Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 травня 2019, 15:00
12672
4

Шахов та Хачеріді: український слід в грецькому тріумфі ПАОКа

Sport.ua - про те, як проявили себе українські легіонери в чемпіонському сезоні «чорно-білих»

| Оновлено 14 травня 2019, 15:00
12672
4
Шахов та Хачеріді: український слід в грецькому тріумфі ПАОКа
ФК ПАОК. Євген Шахов

На початку травня завершився черговий розіграш грецької Суперліги. За його результатами чемпіоном країни став ПАОК, який в 30 турах здобув 26 перемог при 4 нічиїх. На фініші ця команда випередила маститий «Олімпіакос» на 5 очок, і в наступному сезоні стартує в кваліфікації Ліги чемпіонів, долаючи її по, так званому, «шляху чемпіонів».

Цей тріумф не став чужим і для України, так як відразу два футболісти з вітчизняним паспортом в сезоні-2018/19 виступали в чемпіонаті Греції за ПАОК. Це півзахисник Євген Шахов та захисник Євген Хачеріді. Доля обох склалася по-різному: якщо перший був одним з основних футболістів команди Развана Луческу, то ось другий в силу різних причин практично не грав.

Що ж, зупинимося детальніше на внеску кожного з «наших» в підсумковий тріумф ПАОКа, який став чемпіоном Греції вперше з сезону-1984/85.

Євген ШАХОВ, півзахисник, 28 років

В ПАОК Євген Шахов переїхав ще в липні 2016 року з проблемного «Дніпра». З тих пір ось уже третій сезон українець є футболістом команди з міста Салоніки, що правда, певної стабільності йому все ж не вистачає. Якщо в прем'єрному для себе сезоні в Греції Шахов відіграв 23 матчі в чемпіонаті (19 - в основі), то от у другому взяв участь тільки в 20 поєдинках (лише 9 - в основі). Чистий ігровий час за ці періоди у Євгена склав 1665 і 894 хвилини відповідно.

У третьому сезоні за ПАОК, який став чемпіонським, Шахов зміг повернути собі роль одного з основних футболістів команди. На рахунку українця 21 проведений поєдинок (16 - в основі) і сумарні 1507 хвилин ігрового часу. Також Шахов відзначився 5 голами та 1 результативною передачею. За кількістю часу на полі в поточному сезоні чемпіонату Греції Шахов посів восьме місце серед гравців своєї команди.

Переважно Шахов в ПАОКу діє на позиції лівого опорного або лівого центрального півзахисника. Однак фронт його роботи не обмежується тільки цією зоною - по суті, Євген задіяний по всій центральній осі, практично повністю охоплюючи другу третину поля.

Євген є одним з найбільш працьовитих футболістів своєї команди. В середньому за матч він виконує 83 техніко-тактичних дії при їх успішності в 70%. Основний акцент Шахов робить на грі в пас, виступаючи сполучною ланкою між лініями оборони і атаки. Варто відзначити, що точність пасів Євгена практично досягає позначки в 90%, що є гарним показником для гравця цього амплуа.

Шахов - футболіст, який не схильний ризикувати на полі. Він вважає за краще діяти максимально обережно і акуратно. За рахунок цього в його грі часто немає будь-якої «іскри», проте зі своїми обов'язками хавбек справляється впевнено. Головне завдання Євгена в ПАОКу при організації атак своєї команди - забезпечити точною передачею більш креативних партнерів. З цим самим першим пасом у Шахова особливих проблем немає - 82% його передач, які спрямовані вперед, є точними, а по пасам в останню третину поля статистика ще краща - 88,3% таких передач знаходять партнера українця по команді.

Добре оцінити середню картину дій Шахова на полі дозволяє його радар. На ньому чітко видно кращі зі статистичної точки зору якості футболіста - гра в підкатах, на перехопленнях м'яча, хороша культура пасу. Також тут відстежується й небажання ризикувати, яке виражається у високому показнику повернень м'яча, в тому числі і на половині поля суперника.

Також відмінна статистика у Шахова на відборах та підборах м'яча - в середньому за матч він здійснює близько 10,5 таких дій, причому більше 40% - на половині поля суперника. А ось в єдиноборствах Євген проявляє себе не настільки гарно, що особливо важливо для футболіста опорної зони. У Шахова вкрай невисокі як кількісний показник дуелей (в середньому - лише по 16,5 єдиноборств за матч), так і якісний (тільки в 34% випадків українець виходить переможцем з боротьби за м'яч).

Відзначимо, що в цілому у Шахова досить непогана преса в Греції. Його не вважають там зіркою, але це добротний і якісний легіонер, в доцільності перебування якого в ПАОКу сумнівів не виникає. Разван Луческу, перш за все, цінує Шахова за його працездатність і вміння зіграти максимально надійно. Подібний принцип гри нині в пріоритеті у ПАОКа, адже дозволив тому завершити чемпіонат без жодної поразки, а також стати командою, яка пропустила найменше за інших у сезоні (лише 14 м'ячів).

Як буде розвиватися футбольне майбутнє Шахова поки невідомо. Його контракт з ПАОКом, якщо вірити даним порталу Transfermarkt, розрахований до 30 червня нинішнього року. Яких-небудь серйозних чуток про інтерес до українця з боку інших клубів в пресі поки не було, проте це зовсім не означає, що пропозицій Євгену не поступить найближчим часом або влітку. Все-таки ПАОК тепер ще більше на видноті, після завоювання титулу чемпіона, а основні його гравці автоматично потрапляють в більший фокус уваги інших клубів, ніж це було раніше. Тим більше, що на вільному трансфері Шахов може бути цікавий значно більшій кількості клубів, ніж якби було потрібно ще домовлятися і з ПАОКом. Хоча далеко не факт, що сам ПАОК так просто захоче розлучитися з українцем і не запропонує йому пролонгацію співпраці.

Той факт, що головний тренер збірної України Андрій Шевченко вирішив не залучати Шахова до найближчих матчів національної команди, залишивши поза списком, ​​свідчить не про поганий рівень цього гравця, а, перш за все, про серйозну конкуренцію в центрі поля. У Шевченка та його асистентів є солідне число футболістів в опорній і центральній зонах, які грають в українських грандах, а також яскраво себе проявляють в деяких європейських клубах. Та й не на користь Шахова грає той факт, що попередніми шансами, які йому надавалися в збірній, Євген сповна скористатися не зміг. Тепер хавбеку залишається продовжувати старанно працювати і чекати на нові можливості...

Євген ХАЧЕРІДІ, захисник, 31 рік

Влітку минулого року Хачеріді після тривалого перебування в «Динамо» вирішив все ж податися до Європи. Пунктом його приписки став ПАОК, проте завоювати в цій команді місце в основі Євгену не вдалося.

У чемпіонаті Греції-2018/19 на рахунку Хачеріді лише 3 матчі, в рамках яких він провів 185 хвилин на полі. Детальніше зупинятися на його ігрових показниках не має сенсу через мізерну вибірку матчів. Можна лише відзначити, що виграти конкуренцію й довести свій рівень Хачеріді в Греції так і не зміг, або ж банально не захотів.

Ще в зимове трансферне вікно в пресі з’являлися чутки про бажання ПАОКа позбутися досвідченого захисника, який має один з найвищих окладів в команді - від 1,3 до 1,5 мільйонів євро. Однак тоді реальний інтерес до Хачеріді був тільки з Азербайджану, але сам Євген навідріз відмовився розглядати варіант з «Карабахом», бажаючи продовжити кар'єру в Німеччині.

Очевидно, що цього літа ПАОК зробить все, щоб позбутися Хачеріді. Ходять навіть чутки про готовність грецького клубу розірвати контракт з українцем, якщо той піде назустріч у питанні виплати неустойки. У будь-якому випадку практично очевидно, що, на відміну від Шахова, в ПАОКу Хачеріді розраховувати більше нема на що...

P.S. Говорячи про український слід в тріумфі ПАОКа, не можна не згадати і про бразильського флангового захисника Лео Матоса, який до переїзду в Грецію встиг пограти в УПЛ за «Чорноморець» та «Дніпро». Нині цей 33-річний футболіст - ключовий на своїй позиції в команді Развана Луческу. Матос зіграв 27 матчів (усі - в основі), відзначившись 3 голами і 2 асистами та є третім футболістом в команді за загальною кількістю проведеного на полі ігрового часу (2398 хвилин).

P.P.S. Вже завтра, 11 травня, ПАОК має відмінний шанс додати до чемпіонського титулу ще й перемогу в національному Кубку. У фінальному поєдинку команді Шахова та Хачеріді належить зіграти проти АЕКа, кольори якого нині захищає ще один український легіонер в Греції - екс-центрбек «Шахтаря» і «Дніпра» Дмитро Чигринський. А це означає, що володарем Кубка Греції в нинішньому сезоні в будь-якому випадку стане хтось із наших співвітчизників.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
invent
Хачериди шланг и его место в Мелитополе теперь...
savant
Особенно Хачериди оставил след...