Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
| Обновлено 10 мая 2018, 20:23
4212
6

Зураб АЛАСАНІЯ: «Патріоти можуть зірвати трансляцію ЧС-2018»

Генеральний директор НСТУ − про можливу трансляцію мабутнього чемпіонату світу по футболу

| Обновлено 10 мая 2018, 20:23
4212
6
Зураб АЛАСАНІЯ: «Патріоти можуть зірвати трансляцію ЧС-2018»
1tv.com.ua. Зураб Аласания

Генеральний директор НСТУ Зураб Аласанія розповів, чи побачить Україна чемпіонат світу в Росії на національному ТБ.

— Наскільки впливає на продаж трансляцій той факт, що ЧС-2018 пройде в Росії?
— Той канал, який все ж хоче придбати право на показ чемпіонату та показати його, зараз дуже сильно страхується. По-перше, йде збивання ціни. А, по-друге, відбувається звичайна перестраховка, адже вони теж думають над цим та бачать міжнародну обстановку. Зараз наростає відчуття, що все більше країн налаштовані проти чемпіонату в Росії. Тут королівська родина Великобританії заявила, що не поїде на ЧС-2018, там ще хтось… Тобто обставини загострюються, і телеканалу це теж не подобається.

Також вони точно розуміють, що вболівальників в країні – велика кількість, і свої рейтинги вони отримають. Але тут же ризикують іншим – меншість, яка в першу чергу є патріотами та активними людьми, а не вболівальниками, може влаштувати їм таке, що мало не буде…

До того ж, є побоювання від обставин на міжнародному просторі. Загальні умови всі розуміють (наприклад, що ЧС вже на 99% не відмінять чи перенесуть), але телеканал все ж хоче максимально застрахуватися. Тому саме юридичні формулювання непокоять покупця в першу чергу. Я скажу, що раніше у нас на такі умови і близько не погоджувались. Але тепер все ось так «коливається».

— Якщо НСТУ все ж не продасть субліцензію на трансляції всього ЧС-2018, то чи можливо, що UA:Перший покаже лише фінал?
— Пам’ятаєте Олімпіаду в Сочі? Здебільшого всі пропагандистські речі були саме на відкритті та під час закриття змагань, що було дуже видовищно. Думаю, так само буде і тут. Держава Росія, яка офіційно визнана агресором, покладає великі надії за допомогою ЧС показати світові, як у них все добре та які вони класні. Вони будуть робити багато чого, що передбачити зараз просто неможливо.

Мені кажуть, що ми могли б просто залишити інтершум (простіше кажучи, вимкнути звук), все зробивши своїми силами. Але куди подіти картинку? Я впевнений, що і окремі рекламні борди, і плакати вболівальників будуть катастрофою для нас. Тут може бути все, що завгодно. Тому я думаю, що фінал не може стояти окремо.

В цій ситуації все дуже складно, і виходить дурна пастка для суспільного телебачення. Покажеш – суспільне ТБ загнеться, не покажеш – теж може загнутися, коли прийде фінансова служба та спитає: «А де продукт та гроші, заплачені за нього?» А потім ще ЄМС (Європейська мовна спілка. — прим.) нагадає, що ми винні їм.

— Інтер з самого початку хотів придбати повний пакет трансляцій ЧС?
— Спочатку перемовини з Інтером йшли про половину пакету трансляцій, адже раніше в справі була вищезгадана ТРК Україна. Але після розірвання меморандуму тепер йдеться про пакет на весь чемпіонат. І знову ж, підкреслюю, ми не будемо в прибутку навіть і близько.

— Наскільки впливають на переговори з Інтером їх бажання запросити російських коментаторів на матчі ЧС та загальний проросійський напрям мовлення каналу? Грубо кажучи, вони лише купляють субліцензію, а далі — що хочуть, те й роблять з нею?
— Ні, в угоді передбачаються доволі жорсткі умови від ЄМС. Наприклад, зобов’язання торкаються визначення годин показу (умови по таймінгу є навіть в digital). Також зобов’язання в рамках субліцензії є навіть по окремих програмах, які супроводжують висвітлення ЧС. Але, звісно, прізвище коментаторів вони не нав’язують. Умови договору передбачають, що Інтер має забезпечити коментаторів, а яких і як саме – це вже залежить від них. І чи дійсно вони запросили російських коментаторів – не знаю, це поки можуть бути вигадки. Але з іншого боку всі розуміють, що в Україні дуже мало хороших футбольних коментаторів.

Опрос

Голосов 1081
Будете ли вы смотреть ЧМ-2018 по футболу, который пройдет в России?

Да

713 голосов 65.96 %

Нет

211 голосов 19.52 %

Поживем — увидим

157 голосов 14.52 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Договорной матч в украинском футболе? В УАФ начали официальную проверку
Футбол | 26 апреля 2024, 21:16 18
Договорной матч в украинском футболе? В УАФ начали официальную проверку

26 апреля Металлист обыграл Кремень 2:1 в 6-м туре Первой лиги в Группе вылета

Реал без Лунина обыграл Реал Сосьедад. Сколько нужно очков для чемпионства?
Футбол | 27 апреля 2024, 00:01 10
Реал без Лунина обыграл Реал Сосьедад. Сколько нужно очков для чемпионства?

Игра завершилась со счетом 1:0, единственный мяч забил Арда Гюлер

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
pulse240
То что у наших патриотов с головой проблемы, это уже давно понятно.
От не трансляции нашим ТВ ЧМ, ничего существенно не изменится. Подавляющие большинство которое хочет смотреть мундиаль, всё-равно его посмотрит на рос. ТВ, с рос. комментаторами. А так, украинская кампания лишается возможного заработка и так же возможности осветить для украинцев мундиаль по своему.
Владимир Копяк
Если честно - не могу понять, какой смысл эту проблему освещать. Будет или не будет показывать национальный канал ЧМ с расеи, болелам глубоко фиолетово. Для таких ситуаций есть интернет! Более 50 каналов будут транслировать и напрямую и в записи все матчи - смотри не хочу. Не расшатывайте лодку, как говорил Михаил Сергеевич....
dimonlimonov
Хрена тут кривить душой, если не будут показывать на ТВ, то подавляющее всё равно большинство посмотрит в интернете по росТВ и с роспропагандой и роскомментаторами.
Так может уже по человечески сделать с украинскими комментаторами на украинском языке.
pulse240
Кстате, в чём ещё прикол.
Права на показ ЧМ нашей национальной телерадиокомпанией, во главе который стоит пан Аласания, уже давно были куплены, к слову на наши народные деньги. И получается, если какой-нибудь канал их не выкупит, то эти деньги уходят в мусорку, чего Аласания явно не против.
yaarik
Большинство хочет смотреть, а меньшинство активно этому мешает, и желание большинства его нах не интересует. А еще они опасаются росс. пропаганды. Да пусть показывают, как оно там у них, главное то, что мы знаем - как у нас.