Уик-энд на лучшей трассе +ВИДЕО +ФОТО

Sport.ua представляет анонс Гран При Бельгии

Після великої перерви Формула 1 повертається до змагань і робить це на трасі, яку найбільше люблять і самі пілоти, й абсолютна більшість уболівальників. Поки протягом серпня увага спортивної спільноти була прикута до Лондона команди два тижні були в обов'язкових відпустках, а решту часу працювали над оновленням своїх машин для продовження боротьби. Хто за титул або боротьбу за вище місце в Кубку конструкторів, а хтось і за перші очки в сезоні / історії команди. Не менш просто було й пілотам, не дарма літню пору ще називають «дурним сезоном» - сезоном, коли з'являються плітки про нові контракти та переходи гонщиків. Таких чуток вистачало і протягом серпня, але по суті ринок пілотів перебуває в очікуванні рішень двох топ-пілотів - Хемілтона і Шумахера (і якщо в тому, що британець не змінить команду, хоча переговори ідуть непросто, більшість експертів не сумніваються, то з майбутнім семиразового чемпіона не все так просто і зрозуміло, правда, за тими ж таки чутками, він вже узгодив новий контракт імовірно на два наступних роки) та Ferrari, яка з вірогідністю в 99,9% поміняє напарника для Алонсо.

Коли караван Формули 1 приїжджає до Спа Герману Тільке має ставати соромно за все те понуре лайно, яке він тиражує протягом останніх років. Погляньте самі - ну на якому тількедромі гоночний уїк-енд очікується з таким нетерпінням, і де ще є такі повороти і такі обгони:

Звісно перша конфігурація траси, яка дебютувала в календарі далекого 1950-го була ще цікавішою, небезпечнішою та вдвічі довшою, а загальна дистанція гонки часом перевищувала 500 км! Але так само як і в Нюрбургринзі слідкувати за безпекою ставало все важче і коло скоротили до його чинної довжини. Останній раз довгою трасою пілоти їхали у 1970-му.

Сучасне семикілометрове кільце залишається класикою жанру - тут є довгі прямі, дві шикани та одна повільна шпилька, в яких можна обганяти, але найбільшим діамантом траси є Eau Rouge у зв'язці з Raidillon (2-й - 4-й повороти). Раніше проїхати з повним газом через Eau Rouge вважалося особливим шиком і сміливістю, яка межує з божевіллям. Зараз профіль повороту трошки змінився, а сучасні аеродинамічні характеристики болідів дозволяють без особливих проблем проходити цей поворот не скидаючи газ ні на мить. Не менш цікаво спостерігати за болідами і у швидкісних поворотах Pouhon (10-й - 11-й з подвійним апексом) - перевантаження в якому становить майже 4g, а швидкість падає з 300 до 240 км/год. та Blanchimont (17-й), який проїжджають на швидкості понад 315 км/год.

Спа займає друге місце після Монци за середньою швидкістю проходження кола, але найдовше в календарі кільце вимагає особливого до себе підходу при налаштуванні болідів. Як правило, обираючи між максимальною швидкістю на прямих та стабільністю в повільних поворотах інженери зупиняють свій вибір на максимальній швидкості. Воно й не дивно, адже до показників за 300-310 км/год машини добираються тричі протягом одного кола і таку швидкість тримають не одну сотню метрів щоразу.

Звісно що за таких обставин наріжним елементом авто стає двигун. Команди як правило в Бельгії ставлять абсолютно нові силові агрегати з числа восьми, дозволених для використання протягом сезону. Вимоги до аеродинаміки та гальм в Спа не є надзвичайними. Так, на трасі є три доволі жорстких зони гальмування - перед шпилькою La Source (1-й поворот) і шиканами Les Combes (5-й) та Bus Stop (18-й) - та на довгих прямих гальма встигають достатньо охолонути.

Що стосується обгонів, то в цьому випадку герр Тільке давно вже повинен був скоїти суїцид від сорому - обганяти в Спа можна в багатьох місцях. Насамперед в 1-му, 5-му і 18-му поворотах, можна навіть в Blanchimont (і навіть в Eau Rouge, якщо довіряєте тому кого обганяєте). Звісно в Бельгії та Італії можна було б взагалі відмовитися від використання DRS, але FIA цього дозволити собі не може і зона активації системи в гонці буде розташована як і минулого року на прямій Kemmel між 4-м і 5-м поворотами, але щоб обгони не були настільки простими порівняно з минулорічними зону використання скоротили на 50 м. Лінія заміру відставання знаходиться посередині першої прямої.

Як завжди окремої уваги заслуговує Небесна канцелярія, адже погода поблизу Арден украй мінлива та непередбачувана. У п'ятницю іде дощ, а на суботу-неділю обіцяють хмарну суху погоду, але в Спа такі прогнози нічого не варті. Сонце, хмари і дощ протягом двох годин можуть змінювати один одного по кілька разів.

Компанія Pirelli до Бельгії привезла шини Hard і Medium. Така комбінація цього року була лише у Малайзії. Пол Хембрі про вибір компанії та свої прогнози: «Спа - моя улюблена траса. Нещодавно я був на 24-годинній гонці на цьому автодромі і можу сказати, що конфігурації кільця та змінна погода гарантують відмінне видовище. Якщо казати про гуму, то це найбільш вимоглива траса в сезоні через високі швидкості й екстремальні навантаження, що діють на шини в кількох вимірах. Рішення привезти Hard і Medium дозволить пілотам атакувати від старту до фінішу, адже саме для цього й спроектовано бельгійську трасу».

Якщо пробувати прогнозувати переможця майбутньої гонки, то для більшості уболівальників однозначно на думку першим спаде Кімі Ряйкконен, який перемагав тут 4 рази і має неофіційне звання короля Спа. Як не дивно серед чинних пілотів рекорд за кількістю перемог належить не йому - кому, думаю, всі і так знають або здогадуються. От тільки розраховувати на сьому перемогу Міхаель навряд може. З одного боку Спа і Монца саме ті траси де Mercedes має почувати себе немов риба в воді, але всі добре знають про містичні особливості ювілеїв в Формулі 1. Для німця цей уїк-енд стане 300-м…

Британські букмекери шанси на перемогу в гонці оцінюють наступним чином: Хемілтон - 4,00; Феттель і Ряйкконен - по 6,00; Алонсо - 7,00; Баттон, Веббер і Грожан - по 10,00; Росберг і Шумахер - по 34,00.

Та найголовніше те, що чемпіонат відновився після довгої паузи і «полювання» на Алонсо/титул продовжується. Яким буде його бельгійський розділ побачимо в неділю вдень.

Гран-прі Бельгії, Спа-Франкоршан, 31 серпня - 2 вересня, п'ятниця - неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

7,004 км

44

308,052 км

кваліфікація: 1'45.778 (2010, Марк Веббер)

гонка: 1'47.930 (2008, Кімі Ряйкконен)

Перша практика 11:00 - п'ятниця 31 серпня

Друга практика 15:00 - п'ятниця 31 серпня

Третя практика 12:00 - субота 1 вересня

Кваліфікація 15:00 - субота 1 вересня

Гонка 15:00 - неділя 2 вересня

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 13:48 5

Бывший нападающий «Динамо» не видит футболистов в украинском футболе

Комментарии