І знову забиває Кучеренко

Огляд матчів 28-го туру першості першої ліги

ПФК СЕВАСТОПОЛЬ - НАФТОВИК-УКРНАФТА - 2:0 (1:0).
8 травня. 15.00. Севастополь. Стадіон «Севморзаводу». 3500 глядачів.
Судді: М.Козиряцький (Запоріжжя), В.Заровецький, Я.Куш (обидва - Івано-Франківськ).
Делегат ФФУ: М.Митровський (Ужгород).
Севастополь: Литовка, Плешаков (Шутов, 68), Шевелюхін (Шишкін, 53), Култишев, Войнаровський, Ківа, Жабокрицький (Ференчак, 46), Поліщук, Степанов (Башлай, 46), Гололобов, І.О.Худоб'як (А. Шевчук, 46). Запасні: Сокоренко, Меметов.
Тренер: Олег Лещинський.
Охтирка: Дейнеко, О.В.Тарасенко, Юрченко, Карпенко, Харченко, Єсип, Бояринцев, Одинцов (Зайчук, 67), Д.Башлай (Прокурор, 85), Вітер (Кикоть, 73), Каракевич (Саванчук, 61). Запасні: Втюрин, Погорєлов, Грачов. Тренер: Сергій Шевченко.
Голи: Ківа (25, пен., 90+3).
Попередження: І.О.Худоб'як (21), Поліщук (38), Войнаровський (87) - Вітер (58).

Поразка севастопольців у Луцьку дозволила скоротити відрив од найближчих переслідувачів. Чи потрібно говорити, чого чекали вболівальники від своєї команди в поєдинку з «Нафтовиком»?

З одного боку, в господарів «скалкою в серці» сиділа домашня поразка від «нафтовиків» наприкінці минулого сезону, яка позбавила команду третього місця. З іншого, гості перед приїздом до Севастополя видали серію з семи перемог поспіль. Звичайно ж, вони розраховували на продовження своєї переможної серії й на берегах Чорного моря.

Як і передбачалося, чергове протистояння підопічних Лещинського і Шевченка не обіцяв лідеру 90 хвилин розминок. Гості вийшли на гру в оптимальному складі. Господарям довелося перебудовувати лінію оборони через відсутність Піскуна.

Варто відзначити, що суперники показали досить видовищний футбол, не поскупилися на голеві моменти. Перші хвилини поєдинку показали, що футболісти з Охтирки мали солідну мотивацію в двобої з лідером першої ліги. Дивуватися цьому не доводиться, адже реалії нинішньої першості України в першій лізі, де кожен може обіграти кожного, змушує налаштовуватися на будь-який двобій з повною відповідальністю.
Звітний матч тримав у напрузі глядачів до фінального свистка. Обидва суперника намагалися діяти на високих швидкостях, а, як відомо, рух - один з головних факторів, що відрізняє справжній футбол від нудного.

На 25-й хвилині гри господарі повели в рахунку. Поліщук, отримавши м'яч на правому фланзі, пройшов до штрафного майданчика й виконав діагональну передачу до лінії воротарського. Плешаков виграв у ривку в захисників і вже був готовий поцілити у ворота суперника, але поштовхом в спину був повалений на газон. Арбітр без вагань вказав на 11-метрову позначку. До м'яча підійшов Андрій Ківа й упевнено переграв Дейнека.

У свою чергу, гості не давали севастопольцям розслабитися ні на мить, використовуючи будь-який шанс для взяття воріт. Гра на зустрічних курсах тривала. У кінці першого тайму міг змінити рахунок на табло Вітер, але знову блискуче зіграв Литовка, відбивши удар, спрямований під поперечину.

Гра до перерви явно не влаштувала тренерський штаб севастопольців, і він пішов на кардинальні зміни в складі. Це дало потрібний результат, як в обороні, так і в атаці. Продовжував тримати в напрузі воротаря гостей Ківа, який провів, мабуть, поки свій найкращий матч у складі ПФК «Севастополь».

Контратаки «нафтовиків», хоч і несли певну небезпеку воротам господарів, але їх гострота була значно нижчою, ніж у першому таймі. Лише в останній 10-хвилинці активність гостей значно збільшилася. Проте реальна можливість відновити паритет у них була лише одного разу - на другій компенсованій хвилині, коли Литовка, якого також по праву можна назвати одним із героїв цього матчу, відбив м'яч з нижнього кута воріт.

Коли ж пішла третя хвилина, Шутов здійснив спринтерський забіг на 80 метрів і з кута штрафного майданчика зробив ідеальну передачу на Ківу. Андрій майстерно «розправився» з воротарем і двома захисниками, поставивши переможну крапку в цьому дуже цікавому та напруженому матчі.

ФК ЛЬВІВ - ФЕНІКС-ІЛЛІЧІВЕЦЬ - 1:0 (1:0).
8 травня. 17.00. Добромиль. Стадіон «Княжа Арена». 1820 глядачів.
Судді: С. Скирда (Харків), О.Паращенко, Р.Кисельов (обидва - Суми).
Делегат ФФУ: І.ХІблін (Хмельницький).
Львів:
Марущак, Гальчук, Мостовий, Романюк, Леонідов, Панас (Яворський, 78), Лупашко, Горкун (Шептицький, 64), Козак (Даньків, 90+2), Чепурненко (Зозуля, 86), Мандзюк (Танчик, 81).
Тренер: Віктор Ряшко.
Калініно Тукач, Рябко, Антонюк, Луценко, Титомир, Панченко (Повальчук, 59), Івашко, Акчурін, Семенина (Леонов, 82), Малюк (Патяк, 57), Блудов (Плетньов, 73).
Тренер: Анатолій Беляй.
Гол: Козак (3).
Попередження: Козак (26), Горкун (42) - Панченко (9), Титомир (З0), Івашко (39).

Львівська команда досі не перемагала скромного, за футбольними мірками, клубу з Калініного. У попередніх зустрічах, мабуть, не було такої потреби. Однак нині для Львова ситуація змінилася, до того ж, - не в кращий бік. «Синьо-золоті», ймовірно, замучилися, здобуваючи рекордні та успішні серії на домашній арені і у виїзних матчах, - здалися. Посипались невдалі результати, і суперники гуртом потіснили амбіційного опонента в турнірній таблиці. Не відомо, що насправді завадило львів'янам утриматися на верхівці (це вже прерогатива самого клубу), але те, що гру команди втрачено - очевидно, і повернути собі здобуті позиції неймовірно складно. Це засвідчив і звітний поєдинок. До того ж, склад господарів далеко не ідеальний (в лазареті брати Баранці, Радь, Ковальчук та Ільків, а через перебір жовтих карток не міг в.о. головного тренера Віктор Ряшко розраховувати й на Худзика), а ще злива не покращила стану трав'яного покриття на «Княжій Арені». Одразу згадалася рання весна, коли було відмінено гру із Севастополем.
Команди діяли за простим принципом: одні намагалися якнайчастіше закидати м'яч у карний майданчик, інші, навпаки, - за першої ж нагоди без роздумів вибивали непроханого гостя будь-куди і швидко поплатилися голом.

Щоправда, львівській формації вдався доволі курйозний удар у груповому виконанні. На м'ячі були і Горкун, і Козак, а по дорозі смугастий ще зачепив когось із кримчан, змилив воротаря Тукача і спочив у сітці. Все вийшло швидко і несподівано. Після матчу Михайло Козак сказав: «Автором голевого удару був саме я. І мені дуже приємно, що цей гол приніс нашій команді таку бажану перемогу».

А відбулося все так: Чепурненко з лівого флангу навісив м'яч у штрафний майданчик суперників. Горкун пробив на дальню стійку, в боротьбу з оборонцями «Фенікса» вступив Козак. Частокіл ніг - і в результаті гол...

Здавалося, після перерви господарі з новими силами і свіжими думками закидають ворота кримчан м'ячами. Та ФК «Львів» не зумів утілити свою перевагу у голи. Голеві моменти створювались, але із завидною швидкістю марнувались. Однак Віктор Ряшко, керуючи львівської командою, нехай із приставкою в.о., досяг своєї першої перемоги. З чим і вітаємо наставника.

ЗІРКА - ДИНАМО-2 - 0:1 (0:1).
7 травня. 18.00. Кіровоград. Стадіон «Зірка» 4200 глядачів.
Судді: Ю.Фощій (Черкаси), А.Ганжелюк (Керч), Г.Дзюбенко (Севастополь).
Делегат ФФУ: В.Гайворонський (Донецьк).
Кіровоград: Білошапка, Басов, Вечтомов (Морозов, 5; Драголюк, 81), Котелюх, Михайлюк (Салатін, 46), Смалько, Ситник, Голоперов, Городов (Андрухов, 74), Чорномаз (Давидов, 87), Шибко. Запасні: Чурилов, Денисов.
Тренер: Ігор Жабченко.
Київ: Загладько, Допілка, Новак, Бутенін, Родіна, Кушніров (Парцванія. 90+4), Люлька, Морозенко (Коваль, 77), Шевчук (Гаврась, 90), Суарез (Рибалка, 71), Теміле. Запасні: Рудько, Рижук, Малин.
Тренери: Юрій Калитвинцев, Геннадій Литовченко.
Гол: Родіна (18)
Попередження: Михайлюк (9), Котелюх (74) - Морозенко (29), Новак (51).

Ще до початку звітного матчу в кіровоградських вболівальників було велике занепокоєння щодо його результату. Занадто різними шляхами суперники підходили до нього. «Динамо-2» мало двотижневу паузу в змаганні, а «Зірка», навпаки, проводила п'ятий матч з інтервалами в три дні. Останній виїзд команди варто виділити окремо. Можна згадати не таку вже давню й історію, коли на виїзді команди грали спарені матчі. Від тої практики відмовились як від нераціональної, але й тоді на виїзд команди вирушали за територіальним принципом. Дві останні гри «Зірка» провела, відповідно, у Луцьку й Алчевську. Ті, хто ухвалював таке рішення, мабуть, ставили собі за мету випробувати на міць новачка змагань. Адже попереду в кіровоградців ще виїзд у гості до ФК «Львів». Невже не можна було перенести гру з «Волинню» на перше червня, перед матчем у Добромилі? Може, на майбутнє це врахують?

Із перших хвилин матчу «Зірка» пішла в атаку великими силами. Але кияни виявилися до цього готовими. Суарес двічі виконував проникливі передачі, захист господарів не встигав повертатись. Перший небезпечний момент розрядив Білошапка, вибігши з воріт метрів на 30. Другий неточним ударом завершив Теміле. На початку матчу в ігровому зіткненні розбив голову Вечтомов. Вимушена заміна - і на полі з'являється Морозов, ледь оговтавшись від травми. На деякий час це перервало атакуювальні дії господарів. Гості цим скористалися й перехопили ініціативу. Швидкісними ривками запам'ятався Теміле, активними діями - Морозенко. На 18-й хвилині кияни забили м'яч, який вирішив долю зустрічі. Після подачі кутового Родіна головою спрямував круглого в нижній кут. «Зірка» дещо активізувалася, запам'ятався пас Городова на Ситника, але за мить до удару захисник у підкаті вибив м'яч.

На останніх хвилинах глядачі після падіння Ситника бурхливо вимагали пенальті, але суддя вирішив, що це звичайний ігровий епізод. Другий тайм кияни думали винятково про збереження позитивного результату. «Зірка» насідала, наскільки дозволяли її можливості, гравці намагалися діяти швидше. Сили людські, як відомо, не безмежні. Накопичена останніми турами втома далася взнаки. Чорномаз, приймаючи діагональну передачу, маючи можливість вийти на ударну позицію, просто наступив на м'яч і впав. Ситник занадто багато потрапляв у положення поза грою. Та все ж після виходу на поле Андрухова господарі почали регулярно перегравати гостей на другому поверсі. Голоперов пробив - і шкіряна куля опустилась на сітку воріт. Після удару Андрухова м'яч пройшов поруч із стійкою. Мав можливість зрівняти рахунок і Драголюк, але і його удар виявився неточним. «Зірка» до самого фінального свистка перебувала в атаці, але зрівняти рахунок їй не судилося.

ЕНЕРГЕТИК - ПФК ОЛЕКСАНДРІЯ -2:1 (1:1).
7 травня. 15.30. Бурштин. Стадіон «Енергетик». 2400 глядачів.
Судді: В.Бондар (Хмельницький), І.Альохін, Ю.Волков (обидва - Симферополь).
Делегат ФФУ: Р.Гамапь (Чернівці).
Бурштин: Хомин, Деренюк, Лазорик, Грибинський, Данищук (Слука, 5), Ніліщук, Долотко, Семенюк, Чернов, Мікуш (Єнилеєв,77), Гордієнко.
Тренер: Микола Пристай.
Олександрія: Чумак, Чередниченко, Іващенко, Зейналов, Запорожан, Шупик (Локтіонов, 60), Нікітін, Ксьонз (Пономар, 57), Грицук (Казанюк, 55), Кочура (Маринчук, 75), Сухоцький (Колесник,68).
Тренер: Володимир Шаран.
Голи: Семенюк (43), Гордієнко (66) - Грицук (10).
Попередження: Нікітін (81).

У першому таймі звітного матчу олександрійці переважали своїх візаві, повідомляє прес-служба команди гостей, в усіх футбольних компонентах. Вони більше контролювали м'яч, створювали небезпечні моменти. І, як наслідок, прекрасно розіграна комбінація в дебюті матчу, - і Грицуку залишилось лише точно завершити дії своїх партнерів. Та наприкінці першого тайму Семенюк з пенальті відновлює рівновагу в матчі.

У другому таймі малюнок гри змінився. За рахунок морально-вольових якостей господарі поля стали діяти жорсткіше, самовідданіше і, як винагорода, - переможний гол у виконанні Гордієнка. Як не намагався головний тренер ПФК «Олександрія» Володимир Шаран підсилити гру, випускаючи на поле нових футболістів, це йому не вдалося.

КРИМТЕПЛИЦЯ - СТАЛЬ - 3:2 (1:1).
8 травня. 18.00. Молодіжне. Стадіон «КТ Спорт Арена». 1600 глядачів.
Судді: О.Бондар (Хмельницький), А.Шамека (Маріуполь), Б.Бучинський (Тернопіль).
Делегат ФФУ: О.Первушкін (Київ).
Молодіжне: Бандура, Візавер, Бойко, Щедраков, Єрмак, Новотрясов (Зубко, 46), Абляметов, Печьонкін, Кучеренко (Сгинухін, 90), Прийомов (Симончук, 59), Свинцицький (Діабі, 75).
Тренер: Олександр Севидов.
Алчевськ: Ситало, Пасічниченко (Гордя, 68), Назаренко, Кондратюк (Акименко, 67), Чеботаєв, Сапай, Гавриш, Муховиков, Окана-Стазі, Мірошниченко (Палагнюк, 74), Шевченко.
Тренер: Анатолій Волобуєв.
Голи: Кучеренко (31, 64), Єрмак (51, пен.) - Муховиков (5), Окана-Стазі (78, пен.).
Попередження Абляметов (85), Єрмак (90) - Окана-Стазі (39), Назаренко (46).

Недаремно на шпальтах нашої газети чотири тури тому вийшло інтерв'ю з найкращим гравцем не тільки «Кримтеплиці», а й усієї першої ліги у весняній частині, Сергієм Кучеренком. З того часу Сергій відзначився п'ять разів і, обігнавши севастопольця Юрія Плешакова, вийшов на перше місце в суперечці бомбардирів.
Напередодні матчу в обох колективів були певні проблеми зі складом. У гостей через дискваліфікацію був відсутній голкіпер Бабак, а в господарів з тієї ж причини не грав захисник Антонюк. До того ж, у лазареті «тепличників» досі перебувають Трухін та Старовик.

Гра розпочалася з атак «сталеварів», і вже на п'ятій хвилині матчу найкращий у складі алчевців Антон Муховиков відкрив рахунок. У даному епізоді помилилися центральні оборонці кримчан. Закріпити перевагу міг Окана-Стазі, але Бандура довів, що він наразі один із найкращих кіперів першої ліги.

Коли не йде комбінаційна гра, велику роль відіграють стандартні положення, тим паче, що в молодіжненців їх є кому виконувати. На 31-й хвилині Сергій Кучеренко майстерно виконав штрафний удар, привітавши таким чином себе з ювілейним двохсотим матчем в першій лізі.

Другий тайм знову розпочався з атак гостей, і Окана-Стазі знову програв дуель Бандурі. Другий гол у ворота алчевців влетів після пенальті - м'яч влучив у руку Чеботаєву. Після кількох промахів Кучеренка з одинадцятиметрової позначки штатним пенальтистом «тепличників» став Єрмак.

Третій гол у ворота гостей дав змогу Кучеренку вийти на першу позицію в суперечці бомбардирів. Голевий пас видав... алчевець Пасічниченко. Після третього гола ініціатива повністю перейшла на бік гостей. Вони розпочали штурм воріт Бандури, котрий і призвів до пенальті. Гол на рахунку Окана-Стазі.

На прес-конференції Анатолій Волобуєв зазначив, що йому вже набридло необ'єктивне суддівство: «Ми вже забули, що таке нормальне суддівство. Я хочу, аби швидше це питання знялося. Ми - молода команда, мені важко хлопцям дивитися в очі...»

Олександр Севидов похвалив «Сталь»: «Це була найскладніша гра для нас, адже «Сталь» - найорганізованіша команда, з якою нам доводилося грати. На жаль, чим ближче кінець чемпіонату, тим гірше ми граємо. Ми перемогли дуже хорошу команду, яка за певних обставин могла б вийти в прем'єр-лігу».

НИВА - ВОЛИНЬ -1:2 (1:1).
7 травня. 17.30. Тернопіль. Міський стадіон. 300 глядачів.
Судді: В.Романов, Я.Трехліб (обидва - Дніпропетровськ), А.Литвин (Київ).
Делегат ФФУ: М.Даневич (Київ).
Тернопіль: Мазур, Слука, Петрик, Городецький, Мельник, Дуда, Жданов (Вонс, 19), Беркита, Бінкін, Вербний (Міщишин, 87), Сокіл (Кавійчик, 90).
Тренер: Едуард Павлов.
Луцьк: Ндоє, Ковалюк, Симінін, Лопес (Пічкур, 46), Грінченко, Герасим'юк (Рибальченко, 33), Гошкодеря, Леонардо, Кінаш (Лісовий 65), Литовченко, Бабир (Годований 53).
Тренер: Віталій Кварціний
Голи: Сокіл (41) - Леонардо (13), Рибальченко (84, пен..).
На 48-й хвилині Кінаш не реалізував пенальті.

ГЄЛІОС - ФК ХАРКІВ - 0:1 (0:0).
7 травня. 17.30. Харків. Стадіон «Геліос-Арена». 700 глядачів.
Судді: А.Абдула (Харків), Е.Курцеба (Одеса), О.Луценко (Харків).
Делегат ФФУ: Б.Катасонов (Кременчук).
Геліос: Качоренко, Даценко, Борзенко, Лобойко, Євстафієв (Гостєв, 31), Сумцов, Гаді (Романчук, 68), Соломаха, Даудов, Фоменко (Яровенко, 73), Тарасенко (Скрипник, 77).
Тренер: Сергій Кандауров.
ФК Харків: Ходанович, Можаєв, Бородавка, Черніков, Корольчук, Жеребцов (Кравченко, 88), Литвиненко, Скляр (Іванченко, 64), Афанасьєв, Грінченко, Паламарчук (Нагинайлов, 61).
Тренер: Ринат Морозов.
Гол: Корольчук (78, пен.).
Попередження: Даценко (39), Качоренко (76), Романчук (81) - Черніков (57), Корольчук (63), Афанасьєв (75), Бородавка (90+3).
Вилучення: Даценко (39, фол останньої надії), Качоренко (76, фол останньої надії).

АРСЕНАЛ - ПРИКАРПАТТЯ - 3:4 (3:1).
7 травня. 17.00. Обухів. Стадіон «СКОР». 150 глядачів.
Судді: М.Митровський (Ужгород), І.Староста (Іршава), М.Левко (Чернівці).
Делегат ФФУ: В.Борзило (Харків).
Біла Церква: Литвин, Шегда, Гриценко, Кривошеєв (Коваленко, 43), Бурлін, Рибковський (Ворона, 42; Коваль, 70), Войтович, Деревльов, Кармаліта (Алексанов, 60), Герасименко, Товкацький (Смішко, 46). Тренер: Ігор Артимович.
Івано-Франківськ: Локатир, Лебединець, Мельничук, Барчук, Бут, Боришкевич (Микуляк, 89), Іванишин (Гаврилишин, 90+3), Стоцький, Ревуцький (Коржук, 71), Бровкін, Цкарозія.
Тренер: Сергій Пташник.
Голи: Товкацький (2, 35), Деревльов (16) - Лебединець (25), Цкарозія (57), Бровкін (65, пен., 75).
Попередження: Стоцький (23), Боришкевич (74).

ДЕСНА - ДНІСТЕР - 1:2 (0:1).
7 травня. 17.00. Чернігів. Стадіон ім. Ю.Гагаріна. 2300 глядачів.
Судді: Я.Козик (Мукачеве), І.Гарлач, І.Кувік (обоє - Ужгород).
Делегат ФФУ: В.Федоренко (Хмельницький).
Чернігів: Пилипенко, Анеліков, Стоян, Боровков (Кожем'яченко, 71), Гітченко, Єлісєєв, Кондратюк, Сердюк (О.Поспєлов, 55), Старенький, Кандауров, Грибанов.
Тренер: Олександр Рябоконь.
Овідіополь: Лавренцов, Д.Пархоменко, Буряк, Вишталюк, Хромих, Платунов, К.Пархоменко, Лобан, Полтавець (Продан, 85), Степанишин (Піцик, 87), Каблаш.
Тренер: Андрій Пархоменко.
Голи: Старенький (70) - Полтавець (8, пен.), Каблаш (49).
Попередження: Анеліков (27), Кондратюк (76), Старенький (90) - Степанишин (67).


Євген САПОЖНИКОВ, Олександр ПАУК, Ігор УМАНСЬКИЙ, Олександр ОЗІРНИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 27 июля 2024, 21:48 0

Ян Коуту не задержится в Манчестере

Комментарии