Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 08 лютого 2021, 01:40
35214
7

10 футболістів, які завершили кар'єру через важку хворобу

Оглядач Sport.ua - про гравців, кар'єра яких несподівано обірвалося через хворобу

| Оновлено 08 лютого 2021, 01:40
35214
7
10 футболістів, які завершили кар'єру через важку хворобу
SPORTbible

Травми - невід'ємна частина великої гри. Як голи, фінти або вболівальники. Але іноді травми настільки замордовують футболістів, що вони змушені передчасно повісити бутси на цвях. Як не жорстоко це прозвучить, але такий стан речей можна хоч якось зрозуміти. Травми «хрестів», меніска, щиколоток, різного роду переломи - це професійні пошкодження людей, що серйозно займаються футболом.

Практично у кожного великого гравця траплялася неприємна історія, пов'язана з подібного роду болячками. Хтось заліковував травму і продовжував грати, а хтось так і не зміг у підсумку оговтатися. Але є ситуації, коли займатися футболом заважають іншого роду недуги. Наприклад, такі, як недавно діагностували у легендарного іспанського воротаря Касільяса. 38-річний воротар «Порту» на тренуванні переніс гострий інфаркт міокарда.

На щастя, медична допомога прийшла вчасно - Ікер був оперативно прооперований і зараз почуває себе нормально. Однак, за інформацією піренейських ЗМІ, які посилаються на надійні джерела, продовжити активну кар'єру Касільясу, який недавно лише продовжив контракт з «Порту», ​​вже не вийде. Занадто великий ризик для здоров'я. Тому мрія легенди іспанського футболу - закінчити кар'єру після сорока - напевно не здійснитися ...

На жаль, але Касільяс - далеко не єдиний відомий представник професії, якому судилося передчасно завершити виступи на високому рівні. До вашої уваги - топ-десять відомих футболістів, чиї кар'єри несподівано обірвалися через важкі хвороби.

Рубен ДЕ ЛА РЕД, «Реал»

Колишній одноклубник Касільяса не так давно вважався одним з головних талантів іспанського футболу. Його кар'єра розвивалася по висхідній. У 2008 році Рубен в складі збірної Іспанії став чемпіоном континенту. Непогано йшли його справи і в «Мадриді». Однак під час кубкового поєдинку проти «Реал Уніона» де ла Ред знепритомнів прямо на полі. Йому діагностували серцевий напад. Той поєдинок для 25-річного півзахисника став останнім. Зараз де ла Ред працює тренером в структурі мадридського клубу.

Себастьян ДАЙСЛЕР, «Баварія»

Як і де ла Ред, Себа вважався одним з найталановитіших футболістів свого покоління. Він рано потрапив до збірної Німеччини. Граючи не то флангового захисника, не то флангового півзахисника, Дайслер випалював всю праву бровку. Не дивно, що хлопця запросили в «Баварію». І бути б футболісту дійсно великим, якби не травми. Його замучили пошкодження колін. На одному з них він переніс п'ять операцій за рік. Не всі ці хірургічні втручання були успішними, і у Дайслера на цьому грунті розвинулося психічне захворювання. Футболіст довгий час лікувався у відповідних закладах. А коли вилікувався, зав'язав з футболом. У 27 років.

Ерік АБІДАЛЬ, «Барселона»

Француз встиг за свою славну кар'єру багато: був чемпіоном Франції і Іспанії, вигравав Лігу чемпіонів, був віце-чемпіоном світу. Напевно майстерний захисник міг ще пограти сезон-другий, якби не онко-захворювання. Ерік переміг важкий недуг, але був змушений закінчити кар'єру передчасно. Хоча те, як він це зробив - з кубком Ліги чемпіонів в руках - заслуговує голлівудського сюжету. Зараз француз працює в клубній структурі «Барси».

Стилян ПЕТРОВ, «Астон Вілла»

Відомий болгарський півзахисник, який поїздив футбольною Європою, теж, як і Абідаль, був змушений боротися з онко-захворюванням. У нього діагностували гострий лейкоз. Через хворобу Стилян був змушений припинити виступи за «Астон Віллу». Петров пройшов складний курс хіміотерапії і відновлення, але таки переміг недугу. Він повернувся на футбольне поле. Правда, пограв на аматорському рівні. Зараз є одним з тренерів «вілланів».

Абдельхак НУРІ, «Аякс»

А ця історія закінчилася дуже сумно. Молодий вихованець знаменитої футбольної школи «Аякса» подавав великі надії. Етнічний марокканець пройшов зі своїм клубом всі етапи становлення - від дитячої школи до першої команди. А потім - і до фіналу Ліги Європи. У 2014-му у нього були діагностовані проблеми з серцем, однак клубні ескулапи належної уваги проблемі не приділили. Через три роки 21-річний хлопець під час товариського матчу втратив свідомість. У нього зупинилося серце. Йому була надана екстрена допомога, але вона виявилася не зовсім компетентною. Нурі ввели у штучну кому, в якій він пробув майже рік. Пізніше у гравця виявили незворотні пошкодження мозку. Зараз він повністю прикутий до ліжка, не може говорити ...

Мануель АЛЬМУНІЯ, «Арсенал»

Іспанський кіпер не вважався основним в лондонському «Арсеналі», проте провів в стані «канонірів» більше восьми років, за які зіграв 175 поєдинків. У його послужному списку - перемога в Кубку Англії 2005 року. Після «Арсеналу» Мануель трохи пограв за «Уотфорд». Завершити кар'єру Альмунія хотів в Італії. Він прибув в «Кальярі», але не зміг пройти медобстеження. У нього була виявлена ​​хвороба серця - апікальна гіпертрофічна кардіоміопатія. Через цей діагноз іспанець був змушений закінчити з футболом.

Фернандо РІКСЕН, «Зеніт»

Голландський півзахисник став відомим за іграми за шотландський «Глазго Рейнджерс», з яким став чемпіоном і кращим гравцем першості. Перейшовши в російський «Зеніт», Фернандо став володарем Кубка УЄФА. Однак повністю розкритися в пітерському клубі Ріксену не вдалося - його відрахували через постійні порушення спортивного режиму. Він повернувся в чемпіонат Нідерландів. Однак і там не склалося через важку хворобу - бічний аміотрофічний склероз. Параліч центральної нервової системи, атрофія м'язів, втрата здатності говорити - такий фінал цієї сумної історії ...

Євген ПОХЛЕБАЄВ, «Динамо»

На жаль, історії такого роду є і в нашому футболі. І найбільш показова - півзахисника збірної України і київського «Динамо» Євгена Похлебаєва. Колишній провідний футболіст «Дніпра» після переходу в Київ став незамінним і в «Динамо». Він був постійно на виду, але потім різко пропав з «радарів». Довгий час причина відсутності Похлебаєва замовчувалася. Говорили, що хворіє, але діагноз не називався. Не називався ще й тому, що довгий час лікарі не могли його визначити. Вже пізніше, коли Похлебаєв перетворився практично в інваліда - він втратив пам'ять і координацію рухів, йому поставили діагноз - герпетичний енцефаліт.

Емерс ФАЕ, «Ніцца»

Як і Ріксен, француз з івуарійським корінням відрізнявся буйною вдачею. Міг побитися з партнерами по команді, міг не прийти на тренування, міг самовільно покинути клуб. Але футболістом на полі був, узагалі-то, непоганим. Та й за збірну Кот-д'Івуару провів майже п'ятдесят поєдинків. Останнім його клубом була «Ніцца». Фае ще міг грати і грати, але лікарі несподівано діагностували у гравця запалення вен. З таким вердиктом в футбол не грають. Але тренувати можна. Зараз Емерс служить тренером в академії «Ніцци».

Фабріс МУАМБА, «Болтон»

У цій сумній історії кінець виявився вельми вдалим. Півзахисник «Болтона» під час кубкової гри раптово втратив свідомість. І пережив клінічну смерть. У нього, як і у Касільяса, був діагностований інфаркт. І лікарська допомога виявилася і своєчасною, і кваліфікованою. Муамба повернувся до повноцінного життя, хоча про продовження кар'єри футболіста не могло бути й мови. Однак Фабріс знайшов себе в іншій іпостасі - в журналістиці. Хоча трохи пізніше футбольне «я» знову дало про себе знати - Муамба перейшов на тренерський терен. 

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ptiza
Дай бог здоровья
Andrey Ivanov
И Антонио Пуэрта из Севильи тоже... Вообще среди этих грустных и часто трагических историй думаю не стоит составлять какой-то рейтинг и спорить о том кого вспомнили или нет. Можно лишь в очередной раз убедиться, что зачастую жизнь бывает очень жестокой и стоит ценить каждый прожитый миг.
D.Lanskoy
Здесь рейтинг игроков, которые из-за болезни завязали с футболом раньше времени, но все же продолжили жить. Поэтому истории, которые закончились трагической смертью, по понятным причинам сюда не попали. Поэтому сюда не попали ни Пуэрта, ни Перхун. А вот Щербакова сюда могли бы включить. Хотя в данном случае парень сам себе все испортил, а не болезнь настигла.
Andrey Ivanov
Еще в этом списке мог быть очень талантливый футболист Зари Максим Белый.
Chester_787
А Перхун Сергій Володимирович ? Ні????
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил