемпіонату сезону 2018-2019 років «Будстар». До кінця сезону вже всім важко і морально і фізично, напевно, все-таки нам всього цього не вистачило для того щоб пройти «Будстар» у півфіналі. Це показала остання гра в Харкові, де «TESLA» поступилася і тим самим вибула з Кубка України.
 
- Вікторія Сагайдачна, Юлія Титова і Христина Єременко постійно викликалися до збірної України по ходу сезону. Хотіли б Ви більшого представництва харківського клубу в збірній країни?
- Безумовно. Я вважаю, що в нашій команді багато гідних гравців, які можуть підсилити або додати певного хорошого відтінку збірної. Ми видали досить рівний сезон, і до останнього туру було пропущено всього 9 м'ячів, за весь сезон. Це, звичайно ж, заслуга і Вікторії Сагайдачної. Також ми забили найбільше м'ячів за сезон з усіх клубів і тут вже заслуга багатьох наших гравців, таких як Юлія Титова, Христина Єрьоменко, Ксенія Бурлаченко, Яна Дичко, яка, до речі, забивала практично у всіх відповідальних іграх вирішальні голи. Деякі наші гравці гідні, щоб поповнити ряди збірної, але не всі з них поки не видають стабільну гру. Я думаю, що пройде зовсім небагато часу і ми побачимо більше гравців харківської команди «TESLA» в рядах національної жіночої збірної України з футзалу.
 
- Чи влаштовує Вас те, що «TESLA» свої домашні матчі проводила в СК «Каразінський»? Чи готові Ви для популяризації жіночого футзалу перейти у великий зал міського Палацу спорту чи Палацу спорту «Локомотив»?
- З точки зору тренувального процесу зал «Каразинський» для нас є таким цікавим хабом. Він має дуже гарне розташування, знаходиться в хорошому стані. Хоча, звичайно, вже за великої кількості ігор, які на ньому проводяться, і чемпіонатів, його ресурс не нескінченний і хотілося б мати більш просторий зал з рівною поверхнею. Тепер, що стосується Палацу спорту і «Локомотива».
 
«Локомотив» - це дуже складний зал в плані співпраці. Тому що у них дуже щільний календар і там складно вибити собі час, в цьому залі проходять виставки, змагання з різних видів спорту - це і бальні танці, і бойові мистецтва, гімнастика, баскетбол. Це дуже популярний зал в місті.
 
Палац спорту в принципі непоганий, але поки що у нас не було реального контакту з керівництвом. Можливо, так, ми б розглянули з ними співпрацю, якби вони змогли дати хороші умови, тому що фінансова сторона теж має місце бути.
 
- Розкажіть про структуру Вашого клубу і про молодших командах «TESLA». Які результати були досягнуті в минулому сезоні?
- У 2017 році у нас були відкриті групи з футзалу для дівчаток «Tesla-2» (вік 15 і старше) і «Tesla-3» (14 і молодше), а в 2018 році збільшилася кількість бажаючих дівчат і була відкрита група для зовсім маленьких дівчаток «Tesla Kids» (віком 7-10 років). Тепер можна впевнено сказати що FC «TESLA» має свою школу підготовки футзалісток від 7 років (в наших планах ще відкрити групу для дівчаток 5-6 років). За два з половиною роки ми створили "Futsal School TESLA" складається з 3 вікових груп, дві з яких беруть участь в чемпіонатах України.
 
Тепер про досягнення кожної команди:
 
«Tesla-2» в сезоні 2017-2018 років вперше взяла участь в чемпіонаті України з футзалу серед жінок в першій лізі і змогла пройти два відбіркові етапи, вийти до фінальної частини. Там наші дівчата зустрілися на паркеті з більш дорослими і досвідченими гравцями і зайняли 6 місце з 8 команд.
 
У минулому сезоні наші дівчата не тільки пройшли два відбіркові етапи, а й завоювали бронзові медалі чемпіонату України у першій лізі.
 
Так що за 2 роки команда брала участь у багатьох турнірах і змаганнях, регулярно грає в чемпіонаті міста серед хлопців, але основні завдання та результат ми визначаємо за жіночим чемпіонату України. У команді «Tesla-2» на даний момент 18 спортсменок (в основному, школярки і студентки). Команда міцніє, розвивається і тренери основної команди «TESLA» Василь Сухомлинов і Тимур Саєшев виділяють деяких гравців, чекаючи їх готовність поповнити основний склад.
 
«Tesla-3» (11-13 років, склад 10 гравців) в минулому році також вперше брала участь в чемпіонатах України та міжнародних турнірах з футзалу. Вже є невеликі успіхи - бронзові призери чемпіонату України серед дівчаток 2006-2007 рр,н., посідали призові місця в інших змаганнях. Молодь у нас бойова та цільоспрямована.
 
«Tesla Kids» ще не брала участь в чемпіонатах України, дівчатка тільки проходять підготовку до сезону, але вже в регулярному чемпіонаті міста серед хлопців посідають високий рейтинг в турнірній таблиці, в останніх змаганнях серед дівчат Харківської області стали другими (у складі нашої команди грали найменші дівчата 7-9 років), ці малята можуть підкорювати серця всіх глядачів і уболівальників. У «Tesla Kids» 10 дівчат, але набір в команду відкритий завжди.
 
Як бачите, результати є, ми завжди намагаємося мотивувати дітей і вітаємо з успіхами, але для нас головне виховання дівчаток і різнобічний розвиток, головне завдання нашого дитячого тренера - навчити дітей любити футзал і показати всі радощі цієї командної гри.
 
- Скільки триватиме відпустка команди? Коли і де починається підготовка до нового сезону? Які передбачаються зміни у складі?
- Відпустка вже почалась у команди і триватиме вона до 1 серпня. Можливо, в середині липня ми зберемо наш молодіжний склад «Tesla-2», щоб подивитися на них, розставити для себе галочки, спостерігати за ними, і, можливо, деяких гравців залучимо на тренування до основного складу. Природно від сезону до сезону ротація - це практично неминучі або навіть обов'язкові заходи. Дійсно, у складі будуть зміни, але сказати про них я поки не можу, ми ведемо переговори з гравцями. Також будемо намагатися залучати молодь до основного складу.
 
- Які завдання будуть поставлені перед командою в новому сезоні?
- Ми завжди ставимо максимальні завдання, природно, для нас - це чемпіонство і перемога в Кубку України, а також вихід в Лігу чемпіонів з футзалу. Ось, власне кажучи, і всі плани.
 
Розмовляв Ігор ЗАРЖИЦЬКИЙ
 
 

 

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Україна – Франція – 4:4. Третє місце для синьо-жовтих. Відео голів та огляд
Футзал | 17 квітня 2024, 07:59 0
Україна – Франція – 4:4. Третє місце для синьо-жовтих. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд матчу 3-го туру турніру в литовському місті Йонава

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.