Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1518
2

«Аби уникнути ганьби...»

Виступ Григорія Суркіса під час засідання Координаційної Ради з питань підготовки до Євро-2012

«Аби уникнути ганьби...»

Шановний пане Президенте України,
шановні учасники засідання Координаційної ради!

13 травня 2009 року під час засідання Виконкому УЄФА в Бухаресті я виконав доручення вищих посадових осіб України і передав пану Мішелю Платіні спеціальне послання за підписами Президента, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради. Таким чином, мої колеги по Виконкому були ще раз поінформовані про послідовну позицію політичного керівництва держави, яке визначило проект Євро-2012 загальнонаціональним пріоритетом для всіх гілок влади і гарантувало йому максимальну адміністративну підтримку на будь-якому рівні вирішення проблемних питань Турніру.

Це авторитетне звернення трьох відповідальних політиків було сприйнято належно і з розумінням. Воно, без сумніву, додало упевненості керівництву УЄФА відносно того, що всі гарантії України у рамках підготовки до Турніру будуть виконані вчасно та на відповідному рівні якості.

На досягнення саме цього результату позитивно спрацював у черговий раз і мій особистий авторитет як члена Виконкому УЄФА. Внаслідок тривалої кулуарної роботи мені таки вдалося вирішити ключове питання подальшої перспективи підготовки до Турніру. Це — дотримання принципу паритетності у розподілі приймаючих міст між Україною та Польщею.

Я не буду акцентувати увагу на тому, чого вартувало таке рішення Виконкому УЄФА. Зрештою, ніхто не збирається виставляти рахунків суспільству за конкретний вияв патріотизму до своєї держави. Але громадськість повинна знати правду, яка полягає у тому, що 13 травня у Бухаресті Суркіс скористався останнім кредитом довіри своїх колег. Тобто вже 30 листопада моя особиста репутація разом із репутацією моєї країни пройде тестування на надійність та відповідальність у партнерських стосунках.

Якщо центральна влада та керівництво названих Виконкомом українських міст не виконають рекомендований УЄФА мінімум вимог, високе журі вже не зважатиме на жодні обіцянки та запевнення, окрім голосу своєї інтуїції. І тоді загальна картина нового формату підготовки до Євро-2012 виглядатиме не як 4+4, а, в кращому випадку, як 4+2 або навіть 6+2. Звісно, не на нашу користь. Шкода, але така перспектива є цілком реальною, оскільки станом на сьогодні дуже важко помітити відчутні зрушення на стратегічних напрямках нашої роботи над помилками.

Протягом 2-х тижнів, що минули з часу прийняття резонансного документа, його зміст було широко обговорено у ЗМІ. Причини і наслідки появи такого жорсткого і принципового висновку миттєво обросли неймовірними чутками. На превеликий жаль, ініціаторами розповсюдження цих відверто образливих для УЄФА пліток стало керівництво Дніпропетровська та Одеси, яке у своїх публічних оціночних судженнях переступило, на мій погляд, усі допустимі межі такту. Їхня бурхлива інформаційна самодіяльність не лише дивує УЄФА неадекватною реакцією, але й формує у членів Виконкому негативне, упереджене сприйняття перспектив і решти українських міст, які, на відміну від двох названих, все ж таки залишились за певних умов у списку приймаючих.

Оскільки йдеться про зазіхання з боку регіональних керівників на імідж та авторитет всієї країни, я прошу вище керівництво держави особисто втрутитися в це питання і адміністративними важелями припинити нагнітання істерії навколо загальнонаціонального проекту. До речі, своєю брутальною поведінкою у засобах масової інформації керівники Дніпропетровська і Одеси остаточно зруйнували навіть ті хиткі місточки, які давали хоч якусь надію на можливі варіанти залучення цих територій до проведення Євро-2012.

Поклавши руку на серце, ми повинні визнати, що подібні приклади безвідповідальних вчинків є насамперед яскравим свідченням кризового стану виконавської дисципліни на усіх рівнях чиновницької вертикалі управління процесом підготовки до Турніру.

Згадаємо хоча б невиконання Ваших неодноразових доручень, шановний Вікторе Андрійовичу, щодо передачі у власність територіальної громади м. Одеси стадіону СКА.

Або, наприклад, кричущу халатність по відношенню до Ваших конкретних вимог стосовно опрацювання питань законності передачі суб'єктам господарювання земельних ділянок, прилеглих до Національного спортивного комплексу «Олімпійський».

Не менше вражає і цинічне ігнорування президентського указу та низки спеціальних доручень Координаційного комітету щодо врегулювання питань стосовно правового статусу міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ».

За межею логічного сприйняття знаходиться і ситуація з тривалим невиконанням фінансових зобов'язань щодо оплати вартості проектної документації будівництва львівського стадіону.

Перелік цих ганебних фактів, на жаль, далеко не вичерпний. І відповідні державні контрольні органи могли б відтворити більш детально усю абсурдність ситуації, що склалася. Але цього не робиться, як і не вживаються відповідні заходи щодо винних. Такий стан справ підштовхує громадську думку до висновків про недієздатність влади в цілому. Аналітичні матеріали такого змісту регулярно з'являються у вітчизняних ЗМІ. А потім через моніторинг потрапляють на стіл Мішелю Платіні... В результаті — знову завдається нищівний удар по репутації України як партнера УЄФА у проекті Євро-2012. І знову виникає черговий інформаційний привід для польських та інших зарубіжних журналістів, які і без того сумніваються у ефективності союзу між Києвом та Варшавою.

З досвіду кулуарного спілкування зі своїми колегами по Виконкому можу відверто сказати, що їх лякають не стільки обсяги досі невиконаних робіт, скільки реальна відсутність грамотного, адаптованого до європейських стандартів менеджменту на усіх ділянках реалізації зобов'язань та гарантій України перед УЄФА. Не вирішивши цієї стратегічної проблеми, ми і надалі постійно спотикатимемось на кожному кроці розв'язання актуальних тактичних завдань нинішнього контрольного півріччя, яке завершується, повторюю, 30 листопада.

Учасники наради вже ознайомлені детально із переліком основних вимог, які насамперед треба виконати усім без винятку приймаючим територіям, аби уникнути ганьби та сорому в очах УЄФА і міжнародної спільноти. Тому я не буду гаяти час на повторний переказ змісту цих документів.

Натомість, користуючись нагодою присутності за одним столом Президента країни, представників центральної виконавчої та місцевих органів регіональної влади, я ще раз просив би консолідувати зусилля національної політичної еліти навколо вирішення нагальних проблемних питань проекту Євро-2012.

Дякую за увагу.


газета «Команда»

Евро-2012
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»
Футбол | 19 апреля 2024, 08:45 5
Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»

Экс-форвард «Челси» выступил в защиту украинца

Калинина идет за титулом. Определились все участницы 1/2 финала в Руане
Теннис | 19 апреля 2024, 22:24 3
Калинина идет за титулом. Определились все участницы 1/2 финала в Руане

Ангелина имеет хорошие шансы побороться за победу на соревнованиях во Франции

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Отин Гокни
угу, белый и пушистый.
Podorozh (Odessa)
Просто хотел нагреть руку на Одесском и Днепро... аэропортах, а тебе не дали. Ворюга