Открываем Бразилию вместе. Центр африканской культуры

Очередные путевые заметки нашего спецкора в рамках проекта «Открываем Бразилию вместе!»

Сальвадор наскрізь пройнятий африканською культурою. Свого часу португальці зробили це місце центром колонізації Бразилії, відтак Сальвадор, взагалі, став першим містом, заснованим колонізаторами. Саме у Сальвадорі був головний ринок работоргівлі.
Тепер усе це далеко позаду в історії, а спадок нинішніх поколінь - танці, співи, перкусійні інструменти. У день чвертьфінальної гри Нідерланди - Коста-Ріка у барабани починали бити задовго до матчу.



З самого ранку на «Фан-фесті», що розташований біля однієї з найбільш відомих принад Сальвадора - маяка «Farol da Barra», жінки у типовому африканському вбранні витанцьовували запальні «па» під акомпанемент десятків барабанщиків.





Разом з ними розважали публіку й велетенські ляльки: серед фігур-пародій в етнічних костюмах були легенди бразильського футболу Рональдо, Рональдіньо, а також молодий «стар» - Неймар.




Тут же біля маяка можна було скуштувати знаменитий сальвадорський «фаст-фуд» - «Акараже». Це - картопляний пиріжок зі спеціями та креветками. Найвідоміші пиріжки біля маяка - у тьоті Соні! :) У неї й купував. Скажу Вам - доволі пікантні ці «акараже», але їсти можна.



Народу на «фан-фест» під час перегляду матчу Аргентина - Бельгія трохи було, але це не порівняти з тим «битком», що збирається тут на матчах Бразилії.



Неподалік маяка - ще одне відоме місце Сальвадора - пам'ятник «Крішту». На відміну від монумента Ісуса у Ріо, тут великого паломництва туристів немає: все ж таки і гірка маленька, і фігура зовсім невелика, а видом на Атлантичний океан тут нікого не здивуєш - він відкривається з усього узбережжя. Відтак пагорб «Крішту» полюбляють для романтичних зустрічей закохані парочки.


Основне скупчення людей - в історичному районі Пелорінью, звідки до стадіону - 20 хвилин пішки. На підході до арени «Фонте Нова» - знову барабанний бій і своєрідний «перфоменс» під гаслом «Jesus loves you» (Ісус тебе любить).
При чому, якщо присутність дівчат-танцівниць було ще легко пояснити, з огляду на місцеву любов до танцю, то ходу «зомбі» було якось важко пов'язати і з гаслом, і з футболом. Можливо, в такий спосіб молоді сальвадорці показали байдужість урбанізму? Відверто скажу, це залишилося для мене загадкою.


Біля самої арени - вирує уже інша культура - фанатська. «Pаint your face» - табличка на шиї у дівчини, котра запрошує розмалювати обличчя фанатів у кольорах збірної Нідерландів всього за 5 реалів. Охочих доволі багато. «Розмальовка» приносить обопільну радість - і «художнику», і «моделі».
Неподалік така ж майстриня розмальовує вболівальників у кольори Коста-Ріки, а діти з табличками «Ісус любить Коста-Ріку», вірять, що магія коста-риканських чаклунів - «брухас» - продовжиться. А що, діти були зовсім недалекі від істини.



Два друга у плавках із номером Роббена на спині вирішили, що на футбол зайвого брати не слід. Зрештою, у Сальвадорі - субтропічний клімат і дуже спекотно, тож у бути у плавках - саме те, що треба.
Мексиканці все ніяк не заспокояться, що пенальті у їхні ворота у матчі з голландцями був несправедливий, тому «притягли» на чвертьфінал плакат із написом «Пенальті не було!». Однак показують його з усмішкою, а отже це більше фанатський прояв, ніж протест.
Голландці теж з порожніми руками не ходять: фанат «Оран'є» знайшов на гігантському фото місце і для себе у футболці ван Персі, і для Снайдера.

І завершальний акорд - індіанець, котрий запрошує вболівальників на арену, а після гри так само щиро казав усім «До побачення!». Чвертьфінал Нідерланди - Коста-Ріка закрив програму ігор Кубка світу у Сальвадорі.
О. ГЛИВИНСЬКИЙ, Sport.ua
Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 22 мая 2024, 10:15 1

Румынский специалист все-таки будет работать на родине