Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 травня 2019, 16:58
33643
23

Не в своїй тарілці, або Чому Русину потрібно бігти з Динамо

Оглядач Sport.ua не бачить у молодого форварда майбутнього в стані віце-чемпіона України

| Оновлено 18 травня 2019, 16:58
33643
23
Не в своїй тарілці, або Чому Русину потрібно бігти з Динамо
Динамо від Шурика. Назарій Русин

Вихованець львівського футболу Назарій Русин в «Динамо» опинився в 17-річному віці. Волею випадку через два роки молодий футболіст дебютував за першу команду «біло-синіх», вийшовши на заміну в кінцівці поєдинку Ліги Європи проти «Скендербеу». За 20 проведених на полі хвилин Русин встиг запам'ятатися тільки одним епізодом, але настільки важливим саме для форварда - забитим м'ячем в компенсований час. Той гол не вберіг «Динамо» від сенсаційної поразки 2:3, проте подарував уболівальникам киян надію на те, що в рядах їх улюбленої команди підростає нападник з задатками бомбардира.

У сезоні-2017/18 Русин, крім поєдинку проти «Скендербеу», з'явився в головній команді «Динамо» ще лише два рази - в матчі чемпіонату проти «Сталі» і в кубковому поєдинку з «Десною». У ворота команди з Чернігова Русин провів ще один гол, причому для нього Назарію вистачило якихось десяти хвилин перебування на полі.

Потім тренерському штабу «Динамо» різних питань вистачало настільки, що про Русина трохи призабули. Знову всерйоз заговорили про Назарія лише в нинішньому сезоні, коли травму отримав Бесєдін та «біло-сині» зіткнулися з очевидною проблемою в лінії нападу. Однак якось спочатку читалося, що Хацкевич не дуже-то вірить в талант Русина. Його ставили на поле виключно від безвиході, але ніяк не через тверду віру в талант і здібності цього футболіста.

Втім, спочатку Русина, як здається, таке ставлення до себе ні краплі не бентежило. Молодий форвард розумів, що довіру тренерського штабу можна заслужити тільки впевненою грою, а головне - забитими м'ячами. В кінці липня Назарій в черговий раз довів, що чудово виглядає в ролі «джокера». Вийшовши на заміну на першій компенсованій хвилині в виїзному матчі проти «Львова» за рахунку 0:0, вже через кілька секунд Русин відправив м'яч у сітку, завдяки чому «біло-сині» забрали повноцінні три очки.

 

Наступний гол до молодого форварда прийшов через місяць і він знову міг виявитися переможним для киян. Назарій вийшов в стартовому складі на виїзний матч проти «Чорноморця», а на 59-й хвилині вивів свою команду вперед. У кінцівці ж для «Динамо» сталася драма - на 82-й хвилині Русина змінив Супряга, а вже через дві хвилини «Чорноморцю» вдалося відігратися. 1:1 - сенсаційна втрата очок, яка безумовно вибила киян з колії, адже після цього їх безвиграшна серія в чемпіонаті тривала три матчі, що стало чи не вирішальним фактором в комфортному відриві «Шахтаря» від команди Хацкевича.

Після цього до паузи в чемпіонаті Русин якось знітився і, здавалося б, втратив віру в себе. Однак на зимових зборах саме Назарій став кращим бомбардиром «Динамо», відправивши у ворота суперників киян чотири голи. Десь в цей же час Русин почав хандрити, задумавшись про необхідність піти з «Динамо» для отримання стабільної ігрової практики. Але ніяких різких рухів ні клуб, ні футболіст в результаті вважали за краще не робити.

Русин залишився в «Динамо» і на весну, але не отримав бажаного. Спершу в команду прийшов іспанець Фран Соль, який отримав неймовірний кредит довіри від головного тренера Олександра Хацкевича, а коли легіонер отримав пошкодження і надовго вибув, то наставники «біло-синіх» спершу спробували попереду Дениса Гармаша, а вже потім, нібито виключно від безвиході, повернулися до кандидатури Русина.

При цьому, хто б не грав попереду у «Динамо» в нинішньому сезоні, а певна криза жанру у команди простежується. Киянам непросто даються забиті м'ячі - в останніх 5 поєдинках в УПЛ столичний гранд відзначився лише 4 голами, через що втратив чимало очок. Однак на рахунку Русина виявилося два точні удари, тобто половина загальнокомандних забитих м'ячів «Динамо». Назарій взагалі чудово проявляє себе в штрафному майданчику суперника. Цей форвард володіє «інстинктом хижака», який настільки необхідний футболістові, який виступає на цій позиції.

Саме Русин має кращий показник серед форвардів і атакуючих півзахисників «Динамо» по точності ударів. В середньому за матч на рахунку Назарія 2,3 удари, з яких в створ припадають 64,7%. Для порівняння у Бесєдіна ці цифри становлять 1,4 і 50%, у Соля - 4,3 і 16,7%, у Супряги - 0,8 і 50%, у Вербича - 2 і 48,8%, у Шапаренка - 2,6 і 43,8%, у Циганкова - 2,8 і 44,2%.

Опиняючись на ударній позиції, Русин не так часто б'є відверто мимо. Певної холоднокровності молодому форвардові все-таки поки не вистачає, але потрапляти в ціль він абсолютно точно вміє чи не краще за всіх в нинішній команді «Динамо». Втім, навіть при таких своїх достоїнствах Назарій «збирає» чимало критичних стріл. Особливо проявилося незрозуміле ставлення головного тренера «Динамо» до персони Русина після недавнього поєдинку киян проти «Зорі» в рамках УПЛ. Гра завершилася з рахунком 1:1, після чого надії «біло-синіх» на чемпіонство з розряду теоретичних трансформувалися в примарні. Саме Русин забив єдиний м'яч своєї команди в тому поєдинку, але Назарій же не зміг реалізувати ще два «забійних» моменти, програвши дуель голкіперу «Зорі» Микиті Шевченку.

Після гри Олександр Хацкевич як слід «проїхався» по своєму форвардові: «Ми контролювали хід матчу, у нас були моменти. Але моменти в рахунку не відображаються, відображається реалізація. Такі моменти як у Русина... Два виходи один на один, але реалізації немає. За це теж потрібно відповідати. Так, він намагався, молодець, але де результат?»

Сам Назарій не став вступати в полеміку, виправдовуватися і шукати винних. Він досить коректно і гідно підкреслив свою роль в підсумковій невдачі: «Хотів би вибачитися перед командою, тренерами й уболівальниками. У мене було два ідеальних моменти. Я винен в результаті».

Начебто як все виглядає цілком логічно, якщо не брати до уваги одне «але». Чомусь немає ніякої впевненості, що якби на місці Русина виявився б Фран Соль, то реакція Хацкевича була б такою ж самою. Крім того, нелогічно виглядає і той факт, коли тренер при невдачі перекладає чи не всю відповідальність за результат на одного гравця, тим більше молодого форварда. У той момент, коли Русин чи не вперше за весь свій час перебування в «Динамо» потребував підтримки і захисту, головний тренер команди замість того, щоб підставити своє міцне плече, виявився в числі перших, хто публічно піддав його критиці.

Така позиція коуча «біло-синіх» не знайшла загального схвалення навіть в самому клубі. Одіозний глава департаменту «Динамо» по роботі із ЗМІ Микола Несенюк прямо дав зрозуміти, що Русин - це чи не єдиний форвард в нинішньому «Динамо», у якого виникають моменти, але замість підтримки Назарій наривається на критику. І це той рідкісний випадок, коли з паном Несенюком можна погодиться чи не на всі 100%. Адже як можна отримати топового форварда в майбутньому, якого знищують вже в 20 років за пару нереалізованих шансів? Або, можливо, в футболі вже існують ідеальні нападники, які ніколи не гублять своїх моментів?

До слова, про реалізацію. Як би хто не критикував Русина, але в нинішньому сезоні цей молодий форвард має відмінну статистику. Досить об'єктивним показником для цього є кількість голів, якими відзначився футболіст в перерахунку на чисті 90 хвилин ігрового часу. Це дуже важливий статистичний аспект для розуміння корисності саме таких гравців, як Русин, які не мають постійної ігрової практики і в цілому проводять на полі не так багато часу.

Отже, за кількістю голів в перерахунку на 90 хвилин Русин нині займає друге місце в УПЛ, якщо довіритися підрахунками від Wyscout. Випереджає Назарія тільки Фран Соль, але іспанець провів лише 2 поєдинки (127 чистих хвилин ігрового часу), відзначившись 1 голом, а тому ширина вибірки для нього наразі надзвичайно мала.

Русин же в середньому за один повний матч забиває 0,68 м'яча, що навіть краще за показники Жуніора Мораеса та Мар'яна Шведа, хоча ті й провели значно більше ігрового часу на полі. З числа нинішніх гравців «Динамо», крім Соля і Русина, в топ-10 за показником голів в перерахунку на 90 хвилин потрапляють ще двоє - Міккель Дуелунд (0,52) і Віктор Циганков (0,5). А, наприклад, Бесєдін з його 1 голом за 598 хвилин в нинішньому розіграші не потрапляє навіть в топ-30...

У зв'язку з цим висновок напрошується поки лише один - взимку Русин абсолютно правильно вважав, що йому для подальшого розвитку потрібно покинути «Динамо». Як мінімум, доки головним тренером команди є Олександр Хацкевич, будь-яких перспектив у Назарія не буде. Можливо, для нього хорошим варіантом був би перехід в оренду в команду рівня «Олександрії» або «Зорі» - там Русин зміг би всерйоз поборотися за місце в основі, не маючи необхідності долати ще й якісь сторонні чинники.

Втім, поки що далеко не факт, що в «Динамо» на наступний сезон залишиться і сам Олександр Хацкевич. Навряд чи наставнику вдасться, як після матчу з «Зорею», всю відповідальність за результати команди в останні два сезони перекласти на плечі умовного Русина. В кінці сезону прийде час самому тренеру відповідати за результат. Вірніше, його повну відсутність. І тоді вже Ігор Суркіс може запитати у Олександра Хацкевича словами самого ж білоруса: «Так, ти намагався, молодець, але де результат?»

Все це означає, що навколо «Динамо» знову відчувається вітер змін... Можливо, вони сприятливо позначаться на кар'єрі Назарія Русина, а якщо ні, то форварду потрібно бігти з «Динамо» світ за очі. І в цьому немає нічого страшного, адже всім прекрасно відомий кар'єрний шлях Романа Яремчука...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

КЛОПП: Нам потрібно, щоб МанСіті програвав. Арсенал виглядав не дуже слабко
Футбол | 25 квітня 2024, 01:55 1
КЛОПП: Нам потрібно, щоб МанСіті програвав. Арсенал виглядав не дуже слабко

Головний тренер «Ліверпуля» прокоментував поразку від «Евертона» (0:2)

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Артур Отаманчук
парнишка перспективный он ещё раскроется, но при другом тренере, но если суркис переподпишет деруна то бежать без оглядки.
kvlad200760
Я погоджуюсь з автором майже на 100%,Русіну при такому відношенні до нього з боку Хацкевича треба по перше поміняти свого агента а по друге шукати інший клуб і бажано не в Україні.Йому треба йти по шляху Яремчука,Зінченка,Малиновського.Тільки так він зможе довести свій хист нападника а також набути необхідного досвіду для подальшого професійного росту.Якщо порівнювати двох українських нападників Динамо Беседіна та Русіна то саме по показниках нападаючого Русін набагато випереджає Беседіна.Але Хацкевичу судячи по всьому потрібні борці а не гравці,тому Динамо наразі бореться на полі а не грає!
Сергей Иванамофф
Хацкевич уже показал свой уровень. И выше не прыгнет. Надеюсь, что следующий сезон уже без него.
Русин хорош и конечно же надо было ему давать больше себя проявлять.
Вячеслав Самойлов
"Кроме того, нелогично выглядит и тот факт, когда тренер при неудаче перекладывает едва ли не всю ответственность за результат на одного игрока, тем более молодого форварда."
Да у самого Хацкевича ж---а "подгорает", а хочется обелить, выставить себя "классным специалистом" (особенно - перед возможным увольнением из команды и неминуемым поиском нового места), который (вот жалко та как!) - не имел кого ставить в атаку, а поставленный игрок - не оправдал возложенных на него ожиданий!
П.С. Еще осенью, когда Динамо "штамповало" победы с "экономным" счетом 1:0 (в т.ч. обыграло так и Шахтер) УЖЕ ощущалось, что стоит чуть уменьшиться запасу прочности их состава - и начнутся потери очков.
Oleksandr Kelym
Та ви згадайте де у бездарного Хацкевича був Мораес - і хто він тепер у Фонсеки: КРАЩИЙ БОМБАРДИР УПЛ ІЗ 18 ГОЛАМИ !
"Динамо" абсолютно невишколене грати в атакуючий футбол - тому в ньому всі нападаючі без м*ячів а форварди в зоні постійної критики.
ALud
Дебати, дебати...Де грати? Куди тікати? Тільки чомусь мало хто може поставити себе на місце Назарія, бо для цього треба колись було пограти в футбол хоч кілька років навіть на будь якому рівні, що б зрозуміти, що гравців, що самотужки можуть приносити результат було завжди не просто мало, а одиниці із сотень, а той із тисячі, а в останні 20 років після Шевченко їх в Україні просто напросто немає, а тому ріст майстерності можливий за двох умов - особиста самовіддача і наполегливість футболіста і поставлена командна гра з сильними партнерами ( за прикладами далеко ходити не треба - багато хто ще пам'ятає Динамо Лобановського), але в тому то і біда Динамо , що починаючи з днія смерті ВВЛ рівень кадрової політики особливо в підборі ТШ нижче плінтуса і всі попередні десятиліття становлення ігрвого обличчя Динамо було не просто знищено, а спаплюжено. Гравці вже давно в Динамо не ростуть, Ярмоленко це не правило, а виключення, наскільки вистачить Циганкова невідомо, враховуючи вже давно проросшу ментальність більшості молоді звалити з цієї України, хоча і на заході ніхто чогось значного як правило не добивається, хоча чого дивуватися, якщо людини в рідному і звичному середовищі не вражає досягеннями, звідки вони візьмуться на чужині. А тому бігти чи не бігти з Динамо справа особисто кожного, але якщо гравець хоче всетаки залишити слід в футболі, то варто добре подумати, але ще більше все таки працювати на тренуваннях...
Андрей Мадайский
Я думаю бежать ещё рано...
kylt_lichnosti
Я думаю, что он покажет себя в другом клубе, не хуже чем Хлебас, Мякушко и Калитвинцев. Тоже очень перспективные, которым надо было срочно бежать.
mavast
Беги, Хацкевич, БЕГИ! Назарчик, залишайся і прославляй НАШЕ ДИНАМО!!!
Олександр Д.
Есть надежда, что Суркис скоро наконец-то избавится от Хацкевича, тогда шанс у Назария появится. Всё-таки, Русин лучше Беседина и в паре с Солем может хорошо смотреться.
Хацкевич себя уже давно исчерпал - счастливой дороги!
Вячеслав Самойлов
...выпасть... важным игрокам...
Вячеслав Самойлов
Закончу анализ.
Пока в начале сезона у команды был оптимальный состав, наигранный в межсезонье, этого им хватало, а стоило выпасть 1-2 важных игроков (Беседин и Соль, прежде всего) - и вскрылась острая проблема команды в нападении (которая к слову была в наличии и ПРИ них, но не такой острой ощущалась).
Сейчас же, ближе к концу сезона, состав Динамо еще дальше отошел от оптимального, потому запас прочности стал минимальным и то и дело стали появляться "осечки". Только, вот СТОИТ ли тренеру обвинять во всем одного, причем молодого, игрока - если в ЕГО команде МАЛО игроков, способных завершить атаку прицельным ударом (т.е. обладающих надежными атакующими инструментами), ЕСЛИ не идет почему-то игра у его форварда? Может, здесь БОЛЬШЕ виноваты все же тренер (не подготовивший к такому ходу событий команду) и владелец (не вполне качественно, без "запаса прочности" скомплектовавший команду игроками)?
Tospokitos
Пусть в Волынь или Днепр 1 переходит, молодые команды выйдут в след сезоне в упл он там пофеерит и станет лучшим бомбардиром, Металлист вариант, в этих командах он будет расти . А если в Европу, то только Бельгия
Brian
Беги Руся, беги. И не оглядывайся
Андрей Деко
Бредовый анализ игры Русина! Где он забивает!!!??? За дубль!!! За основу просерает все, пусть себе бежит на все четыре стороны! Беседин, хоть и не забивает, но борется и создает моменты, Русин в этом плане полный ноль!
fedd1979
З Динамо можна й тікати, від себе тільки не втечеш. Будемо відвертими - що він із себе представляє?
jimmi
Куда ****ь ьежать? У авто с головой всё в порядке? Пацан зимой на сборах только начал себя проявлять и тут "беги, Назик, беги"!!!
Такие Ыксперды, советовали и Зинченко бежать.
Тут не известно, что будет с тренером ДК, со схемой, но нужно бежать...
Ukraine
Потрібно валити чим швидше тим краще.
Раніше я вже радив Цигану правильно виставляти пріоритети, та вчасно валити, з аргументами. Він не послухав, тепер в жопі.
Робіть висновки
invent
Сегодня как раз подходящий момент для бегства. Можно слинять с Мариуполем в Донбасс
Senator
Слова автора - бред...бежать из Динамо в "условную" Александрию....кто на это пойдет??