Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1968
4

Євро—2012: Харків мітить із «запасу» в «основу»

Центральний стадіон Харкова латають у три зміни без вихідних

Євро—2012: Харків мітить із «запасу» в «основу»

Перше діло — стадіони
Робота з реконструкції центрального стадіону харківського футбольного клубу «Металіст» кипить і в будень, і у вихідні. Місцева влада, тим часом, хвалиться, що, мовляв, після капремонту «Металіст» прирівняють до розряду елітних.

— Це буде третій стадіон в Україні за місткістю та комфортабельністю, що зможе приймати чвертьфінальні та півфінальні матчі Євро—2012 чи будь-які інші європейські змагання такого ж рівня, — наперед радіє перший віце-президент ФФУ, заступник глави Харківської облдержадміністрації Сергій Стороженко.

А поки що у повній бойовій готовності тільки південна та східна трибуни. Причому останню споруджували буквально стахановськими темпами.

— Ще влітку 2007 року тут був будівельний майданчик, їздив бульдозер, а вже в травні цього року відбувся фінал кубка України з футболу «Шахтар»—«Динамо» і трибуна була вщерть заповнена глядачами, — згадує С. Стороженко.

Зараз на стадіоні закінчують укладати новий підігрів вартістю 1,3 мільйона гривень. Найближчим часом займуться дахом і рештою трибун. До північної, наприклад, добудують нову споруду, яку «вкомплектують» роздягальнями, тренувальними залами і басейнами. Газон не чіпатимуть.

— Він у нас у відмінному стані, ми його плекаємо й пестимо, як малу дитину, тому він ростиме гарним і милуватиме око, — по-батьківськи відзначає гендиректор стадіону В’ячеслав Шевченко.

Сам стадіон не буде виключно футбольним, «Металіст» стане обласним спортивним комплексом із секціями боксу, боротьби, легкої атлетики. Не підведуть і з термінами здавання об’єкта. Чиновники мають намір прискорити процес і ввести стадіон в експлуатацію не в липні 2010-го, як планувалося раніше, а в грудні 2009-го.

Фінансової кризи тут не бояться, страхує головний інвестор — бізнесмен Олександр Ярославський. У стадіон вкладає свої 100 мільйонів гривень. Загальна вартість будівництва і реконструкції — більше 400 мільйонів.

Аеропорт уже реконструюють
Від стадіону «Металіст» до міжнародного аеропорту Харків палицею докинути. Сьогодні ця пам’ятка архітектури (будинок нинішнього аеровокзалу зведено в післявоєнні роки) не відповідає європейським стандартам, коли на одного пасажира в терміналі має припадати не менше 20 квадратних метрів. «Прохідність» тут також кульгає — всього 300 пасажирів на годину. До чемпіонату планується побудувати новий термінал.

— Деякі будівельні роботи вже почалися, вирито котлован, а ескізний проект затверджено містобудівною радою, — каже начальник відділу стратегічного розвитку компанії «Нью Системс АМ» Віталій Недашківський. — Його загальна площа становитиме 20 тисяч квадратних метрів, номінальна пропускна спроможність — 650 пасажирів на годину.

На проектні роботи виділено 1,6 мільйона гривень. Правда, гроші ще не освоєно. «Будова століття» почнеться в наступному році. У планах — подовжити злітно-посадочну смугу, щоб вона змогла приймати літаки класу «Боїнг-737». Цікаво, що існуючий термінал реконструюють під ВІПів.

Чотиризіркові гуртожитки
Учасників і гостей турніру треба буде десь розміщувати. Поки що це болюче питання для харківської влади.

— Пляма на підготовці до Євро—2012 — готелі, — зізнається заступник харківського голови, директор департаменту з питань підготовки і проведення Євро—2012 Віктор Христоєв. — За вимогами УЄФА, в нас має бути 1970 п’ятизіркових номерів, 1330 — чотиризіркових і 180 — на три зірки.

І якщо зі скромними апартаментами в місті начебто все в порядку, то на п’ять зірок тягнуть лише 800 номерів. Вихід вбачають у підвищенні зірковості вже існуючих готелів і будівництві нових.

А от для приймання невибагливих гостей під Євро в Харкові вирішено пристосувати вісім вузівських гуртожитків. Двом з них навіть дадуть категорію чотири зірки, решта одержать одну—дві. При цьому, запевнили чиновники, жоден студент не постраждає.

Об’єкти Євро поза політикою
Не забули при підготовці до футбольної першості в Харкові і про підростаюче покоління. Запалювати зірочки збираються в дитячій футбольній академії. Її вже почали зводити недалеко від стадіону «Металіст». У листопаді наступного року, за прогнозами чиновників, юні спортсмени відсвяткують новосілля. Для дорослих футболістів команди «Металіст» реконструюють учбово-тренувальну базу в селищі Високе під Харковом. Золотих фонтанів їм не обіцяють, зате готельний комплекс із басейном, медико-відновлювальними і тренувальними залами гарантують.

На підготовку до Євро—2012 з міського бюджету Харкова в 2008 році вже витрачено 70 мільйонів гривень. Хоча напочатку закладалося майже вдвічі менше.

— Виконавча команда в нас дуже амбіційна, — каже Віктор Христоєв. — Об’єкти Євро—2012 в місті Харкові перебувають поза політикою.

P.S. За допомогу в підготовці матеріалу автор дякує Міністерству культури і туризму України, Державній службі туризму і курортів, а також Фонду відродження культурного середовища.

Наталя ОВДІЄНКО

Голос України

Евро-2012
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Где смотреть онлайн бой Александр Усик – Тайсон Фьюри
Бокс | 19 мая 2024, 01:21 7
Где смотреть онлайн бой Александр Усик – Тайсон Фьюри

Поединок за абсолют пройдет вечером 18 мая в саудовском Эр-Рияде

Александр Усик – Тайсон Фьюри. Прогноз и анонс на бой
Бокс | 19 мая 2024, 01:00 32
Александр Усик – Тайсон Фьюри. Прогноз и анонс на бой

Sport.ua вместе с GGBET анонсирует главный поединок супертяжелой весовой категории в боксе за 25 лет

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Baltacha
Etan | 2008-11-07 09:45:26

Интересно, как это студенты не пострадают? А, наверно их с обшаг выгонят мирно, без ОМОНа с дубинками. Вот и не пострадают. Всего лиш жить будет негде.
-----------------------------------------------
Да летом все по домам разъедуться!!!
labarhatin
Ярославский - малацца
Baltacha
Десь бачив я цю статейку вже, але росiйською!!!)))
Etan
Интересно, как это студенты не пострадают? А, наверно их с обшаг выгонят мирно, без ОМОНа с дубинками. Вот и не пострадают. Всего лиш жить будет негде.