Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1292
0

ЯКОВЕНКО: «Задание – выиграть!»

Наставник молодежной сборной Украины рассказал о подготовке команды к мемориалу Лобановского

ЯКОВЕНКО: «Задание – выиграть!»
У вівторок, 11 серпня, стартує VII Міжнародний турнір пам’яті Валерія Лобановського, який пройде за участі молодіжних збірних України, Німеччини, Ірану та Туреччини. Про приготування нашої команди в інтерв’ю офіційному сайту ФФУ розповів її наставник Павло Яковенко. Відомо, що минулорічний турнір пам’яті Валерія Лобановського проходив одразу ж після повернення Яковенка на тренерську лаву «молодіжки». Тоді новий-старий керманич збірної 21-річних не зумів відзначити цю подію тріумфом на Меморіалі великого вчителя, тож надолужити втрачене спробує цього літа.
 
- Звісно, завдання на турнір єдине − перемога. Розумію, що досягти мети буде нелегко, одначе наша команда збирається докласти для цього усіх зусиль, − обіцяє він. − Як і торік, нашою найголовнішою проблемою є надзвичайно короткий період підготовки. Дивіться самі: перша група футболістів прибуде до розташування збірної 9 серпня, решта − 10-го числа, а вже наступного дня на нас чекає поєдинок з Іраном.
 
- Відтак, питання приведення функціонального і психологічного стану збірників до єдиного знаменника знову стає найактуальнішим?
- Безперечно. Досягти балансу буде вкрай важко. Якщо пам’ятаєте, минулого року в першому матчі Меморіалу ми залучали здебільшого виконавців, котрі не мали достатньої ігрової практики в клубах, а тому повинні були виглядати свіжішими. У результаті наша команда поступилася збірній Болгарії − 0:1. Тоді як у наступному поєдинку, де грали вже всі найсильніші, ми розтрощили Північну Ірландію − 4:1. Однак, ми не маємо іншого виходу, як дотримуватись подібної стратегії і цього разу. Тому наша гра значним чином залежитиме від того, в яких кондиціях приїдуть із клубів гравці.
 
- Павле Олександровичу, напевне, ви вельми задоволені нинішнім складом учасників турніру?
- Так, збірні Німеччини, Туреччини та Ірану − надзвичайно потужні, а тому зустрічі з ними мають стати корисним досвідом для моїх підопічних. Нагадаю, що невдовзі на нас очікує виїзний поєдинок кваліфікації Євро-2011 (U-21) проти Франції, тому Меморіал ми розглядаємо як один з найважливіших етапів підгтовки до нього.
 
- Проте бойового складу на «генеральний кастинг» ви зібрати не змогли, чи не так?
- У нас і справді є кілька дуже серйозних втрат. У першу чергу − це капітан команди Тарас Степаненко. У нього важка травма стегна, і раніше жовтня на хавбека запорізького «Металурга» годі розраховувати. Не варто й говорити, що це ключова фігура в нашому колективі, тому Тараса страшенно не вистачатиме. Залишається лише побажати йому щонайскорішого одужання. Крім цього до сих пір не відновились дніпропетровець Дмитро Льопа та киянин Артем Кравець. Вони, безумовно, змачно підсилили б наш атакувальний потенціал.
 
- Тим часом в збірну запрошені два новачки − Артур Западня із маріупольського «Іллічівця» та Сергій Кривцов із запорізького «Металурга»...
- У нас є певний дефіцит лівоногих виконавців, і саме завдяки Артуру ми хочемо підсилити конкуренцію на лівому фланзі півзахисту. Це дуже талановитий хлопець, і гадаю, що він принесе користь команді. Що стосується 19-річного Кривцова, то нині він вважається основним гравцем свого клубу, демонструє нівроку зрілий футбол. На нього ми дуже розраховуємо не лише на Меморіалі Валерія Лобановського, але й у відбірному матчі з французами. Хоча, звісно, мої слова не означають, що йому гарантоване місце в складі.
 
- Кривцов − єдиний з новоспечених чемпіонів Європи серед 19-річних, хто отримав виклик до вашої збірної. Невже більше ніхто з блискучої команди Юрія Калитвинцева не може посилити «молодіжку»?
- Звичайно, ми тримаємо у полі зору велику групу з цієї команди. І, безумовно, сподіваємося на значне кадрове підсилення за її рахунок. За великим рахунком, я вважаю, що кожен з них потенційно здатний заграти в молодіжній збірній, але для цього їм потрібен час. Я ж все-таки не прибічних різкої ротації складу. Введення до збірної значної кількості нових футболістів напередодні одного з ключових поєдинків кваліфікації Євро-2011 (U-21), на мій погляд, було б невиправданим ризиком. У нас вже є достатньо зіграний колектив. Він обов’язково оновлюватиметься − але поступово.
 
Окрім того, треба зважати на те, що підопічні Калитвинцева віддали максимум фізичних та моральних сил під час чемпіонату Європи. Я ж, користуючись нагодою, хочу привітати весь колектив нашої збірної (U-19) та українських вболівальників з цим видатним успіхом.
 
- Павле Олександровичу, повернімося до справ «молодіжки». Чи не вперше в цьому циклі під вашим керівництвом збирається стільки стабільних учасників матчів Прем’єр-ліги...
- І це дуже тішить. Хоча я вважаю, що турнір дублерів теж є непоганою школою для молодих футболістів, однак його не порівняти із змаганнями у елітному дивізіоні. Ігрова практика на такому рівні просто безцінна для гравців «молодіжки». І дуже добре, що в цьому сезоні наші провідні клуби відпустили в оренду до інших команд цілу низку молодих виконавців, які до цього були відверто обділені виступами у Прем’єр-лізі.
 
- Серед таких і київський динамівець Денис Бойко, котрий одразу зовоював місце в воротах «Оболоні». Раніше безперечним першим номером «молодіжки» вважався Антон Каніболоцький, який до основи «Дніпра» вже давненько не підпускався. Кому ви віддасте перевагу?
- Тому, хто перебуватиме в найкращому стані на цей момент. Хоча, зізнаюсь, це досить приємна проблема − вибирати ліпшого із справді сильних кандидатів. Це означає, що в команді точиться неабияка конкуренція. Тож, побільше б нам таких головоломок!

Sport.ua
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.