Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 06 квітня 2019, 00:05
20650
45

Чому бразильські легіонери не приживаються в Динамо

Оглядач Sport.ua упевнений, що бразильці можуть «проростати» і на київському асфальті

| Оновлено 06 квітня 2019, 00:05
20650
45
Чому бразильські легіонери не приживаються в Динамо
ФК Динамо Київ

Якщо ви зібрали урожай «так собі», а розраховували на якісніший «вихлоп», проблеми, звичайно ж, потрібно шукати в собі або в низькосортному насінні. Але все може бути набагато банальніше. Проблема, наприклад, в ґрунті. Ти хоч убийся, але виростити пальмовий гайок на чорноземі не вийде. Пісок потрібний. Умови інші, словом. Так і у футболі частенько. Начебто і гравець непоганий, і ігровий час отримує, але заграти на новому місці не може. Все повз і повз. Потрібно валити, шукати своє місце під сонцем, свій родючий грунт.

***
Бразильці в «Динамо» завжди приживалися важко. Навіть у кращі часи. І навіть якщо у них виходило стати беззастережними гравцями основи, як Корреа, Рінкону, Клеберу або Бетао, вони все одно при першій же нагоді мали намір звідси втекти. Причому куди - не головне. Головне - звідки. Якось відклалося в пам'яті давнішнє інтерв'ю Бетао, який роздумував про те, чому у багатьох його співвітчизників не виходить заграти в «Динамо». Так от, захисник відмітив, що багато його одноплемінників, приїхавши в столицю України, намагаються захистити себе бетонною стіною від місцевого життя, культури і навіть їжі. Бетао розповідав, що після кожної відпустки привозив з Батьківщини відразу декілька ящиків харчів. А ще він сказав таку річ: не треба намагатися змінити київську дійсність, треба до неї адаптуватися. На жаль, але тих латиноамериканців, які зуміли адаптуватися до динамівських реалій, можна перерахувати по пальцях однієї руки. Бетао - один з цих небагатьох. Чому ж не виходило у інших, не менш талановитих, не менш харизматичних?



Відповідь не може бути настільки проста, як здається простим питання. Попри те, що «Динамо» після смерті Лобановського дуже активно почало розвивати легіонерський вектор у своїй кадровій політиці, питома вага іноземних футболістів в команді практично ніколи не була вищою відповідних показників українських гравців. До того ж, в трансферній динамівській політиці не було улюбленого закордонного ринку. Східна Європа, Африка, Латинська Америка - всього помалу.

І ось ще що показово: легіонер практично ніколи в «Динамо» не вважався небожителем. Тобто, він в ментальному сенсі був на одному рівні з будь-яким українським футболістом основи. Ну, хіба що, міг отримувати більше. І тепличні умови для нього ніхто не влаштовував. Хлопцям з колишніх країн соцспівдружності вдавалося досить легко приживатися в «Динамо». З тієї простої причини, що в зміні «грунту» не було потреби. А ось заморським «пальмам» доводилося приживатися на нашому асфальті.

Після 2013-го ситуація в «Динамо» в зв'язку з цим стала ще жорсткішою. Клуб вимушено звернув трансферну активність на зарубіжних ринках, зробивши ставку, в основному, на доморощених гравцях. Були, звичайно, виключення у вигляді Віди або Кадара, але вони лише підтверджували правило: футболістам зі Східної Європи обжитися в «Динамо» не так вже і складно.

***
Проте влітку минулого року київський клуб раптом поводився дуже агресивно на ринку покупок. Причому термін «агресивно» в даному випадку є синонімом поняттю «неадекватно». «Біло-сині» поповнилися відразу трьома гравцями з Бразилії - Че Че, Буено і Сидклеєм. Цих футболістів брали за хороші гроші, на хороші ставки. І головним завданням при їх ангажементі, крім, звичайно, «дати в зуби головному опонентові на внутрішньому просторі», в кулуарах називався гіпотетичний їх вигідний перепродаж. В даному випадку ключове слово «вигідний». В те, що такий трюк провернути вдасться, не дуже вірилося вже тоді, проте за хиткими спинами бразильського тріо маячила велетенська, за нашими мірками, фігура Красникова. Того самого, який був творцем майже усіх трансферних успіхів «Металіста», і який після київської «контрольної закупівлі» став віце-президентом динамівського клубу. З істотними повноваженнями.



Але з перших же днів перебування Красникова на такому відповідальному посту в Києві, його робота не занадилася. Це в Харкові Євген був «першим після Бога», а в Києві він був лише одним з багатьох. Багаторічна динамівська «фронда» розмивала по крупинках усе краще, що міг дати Красников київському клубу. Численні динамівські віце-президенти просто ополчилися проти харківського інородця. Та й з головним тренером «Динамо» у Красникова теж не склалося з перших днів. У результаті Євген Олексійович хоч і залишився де-факто одним з високопоставлених динамівських функціонерів, але його роль була зведена до мінімуму. Та і він сам, з чуток, в клубі практично не з'являється, все більше в першій столиці.

Його «підопічні» - придбані з такою помпою в міжсезонні бразильці - теж опинилися у своєрідній опалі. Хацкевичу було набагато зручніше працювати з українцями, чим годинами на пальцях пояснювати щось іноземцям. Буено взагалі випав з поля зору динамівського тренера. Цьому гравцеві атаки Олександр Миколайович шансів так і не дав. Тому людина без особливого жалю була відпущена геть. У «Сан-Паулу». Динамівські уболівальники навіть думки не склали про цього гравця. Хіба що про його дивовижну супутницю.

***
Ситуація з Че Че і Сидклеєм інша. Їм давався ігровий час, давався шанс себе проявити. Показово, що практично в усіх тих моментах, коли ці гравці з'являлися на полі, «каші» вони не псували. Сидклей начебто як завоював довіру у Хацкевича і досі залишається в команді, хоч тренер ще зовсім нещодавно докоряв тому в тактичній неграмотності, а ось Че Че був проданий за п'ять мільйонів євро в «Сан-Паулу». Сказати, що бразилець був гірший умовного Сидорчука – язик не повернеться. Цілком можливо, він би ще міг принести користь «Динамо», адже його потенціал навіть по тих мізерних «переглядах» - дуже непоганий. Але вже не принесе. З ним, як і з багатьма його колегами, просто не захотіли возитися. Не захотіли чекати, коли він вивчить ще щось, крім наших матів.



В принципі, така позиція київського клубу, хоч і має візуальну схожість з позицією страуса, має право на життя. У серйозному професійному клубі футболісти-легіонери мають бути, як мінімум, по рівню вище за своїх доморощених колег. Та і адаптація новачка до нових умов – це, загалом, його проблема. Проте у нашому випадку потрібно обов'язково робити похибку на контекст. Потрібно розуміти, що «Динамо» зараз – це, м'яко кажучи, не «Ювентус», де можуть собі дозволити сьогодні продати Дугласа Косту, якого лише вчора купили. А завтра знов купити назад. І нічого від цього не поміняється.

У нашому випадку говорити про солідність якось недоречно. Очевидно, що на своїх «дріжджах» динамівці не здобудуть перемог ні на міжнародній арені, ні навіть на внутрішній. Легіонери дуже потрібні. Для посилення. Але щоб вони підсилили команду, з ними треба працювати. Так або приблизно так, як працювали в «Металісті», і як працюють в «Шахтарі». Увага, комфорт, привітність, знання гастрономічних переваг і днів народжень двоюрідних дядів і тіток – і бразильці проростають навіть на харківському або донецькому асфальті.

Проростуть вони і на київському ґрунті. Він не гірше, ніж у сусідів. Просто для цього потрібне бажання і прагнення. А якщо їх не спостерігається, урожай завжди буде «так собі».

І в даному випадку корінь всіх бід – зовсім не ґрунт.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Фото - ФК Динамо Київ

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 173
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 45
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KOT
Хорошая статья
sarith
А может нужен просто толковый тренер, а не бывший игрок ФК, который-то и тренером толком не был?
Вячеслав Самойлов
Хацкевич просто "высоковато залетел".
Ему нужно тренировать более простые команды, не имеющие больших еврокубковых, а значит и "легионерских" амбиций.
Ибо САМ он - учиться (в смысле учить языки), пусть хоть ОДИН, кроме своего - НЕ ЖЕЛАЕТ!
Dyadya_Vova
В кумовской среде всегда сложно работать профессионалам .Когда в клубе 10 вице-президентов спелись с ушлым агентом у которого половина игроков, которых нужно пропихивать в состав и всем этим шапито руководит дранник, который просто зарабатывает бабки ничего не делая, то тут уже ни Красников ни Мончи не поможет.
Alex872
Работать с с игроками нужно,а не номер отбывать,а так посмотришь на динамо,игроки сами по себе,тренер сам по себе,почему Хац Милю убрал,потому что милевский сам себе тренер и других строил игроков,Хацкевич не тренер,он со сборной Беларусси обделался,сейчас с динамо,нахрен такой тренер нужен,после лобана.только Семин пытался игру поставить,но Семин тренер защитного плана,а Киев всегда была атакующая команда,сейчас не атаки не обороны,хрен поймеш это динамо,после 0:5,сразу надо было гнать Хаца,ну теперь мучайтесь,это я к Сур
кисам.
Maradona
Бо тренери мудаки совдеповські.
Внеземной_2019
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Shara
" Несчетное число динамовских вице-президентов " - главная бяда Динамо. При таком руководстве во главе братьев Суркисов Динамо не станет тем Динамо Лобановского. А молодежи бежать надо . Испортят.
Kevko
Динамо нужно определиться с какой то стратегией. Бразильцы оказались каким то невостребованным приобретением. Судя по тому, в какие бразильские команды их забрали, это неплохие футболисты. Никто в Динамо так и не объяснил болельщикам, что же произошло. Неудачные селекционные решения или что то другое?
Вячеслав Самойлов
Знаете, как говорят: "каждый управленец должен подняться до уровня собственной некомпетентности".
Так Хацкевич уже поднялся. Выше "потолка", можно сказать.
И держать его тут станут, если только захотят его терпеть, захотят ему организовывать "тепличные условия", учитывая его эти "слабые стороны".
zac1310
В ДК у Суркиса два варианта - или оставить Хацкевича, тогда выгнать Красникова продать легионеров и не смотреть в сторону техничных игроков. От слова вообще. Весь креатив на 3-х игроках Вербич, Цыганков и деградирующий Шапаренко. Остальные только борятся.
или выгнать Хацкевича, тогда есть Варианты - можно идти как ШД, но дорого, можно брать легов на некоторые позиции, точечно. При первом придется потерпеть, шоб неоч дорого брать молодых и перепродавать, тут нужен Красников. При втором просто хороший тренер.
Можно и при ставке на своих без Хаца, думаю так лучше для ДК будет. Но в любом случае, надо определить генеральную линию и держать её хоть три-пять лет
Вячеслав Самойлов
Или, если он так "крут" - пусть тренирует отечественные национальные и прочие сборные.
waw
якщо суркіс так тримається за хаца,значить чимось він йому догодив,цікаво чим і що у них за стосунки
bomasiua
і потрібно було Суркісам іти на поводкуу Ріанчо з Ребровим і залишати їх в команді, і б зараз подивлися щоб тоді було і з якими футболістами динамо чогось добивалось , команда за 1-2 сезони не будується,
Український Патріот
потому что они нафиг не надо тут! людоеды
bomasiua
Поставте головним тренером Динамо Вернедуба і не лізьте до його справ і подивитесь що буде за сезон з тими футболістами і результатами і хто буде де іграти, істрію Зорі згадайте які футболісти там іграли і де вони зараз іграють а саме головне які можливостіє в Зорі а які є в Динамо по понтенціалу доморощених футболістів
JulikoB
Корреа, Ринкону, Клеберу или Бетао, они все равно при первой же возможности намеревались отсюда сбежать.
------------------------------------------------------
Хотя бы вот этот перл. Насколько я помню, это из Шахтера бежали бразильцы как могли, и не только бразильцы.
kylt_lichnosti
Тот же условный Сидорчук просто затопчет и не заметит ЧеЧе.
Vgfxdr Jgvv
Взяли бы бразил как шахта по цене, Аля Бернард ну или Кастильо хоть он и не бразил, а потом если б не вышло трендели бы все, а то дк такие трансферы по $ совершают
Андрей Деко
Потому, что уровень игры этих бразильцев никакой. Сурки покупают кто подешевле и получают "результат". Ну и еще одна проблема в том, что Динамо все еще продолжает играть в однотипный футбол: беготня по флангу и тупой навес в штрафную или длинный пас в неизвестность. Хацкевичу везет в том, что на поле есть Витя Цыганков, который на зубах вытягивает Динамо со дна.