Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 травня 2019, 18:21
30218
24

Плати, але не переплачуй. 5 найбільш переоцінених гравців сучасності

Sport.ua - про тих, за кого було заплачено, мабуть, набагато більше, ніж вони того заслуговували

| Оновлено 16 травня 2019, 18:21
30218
24
Плати, але не переплачуй. 5 найбільш переоцінених гравців сучасності
Твіттер ФК Барселона

Гроші – штука тимчасова, особливо в руках легковажних людей. У бізнесі такі, як правило, не досягають успіху, тому як швидко йдуть в борги і в підсумку виявляються змушені розлучатися зі «справою всього життя».

Футбол - вже давно одна з галузей сучасного бізнесу. Тут також є ті, хто досягає успіху на торгівлі, але логічно знаходяться й інші, які «прогорають» на непродуманих або ризикованих операціях. Вкласти долар, а виручити з нього два, а то й три, вдається далеко не всім. Та і не завжди можна вирахувати повноцінну економічну віддачу від покупки того чи іншого футболіста.

Втім, не претендуючи на всеосяжну повноту і, тим більше, істину, спробуємо виділити найдивніші або необґрунтовані трансферні угоди в сучасному футбольному світі. До уваги візьмемо тільки тих гравців, які на цей момент продовжують активну кар'єру.

Енді КЕРРОЛЛ

Маршрут трансферу: «Ньюкасл» - «Ліверпуль»
Дата трансферу: 31 cічня 2011 року
Сума угоди: 41 млн євро

SkySports. Энді Керрол

В останній день роботи зимового трансферного вікна 2011 року «Ліверпуль» буквально приголомшив ринок угодою по форварду Енді Керроллу. За 22-річного на той момент футболіста, який вважався дуже талановитим, «червоні» не пошкодували віддати 41 млн євро.

При цьому, як зізнавався сам Керролл, він не дуже-то й хотів покидати рідний для себе клуб, де провів відмінний попередній сезон в Чемпіоншипі (17 голів в 39 матчах) і добре себе показував після виходу «сорок» в АПЛ (11 голів в 19 матчах). Проте боси «Ньюкасла» наполягли на тому, щоб угода здійснилася - аж надто багато грошей давав «Ліверпуль», від чого нерви у керівництва «сорок» не витримали.

Подальша доля Керролла відома, мабуть, практично всім. За «Ліверпуль» він провів 44 матчі в АПЛ, відзначившись жалюгідними 6 голами. Влітку 2013-го «червоні» продали Енді в «Вест Гем» за 17,5 мільйонів євро, причому 1 мільйон євро «Ліверпуль» заплатив самому Керроллу, щоб заохотити його на цей трансфер.

З тих пір за «молотобійців» Керролл провів 126 поєдинків у АПЛ, забивши лише 33 м'ячі. Нині портал Transfermarkt оцінює 30-річного форварда в 8 мільйонів євро.

Крістіан БЕНТЕКЕ

Маршрут трансферу: «Астон Вілла» - «Ліверпуль»
Дата трансферу: 22 липня 2015 року
Сума угоди: 46,5 млн євро

Твіттер Крістал Пелас

Рослий бельгієць Бентеке всерйоз заявив про себе в домашньому чемпіонаті, де в сезоні-2011/12 провів 16 голів за «Генк». Цього виявилося достатньо, щоб на Крістіана звернули увагу в Англії. Надійшла пропозиція на 8,8 мільйона євро від «Астон Вілли», в результаті чого Бентеке переїхав в Прем'єр-лігу.

У Бірмінгемі справи в Бентеке відразу ж пішли практично ідеально. У першому ж сезоні він з 19 голами зайняв четверте місце в таблиці бомбардирів АПЛ, залишившись позаду таких метрів ліги, як Робін ван Персі (26 голів), Луїс Суарес (23) та Гарет Бейл (21). Наступні два сезони виявилися для Бентеке вже менш результативними, але свій мінімум в 10 голів за сезон Крістіан виявився здатний утримувати.

Влітку 2015 року «Ліверпуль» запропонував за Бентеке 46,5 мільйона євро, тобто вп'ятеро дорожче, ніж «Астон Вілла» заплатила «Генку». Угода відбулася, але не принесла радості ні «Ліверпулю», ні самому Бентеке. У 29 поєдинках АПЛ за «червоних» бельгієць провів лише 9 голів, після чого в серпні 2016 року за 31,2 мільйона євро був проданий в «Крістал Пелас».

Нині, за оцінками порталу Transfermarkt, трансфер Бентеке коштує 20 мільйонів євро і, здається, що це є стелею для взагалі-то якісного, але далеко не зоряного нападника.

Алекс ТЕЙШЕЙРА

Маршрут трансферу: «Шахтар» - «Цзянсу Сунін»
Дата трансферу 5 лютого 2016 року
Сума угоди: 50 млн євро

ФК Цзянсу Сунін. Алекс Тейшейра

Бразильський атакуючий хавбек проводив феноменальний сезон-2015/16 в складі «Шахтаря». До зимової паузи в УПЛ на рахунку Тейшейри було 22 м'ячі в 15 матчах і, здавалося, він без особливих зусиль поб'є рекорд результативності турніру, який на позначці в 25 голів зафіксував Генріх Мхітарян за підсумками сезону-2012/13.

Однак результативна і яскрава гра Тейшейри не залишилася без уваги закордонних клубів. У січні 2016-го довго ходили чутки про «Ліверпуль», але «гірники» логічно порахували, що на піку слави за Алекса потрібно просити максимум, встановивши «планку» на позначці в 50 мільйонів євро. Інтерес з Англії після цього швидко згас, а ось китайський «Цзянсу Сунін», струснувши капшуком, зміг підписати результативного бразильця.

На жаль, в Китаї Тейшейра досі не зміг розжитися ні командними, ні особистими титулами. Він ставав «срібним» призером тамтешньої Суперліги в 2016 році і фіналістом Кубка тоді ж, однак більшого не досяг. Жодного разу за три повних сезони Тейшейра не потрапив навіть у топ-3 бомбардирів або асистентів чемпіонату Китаю.

Найгірше те, що Алекс, по суті, не сильно-то й рветься з Китаю назад в Європу. Коли ця угода тільки відбулася, то багато хто вважав, що Тейшейра проведе в Піднебесній рік або два, заробить «на старість», після чого перебереться в умовний «Інтер», «Тоттенгем» або «Ліверпуль». Але на початку наступного року бразильцеві виповниться 30, а до кінця року нинішнього у нього все ще діє контракт з «Цзянсу Сунін». У цій ситуації, здається, хавбеку буде вже не до підкорення нових висот. Швидше за все, він повернеться на батьківщину, або перед тим все ж заверне до Європи, але тільки, щоб пограти пару років в командах-середняків. Але ж колись здавалося, що перспективи Тейшейри повинні бути ні трохи не гіршими, ніж у Дугласа Кости, Вілліана, Фернандіньо та інших екс-лідерів «Шахтаря»...

До слова, зараз Transfermarkt оцінює Тейшейру в 19 мільйонів євро. Це і так досить багато, враховуючи, що на своєму піку в «Шахтарі» бразилець «котирувався» на рівні 30 мільйонів.

Поль ПОГБА

Маршрут трансферу: «Ювентус» - «Манчестер Юнайтед»
Дата трансферу: 9 серпня 2016 року
Сума угоди: 105 млн євро

Твіттер Манчестер Юнайтед. Поль Погба (праворуч)

На початку серпня 2012-го «Манчестер Юнайтед» безкоштовно дозволив Полю Погба перейти в «Ювентус». Через чотири сезони француз, який змужнів та чудово проявив себе в Серії А, знову опинився на «Олд Траффорд», але в обмін на божевільні 105 мільйонів євро, що стали на той момент рекордною цифрою в історії футбольних трансферів.

Однак ужитися в одному колективі з егоцентричним Жозе Моурінью не менш зосереджений на своїй персоні Поль Погба не зміг. Що б не говорили португальський тренер і французький футболіст, але між ними не з'явилося потрібної «іскри» з самого першого дня. Дійшло навіть до того, що з гравцем, на якого в МЮ покладалися серйозні надії, Моурінью почав спілкуватися через помічника. Все через напружені відносини між тренером та півзахисником.

У підсумку Моурінью був звільнений, а пост коуча МЮ отримав Оле-Гуннар Сульшер. Норвежець, здавалося б, зміг знайти «ключі» до Погба і той на кілька місяців засяяв новими фарбами. Але потім досить швидко знітився й нині навколо нього в пресі набагато більше пересудів та скандалів, ніж обговорення його спортивних звершень.

Немає сумнівів, Погба - дуже хороший футболіст, що він практично регулярно доводить у збірній Франції, однак чи варто було МЮ витрачати 105 мільйонів євро на його повернення і чи не занадто переоцінений Поль, з огляду на його особливості характеру та ставлення до справи? Відповідь, здається, очевидною. Саме тому в Англії все більше аналітиків і експертів схиляються до того, що Сульшеру варто влітку позбутися непокірного француза й будувати новий «Манчестер Юнайтед» навколо більш надійного у всіх відносинах лідера.

Філіпе КОУТІНЬО

Маршрут трансферу: «Ліверпуль» - «Барселона»
Дата трансферу: 6 cічня 2018 року
Сума угоди: 160 млн євро (потенційно)

Твіттер Барселони. Феліпе Коутіньо (№7)

Цей перехід став відлунням рекордної угоди в світовому футболі по трансферу Неймара з «Барселони» в ПСЖ за 222 мільйони євро. У пошуках якісної заміни для бразильця «блаугранас» звернули свої погляди на футболіста «Ліверпуля» Філіпе Коутіньо.

Треба віддати належне керівництву «червоних», яке змогло чудово скористатися ситуацією, яка панувала на той момент на ринку, та виручити за свого гравця 135 мільйонів євро, які потенційно можуть незабаром зрости до 160 мільйонів. Принаймні, за кожні 25 матчів, які бразилець проведе у футболці «Барселони», та зобов'язується платити «Ліверпулю» по 5 мільйонів євро, доки сума таких виплат не досягне 20 мільйонів. Ще 5 мільйонів англійці отримають, якщо «Барселона» кваліфікується в Лігу чемпіонів протягом найближчих двох сезонів поспіль (нині якраз закінчується другий сезон, який Коутіньо проводить в стані каталонців).

Важливо інше – Коутіньо не вдалося повноцінно замінити Неймара. Як мінімум з точки зору результативності - в нинішньому розіграші Примери на рахунку Філіпе лише 5 голів в 33 іграх. Не дивно, що в пресі раз від разу з'являється інформація про готовність босів «блаугранас» розглянути варіанти з продажем Коутіньо. Нібито «Барселона» готова відпустити бразильця, якщо отримає 140 мільйонів євро.

Очевидно, що в бажанні підібрати хорошу заміну для Неймара «Барселона» перехитрила саму себе, недостатньо повно й якісно вивчивши можливості Коутіньо та його потенційну користь на «Камп Ноу». А поспіх, як відомо, особливо не пробачається в бізнесі. Він абсолютно не терпить суєти.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Если есть Тейшейра то почему нет Оскара за которого Китайцы заплатили еще больше 60млн? Но эти хотя бы играют а Мартинез за которого те же Китайцы заплатили 41 млн вообще почти не играл(16 матчей). + Модест за которого заплатили 30млн + 30млн налогов а он провел 30 матче и бесплатно вернулся в Кёльн
bzzzzzz
и че так все на Погба наезжают не пойму. Что он делает в этом списке ? Во всех смыслах это хороший трансфер.
Во-первых, при Мауринье ни один игрок, кроме Де Хеа, хорошо не смотрелся, во-вторых Погба при Сульшере практически в каждом голе своей команды участвует и тренер им доволен. В-третьих, его купили тогда за 100 лямов, которые сейчас не являются бешеной суммой и если надо они спокойно его продадут за лямов 120- 130 легко.
Алекс Морган
Упорно Неймара не вспоминают!!! А его даже бразильские фаны не хотят в сборной видеть!
Виталий Лабик
Алексиса Санчеса тоже в список. Про..л "все полимеры" ...
Вячеслав Самойлов
Мягко говоря - неоправданно и необоснованно в списке находится Алекс Тейшейра. Он не был (после перехода) переоценен китайцами.
1) Его купили к сезону 2016 года: Цзянсу Сунин (только вышедший из низшей лиги) между прочим с ним в составе взял СЕРЕБРО чемпионата. Алекс в том сезоне был лучшим по результативности в своей команде - заняв в общей таблице по итогам чемпионата 4-е место (по системе гол+пас). Это что - плохое выступление было???
2) В след. 2017 году - Ц.С. сезон провалил, чуть не вылетев обратно в низшую лигу (а что - многие новички, например, в Украинском чемпионате раньше закреплялись сразу "и надолго"???). Однако Тейшейра опять по итогам сезона оказался чуть-чуть лучше (Г+П), правда, его уже "подпирали" своими результатами другие легионеры, купленные позже.
3) В 2018 году Ц.С. сезон провел на хорошем уровне, закончив на 5-м месте. Тейшейра стал в команде лучшим бомбардиром, правда по общей эффективности (Г+П) - проиграл другому бразильцу - Эдеру.
4) В этом 2019 году Ц.С. после 9 туров держится на 6 месте, НО! Алекс - опять лучший бомбардир клуба и - ГЛАВНОЕ - уверенно занимает 3-е место и в общекитайском рейтинге бомбардиров, и - рейтинге (Г+П).
РЕБЯТА! Не знаю, кто ЭТО написал, но Тейшейру, похоже он ЛИЧНО не любит т.к. по нему, например, автор НЕ объективен, ибо в Китайском чемпионате он явно один из СИЛЬНЕЙШИХ легионеров-бразильцев, и уж точно - не слабейший. А за большие деньги покупались там МНОГО кто, не думаю, что там мало можно найти "провальщиков" помимо Алекса.
Вячеслав Самойлов
Короче - Тейшейра свои контракт и заплаченные деньги вполне отрабатывает, а может быть и уже отработал (уж точно - это будет так по завершении этого сезона). А если кто и не считает, что его гол может стоить около 1 млн., то пусть учтет, что он играет в СРЕДНЕЙ по силе команде Китая, если не НИЖЕ среднего, а ВЫШЕ среднего уровня там, возможно эту команду как раз и делают он и еще 2-3 человека...
dedpixto
Следует принимать во внимание не только результаты игрока на поле, не которые могут повлиять самые разные факторы, но и маркетинговую составляющую таких переходов, например - количество проданных китайцам именных футболок. Если прикинуть, что футболок, скажем, Кутиньо было продано 100 тысяч, и каждая фирменная футболка стоит 80 евро, то половина стоимости была возвращена текстильными изделиями! И Кутиньо, замечу, игрок очень сильный, во всяком случае, на последнем ЧМ именно он, а не Неймар, было лучшим игроком сборной Бразилии. Просто его как-то автоматически записали в прямую замену Неймару, а он игрок совсем другого плана. Хотя, конечно, в отдельных играх он очень сильно разочаровал, в частности, в полуфинале ЛЧ в Ливерпуле был абсолютный провал.
nabooo
Коутиньо и в схеме Клоппа выглядел лишним звеном. Да, он провел выдающийся сезон по индивидуальной статистике, но в каждом матче было заметно, как много атак он губит перетягиванием мяча и излишней любовью к дальним ударам. Так что желание барсы его купить уже тогда вызывало у меня вопросы, а в том, что ливер станет сильнее после его ухода и превратится в механизм без лишних элементов, я и не сомневался.
lawer cohen
Давайте коутиньью назад в Ливерпуль только бесплатно. Креативности во втором тайме будет больше если выпускать
lawer cohen
Давайте коутиньью назад в Ливерпуль только бесплатно. Креативности во втором тайме будет больше если выпускать
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ukraine_Kiev_Fan
Тейшейру с Рамиресом перепутали походу. На него в том сезоне жаловались. что пешком ходит
Виталий Грин
самый переоцененный - Погба.
Просто потому, что есть такое понятие на рынке: цена-качество.
Самое вонючее качество при продаже из клуба в клуб - самооценка.
Самый гнусный путболист при этом - Погба.
Никогда не будет работать на команду - только на себя.
Никогда не будет рвать жилы ради успеха своей команды - только ради себя, африканского алмаза. Как он себя видит.
Очень талантливый игрок, но интересы клуба никогда не поставит выше своих личных.
Надеюсь его купит Реал и обожжется непадецки. Нахлебается говна с "звезды", как когда-то "Барселона" нахлебалась неоправданных ожиданий от Ибрагимовича.
Так тот хоть был реально мегаталант.
А Погба... - просто ... "африка". Чумазая игрочила, которая играет когда захочет.
И как захочет.
_____________
Хочется чтобы испанские гранды пазарились на это гавно. Они ж как сороки - тащят в клюве все, что блестит ...
Андрей Абзонь
Сравнивать первых троих с последними двумя - это конечно круто, кто вообще до такого додумался?)
Алена Остапенко
Где Андрей из сборной Бразилии?
Саша Заливадний
а где Бернард за 25 млн????
Laeda
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил