Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 29 января 2019, 17:06
8893
14

Кращі друзі дівчат діаманти, або Як Світоліна і Ястремська розчарували

Розбираємо головний скандал в українському тенісі

| Обновлено 29 января 2019, 17:06
8893
14
Кращі друзі дівчат діаманти, або Як Світоліна і Ястремська розчарували
Getty Images. Элина Свитолина
Головною новиною вчорашнього вечора став трансфер Ярослава Ракицького в «Зеніт», але до цього сталось дещо більш болюче. Наче грім серед ясного неба пролунало повідомлення про те, що Еліна Світоліна і Даяна Ястремська не зіграють за збірну України на Кубку Федерації в Польщі. Мотив цього вчинку вразив у саме серце. «Причиною є нові фінансові умови, що були висунуті агентом обох тенісисток Стефаном Гуровим», – йшлося у офіційній заяві Федерації тенісу України. Пізніше стало відомо, що менеджер українок зажадав збільшення фінансової винагороди у 2,5 рази, що дорівнювало усьому бюджету виїзного матчу.
 
Будемо відверті, після травми Світоліної на Відкритому чемпіонаті Австралії, шанси на її участь в матчевій зустрічі Кубка Федерації були мізерні. І якби вона відразу про це повідомила, її можна було б зрозуміти. На жаль, офіційна заява команди першої ракетки України, яка за кар'єру вже заробила 13,5 млн доларів призових, з'явилась лише після інформаційної бомби і була більше схожа на запізнілу відмовку.
 
ОНОВЛЕНО: Реакція батька Ястремської з'явилася тільки після написання матеріалу. Ось тут про це більш детально.
 

Getty Images. Еліна Світоліна
 
***
 
Всі ми прекрасно розуміємо, що не буває чогось абсолютно чорного чи білого, але все ж потрібно знайти тих, хто має відповісти за цю ганьбу перед вболівальниками.
 
За словами віце-президента і виконавчого директор ФТУ Євгена Зукіна Федерація домовилися з усіма гравцями щодо фінансових і організаційних умов ще в минулому році. В офіційній заяві фігурувало словосполучення «попередні домовленості», із чого робимо висновок, що жодних офіційних документів ніхто не підписував, а все трималося на чесному слові. 
 
Колишній перший віце-президент ФТУ Юрій Сапронов, який як ніхто інший знає процес із середини, також зробив офіційну заяву. Вона дуже емоційна, але її обов'язково треба читати повністю.
 
Зукін у своєму коментарі відмовився озвучувати бюджет виїзного матчу для збірної, зазначивши, що це десятки тисяч доларів, а от Сапронов назвав – 130-170 тисяч в період з 2007 по 2010 роки. Можливо, суми змінилися, але навіть якщо уявити, що Гуров вимагав хоча б щось подібне на двох тенісисток за 4-денний турнір, то цілком зрозуміло чому йому не пішли на поступки. До прикладу, цього тижня Ястремська грає на турнірі в Хуахіні, де переможець отримує 43 тисячі доларів, фіналіст – 21,4, півфіналіст – 11,6 і так далі.
 
***
 
На початку січня повідомлялося, що Світоліна не заявилася на турнір в Досі (11-17 лютого) і на той момент це тільки збільшувало впевненість в тому, що головна зірка українського тенісу все ж зіграє за національну збірну. Нагадаємо, минулого року вона пропустила матчі із Австралією і Канадою (обидва ми програли із рахунком 2:3), але вони проходили на виїзді в досить незручний часовий проміжок. Всі ми хотіли, щоб Еліна прогресувала в рейтингу і пробачили їй відмову від участі. Можливо, даремно. Судячи з усього, Гуров ще того року вимагав захмарні призові, але це вирішили не виносити на загал.
 
Останній раз Еліна грала за національну команду в квітні 2017 року проти Німеччини (поразка 2:3) в статусі 13-ї ракетки світу. Тоді ми втратили можливість увійти до Світової групи, а далі тільки падали.
 
Щодо Даяни, яка, до речі, теж пропускає турнір в Досі, взагалі незрозуміло, як можна відмовитися від пропозиції допомогти збірній у 18 років. І її батьки, і вона сама повинні розуміти, що популярність Ястремської в Україні, яку вона заробляла роками важкої праці, одразу ж зменшиться в рази. Спортсмен сьогодні може бути героєм, а завтра... Досить почитати коментарі, прикладів в тому ж тенісі за останній час чимало.
 
Чутки про можливу зміну громадянства лякають і в це зовсім не хочеться вірити. Про Олімпіаду-2020 Даяні теж можна майже забути.
 

Getty Images. Серена Вільямс і Даяна Ястремська
 
***
І, нарешті, про найголовніше. Як було сказано вище, ніхто б не сказав Світоліній кривого слова, якби вона відмовилася від участі в матчі Кубка Федерації відразу ж після  Australian Open. Всі ми бачили, що травма є і її потрібно лікувати. Про Ястремську також ніхто б не згадав, якби вона не задекларувала своє бажання зіграти у складі команди і попередньо не домовилася із Федерацією. 
 
Вони обидві подарували вболівальникам надію і до останнього зберігали мовчання. А потім в один момент розбили нам серце. Так робити не можна, це не правильно. Прикриватися своїм болгарським агентом, який, зрозуміло, що плював на збірну України, можна, але всі ми розуміємо, що проблема не може бути тільки в ньому. Цікаво, що сказали б французи про Монфіса, якби він утнув щось подібне.
 
Getty Images. Гаель Монфіс і Стефан Гуров (в білому)
 
Окремо хочеться подякувати Лесі Цуренко, Катерині Козловій, Марті Костюк та Надії Кіченок, які в цей важкий для нас усіх момент будуть захищати інтереси команди і держави. Навіть в ослабленому складі у нас є гарні шанси на підвищення в класі, чого ми нашим дівчатам і бажаємо.
 
Нагадаємо, поєдинки Кубка Федерації пройдуть з 6-го по 9-е лютого в місті Зелена Гура (Польща).

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(13)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 14
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Vladislav Pohily
"популярність Ястремської в Україні, яку вона заробляла роками важкої праці, одразу ж зменшиться в рази. "
Я думаю вони про це особливо не турбуються. Як вже писав під іншою новиною 95% свого часу вони проводять за кордоном і грають для іноземної публіки. На їх заробіток це також ніяк особливо не вплине. А те, що хтось там в Україні про них щось подумає, то таке.
abrav
короче этот гуров урод он наших теннисисток в парашу отправляет играть, а за сборную кучу причин находит.
Дмитро Масько
Краще б ви нічого не розбирали... Ви більше на...рали, нічого в цьому не розуміючи!
Myroslav Romanyk
Дякую за професіоналізм Sport.ua! Не вислухавши всі сторони конфлікту,робити свої висновки!
Игорь Онищук
Это точно, я думаю что сми и федерация нанесли ущерб имиджу Украины паз в 100 больше чем девочки
stopor2016
Фоток побольше сюда , да с кобелями !!!
Argon
Чим більше обсирання наших дівчат, тим менше бажання у них виступати за збірну. Перестаньте вкидати лайно на вентилятор. Вболіваю за них і хочу щоб вони виступали за Україну, а не за якусь іншу державу. Умійте загладжувати конфлікти
sv_2000
В общем, педерация....))) Набросаю ссылок сюда на всяк случай
https://sportarena.com/tennis/agent-svitolinoj-gurov-vopros-finansov-ne-byl
/
https://sportarena.com/tennis/agent-svitolinoj-i-yastremskoj-gurov-federats
iya/
https://sport.ua/news/425248-papa-yastremskoy-my-gotovy-srazhatsya-za-ukrai
nu-no-po-chestnomu
sv_2000
Як було сказано вище, ніхто б не сказав Світоліній кривого слова, якби вона відмовилася від участі в матчі Кубка Федерації відразу ж після Australian Open.
-----------------
Это еще какого? Теннисистка не может оценить свое состояние, подумать.... И, кстати, Свитолина написала в Инстаграме о том, что из-за травмы не будет играть еще до этой галимой "информационной бомбы".....
А у Даяны случилась страшная ситуация с мамой..... И ей, видите ли, нельзя играть только 2 матча, а именно "сколько скажем, столько и будет играть"..... Версия отца.... И почему-то ей я доверяю больше, чем этому федеральщику...
AlexMatroskin
Приз в студию * Самой скандальной педерации тенниса *
Федерация испугалась , что за ее бездеятельность уменьшат ее финансирование ...
Pavlo
Ну рядовому болельщику конечно обидно. Но я не совсем понимаю какое мы имеем правоо вообще от них что-то требовать? Государство или, скажем точнее, налогоплательщики, каким либо образом способствовали росту их таланта? Тенис очень дорогой вид спорта и спонсируется в основном частными спонсорами.
И деньги затем на турнирах тенисистки зами зарабатывают. И все расходы на турниры потом покрывают с этих денег или денег спонсоров.
С какого перепугу они что-то должны "рядовому болельщику".
НИКТО НИКОМУ НИЧЕГО НЕ ДОЛЖЕН! Запомните это, и в дальнейшем будете меньше разочаровываться в жизни.
Игорь Онищук
что за бред вы тут пишите, почитайте что пишет Стефан Гуров