Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 09 квітня 2019, 08:51
17469
13

Звільнення Бакалова зі Львова дивує ще більше, ніж його призначення

Оглядач Sport.ua намагається зрозуміти логіку керівництва львівського клубу

| Оновлено 09 квітня 2019, 08:51
17469
13
Звільнення Бакалова зі Львова дивує ще більше, ніж його призначення
ФК Зоря. Юрій Бакалов

Сім з половиною місяців відпрацював в якості головного тренера «Львова» Юрій Бакалов. За цей час «синьо-золоті леви» встигли завершити першу частину сезону в верхній шістці турнірної таблиці УПЛ, а також вийти в чвертьфінал національного Кубка. Але останній тиждень став для «Львова» невдалим – спочатку підопічні Бакалова в рідних стінах поступилися «Маріуполю» (2:3) в першому матчі в рамках розіграшу верхньої шістки, а через кілька днів вилетіли з Кубка України, знову-таки в домашньому матчі поступившись «Зорі» (0:1).

Очевидно, двох болючих поразок Бакалову не пробачили і «попросили» з посади. Той факт, що саме керівництво клубу стало ініціатором розірвання угоди з тренером визнав і сам фахівець, який відзначив, що йому «повідомили про це рішення».

Прийняти та зрозуміти логіку керівництва «Львова» прямо зараз і без будь-яких пояснень, м'яко кажучи, складно.

Виліт з Кубка від міцної «Зорі» навряд чи варто вважати провалом – в кінці кінців, «Львів» й так не вважався фаворитом турніру, а тому вихід в чвертьфінал вже є непоганим досягненням для цієї команди. Приблизно те саме можна сказати і щодо нинішньої ситуації, в якій знаходяться «синьо-золоті леви» в чемпіонаті України. Так, «Львів» програв «Маріуполю» і тепер йде на шостому рядку, проте попереду ще дев'ять поєдинків, а розрив між четвертим і шостим місцем в «турнірці» становить незначні три пункти.

Не зайвим буде нагадати, що нинішній сезон «Львів» починав з Жилмаром в якості головного тренера. Той відразу ж після свого призначення на початку липня заявив, що його команда буде боротися за третє місце - мовляв, для цього у «синьо-золотих левів» є абсолютно все. Однак після чотирьох турів, коли «Львів» з 4 пунктами в активі йшов на 7-му місці в турнірній таблиці, з'ясувалося, що Жилмар не має необхідної ліцензії для роботи головним тренером в команді української Прем'єр-ліги. В результаті боси «Львова» нашвидкоруч розірвали трудову угоду з бразильцем, а на його місце оперативно покликали Бакалова.

Прихід досвідченого вітчизняного фахівця, який в останні кілька років не мав практики самостійної роботи, а входив в тренерські штаби «Сталі» та «Скали», спочатку викликав ряд питань. В основному через те, що боси «Львова» задекларували ставку в атаці команди на бразильських виконавців, яких ще влітку в клуб прибуло чимало.

Логічно, що Жилмару було легше знаходити спільну мову зі співвітчизниками, ніж Бакалову, але, мабуть, в авральному порядку кандидатури краще, ніж Юрій Михайлович керівництву «синьо-золотих левів» не підвернулося.

Цікаво, що Бакалов відразу ж окреслив завдання на сезон, яке, очевидно, і збирався виконувати – потрапляння в верхню шістку. В середині березня стало зрозуміло, що «Львів» досяг першочергової поставленої мети, а далі нічого певного навіть коуч сказати не міг. На питання журналістів, які орієнтири стоять перед львівською командою у другій частині сезону Бакалов відповідав - мовляв, давайте ми будемо рухатися вперед, а в кінцівці побачимо, де опинимось.

Якщо це дійсно так і керівництво категорично не ставило перед Бакаловим завдання, скажімо, пробитися в єврокубки, то вірити в те, що тренер позбувся посади через погані спортивні результати навряд чи доводиться.

Саме через відсутність логічної версії події виникає ціла безліч конспірологічних версій, які в тій чи іншій мірі пояснюють ситуацію.

За однією з них у Бакалова були непрості взаємини з керівництвом клубу і бразильцем Батістою, що був першим асистентом головного тренера. Український фахівець нібито був незадоволений комплектацією команди і тим, що ставка робиться абсолютно на невідомих йому футболістів з Бразилії, майстерність яких не відповідає рівню команди. Також повідомлялося, що частина легіонерів «синьо-золотих левів» прибула на збори команди із запізненням, а ще мала проблеми із зайвою вагою.

Що ще нібито не влаштовувало Бакалова і про що він говорив керівництву, так це розставання з цілою низкою непоганих загалом українських виконавців. Ймовірно, мова, перш за все, йде про Олександра Голікова, Артура Западню, а також Максима Каленчука, який пішов ще в середині осені. Останнього, нагадаємо, обурила недовіра з боку керівництва клубу, яке відправило частину футболістів на поліграф, запідозривши в здачі матчу «Десні» (1:3) в 11-му турі. Замість них взимку «Львів» підписав ще дев'ятьох бразильців, відібравши у «Шахтаря» негласний титул найбільш бразильської команди Прем'єр-ліги.

Сам Бакалов спростовував будь-яку інформацію про сварки або нерозуміння з керівництвом, даючи зрозуміти, що його все влаштовує в клубі. Втім, факт вельми несподіваної відставки, ймовірно, є красномовним аргументом – Юрій Михайлович десь лукавив, вважаючи за краще не виносити сміття з хати на публіку.

Дивно, що боси «Львова» саме зараз пішли на таке рішення. По суті, Бакалов виконав завдання на сезон і в матчах, що залишилися міг би, якщо і не боротися за єврокубкові місця, то як мінімум закладати вдалий базис на майбутнє. Стабільність і чітке розуміння шляху розвитку – те, чого так часто не вистачає вітчизняним клубам. Бакалов, як здавалося, міг дати «Львову» це, причому без серйозних витрат на новобранців. Він довів, що вміє непогано працювати з тими, хто є у нього під рукою, навіть якщо не всіх футболістів він особисто хотів бачити в команді.

Розставання «Львова» з Бакаловим неминуче призведе до змін. Чи будуть вони позитивними – покаже час, але якісь плюси в ситуації, що склалася, для «синьо-золотих левів» можуть бути тільки в тому випадку, якщо відставка Бакалова є чітко продуманим кроком, після якого вже відомо і зрозуміло, що робити далі. Іншими словами, якщо у «Львова» є на прикметі нова кандидатура головного тренера, яка краще підійде під клубну концепцію, і призначити такого фахівця можливо прямо зараз, то це як мінімум в теорії виглядає непогано. У цьому випадку новий наставник отримає можливість попрацювати з командою в досить бойових умовах і відразу ж поборотися за досягнення певних цілей. В кінці чемпіонату, коли стане зрозуміло, чи виконані завдання чи ні, цей тренер зможе попросити оновити склад, прибравши з нього всіх тих, хто відверто не тягне необхідний рівень, і запросивши якісних новобранців.

Якщо ж рішення по відставці Бакалова було, скоріше, емоційним, ніж чітко продуманим, то нічого хорошого чекати від цього як мінімум в найближчому майбутньому не варто.

У разі призначення чергового «пожежника» на пост тренера, команду, ймовірно, почне серйозно лихоманити, від чого постраждає не тільки якість гри, а й результат. У цій ситуації куди логічніше було б доопрацювати сезон разом з Бакаловим, а вже влітку, маючи більше часу і можливостей, намагатися що-небудь міняти.

Як нещодавно стало відомо, в списку кандидатів на пост головного тренера «Львова» - В'ячеслав Грозний, Олександр Заваров та Максим Калиниченко. З великою часткою ймовірності хтось із цих фахівців прийде на зміну Бакалову.

Втім, не варто виключати, що новим тренером «Львова» вже найближчим часом стане хтось із іноземців. Точніше навіть сказати, бразильців, що було б дуже логічно. Наприклад, екс-форвард «Динамо» Діого Рінкон, про якого в аспекті призначення на посаду коуча «Львова» писали минулого літа, або все той же Батіста, який прекрасно знає нинішній кадровий потенціал команди. Хоча, тут ще дуже важливо знати і розуміти, чи є у цих фахівців відповідна ліцензія, щоб історія з Жилмаром не повторилася...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
CrimeanMax
Жаль мужика
brutal2015
Увольнение тренера уже практически выполнившего задачу на сезон, говорит, прежде всего, о футбольной компетенции руководителей клуба. Не удивлюсь если в будущем эти горе-руководители внезапно избавятся от самого клуба, также как сейчас от тренера.
odiniznashih
Мне почему-то кажется, что на следующий год Львов либо вылетит, либо финиширует в зоне вылета.
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kerch30
Не було норм.перемовин. В травмованого гравця не хочуть вкладати кошти. А кращого їм на жаль важко буде знайти. В команді переважно бразильский непотріб.
Dmytro Dmytro
Так смішно читати,як фекали самі себе возносять. Без фанатів,без традицій,без бази,без своїх вихованців в основі... Тільки вміють рішати 2ліга=упл це позорище в кубі.
Johnny92
Якщо проводити паралелі, то Фк Львів то є двоюрідний брат Фк Карпат і по швидкості зміни тренерів, по курсу на легіонерів себто бразилів та і по якості гри теж. До речі Батиста в свій час грав за Карпати, по був асистентом, а тепер він робить погоду Фк Львів в якості асиста. Два бізнес-проекти, один з яких можуть розформувати ще в цьому сезоні. Так що несправедливе звільнення тренера це тільки квіточки...Я більш ніж впевнений, що в одного і іншого клубу є величезні борги по зарплатах перед футболістами і тренерським штабом.
ALM
Бакалов должен тренировать "Балканы"
kerch30
Тейлора как-то просто отпустили. Реально лучший игрок у Львова бил.
kerch30
І що треба кідати гравця
Dmytro Dmytro
fekalu otaki fekalu
Владимир Копяк
А не связанная-ли отставка тренера информацией о сдаче игр, о чем ходят упорные слухи? Могло быть так, что руководство клуба не поставили в известность? Если это так, тогда понятна моментальная реакция руководства....