Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
|
7266
63

«Третій тайм» vs «Африканські пристрасті»

Змагання з недолугості

«Третій тайм» vs «Африканські пристрасті»

Якщо «Третій тайм» (ICTV) викликає роздратування, то «Африканські пристрасті» (Перший національний) – хіба що сонну посмішку.

11 червня в ПАР розпочався футбольний Чемпіонат світу. З вітчизняних телеканалів честь освітлювати це непересічне дійство дістали Перший національний та ICTV. Одразу варто сказати, що здійснюють вони це в доволі дивний спосіб, адже більшість матчів транслюються обома каналами паралельно і виключно наживо, тобто шансу прийти з роботи і переглянути матч у запису пересічний уболівальник позбавлений (два з трьох матчів ігрового дня зазвичай починаються о 14:30 та 17:00).

Окрім, власне, матчів, глядачів природно цікавить аналітика, інтерв'ю, плітки й коментарі авторитетних експертів, тож і ICTV, і Перший видали на-гора по такому собі футбольному щоденнику - «Третій тайм» і «Африканські пристрасті» відповідно. І все б нічого, але після перегляду цих телепрограм чомусь стає соромно за українську спортивну журналістику.

«Третій тайм» почав виходити ще раніше, у квітні. Тоді він задумувався як футбольно-гумористична альтернатива шаблонному й відверто заангажованому продонецькому проектові «Футбольний уїк-енд» на ТРК «Україна». З трьох ведучих «Третього тайму» лише Микола Васильков є журналістом. Компанію йому склали музикант і великий любитель футболу Фоззі, а також широко відомий не стільки успіхами на футбольному полі, скільки гострим язиком і сумнівними висловлюваннями одіозний екс-нападник «Динамо Київ» Віктор Леоненко.

За ті неповні два місяці, що програма виходила до ефіру, ведучі «Третього тайму» встигли притертися і навіть навчилися виглядати більш-менш органічно, однак напередодні Чемпіонату світу Миколу Василькова було відряджено в ПАР (так би мовити, на місце подій), а його місце посів ведучий програми «Факти. Спорт» на ICTV (а заразом і керівник спортивного відділу каналу), красень-мужчина в незмінно-рожевій сорочці, Андрій Ковальський. З першого погляду стало помітно, що повільний Ковальський не вписується в компанію кмітливих, дотепних Фоззі та Леоненка. Зрештою, зчитувати з суфлера готовий текст і говорити від себе - то дві великі різниці. Так чи інакше, але протягом трьох перших виходів до ефіру «Третього тайму» в новому складі недоречні коментарі Андрія повсякчас викликали посмішку у Фоззі й роздратування в Леоненка і породжували здорові сумніви у профпридатності Ковальського як людини, котра нібито спортивний і нібито журналіст.

За підсумками побаченого виникає декілька логічних запитань. Чому, наприклад, обов'язково була потрібна заміна для Василькова? Чому Фоззі та Леоненко не могли й надалі вести програму вдвох? Чому саме Ковальський, адже його ляпи не ріжуть вуха хіба що глухому? Невже не знайшлося гідної заміни з тих-таки колишніх (теперішніх) футболістів, чиїми послугами так активно користуються в інших телепрограмах такого штибу? Чи може так бути, що Ковальський «самопросувається», враховуючи посаду, яку він займає на каналі? Якщо так, то кому, окрім самого Ковальського, потрібна така профанація? Хочеться сподіватися, гонор поступиться здоровому глузду і «Третій тайм» можна буде дивитися без огиди.

Окрема історія з «Африканськими пристрастями» на Першому національному. Вже з назви стає зрозуміло, що проект відкривався спеціально під Чемпіонат світу і закриється відразу після його завершення. На відміну від «Третього тайму», «Пристрасті» проходять у форматі спокійному (можливо, навіть занадто), академічному. Гостей, як і на ICTV, приблизно вдвічі менше, ніж ведучих (смайл). Усе це разом можна охарактеризувати як черговий «клуб друзів Савіка Шустера» або, перефразовуючи назву однієї з п'єс Леся Подерв'янського, «Васіліса Фролова і мужичкі».

Справді, що робить Фролова серед ведучих, - велика загадка. Судячи з коментарів, із футболом вона знайома, м'яко кажучи, дотично, особливо враховуючи, що допомагають їй видатні футбольні спеціалісти: поетомузикант Петро Мага, автогонщик Олексій Мочанов і «сам» усюдисущий Савік Шустер, чия нетерпимість до всіх без винятку футбольних команд, окрім обожнюваних ним «Фіорентини» та збірної Італії, добре відома. В одому з перших випусків «Пристрастей» студію навіть порадував своєю персоною непримиренний борець із расизмом (і заступник гендиректора НТКУ за сумісництвом) Валід Арфуш, чиї футбольні знання, як виявилося, також доволі поверхові.

Зі сторони (з екрану) «Африканські пристрасті» виглядають чистої води цирком на дроті. В результаті перегляду вимальовуються чіткі асоціації з проектами штибу «За стеклом». Складається стійке враження, що ведучих і гостей студії знімає прихована камера - настільки невимушено і по-домашньому розкуто вони поводяться. В цілому виглядає так, ніби Савік Шустер (або Валід Арфуш, байдуже) покликав друзів на пиво і на футбол та замість пивниці забрів до студії Першого національного. Якщо «Третій тайм» викликає роздратування, то «Африканські пристрасті» - хіба що сонну посмішку. Півгодинні монологи Савіка Шустера й підтакування збоку інших учасників «дискусії» швидко набридають, а в голову знову лізуть прості й логічні запитання.

Чому в студії немає місця для адекватного спортивного журналіста, а натомість є Васіліса Фролова? Чому, незважаючи на зміну керівництва, на Першому національному продовжують процвітати провінційна затхлість і кумівство? Чому одні й ті самі люди вперто вважають себе експертами там, де вони ними не є? Хто пускає цих блазнів до ефіру і згодовує продукт їхньої діяльності глядачам?

О часи! О Данія нещасна!

Сергій Кузьков, Телекритика

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 63
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lytvyn1
JSDn — 17.06.2010 10:29
Якщо це був стьоб,то чому двоє ,що зним коментували почали йому пояснювати причину,а він перед запитанням -вибачився за незнання правил?
JSDn
>>lytvyn1 — 17.06.2010 10:10
А як віднестись до запитання "великого футбольного експерта Шустера",чи можна збірній Італії зробити ще одну заміну,бо вони поміняли тільки двох польових гравців ,а третій був воротар.Ось який "великий футбольний журналіст" допомагає нам футбол дивитись.
--
Да это же стеб, шутка
В первой игре ЮАР-Мексика запомнился момент: камера выхватила тренера мексиканцев - яростный взгляд, мощная челюсть, зубы - у комментаторов тишина сколько-то секунд, и тут Савик выдает: "Это - лицо", с его интонацией в этот момент - это был перл.
Ребята, относитесь проще, отдыхайте за просмотром футбола!
P.S. Савик не мой кумир, и не идол, я не его поклонник, он часто выглядит высокомерным, "умничает" и т.п., может просто стиль такой, а в жизни он другой, не знаю. Но и на ICTV я смотрел его обзоры с ЧМ-2006, и сейчас смотрю с интересом.
lytvyn1
А як віднестись до запитання "великого футбольного експерта Шустера",чи можна збірній Італії зробити ще одну заміну,бо вони поміняли тільки двох польових гравців ,а третій був воротар.Ось який "великий футбольний журналіст" допомагає нам футбол дивитись.
JSDn
Хм, а я регулярно смотрю "Африканьскi пристрастi" - не то шобы я в восторге, но и не раздражает. В первые дни переключался между ICTV и УТ-1, в итоге остановился на УТ-1, мне интересно послушать экспертов, которые отлично знают футбольную кухню изнутри - и Реброва, и Саленко, и Мунтяна, и Баля и т.д.
Опять же там я могу посмотреть повторы голов и интересных моментов, т.к. первые 2 матча в день я посмотреть не успеваю, обсуждения этих матчей. Причем также интересно узнать мнение "гостей-неспециалистов": и иностранцев, и политиков (независимо от их цвета), и т.п..
Т.е. в рамках телемарафона общаются и футбольные, и нефутбольные люди, что приносит разнообразие и разносторонность, а не только обсуждение а-ля "4-2-3-1 трансформируется в 4-3-3".
И Василиса, и Петя занимают свое место - для контраста, для многообразия.
На мой взгляд, Савик играет (а может и не играет, а так и есть) роль "авторитарного умника". Василиса - роль блондинки (Даны Борисовой, Сергея Зверева и т.п.). Петя - хлопчика, который любит футбол. Я на это так и смотрю - так задумано и срежиссировано. А разбирается или нет Савик в футболе - это дело десятое.
Плюс ненавязчивая музычка.
Я сажусь в кресло-качалку, закидываю ноги на табуретку, и отдыхаю при этой программе - нисколько не напрягает. Посмеиваемся с женой, когда Савик в очередной раз обломает Василису или Петю.
P.S. Последние дни (и Бразилию, и Уругвай) во 2-ом тайме засыпаю, не досматриваю
P.P.S. В общем на вкус, на запах и на цвет - товарищей нет, просто поделился мнением, есть и такие, как я, которые спокойно относятся к этой передаче.
mikolay321
Я з автором статті згідний практично в усьому. але часом хочеться і послухати і того Савіка Шустрого, і того ж таки Ковальського. да не вистачає хороших професійних коментаторів, які дійсно щось тямлять у фітболі.
--------------------------------------
P.S.А фраза Васіліси "знаєте як мені важко коментувати, коли я нічого не тямлю в цьму..."(приблизно так) мене взагалі шокувала-----то якого ти х... там робиш
webster94
======Чому в студії немає місця для адекватного спортивного журналіста======
Кузьков. А ты создай себе передачу и п.....и там, что хочешь. Я, вот, не смотрю ни одну, ни другую подобную ересь. Сплю спокойно. Не ляпаю подобные статейки. Тоже мне, телекритик. Какой смысл в этом твоём обзоре? Показать, что эти передачи "не очень". Так это и без тебя понятно. Налил безрезультатной грязи.
Вася(Крым)
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
eVoMuXEu
*читайте
eVoMuXEu
бред написан, я смотрю программу и мне похер что там происходит, беру только то что мне нужно знать всё остальное мимо ушей, так что статья эта бредятена и мнгобуквенная. совет не витайте её.
fanat_86
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Powerball
Для всех критиканов очень простой, но очень полезный совет: НЕ НРАВИТСЯ - НЕ СМОТРИТЕ, Вас что, силой заставляют смотреть? Для умного вида наморщите лоб, надуйте губы и пр., найдите сайт по вкусу ( благо компьютер у вас есть) и не включайте "Африканские страсти" - себе нервы сбережете и людям мешать не будете.
-----------------------------------------------------------
Сава Шустрый отойди от компа и не позорся иди коментируй гондурас лучше,уже все поняли что это ты!
Tom Cave
Не знаю мне например 3ий тайм нравится.Ненапряжная,весёлая передача на ночь)Вчера например с Ребровым у них хорошая передача была тоже.
Alfonsooo
В 3-м тайме хоть весело...
А СлАВИКА невозможно смотреть и слушать вообще.
Limb
Для всех критиканов очень простой, но очень полезный совет: НЕ НРАВИТСЯ - НЕ СМОТРИТЕ, Вас что, силой заставляют смотреть? Для умного вида наморщите лоб, надуйте губы и пр., найдите сайт по вкусу ( благо компьютер у вас есть) и не включайте "Африканские страсти" - себе нервы сбережете и людям мешать не будете.
Djum1979
А мне савик больше нравится чем третий тайм
Вася(Крым)
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
dvova2008
Со вторым пунктом вообще не согласен. А третий тайм это развлекательная программа и никакой серйозности вообще в ней нету.
Бесит ещё то что графики мало... Хоть бы время повесили!
fairplay
А Вацко кстате как-то в репортаже анонсируя "3 тайм" так с иронией сказал шо мол "смотрите, там наши эээкспээрты прокомментируют "
dvova2008
MISHALAY — 16.06.2010 17:37
Та да! Но так рейтинг меньше будет поэтому видим то что видим.
MISHALAY
dvova2008 — 16.06.2010 17:30
Согласен с тобой на все сто!!! Еще б этих комментаторов на разбор матчей потом в студию приглашали, тогда бы вообще было идеально....