Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Спортивна гімнастика
| Оновлено 24 квітня 2021, 04:11
4838
0

Щецин 2019. Прев'ю чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики

| Оновлено 24 квітня 2021, 04:11
4838
0
Щецин 2019. Прев'ю чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики

З 10 по 14 квітня в польському місті Щецин на помості спортивного комплексу «Netto Arena» проходитиме 8-й індивідуальний чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики серед чоловіків та жінок.

Програма і формат змагань 
 
На цьому чемпіонаті будуть розігруватися медалі тільки в індивідуальному багатоборстві та окремих видах. Також будуть розіграні останні ліцензії на Європейські ігри в Мінську.
 
Кваліфікація у чоловіків:
Команда може складатися максимум з 6-ти гімнастів і максимум 4 виступають на кожному з снарядів: вільні вправи, кінь-махи, кільця, опорний стрибок, паралельні бруси та поперечина.
 
Кваліфікація у жінок:
Команда може складатися максимум з 4-х гімнасток і всі 4 можуть виступати на кожному з снарядів: опорний стрибок, різновисокі бруси, колода та вільні вправи.
 
Фінал багатоборства у чоловіків і жінок:
Кращі 24 гімнасти за підсумками кваліфікації проходять до фіналу багатоборства, плюс ще 3 людини в якості запасних. Максимум 2 гімнаста від однієї країни.
 
Фінали в окремих видах у чоловіка і жінок:
Кращі 8 гімнастів за підсумками кваліфікації потрапляють до фіналу в кожному виді, плюс ще 3 людини в якості запасних. Максимум 2 гімнаста від однієї країни.
 
Розподіл квот на Евроігри виглядає наступним чином:

Оскільки українські гімнасти в минулому році на командному чемпіонаті Європи не потрапили до шістки кращих у кваліфікації, то Україна поки не має ліцензій на Евроігри. Гімнасти мають можливість отримати тільки іменні ліцензії, потрапивши в топ-18 особистого багатоборства, а також, посівши призове місце на одному з снарядів.
 
Стартовий порядок в кваліфікації був визначений шляхом жеребкування, результати якої представлені нижче:

Таким чином, чоловіки починають з вправ на коні в 2-му і 3-му потоках. Дівчата почнуть з вільних вправ в 1-му потоці і з вправ на колоді в 4-му потоці.
 
Змагання серед чоловіків
 
Збірна України

Склад збірної України представлений нижче. У дужках вказані, на які види попередньо заявлені гімнасти.
 
1. Ігор Радівілов (кільця, опорний стрибок)
2. Олег Верняєв (кінь-махи, паралельні бруси)
3. Петро Пахнюк (багатоборство)
4. Євген Юденков (багатоборство)
5. Владислав Гриневич (багатоборство)
6. Максим Василенко (вільні вправи, поперечина)
 
У попередньому складі спочатку стояв Владислав Грико, але незадовго до старту він травмувався і його замінив Олег Верняєв, який тільки нещодавно приступив до тренувань і, судячи з останніх виступів на домашньому турнірі в Києві, очікувати від нього високого результату поки не варто. Тренуючись всього пару тижнів, навіть вихід до фіналу буде вважатися вже успіхом, до того ж на коні і брусах зараз дуже висока конкуренція і будь-яка помилка може не дозволити потрапити йому до вісімки найкращих.
 
Ігор Радівілов традиційно буде боротися за призові місця на кільцях і в опорному стрибку. Початок сезону у нього вийшов дуже вдалим. В стрибку він був першим на етапі Кубка світу в Мельбурні і другим в Баку і Досі. В Азербайджані він також був призером на кільцях. Останні результати говорять про те, що він знаходиться в хорошій формі і можна очікувати високого результату в цих видах і на Європі.
 
Петро Пахнюк на старті сезону цілком упевнено виступав в багатоборстві і практично всі три етапи пройшов стабільно і без серйозних втрат. На етапі в Штутгарті він був на третій позиції. При безпомилковому проходженні шести видів він цілком може набирати суми під 83-84 бали, але ще питання чи буде цього достатньо для призового місця в цьому році. Крім багатоборства, Петро може розраховувати, як це було в минулому році, на вихід до фіналів на коні та паралельних брусах. В обох видах він показував складність в 6,2 бали. На брусах він може виконати комбінацію і складніше 6,5 бала, хоча такий варіант ще не такий стабільний.
 
Євген Юденков тільки нещодавно повернувся в команду після травм і поки що для нього головне набратися впевненості і змагального досвіду. На даний момент йому ще не вдалося відновити всю складність на снарядах, тому пробитися до фіналів для нього буде важко.
 
Владислав Гриневич - дебютант дорослого Чемпіонаті Європи. У минулому році він виступав у юніорській команді і зміг потрапити до фіналу на брусах. Для нього буде важливо набратися досвіду дорослих стартів і пройти багатоборстві без серйозних втрат.
 
Максим Василенко виступатиме в двох своїх найсильніших видах - на вільних вправах та поперечині. У вільних він має базу в 5,8 бала і якість виконання теж непогане, але от щоб конкурувати з топами цього мабуть буде недостатньо.
 
Нижче перераховані види в яких розігруватимуться медалі. Також вказані кращі результати, набрані європейськими гімнастами, на момент початку чемпіонату на різних міжнародних стартах.
 
Багатоборство
 
Чинний чемпіон: Олег Верняєв (Україна)
 
Кращий результат сезону в Європі: Ондер Ахмет (Туреччина) - 85,600. Результат показаний на міжнародному турнірі в Києві. Слідом йде Микита Нагорний з сумою 85,065 на етапі КМ у Бірмінгемі.

На жаль, через згадані вище причини, Олег Верняєв захистити свій титул в цьому році не зможе. Одними з головних претендентів на золото є російські гімнасти Артур Далалоян та Микита Нагорний. Вони обидва призери торішнього чемпіонату світу і якщо не станеться якихось серйозних зривів та форс-мажорів, то саме вони повинні розіграти між собою чемпіонський титул. Незважаючи на те, що вони помилялися на поперечині на етапах Кубка світу, і мають відносно слабкий вид кінь-махи, переваги набраних балів досить, щоб обходити конкурентів навіть з падінням. Іншим гімнастам буде складно з ними змагатися, у росіян дуже висока сумарна складність програм і клас виконання, а ось за третє місце очікується серйозна боротьба.
 
За призове місце безсумнівно буде боротися британський гімнаст Джеймс Холл. Він виграв бронзу в багатоборстві на минулому чемпіонаті. Також варто відзначити призера Олімпіади в Лондоні, багаторазового призера чемпіонатів Європи, досвідченого німецького гімнаста Марселя Нгуєна. Останнім часом непогано додали турецькі гімнасти і можливо цього разу непогано виступить один з їх лідерів Ондер Ахмет. Може здивувати Артур Давтян з Вірменії, маючи не найвищі бази на снарядах, він відрізняється дуже чистим виконанням, також як і кіпріот Маріос Георгіу. На високі позиції може розраховувати і інший молодий британець Джо Фрейзер, він був 4-м на етапі в Бірмінгемі.
 
Будемо сподіватися, що і наш гімнаст Петро Пахнюк зуміє проявити себе. Хоч у нього не найвища сумарна складність, але якість виконання на солідному рівні, головне пройти також впевнено, як він це вже робив на початку сезону.
 
Вільні вправи
 
Чинний чемпіон: Домінік Каннінгем (Великобританія)
 
Кращий результат сезону в Європі: Артем Долгопят (Ізраїль) - 15,200 (6,4). Результат був показаний на турнірі в Києві.
 
Одним з головних претендентів на титул є уродженець Дніпра Артем Долгопят, що представляє Ізраїль. Він двічі ставав призером в цьому виді: на ЧС в 2017-м і на ЧЄ в 2018-м. У нього досить висока складність 6,4-6,6 бала і чисте виконання, в сезоні є оцінки під 15 балів і вище. Претендувати мінімум на фінал може і інший досвідчений ізраїльський гімнаст Олександр Шатілов, який переміг на етапі КМ у Досі. Чинний чемпіон Домінік Каннінгем виступав не так багато на початку сезону, тому на даний момент складно сказати, чи зможе він поборотиcя за що-небудь. Складними вільними вправами володіють російські багатоборці Микита Нагорний та Артур Далалоян, останній діючий чемпіон в цьому виді, також непогана програма у Дмитра Ланкіна. Частим учасником фіналів є призер чемпіонату світу, іспансика гімнаст, Рей Запата.
 
Кінь-махи
 
Чинний чемпіон: Рис МакКленаган (Ірландія)
 
Кращий результат сезону в Європі: Арутюн Мердінян (Вірменія) - 14,966 (6,3) в кваліфікації на етапі КМ у Досі.
 
Британець Макс Уітлок вважається головним претендентом на золото, у нього найскладніша програма та стабільне виконання. Чинний чемпіон МакКленаган теж є в заявці і постарається захистити свій титул. Фінал на коні зазвичай не обходиться без хорватських фахівців, таких як Філіп Уде та Роберт Селігман. Також на участь у фіналі претендує досвідчений вірменський гімнаст Арутюн Мердінян та француз Сіріль Томмазон. Можливо, вдасться кваліфікуватися і нашим гімнастам Петру Пахнюк та Олегу Верняеву, але Олег ще не набрав форму і не відновив всю складність, так що буде важко.
 
Кільця
 
Чинний чемпіон: Елефтеріос Петруніас (Греція)
 
Кращий результат сезону в Європі: Кортні Туллок (Великобританія) - 14,933 (6,5) в фіналі на етапі КМ у Баку.
 
За відсутності багаторічного лідера в цьому виді грека Петруніаса очікується серйозна боротьба за титул. Виділяється в першу чергу, звичайно ж, британець Туллок. З базою 6,5 бала він зараз один із фаворитів. Є шанси на медаль і у Ігоря Радівілова, у нього складність близько 6,3 бала, але останнім часом трапляються огріхи, як правило на зіскоках, будемо сподіватися що цього разу йому вдасться виступити без збоїв. Також на призові місця претендують Ібрагім Чолак із Туреччини, титулований гімнаст із Росії Денис Аблязін, вірмени Ваагн Давтян та Артур Товмасян.
 
Опорний стрибок
 
Чинний чемпіон: Артур Далалоян (Росія)
 
Лідер сезону в Європі: Ігор Радівілов (Україна) - 14,949 (середня оцінка за два стрибки). Результат був показаний в фіналі на етапі КМ у Мельбурні.
 
На чемпіонатах Європи та світу Ігор двічі ставав срібним призером і до титулу практично завжди не вистачало зовсім небагато. З початку сезону він упевнено виконував два стрибка складністю 5,6 бала, єдиними гімнастами, які потенційно можуть обійти його по базі є Артур Далалоян, який виконував 6-ти бальний стрибок на етапі в Штутгарті та Денис Аблязін, проте він останнім часом виступає не так вдало в цьому виді. З іншого боку велика складність ще не дає гарантії високого результату, з ростом складності великий ризик падіння. На призові місця також претендують Артур Давтян з Вірменії, британець Домінік Каннінгем, француз Лоріс Фраска, Андрій Медведєв з Ізраїлю і досвідчений Маріан Драгулеску з Румунії.
 
Паралельні бруси
 
Чинний чемпіон: Артур Далалоян (Росія)
 
Кращий результат сезону в Європі: Владислав Поляшов (Росія) - 15,133 (6,5) в фіналі на етапі КМ у Баку.
 
Головними фаворитами вважаються російські гімнасти Микита Нагорний, Артур Далалоян та Владислав Поляшов, всі троє мають високі бази та чисте виконання, але в фінал можуть потрапити тільки двоє з них. Цей вид найсильніший для Петра Пахнюка і він може претендувати мінімум на потрапляння до фіналу, а в фіналі вже буде видно чи варто щось ускладнювати або виконувати надійну комбінацію. Олег Верняєв тільки два рази виступав на брусах в цьому році і було це за пару тижнів до чемпіонату Європи на турнірі в Києві. Поки він не повністю відновився і претендувати на що-небудь буде вкрай важко, але Олег не раз збирався на головних стартах в потрібний момент, можливо, і в цього разу він зможе всіх здивувати. Іншими претендентами є Олівер Хегі зі Швейцарії, німці Марсель Нгуен і Лукас Даузер.
 
Поперечина
 
Чинний чемпіон: Олівер Хегі (Швейцарія)
 
Кращий результат сезону в Європі: Епке Зондерланд (Нідерланди) - 14,733 (6,4) в фіналі на етапі в Мельбурні.
 
Основна боротьба за титул очікується між хорватським гімнастом Тином Србічем та голандцем Епке Зондерландом, за умови, що обидва потраплять до фіналу. Крім них за медалі можуть поборотися Давид Вечерньєш з Угорщини, британець Джеймс Холл та швейцарець Олівер Хегі. Останнім часом на поперечині сильно додали росіяни, можливо хтось з них також буде у фінальній вісімці.
 
Для наших гімнастів це найслабший вид, хороші оцінки за виконання отримував Петро Пахнюк, але базова складність поки що скромна, щоб боротися на рівних з лідерами.
 
Змагання серед жінок
 
Збірна України

Склад жіночої збірної України представлений нижче. Всі дівчата попередньо заявлені в багатоборстві:
 
1. Ангеліна Радивилова
2. Діана Варінська
3. Анастасія Бачинська
4. Валерія Осипова
 
Ангеліна Радивилова є найдосвідченішою гімнасткою в команді. Вона почала сезон в березні з виступу за французький клуб Meaux, потім взяла участь в чемпіонаті України, де перемогла в індивідуальному багатоборстві. Напередодні чемпіонату Європи здобула перемогу в багатоборстві та в фіналах на домашньому турнірі в Києві, де показала новий опорний стрибок і ускладнену програму на брусах. Останнім часом вона додала в складності і стабільності виконання комбінацій. Найсильніші її види - багатоборство та вільні вправи.
 
Діана Варінська теж починала сезону з клубних змагань у Франції, потім брала участь на етапах Кубка світу в Баку і Доха. На обох етапах потрапила до фіналу на різновисоких брусах, але там вдало виступити не вдавалося. Крім брусів, у Діани хороша програма на колоді. У багатоборстві при безпомилковому проході всіх видів Діана може набирати суму під 52-53 бали. Хорошим результатом буде потрапляння до будь-якого із фіналів.
 
Анастасія Бачинська дебютуватиме на дорослому чемпіонаті Європи. Її найсильніший вид - колода, де у неї база близько 5,5-5,8 бали і з такою комбінацією при відсутності падіння вона може розраховувати на потрапляння до фіналу. Іншим сильним видом Насті є багатоборство, в якому вона здатна набирати суми в 53 бали і вище. Кваліфікація до фіналу на будь-якому снаряді буде вважатися успішним результатом, як для першого дорослого чемпіонату Європи.
 
Валерія Осипова раніше всіх розпочала сезон з етапу КМ в Мельбурні, де потрапила до трьох фіналів. Найсильніший її вид - вільні вправи, хоча поки вона не набирає достатньо високих балів в цьому виді. Минулий особистий чемпіонат Європи для неї склався не дуже вдало, де було допущено багато падінь. Сподіваємося в цей раз вона виступить набагато краще.
 
Багатоборство
 
Чинна чемпіонка Європи: Елліса Дауні (Великобританія)
 
Кращий результат сезону в Європі: Ангеліна Мельникова (Росія) - 55,432 в фіналі командного турніру в Штутгарті.

На цьому чемпіонаті представлено багато молодих гімнасток, які виступають перший рік у дорослій категорії. Виділяється збірна Італії, в складі якої всі чотири гімнастки 2003 року народження: Джорджа Вілла, сестри-близнюки Азія і Алізе Д'Амато, Еліза Йоріо. У цьому складі вони виграли командну першість серед юніорок в минулому році. Всі чотири дівчини можуть претендувати на фінали в різних дисциплінах. Лідером їх команди є Джорджа Вілла. У минулому році вона була переможницею юніорського чемпіонату Європи і Юнацьких Олімпійських Ігор в багатоборстві. Щоправда, напередодні старту Джорджа пошкодила палець на руці, тому її участь в багатоборстві під питанням.
 
Головною фавориткою на титул є Ангеліна Мельникова. В неї складна програма і вона досить стабільно її виконує. На початку сезону вона виступала на чемпіонаті Росії і на командному турнірі в Штутгарті. Поодонокі проблеми виникали на вільних вправах, де у неї складність до 6-ти балів. При вдалому проходженні 4-х видів вона здатна набирати суму за 55 балів. Інша молода росіянка Ангеліна Сімакова добре виступала по юніорам, але і у дорослій категорії їй дається нелегко і ще не вистачає стабільності. При безпомилковому виконанні вона може набирати під 54 бали і вище.
 
Серйозну конкуренцію Мельниковій могла скласти француженка Мелані Де Хесус Дос Сантос, але у неї є якесь пошкодження і вона не робила бруси в цьому сезоні, тому точно не ясно чи буде вона брати участь в багатоборстві.
 
Чинна чемпіонка Елісса Дауні в березні виграла національну першість, де набрала 55,5 балів (без урахування бонусів), але вже практично за тиждень на етапі КМ у Бірмінгемі отримала тільки 49,333. Іншими словами стабільності поки не вистачає, але і скидати її з рахунків не варто. Інша молода британка Амелі Морган, в минулому році була призеркою юнацьких ЧЄ та ОІ і в хороший день теж може набирати суми під 54 бали.
 
Збірна Румунії наразі переживає зміну поколінь. Багато молоді таланти травмовані і єдиною гімнасткою, яка може претендувати на фінали є Дениса Голгота.
 
Хороший результат в багатоборстві може показати голландка Ейтора Торсдоттір з прекрасною програмою на колоді та оригінальними вільними вправами.
 
Наші дівчата теж мають непогані шанси на вихід до фіналу багатоборства. В першу чергу це Анастасія Бачинська та Діана Варінская, які в середньому отримували від 52 до 54 балів в кар'єрі. Крім них може кваліфікуватися і Ангеліна Радівлова. Валерія Осипова на подібних турнірах поки що в фінали не потрапляла.
 
Опорний стрибок
 
Чинна чемпіонка: Богларка Діва (Угорщина)
 
Кращий результат сезону в Європі: Марія Пасіка (Росія) - 14,850 в кваліфікації на етапі КМ у Досі.
 
Марія Пасіка - головна претендентка на титул. Вона тільки недавно повернулася до активних виступів. До цього вона два роки відновлювалася після серйозного пошкодження спини. В її арсеналі два складних стрибка: Чен (складність 6,0) та Аманар (складність 5,8) і такі стрибки серед європейських гімнасток показує тільки вона одна. Однак, на минулих стартах у виконанні першого стрибка були серйозні похибки. За медалі можуть поборотися Колін Девіллар з Франції, молода італійка Азія Д'Амато, британка Елісса Дауні і румунка Дениса Голгота і можливо Ангеліна Мельникова.
 
Різновисокі бруси
 
Чинна чемпіонка: Ніна Дерваль (Бельгія)
 
Кращий результат сезону в Європі: Ніна Дерваль (Бельгія) - 15,033 (6,5) в фіналі на етапі КМ у Досі.
 
Ніна вирішила пропустити цей чемпіонат, щоб уберегтися від можливих травм і краще підготуватися до чемпіонату світу. За її відсутністості основною фавориткою на титул є росіянка Анастасія Ільянкова з базою 6,3 бала. За медалі можуть поборотися шведка Йонна Адлертег, росіянка Ангеліна Мельникова, молоді італійки Еліза Йоріо і Джорджа Вілла і будемо сподіватися, що компанію їм складе Діана Варінська, яка виконує комбінацію близько 6-ти балів.
 
Колода
 
Чинна чемпіонка: Санні Веверс (Нідерланди)
 
Кращий результат сезону в Європі: Марін Бойє (Франція) - 14,100 (6,1) у фіналі етапу КМ в Баку.
 
Колода, як зазвичай, один з непередбачуваних видів, тому що часто в кваліфікації і в фіналі трапляються падіння. Однією з фавориток є француженка Марін Бойє, у неї хороший баланс складності і виконання. У фіналі можуть виступити голландка Ейтора Торсдоттір, росіянки Мельникова і Сімакова. Чемпіонка світу 2017 го року німкеня Пауліна Шефер на початку сезону виступала не так багато, тому складно судити в якій вона формі. Можлива поява в фіналі однієї з юних італійок, румунок або бельгійок. Будемо сподіватися, що зможе кваліфікуватися у фінал хтось із українок. Їх бази і якість виконання дозволяють на це розраховувати, найбільші шанси тут у Насті Бачинської зі складністю від 5,5 до 5,8 балів.
 
Вільні вправи
 
Чинна чемпіонка: Мелані Де Хесус Дос Сантос (Франція)
 
Кращий результат сезону в Європі: Ангеліна Мельникова - 14,066 (5,9) у фіналі командного турніру в Штутгарті.
 
Для Мельникової це один із найсильніших видів. Вона вже ставала чемпіонкою на вільних в 2017 році. Іншою претенденткою на титул є француженка Мелані Дос Сантос з базою 5,5. Непогані вільні і в іншої росіянки Сімакової, але база менше - 5.2. За призові місця можуть поборотися британки Елісса Дауні, Клаудія Фрагапейн, голландка Ейтора Торсдоттір і румунка Деніз Голгота. Постарається порадувати місцеву публіку, ветеран польської збірної Марті Піхан-Кулеша. На етапі КМ у Досі вона продемонструвала дуже гарну програму з базою 5,4. Таку ж складність показала Ангеліна Радівілова на минулому турнірі в Києві, сподіваємося їй вдасться пробитися в фінал.
 
Розклад змагань (час київський)
10 квітня. Кваліфікація, чоловіки
11:00 - 13:40 - 1-й потік
15:00 - 17:40 - 2-й потік (Україна)
18:00 - 20:40 - 3-й потік (Україна)
 
11 квітня. Кваліфікація, жінки
11:00 - 13.00 - 1-й потік (Україна)
14:30 - 16:30 - 2-й потік
17:00 - 19.00 - 3-й потік
19:30 - 21:30 - 4-й потік (Україна)
 
12 квітня. Фінали індивідуального багатоборства
14:00 - 16:45 - Фінал багатоборства серед чоловіків
18:30 - 20:30 - Фінал багатоборства серед дівчат
 
13 квітня. Фінали в окремих видах. День перший
14:30 - 17:00 - Чоловіки: вільні вправи, кінь-махи, кільця. Жінки: опорний стрибок, бруси
 
14 квітня. Фінали в окремих видах. День другий
14:30 - 17:00 - Чоловіки: опорний стрибок, паралельні бруси, поперечина. Жінки: колода, вільні вправи.
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 9
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

МИХАЙЛЕНКО: «Ніколи у юнацьких збірних не було стільки легіонерів»
Футбол | 26 квітня 2024, 00:55 1
МИХАЙЛЕНКО: «Ніколи у юнацьких збірних не було стільки легіонерів»

Коуч збірної України U-19 розповів про юних гравців, які виїхали за кордон

Еліта socca України та Києва 2024
Інші види | 25.04.2024, 21:45
Еліта socca України та Києва 2024
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.