Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 30 квітня 2019, 14:35
10514
0

Ерік тен Хаг: учень Гвардіоли, здатний перевершити вчителя

Оглядач Sport.ua - про головного тренера «Аякса», що став головною сенсацією поточної Ліги чемпіонів

| Оновлено 30 квітня 2019, 14:35
10514
0
Ерік тен Хаг: учень Гвардіоли, здатний перевершити вчителя
ФК Аякс. Ерік тен Хаг

24 травня 2017 року «Аякс» був неймовірно близький до того, щоб вперше з 1995-го завоювати європейський трофей. Амстердамці вийшли в фінал Ліги Європи, де на «Френдс Арені» в Стокгольмі все ж не змогли здолати «загнаного звіра» в особі «Манчестер Юнайтед» - 0:2.

Втім, та єврокампанія все одно привернула величезну увагу до «Аяксу», про гучні перемоги якого на європейській арені стали забувати. Головний тренер тих «аяксидів» Петер Бос отримав пропозицію очолити дортмундську «Боруссію», від якої вирішив не відмовлятися. На його місце ж був запрошений Марсел Кейзер, який працював з молодіжним складом «Аякса». Однак його перебування біля «керма» першої команди виявилося недовгим – 21 грудня 2017 року Кейзер був звільнений, а через тиждень амстердамців очолив Ерік тен Хаг.

Здібний учень Гвардіоли

Ні для кого не секрет, що в даний час Хосеп Гвардіола є, мабуть, найбільш сильним тренером сучасності, чий безпосередній вплив на футбол переоцінити неможливо. Незважаючи на свою нездатність виграти Лігу чемпіонів з будь-якою іншою командою, крім «Барселони», Гвардіола чинить неймовірний вплив на розвиток тактичних, ментальних та інших принципів ведення гри в цілому.

Сучасний «Аякс» за стилем гри та деякими її особливостями багато в чому нагадує команди Гвардіоли. І це не випадково, тому як нинішній керманич амстердамців Ерік тен Хаг протягом двох років мав можливість тісно спілкуватися з Гвардіолою і переймати у нього досвід.

З 2013 по 2015 рік тен Хаг працював головним тренером резервної команди «Баварії». Він часто відвідував тренування першої команди і мав можливість дискутувати з Гвардіолою, занурюючись з головою в усі сфери, яким Пеп приділяє якусь увагу при підготовці своїх футболістів.

«Філософія Гвардіоли сенсаційна. Він довів це в «Барселоні», «Баварії» та «Манчестер Сіті». Його структурована атакуюча гра дуже приваблива, і я зараз прагну реалізувати подібне в «Аяксі», - говорив нещодавно тен Хаг.

49-річний тен Хаг, як і Гвардіола, велику увагу приділяє ментальному аспекту гри. Спостерігаючи за діями своїх підопічних, Ерік весь час намагається вловити реакцію гравців навіть на самі незначні невдачі, такі як втрата м'яча, фол, не кажучи вже про пропущений гол. Аналізуючи ці реакції, тен Хаг виробляє найбільш ефективний індивідуальний підхід до кожного футболіста в своїй команді.

Ідіосинкратичний підхід та одержимість футболом роблять Еріка тен Хага неймовірно схожим на Хосепа Гвардіолу, для якого також не існує дрібниць і який готовий працювати над поліпшенням якості гри своїх підопічних день і ніч.

Шанувальник, але не заручник ідей

Прищепити ідеї Гвардіоли в «Аяксі» для тен Хага було не так і просто. З одного боку голландський фахівець розумів, що амстердамці завжди величезну увагу приділяють діям в атаці та люблять вести гру, а не відсиджуватися в обороні. Але з іншого – вкрай важливо було дотриматися балансу між лініями, знайти горезвісну «золоту середину». Останнє найчастіше й не дозволяло «Аяксу» добре проявляти себе в єврокубкових матчах.

Після наполегливих спроб прищепити і вдосконалити метод Гвардіоли в «Аяксі», в нинішньому сезоні тен Хаг нарешті близький до успіху. Його команда всерйоз бореться за чемпіонство в домашній першості з ПСВ, причому істотно випереджаючи конкурента за різницею м'ячів, не кажучи вже про цілком феноменальну результативність. Крім того, «Аякс» вийшов в плей-офф Ліги чемпіонів з непростої групи з «Баварією», «Бенфікою» та АЕКом, після чого в 1/8 та 1/4 фіналу послідовно пройшов «Реал» і «Ювентус». Завдяки останньому «Аякс» вже набув статусу головної сенсації нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів, незалежно від того, як закінчиться шлях дружини тен Хага в цьому турнірі.

Нинішня команда тен Хага має кілька дуже цікавих та якісних відмінностей від колективів Пепа Гвардіоли. Перш за все, варто говорити, що «Аякс» має досить міцну й ментально стійку оборонну лінію, яка дозволяє команді непогано тримати удар навіть в матчах з топ-клубами континенту. Еріку тен Хагу треба було трохи часу, щоб остаточно усвідомити - в сучасних реаліях «Аяксу» не варто робити ставку на тотальний контроль м'яча. Тренер зметикував, що куди краще заточити гру команди під пошук ідеального моменту для відбору м'яча у суперника з подальшим розвитком небезпечної атаки. Для цього потрібно вміло застосовувати тиск, даючи опонентові якомога менше часу на прийняття рішень. Щось подібне, по суті, і є візитною карткою «Аякса» в Лізі чемпіонів-2018/19. Тут не практикують пресинг заради пресингу, а роблять все вкрай розумно, намагаючись витрачати мінімум сил для досягнення максимальної вигоди.

Недостатньо надійна гра в обороні – мабуть, один з найсерйозніших недоліків команд Гвардіоли. При цьому у ряду фахівців та аналітиків, які приділяють велику увагу розбору тактики Хосепа є припущення, що цей коуч досі або не розуміє, наскільки це важливо, або ж навмисно вважає за краще не фокусувати на цьому увагу. Мовляв, яскрава гра в атаці все скрасить.

Тен Хаг же цінує строгі і впевнені дії команди в обороні не менше, ніж якісну гру у виконанні креативних півзахисників і нападників. Не випадково, що серед лідерів «Аякса» є футболіст, який виступає в центрі оборони - Маттейс де Лігт, полювання за яким ведуть практично всі провідні клуби Європи.

Мабуть, єдиною проблемою нинішнього «Аякса» і тен Хага є відсутність нападника світового рівня. Тадич, Зіеш та Долберг – футболісти, звичайно, дуже непогані, але котуються не так високо, як той же де Лігт або де Йонг. Втім, навіть з ними «Аякс» знаходиться лише в двох кроках від такої бажаної перемоги в Лізі чемпіонів.

Чого чекати в майбутньому?

Для того, щоб розуміти, яким буде майбутнє тен Хага та чи пов'язане воно з «Аяксом», потрібно володіти даром передбачення. У чому немає ніяких сумнівів, так це в привабливості більшості гравців нинішнього основного складу амстердамців на трансферному ринку для інших клубів Європи. Френкі де Йонг вже проданий в «Барселону», наступним з великою часткою ймовірності стане де Лігт, а за ними можуть потягнутися й інші - Онана, Зіеш, Тадич... Очевидно, що продаж лідерів вписується в ту концепцію розвитку клубу, яка вибудувана і налагоджена в «Аяксі» протягом попередніх років. Тут не будуть всіма силами утримувати гравців, якщо на них є попит і за них дають хороші гроші.

У той же час, втрата ключових футболістів стане каталізатором для створення чергової нової версії «Аякса». Чи захоче тен Хаг знову стояти біля витоків ще однієї яскравої та перспективної команди, або ж побажає скористатися моментом і, подібно Петеру Босу, зробити спробу попрацювати на топ-рівні – велике питання.

За останні кілька років тен Хаг значно виріс, як тренер і домігся визнання в Європі. Тому його можливий перехід в якийсь із топ-клубів не виглядає чимось фантастичним. Зараз нескладно уявити собі тен Хага навіть в ролі головного тренера «Барселони». Зрештою шлях з «Аякса» в каталонський клуб раніше вже торували Рінус Міхелс та Йохан Кройф – великі тренери свого часу.

За якийсь романтизм, який присутній в нинішніх успіхах «Аякса» та його досягненнях в Лізі чемпіонів, де балом все частіше правлять багаті світу цього, хочеться вірити, що тен Хаг зможе розвиватися в тренерській роботі і в подальшому. Він уже довів, що здатний домагатися більшого, ніж його вчитель і приклад для наслідування Хосеп Гвардіола, адже саме «Аякс» пробився в півфінал Ліги чемпіонів, в той час як «Манчестер Сіті» за іспанця все ніяк не може підкорити цю вершину. Так чому б тен Хагу не замахнутися ще на більше? Здається, здорові амбіції у цього наставника точно присутні. Та й, зрештою, поганий той солдат, який не мріє стати генералом...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.