Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
6572
23

Мастерство превыше всего + ФОТО + ВИДЕО

Анонс очередного этапа Формулы 1, Гран При Монако, на Sport.ua

Мастерство превыше всего + ФОТО + ВИДЕО

Поки Red Bull, застосувавши важку артилерію в особі Дітріха Матешіца, небезуспішно проводив інформаційну кампанію проти шин Pirelli, які мляво і з великим запізненням захищали в Маранелло, поки Honda офіційно й урочисто оголошувала про своє чергове повернення до Формули 1 в якості постачальника двигунів, відроджуючи історично славетний тандем з McLaren, а пілоти займалися дизайном своїх шоломів для одного особливого Гран Прі, час після барселонського уїк-енду невмолимо сплив. І ось уже шостий етап чемпіонату стартував у Монако – це традиційний для Формули 1 виняток, коли практичні заїзди відбуваються в четвер, а п’ятниця присвячена приємним (або не дуже, проте обов’язковим) спонсорським заходам, вечіркам, командним брифінгам – іншими словами, чому завгодно крім самих перегонів.

Можна до хрипоти сперечатися відносно того, чи потрібна Формулі 1 траса, ширина якої менша ширини багатьох яхт, пришвартованих у порту князівства, де відбійники тільки й чекають на свою жертву, яка необачно наскочить на чергову нерівність або мінімально пропустить точку гальмування, де обганяти можна тільки якщо пощастить, якщо ж зовсім не пощастить, а ви дворазовий чемпіон світу, то можна опинитися з болідом прямо в морі:



Але у підсумку коли всі раціональні та не дуже аргументи закінчаться, висновок все-одно буде відомим – такі траси Формулі 1 навряд чи потрібні – Валенсії в календарі вже немає і не факт, що вона там з’явиться наступного року замість Барселони, проект у Нью-Джерсі буксує і невідомо чи закінчиться там все таким знайомим для місцевих жителів хеппі-ендом, Сінгапур знайшов свою унікальну нішу, з якої його вже не виб’єш, бо інакше його чекатиме сумна доля, але тільки не Монако.

Монако потрібно завжди. Попри всі свої недоліки, які, якщо добре придивитися, можна побачити у зовсім іншому світлі: в епоху KERS, DRS та інших абревіатур і систем, що спрощують пілотам обгони та й життя за кермом в цілому, ми маємо унікальну трасу, де насамперед гонщик, його талант, уміння, бажання й адреналінова пристрасть від такої близькості з відбійниками виходить на перший план, а гоночний темп машини, хоч і залишається важливим, та все ж таки відступає на другий план. Зрештою, противники DRS як системи штучних обгонів, принаймні на цій трасі частково зітхнути, адже зона активації системи буде лише одна – на стартовій прямій, де перед поворотом Sainte Devote обганяти буде ой як не просто.

Pirelli, можна сказати вже традиційно, привезла в Монако найбільш м’які свої суміші – Soft і SuperSoft. Але боятися, що рух по піт-лейн не буде поступатися трафіку на основній прямій не варто, адже навантаження на гуму тут відносно невелике та й досвід минулих років показав, що вибір є непоганим хоча б тому, що це може дозволити командам обрати різні тактики, що тільки додасть гостри протистоянню на звивистій вузькій трасі.



Небесна канцелярія, схоже, збирається додати інтриги в хід і без того вкрай цікавого уїк-енду: на початку тижня синоптики прогнозували в суботу дощ, але тепер їх думка змінилася і вони обіцяють суху погоду як під час кваліфікації, так і в гонці. Але ж усе ще знову може помінятися. Хіба що температура повітря так чи інакше коливатиметься в межах +16 +18С.

4,50 – Алонсо, Хемілтон і Росберг; 5,00 – Феттель; 9,00 – Ряйкконен і 13,00 – Веббер – саме так виглядають коефіцієнти на перемогу в гонці у букмекерів. Пілоти Mercedes усе так само добре мають виглядати в кваліфікації і шанси взяти четвертий поул поспіль у них на даний момент найкращі, що тільки підтвердили четвергові практичні заїзди. Якщо в суботу так і станеться, то в гонці вірогідні проблеми з гумою нівелює сама траса, яка немов герой Леонардо Ді Капріо знущаючись пропонує наздогнати, якщо звісно зможеш. Тримаємо в голові й інші особливості: асфальт тут один з найменш абразивних в сезоні, а дистанція гоночна урізана – всі ці фактори не можуть не наштовхувати на думки, що команда з Бреклі може саме тут зірвати свій великий куш, бо потім на традиційних автодромах Ferrari, Red Bull і, напевно, Lotus цього зробити не дадуть. Принаймні, допоки Pirelli не змінить гуму або в Mercedes не знайдуть шляхи її приборкання.

Після перших двох практик висновок можна зробити наступний – щільність результатів гарантує славетну битву в суботу за поул, який в Монако хоч і не дає 100% гарантію перемоги, але недооцінювати його значення забороняється категорично. Участь в боротьбі за перший ряд на старті будуть вести представники Mercedes, Ferrari, Red Bull і Lotus, але однозначно назвати серед них фаворита, гадаю, неможливо – хіба що шанси «биків» та Грожана все ж таки є меншими, ніж у решти.

Відповіді на всі питання, що перед нами ставить Монако, так чи інакше ми дізнаємося тільки в неділю по обіді – залишається дочекатися і побачити все самим.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Гран-прі Монако, 23-26 травня, четвер – неділя

 

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

3,340 км

78

260,520 км

кваліфікація: 1'13.556 (2011, Себастіан Феттель)

гонка: 1'14.439 (2004, Міхаель Шумахер)

Третя практика 12:00* – субота 25 травня

Кваліфікація 15:00 – субота 25 травня (трансляція на каналі МЕГА)

Гонка 15:00 – неділя 26 травня (трансляція на каналі МЕГА)

(* - Час київський)

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Общий зачет Формулы-1 после Гран-при Австрии
Авто/мото | 01 июля 2024, 00:11 0
Общий зачет Формулы-1 после Гран-при Австрии

Авария не повлияла на позиции Ферстаппена

В МОК отреагировали на новость о возможной отмене Олимпийских игр 2024
Олимпийские игры | 04 июля 2024, 04:18 0
В МОК отреагировали на новость о возможной отмене Олимпийских игр 2024

Во Франции вспыхнули протесты после первого тура парламентских выборов

Возможен ли Euro без плей-офф?
Футбол | 04.07.2024, 13:40
Возможен ли Euro без плей-офф?
Комментарии 23
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
cubiq07
А как же третья тренировка?
Сегодня и ДиРеста удивил и Мальдонадо. А Гросжан и слава богу, иначе выбил бы Переса.
hybrid
ну от сьогодні, мабуть, гросжан ненавидів, бо завжди розбивався
cubiq07
Жаль, забанили. Но победителей квалы я всё-таки угадал. Правда не думал, что Алонсо так далеко будет и вообще не надеялся на Феттеля.
А вообще, лучшая квала в сезоне, дикая интрига!
Hassassin
А басейн, де при 200 км/год до сталевил рейок сантиметри залишаються...
CubiQ
В Монако по сухому обычно так и есть. Да и кто будет слушать тех индивидуумов? Когда я был малым и играл на своём Дримкасте в Ф1 1999, то наибольше ненавидел Монако, потому что всегда там разбивался. Когда даже просто смотришь онбоард, то уже дух захватывает, особенно связки после первого поворота.
Дьявол
Повторюсь, конечно, но Мерсы не выиграют даже при выигранной квале... В гонке они слабы - лидеры их пройдут либо на старт-финиш с DRS, либо на выходе из туннеля...
Hassassin
якщо в неділю буде трамвайна процесія - то в коментах післягоночних обов'язково знайдуться індивідууми, які казатимуть - "ну нафіга така траса в календарі?"
переконаний що одного Монако з головою достатньо, але ж Валенсії, Далласи, Сінгапури тощо присутні майже постійно, а задоволення від них і на 10% від монегаскського немає.
А про антураж не зрозумів - хіба в тексті щось стосується антуражу?
Aliaze222222
Выграет МАССА !!!
VLADLeoN
Извеняюсь хотел написать 90-95%
CubiQ
Где логика? Мерсы 95% будут стартовать с первой линии
VLADLeoN
Я думаю у мерсов есть 10-5% победы на гонку.Трасса ведь узкая и необгонная.
staut_zt
CubiQ, извини "спасибо" предназначалось для Монстра
staut_zt
Спасибо
staut_zt
Спасибо тебе
staut_zt
спасибо
МН
сподіваюся, що на кожного Лео знайдеться свій Том..
---
стосовно того, щи потрібна ця траса чи ні - відповідь очевидна
і не через антураж, а саме через "де відбійники тільки й чекають на свою жертву"
найбанажіша гонка з дощем з усього календаря
монако в дощ - класика
для меня саме з такого ГП і розпочалися великі призи
CubiQ
В квале полюбому победит Мерседес, думаю что Росберг. 2\3 Хэм\Алонсо, дальше все остальные. В гонке поставил бы на Алонсо, так как Мерсы до сих пор не решили проблемы с резиной.
Monster
В статье всё написано.
Третя практика 12:00* – субота 25 травня
Кваліфікація 15:00 – субота 25 травня (трансляція на каналі МЕГА)
Гонка 15:00 – неділя 26 травня (трансляція на каналі МЕГА)
(* - Час київський)
Sport.ua
Monster
В суботу, на жаль...
staut_zt
Может просветишь, во сколько начинается квалификация и гонка?