Мастерство превыше всего + ФОТО + ВИДЕО

Анонс очередного этапа Формулы 1, Гран При Монако, на Sport.ua

Поки Red Bull, застосувавши важку артилерію в особі Дітріха Матешіца, небезуспішно проводив інформаційну кампанію проти шин Pirelli, які мляво і з великим запізненням захищали в Маранелло, поки Honda офіційно й урочисто оголошувала про своє чергове повернення до Формули 1 в якості постачальника двигунів, відроджуючи історично славетний тандем з McLaren, а пілоти займалися дизайном своїх шоломів для одного особливого Гран Прі, час після барселонського уїк-енду невмолимо сплив. І ось уже шостий етап чемпіонату стартував у Монако - це традиційний для Формули 1 виняток, коли практичні заїзди відбуваються в четвер, а п'ятниця присвячена приємним (або не дуже, проте обов'язковим) спонсорським заходам, вечіркам, командним брифінгам - іншими словами, чому завгодно крім самих перегонів.

Можна до хрипоти сперечатися відносно того, чи потрібна Формулі 1 траса, ширина якої менша ширини багатьох яхт, пришвартованих у порту князівства, де відбійники тільки й чекають на свою жертву, яка необачно наскочить на чергову нерівність або мінімально пропустить точку гальмування, де обганяти можна тільки якщо пощастить, якщо ж зовсім не пощастить, а ви дворазовий чемпіон світу, то можна опинитися з болідом прямо в морі:



Але у підсумку коли всі раціональні та не дуже аргументи закінчаться, висновок все-одно буде відомим - такі траси Формулі 1 навряд чи потрібні - Валенсії в календарі вже немає і не факт, що вона там з'явиться наступного року замість Барселони, проект у Нью-Джерсі буксує і невідомо чи закінчиться там все таким знайомим для місцевих жителів хеппі-ендом, Сінгапур знайшов свою унікальну нішу, з якої його вже не виб'єш, бо інакше його чекатиме сумна доля, але тільки не Монако.

Монако потрібно завжди. Попри всі свої недоліки, які, якщо добре придивитися, можна побачити у зовсім іншому світлі: в епоху KERS, DRS та інших абревіатур і систем, що спрощують пілотам обгони та й життя за кермом в цілому, ми маємо унікальну трасу, де насамперед гонщик, його талант, уміння, бажання й адреналінова пристрасть від такої близькості з відбійниками виходить на перший план, а гоночний темп машини, хоч і залишається важливим, та все ж таки відступає на другий план. Зрештою, противники DRS як системи штучних обгонів, принаймні на цій трасі частково зітхнути, адже зона активації системи буде лише одна - на стартовій прямій, де перед поворотом Sainte Devote обганяти буде ой як не просто.

Pirelli, можна сказати вже традиційно, привезла в Монако найбільш м'які свої суміші - Soft і SuperSoft. Але боятися, що рух по піт-лейн не буде поступатися трафіку на основній прямій не варто, адже навантаження на гуму тут відносно невелике та й досвід минулих років показав, що вибір є непоганим хоча б тому, що це може дозволити командам обрати різні тактики, що тільки додасть гостри протистоянню на звивистій вузькій трасі.



Небесна канцелярія, схоже, збирається додати інтриги в хід і без того вкрай цікавого уїк-енду: на початку тижня синоптики прогнозували в суботу дощ, але тепер їх думка змінилася і вони обіцяють суху погоду як під час кваліфікації, так і в гонці. Але ж усе ще знову може помінятися. Хіба що температура повітря так чи інакше коливатиметься в межах +16 +18С.

4,50 - Алонсо, Хемілтон і Росберг; 5,00 - Феттель; 9,00 - Ряйкконен і 13,00 - Веббер - саме так виглядають коефіцієнти на перемогу в гонці у букмекерів. Пілоти Mercedes усе так само добре мають виглядати в кваліфікації і шанси взяти четвертий поул поспіль у них на даний момент найкращі, що тільки підтвердили четвергові практичні заїзди. Якщо в суботу так і станеться, то в гонці вірогідні проблеми з гумою нівелює сама траса, яка немов герой Леонардо Ді Капріо знущаючись пропонує наздогнати, якщо звісно зможеш. Тримаємо в голові й інші особливості: асфальт тут один з найменш абразивних в сезоні, а дистанція гоночна урізана - всі ці фактори не можуть не наштовхувати на думки, що команда з Бреклі може саме тут зірвати свій великий куш, бо потім на традиційних автодромах Ferrari, Red Bull і, напевно, Lotus цього зробити не дадуть. Принаймні, допоки Pirelli не змінить гуму або в Mercedes не знайдуть шляхи її приборкання.

Після перших двох практик висновок можна зробити наступний - щільність результатів гарантує славетну битву в суботу за поул, який в Монако хоч і не дає 100% гарантію перемоги, але недооцінювати його значення забороняється категорично. Участь в боротьбі за перший ряд на старті будуть вести представники Mercedes, Ferrari, Red Bull і Lotus, але однозначно назвати серед них фаворита, гадаю, неможливо - хіба що шанси «биків» та Грожана все ж таки є меншими, ніж у решти.

Відповіді на всі питання, що перед нами ставить Монако, так чи інакше ми дізнаємося тільки в неділю по обіді - залишається дочекатися і побачити все самим.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Гран-прі Монако, 23-26 травня, четвер - неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

3,340 км

78

260,520 км

кваліфікація: 1'13.556 (2011, Себастіан Феттель)

гонка: 1'14.439 (2004, Міхаель Шумахер)

Третя практика 12:00* - субота 25 травня

Кваліфікація 15:00 - субота 25 травня (трансляція на каналі МЕГА)

Гонка 15:00 - неділя 26 травня (трансляція на каналі МЕГА)

(* - Час київський)

Sport.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Авто/мото | 06 июля 2024, 17:19 0

Неудачная квалификация пилота Ред Булл

Комментарии