Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 14 травня 2019, 15:01
17059
2

Проблеми з наркотиками та сумніви Луческу. Історія Хакіма Зієша

Sport.ua – про одного з лідерів «Аякса», який сьогодні спробує пробитися у фінал Ліги чемпіонів

| Оновлено 14 травня 2019, 15:01
17059
2
Проблеми з наркотиками та сумніви Луческу. Історія Хакіма Зієша
Foot Mercato. Хакім Зієш

Нині про «Аякс» говорять дуже багато. Амстердамський клуб буквально закохав у себе величезну кількість уболівальників по всій Європі і не так вже й важко знайти тих, хто щиро вірить та бажає «Аяксу» перемоги в Лізі чемпіонів.

Головними героями «аяксидів» є неймовірно талановиті й перспективні Маттейс де Лігт та Френкі де Йонг, приголомшливо результативний Душан Тадич, а також здатний дивувати Донні ван де Бек. Звичайно, не тільки вони вже затягли «Аякс» в півфінал Ліги чемпіонів, а тепер мітять й на участь в фінальному поєдинку. Є ще досить непоганий голкіпер Онана, захисники Тальяфіко та Блінд, нападник Нерес... Нікого не забули? Ах так, звичайно ж, ще у «Аякса» є Хакім Зієш - марокканський півзахисник з непростою долею.

***

Хакім Зієш з'явився на світ 19 березня 1993 року в голландському містечку Дронтен, населення якого становить трохи більше 25 тисяч чоловік. Про батьків Зієша відомо не так багато. Вони обидва не досягли в житті будь-яких висот, представляючи так зване «нижче суспільство».

Батько Зієша був голландцем, а мати - марокканка. Коли Хакіму виповнилося всього-на-всього 10 років, його тато помер і матері довелося самій виховувати та ставити на ноги вісьмох дітей, одним з яких і був Хакім.

Відомо, що у Зієша три сестри та чотири брати, причому Хакім – наймолодший серед них. Всі хлопчики з дитинства любили футбол і досить непогано проявляли себе на рівні дитячих та юнацьких змагань. Однак найбільшу роль у долі Хакіма зіграв його старший брат Фаузі. Саме він привів молодшого Зієша в академію «Херенвена», з чого, по суті, й почалася футбольна кар'єра Хакіма.

Втім, ще до цього моменту Хакім Зієш цілком міг піти по «похилій». Після смерті батька, до якого нинішній хавбек «Аякса» був неймовірно прив'язаний, у Зієша-молодшого виникли серйозні проблеми зі сприйняттям життя. Підліток, як це часто буває в подібному віці, заплутався в своїх переживаннях та проблемах, знайшовши розраду у вуличних «пригодах». Так в житті Зієша з'явилися сигарети, алкоголь, наркотики та сумнівні дружки, що втягували його в дрібну кримінальщину.

Через два роки після смерті батька Хакім Зієш кинув школу, заявивши матері, що не відчуває себе комфортно в цьому закладі, працівники якого начебто намагалися придушити прагнення юнака до самореалізації. Ситуація, здавалося б, котиться в справжню прірву. З Хакімом ніхто не міг нічого зробити. Він нібито «зірвався з котушок» й робив наперекір тим, хто намагався про нього піклуватися.

Дійшло до того, що Зієша практично виключили з футбольної академії «Херенвена». Хлопець відмовлявся систематично тренуватися, вважаючи за краще приходити лише тоді, коли йому хочеться, а не як того вимагали тренери. Більш того, норовливий парубок почав проявляти відверту неповагу до товаришів по команді і своїх наставників - він грубив, міг дати волю рукам та постійно відстоював свою точку зору, яка здавалася йому єдино правильною.

Твіттер ФК Аякс. Хакім Зиєш

На щастя, на життєвому шляху Хакіма Зієша зустрівся чоловік, який опинився здатним все змінити. Мова про Азіза Дуфікара, який увійшов в історію як перший етнічний марокканець в чемпіонаті Нідерландів. Саме він зміг приборкати непростий характер Зієша та вивести його в світ професійного футболу.

Хакіма Зієша Дуфікар знав ще до того, як хлопчик приєднався до академії «Херенвена». Він зрозумів, що причиною всіх бід хлопчини є рання смерть батька. З того моменту Дуфікар взяв над Зієшем шефство, ставши для юнака одночасно і прикладом для наслідування в світі футболу, і фактично другим батьком.

Старання Дуфікара окупилися сповна в серпні 2012 року, коли 19-річний на той момент Хакім Зієш дебютував в елітному дивізіоні чемпіонату Нідерландів в рядах «Херенвена», вийшовши в стартовому складі в матчі проти НЕКа. І нехай після перерви Зієш був замінений, але саме з цього моменту стало зрозуміло - Хакім хоче реалізувати себе у футболі і вже не зверне зі шляху професіонала.

***

За «Херенвен» талановитий Зієш в чемпіонаті Нідерландів провів всього один повноцінний сезон, в якому був ключовим футболістом команди. 33 матчі, 9 голів та 9 результативних передач в сезоні-2013/14 привернули увагу до Хакіма з боку інших клубів чемпіонату. Спритнішим за всіх виявився «Твенте», який викупив яскравого марокканця за 3,5 мільйона євро.

Уже в другому своєму сезоні в команді з Енсхеде Зієш зміг стати капітаном і одним з лідерів колективу. За два чемпіонати з невеликим Хакім відзначився 30 забитими м'ячами в 68 матчах за «Твенте». Влітку 2016 року стало зрозуміло, що для Зієша настав час для чергового кроку вгору по кар'єрних сходах.

Саме в цей момент у Зієша виник варіант з переїздом в пітерський «Зеніт», який тільки-тільки очолив Мірча Луческу, що пішов з «Шахтаря». Російський клуб якраз шукав заміну для Халка, який поїхав в Китай за 56 мільйонів євро, внаслідок чого звернув увагу на результативного і яскравого Зієша. За марокканця пітерці запропонували «Твенте» 7 мільйонів євро, однак в процесі торгів голландський клуб заявив, що не продасть свого футболіста дешевше 10 мільйонів.

«Зеніт» трохи подумав, і в підсумку відмовився. Подейкували, що Зієша в команді не дуже-то й хотів бачити Луческу. Румунського фахівця бентежив занадто складний характер гравця, яким неймовірно важко керувати. Крім того, у росіян існували сумніви в здатності Хакіма працювати на команду, адже гра «Твенте» будувалася навколо нього.

Через кілька тижнів Зієш все ж покинув «Твенте». Його за 11 мільйонів євро підписав «Аякс» і, як тепер уже зрозуміло, не прогадав...

***

Цікаво, що міжнародну кар'єру Хакім Зієш починав в юнацьких та молодіжній збірних Нідерландів. У травні 2015 року хавбек отримав виклик до головної команди країни на товариські поєдинки проти США та Латвії, проте участі в них не взяв. Через півроку Хакім Зієш прийняв рішення виступати за національну команду Марокко, яка є його другою батьківщиною по материнській лінії.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Because of you I am What I am today. 👑❤️

A post shared by Hakim Ziyech (@hziyech) on

 

Про своє особисте життя Хакім Зієш воліє практично нічого не розповідати, так само як і не балує підписників свого Instagram-аккаунта будь-якими провокаційними знімками. Голландська преса досі перебуває в нерозумінні, хто є дівчиною футболіста та чим той займається у вільний від тренувань час. Для тих, хто любить покопатися в «брудній білизні» зірок Хакім Зієш явно не та кандидатура, яка зможе забезпечити належний рівень хайпа.

Щоправда, журналісти все ж підрахували, що статки Хакіма Зієша на поточний момент становлять близько 7 мільйонів доларів. Через те, що хавбек веде досить закритий і консервативний спосіб життя зрозуміти структуру основних витрат та інших, крім футболу, можливих джерел прибутку Хакіма голландські «акули пера» так і не змогли. Завдяки рідкісним інформативним кадрам з соцмереж відомо лише, що у Хакіма Зієша є особистий будинок в рідному для нього Дронтені, а також автомобіль марки Mercedes.

Ось така досить непоказна особистість цей Хакім Зієш, однак все змінюється, як тільки він опиняється на футбольному полі. Не вірите? Запитайте у вболівальників «Реала», якому марокканець в двох матчах 1/8 фіналу цьогорічної Ліги чемпіонів забив два голи.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український воротар Баєра розповів, в чому феномен команди Хабі Алонсо
Футбол | 25 квітня 2024, 10:36 0
Український воротар Баєра розповів, в чому феномен команди Хабі Алонсо

Олександр Петренко вважає дисципліну головною запорукою успіху

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Michael Savchyn
авторе, відредагуйте останнє речення
Michael Savchyn
авторе, відредагуйте останнє речення