Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
|
16113
13

Якою буде збірна України у відборі на Євро- 2020?

Оглядач Sport.ua - про можливі пертурбації в команді Андрія Шевченка

Якою буде збірна України у відборі на Євро- 2020?
ФФУ. Андрій Шевченко
22 березня збірна України виїзним матчем проти Португалії стартує у відбірному турнірі на Євро-2020. Після перемоги у своїй групі Ліги Націй і «підвищенні в класі» в цьому турнірі, наставник «синьо-жовтої» команди Андрій Шевченко, втім, як і його підопічні, отримали безліч похвальних відгуків і компліментів. Проте, треба розуміти, що усі ті утішні епітети були, передусім, авансом, оскільки збірну і її тренера «мірятимуть» не стільки на підставі напівофіційного турніру, а швидше за підсумками кваліфікації на чемпіонат Європи 2020 року. Шевченко вже озвучив завдання - завоювання путівки на континентальний форум. Отже, двох думок в цьому випадку бути не може. Потрапить наша команда на Євро - молодці і герої, а не виконає завдання - ваше слово, товаришу маузер. Але зараз, напередодні старту у відбірному турнірі, не хотілося б говорити про наслідки. Якими б вони не виявилися. Час для оцінки прийде пізніше. Зараз пропоную поміркувати про те, якою на «зовнішній вигляд» виявиться збірна України каденції відбору до Євро- 2020. Тим паче, що актуальних питань в даному випадку є дуже багато.
 
1. Хто буде номером один у збірній? 
 
Андрій Шевченко у виборі голкіперів дуже консервативний. Його тріо претендентів на місце вартового воріт збірної вже давно сформувалося – П’ятов, Бойко і Лунін. І найближчим часом підстав для того, що в це вузьке коло проб'ється хтось ще, практично немає. Передусім тому, що в цьому випадку наставник збірної користується залізною логікою. Два основні воротарі з двох кращих в усіх відношеннях клубів країни плюс молоде дарування, на яке зазіхнув сам мадридський «Реал», - хіба може бути інший варіант? І скільки б умовний Паньків не брав пенальті, а умовний Бандура не здійснював дивовижних сейвів, вони навряд чи з'являться в команді країни номер один. Хіба що у разі форс-мажору. Тому вибирати доведеться зі звичного тріо. Молодий Лунін зараз не має постійної практики в «Леганесі», тому основним у збірній навряд чи стане. В усякому разі, на цьому етапі. Як і раніше, вибір робитимуть між П'ятовим і Бойком. Скоріше за все,в якості голкіпера номер один відбір почне вартовий воріт «Шахтаря». Навіть попри те, що він натепер не може похвалитися стабільністю і відсутністю помилок. Але саме П'ятов, якому цілком довіряє Шевченко, вийде проти Португалії. І якщо гру в Лісабоні Андрій відстоїть нормально, без ляпів, майже напевно він залишиться першим номером до кінця турніру. Інакше можливі варіанти. Точніше, варіант.
 
ФФУ. Андрій П'ятов
 
2. Хто замінить Ракицького?
 
Якби Ярослав залишався в «Шахтарі», він був би «залізобетонним» кандидатом на місце в основі збірної. Але з переходом в чемпіонат Росії захисник зі зрозумілих причин втратив цей статус. Хоча ці причини Шевченко так і не ризикнув назвати всує. Проте, тренерському штабу доведеться не тільки миритися з відсутністю Ракицького, але і спробувати знайти йому гідну заміну. Вибір, взагалі-то, невеликий. Але, з іншого боку, цей вибір очевидний. Ім'я одного центрбека вже відомо: Бурда дуже добре себе проявив у Лізі Націй, тому навряд чи потрібно шукати від добра добра. Найбільш органічним є дует центральних захисників: Бурда - Кривцов. Швидше за все, саме на цю пару і буде робити ставку Шевченко. «Гірник» Матвієнко - заміна в разі непередбачених обставин.
 
3. Хто зіграє на вістрі атаки?
 
Проблема забивного форварда у вітчизняному футболі актуальна вже який рік. У провідних клубах її намагаються вирішити за рахунок запрошення легіонерів. У збірній до останнього часу нападників «ліпили» з того, що було. У Лізі Націй Шевченко робив ставку на Яремчука. Однак фактурний форвард «Гента» хоч і був корисний на полі, результативними діями не вирізнявся. На два перші матчі відбору до Євро тренер викликав ще двох нападників - Кравця і Зозулю. Щоправда, останній потрапив до резервного списку. Напевно нападник «Альбасете» так і залишиться в резерві, адже збірна отримала ще одного форварда - бразилець «Шахтаря» Жуніор Мораес отримав і український паспорт, і виклик на матчі проти Португалії та Люксембургу. Швидше за все, саме на Яремчука і нового українця буде зроблена ставка в атаці. Чомусь здається, що спочатку Шевченко в якості основного буде задіювати Романа, а Мораес буде на заміні. Але все може змінитися, якщо новоспечений українець стартує в збірній з місця в кар'єр.
 
ФФУ. Жуніор Мораєс
 
4. Хто замінить Ярмоленка?
 
Провідний футболіст збірної через надзвичайно серйозну травму вибув до кінця сезону, так що національній команді Андрій допоможе, в кращому випадку, лише на фініші відбору. Рівноцінно замінити лідера навряд чи вийде, але іншого виходу просто немає. Благо, що лінія півзахисту в нинішній збірній - однозначно найсильніша. Так що, як мінімум, вибір є. Багато чого буде залежати від того, на яких саме позиціях Шевченко бачить Марлоса, Зінченка і Малиновського. За загальним переконанням, це креативне тріо однозначно має зіграти в основі збірної. Якщо Марлос розташується на місці «десятки», то найбільш очікуваним варіантом на правому фланзі атаки може стати Циганков. Але півзахисник «Шахтаря» теж може бути зміщений на праве крило атаки, а тому на місці піднападника може вийти Малиновський. Другий варіант - більш експериментальний, а якщо так, консервативний Шевченко на нього навряд чи зважиться.          
 
5. Чи зіграє в основі Коноплянка?
 
Це питання логічно витікає з попереднього. Вінгер «Шальке» не має постійного місця в основі свого клубу, як і нормальної ігрової практики. Хоча, будемо відверті, такий стан речей для Євгена навряд чи може бути одкровенням. Так вже сталося, що Коноплянка за час його виступів за кордоном ніколи не був гравцем основи у своїх командах, але тренери збірної його регулярно не лише викликали в тренувальний табір, але і розраховували як на гравця стартового складу. В даному випадку Шевченко не виключення. Більше того, є відчуття, що Коноплянка вийде в основі і проти збірної Португалії. В цьому випадку можна знайти відразу декілька аргументів як на користь такого рішення, як і проти. І одним з таких волаючих контраргументів буде Зінченко. Точніше, необхідність його появи в основі. Нині «Зіна» - найбільш прогресуючий вітчизняний футболіст, який грає, до того ж, в основі одного з найсильніших клубів світу. Не ставити такого футболіста в основу збірної - злочин. Отже, треба для нього знайти місце. За своїм покликанням Зінченко - зовсім не лівофланговий захисник. Це життя, тобто Гвардіола, зробили з креативного вінгера захисника. Але навряд чи у збірній його треба використати на лівому крилі оборони. На цій позиції органічніше виглядатиме, за моїм переконанням, Миколенко. Зінченко ж треба відрядити в середину поля. Або на місце лівого вінгера, що автоматично позбавить місця в основі Коноплянки, але цього не може бути з тієї простої причини, що не може бути ніколи, або ж в опорну зону. У пару до Степаненка. Другий варіант - реалістичніший. Але тоді у стартовому складі навряд чи знайдеться місце Малиновському, що теж неправильно. Загалом, виходить лихо з розуму. Нехай цю дилему вирішує Андрій Миколайович. Йому і зручніше, і видніше.
 
ФФУ. Євген Коноплянка
 
6. Чи з'являться у збірній новачки? 
 
Мова, звичайно ж, про відносно нових осіб, тому що абсолютні дебютанти навряд чи будуть задіяні нашим тренерським штабом в такому важливому турнірі. Тому йдеться про гравців, які раніше вже викликалися у збірну, але зараз з тих або інших причин втратили місце в команді. В цьому випадку - прямий натяк на Кравця (той, який Артем), Пластуна, Безуса, Зозулю, Петряка. В принципі, цей список за бажання можна продовжити. Але суть у тому, що навряд чи комусь з реальних або гіпотетичних новачків вдасться пробитися в основу збірної. Передусім тому, що на їх позиціях в головній команді країни грають не гірші, як мінімум, виконавці. А ще і тому, що Шевченко лише в окремих випадках (за відсутності особливої турнірної мотивації) дозволяє собі вільності у вигляді експериментів.  
 
7. За якою схемою гратиме збірна? 
 
В цьому випадку теж навряд чи тренер буде вигадувати велосипед. Схема з трьома центральними захисниками і двома лінійними - дуже дієва зброя проти команд на кшталт Португалії або Сербії, особливо на виїзді, але навряд чи наш тренерський штаб ризикне її використати. З тієї простої причини, що буде дуже складно підібрати під неї потрібних виконавців. Все ж прийнятнішою в наших реаліях залишається модель з чотирма захисниками. У нападі теж зіграємо так, як і звикли - з одним форвардом. П'ять позицій, що залишилися, сформують два хвилерізи, один піднападник і два атакувальні вінгери.
 
Валерій ВАСИЛЕНКО
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 5
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Dyadya_Vova
Мораеса нужно сходу в старт ставить, он игрок опытный - не затеряется. Коно будет 100% в старте, по прошлым матчам и интервью Шевы это понятно. На месте Ярмо можно Марлоса поставить а в центр Зину. Цыганков как джокер. Впрочем и Марлос в центре, Цыганков справа, Зина джокер - вариант тоже неплохой. Благо сегодня у нас есть из кого выбирать и это на позиции вингера, где всегда были проблемы. Это радует.
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vladsport
Я, как и все, конечно, буду всегда болеть за наших, но, исходя, из последних, почему то, таких очень оперативных событий, никак не могу отделаться от этой мысли - мне кажется эта сборная уже не наша и не Шевченка, не сборная Украины, а просто сборная ФФУ и еще кого то...так, для галочки...Просто такое ощущение, что Шевченко ни на что в сборной не влияет...грустно всё это...реальные болельщики - не нападайте, может я не прав, это не связано с Мораесом или Коваленко, который, как бы он не играл, он всегда, почему то, в сборной, но всё равно, всё как то, так, с душком...Но, несмотря, ни на что, хочу, чтоб мы все поддерживали наших и ребята чувствовали это и порадовали нас хорошей игрой и результатом.
Юрий Карпенко
Какой будет сборная дадут гражданство еще пару тройку бразильцам вот те и сборная будет с банановой республики
Ваня
Тут всі про Матвієнко пишуть, який нах.... Матвієнко він наразі повний нуль, в воротах мабуть Пятов, захист зліва Миколенко з права Караваєв в центрі Бурда, Кривцов (Шабанов), центр півзахисту Маліновський, Степаненко (Шепелєв), з ліва Зінченко з права Циганков, під нападаючим Марлос, нап Яремчук (Мораєс). Десь так, якщо ні то їм буде п....а.
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
wildstylezz
Пятов - Матвиенко, Бурда, Кривцов, Зинченко - Степаненко, Малиновский (Сидорчук/Шапаренко), Марлос, Коноплянка, Циганков (Ярмоленко) - Яремчук (Мораес)...по-моему неплохой состав вырисовывается, в скобках указаны лица могущие усилить игру выходом на замену (Ярмоленко написал на будущее. Удачи сборной
PFKA
"Кто заменит Ярмоленко?
Ведущий футболист сборной из-за серьезнейшей травмы выбыл до конца сезона, так что национальной команде Андрей поможет, в лучшем случае, лишь на финише отбора. Равноценно заменить лидера вряд ли получится, но иного выхода просто нет."
Был лидер, да всплыл, игрок он уже слабый. Разве что на замену. Если Шева его выпустит в старте, после реабилитации, то это будет большой ошибкой. Марлос должен играть.