Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 07 декабря 2020, 14:37
2786
4

Бий своїх, щоб чужі боялися

Як гравці отримують травми поза межами футбольного поля

| Обновлено 07 декабря 2020, 14:37
2786
4
Бий своїх, щоб чужі боялися
ФК Динамо

NB! Ви перебуваєте в розділі блоги читачів Sport.ua. Редакція не завжди поділяє точку зору авторів і не несе відповідальності за контент. Орфографія і пунктуація збережені.

Як відомо, півзахисник київського «Динамо» Віталій Буяльський не полетів із командою до Турина на важливий матч Ліги чемпіонів проти «Ювентуса». Останнім часом Буяльський став одним із лідерів «Динамо», вивівши столичний клуб на матч проти «Барселони» із капітанською пов’язкою.

Відчуття втрати одного із ключових гравців стало ще прикрішим, коли з’явилась інформація про те, що травму Віталій отримав на тренуванні «Динамо» під час зіткнення із одноклубником Денисом Гармашем. Не вдаючись у подробиці, хочеться висловити впевненість, що зіткнення носило ігровий характер, але, водночас, знаючи непоступливість Гармаша в єдиноборствах, можна не сумніватись, що і під час тренувань він не завжди прибирає ноги…

В підсумку Мірчі Луческу доведеться вкотре поламати голову над тим, який трикутник випускати в центрі поля. З приходом до керма «Динамо» румунський фахівець заявив, що часті травмування в рамках тренувального процесу він вважає однією із основних проблем і пообіцяв невідкладно прийняти міри. Але, тим не менше, у середині жовтня саме з цієї причини вибув Назарій Русин, тепер – Буяльський.  І що цікаво, що на місці травмованого Буяльського може зіграти і сам… Денис Гармаш. 

***

Травмуються майже усі: великий Мессі і не менш величний Роналду, віртуоз Неймар і забивний Кейн, юний Фаті і досвідчений Ібрагімович, кришталевоногий Азар і найближчий суперник киян Мората. Іноді це достатньо типові ситуації, іноді – рецедиви старих пошкоджень, а іноді і курйозні випадки, як це сталось із голкіпером збірної Північної Ірландії Роєм Керроллом. Останній заплутав ногу у сітці воріт, витягуючи м’яч, і отримав травму коліна.

Доволі часто один одного травмують партнери по команді. Серед найбільш резонансних «стиків» на тренуваннях можна назвати випадки із Каземіро та Фредом у таборі збірної Бразилії чи Рудом ван Ністелроєм та Фабіо Каннаваро  у складі «Реалу». Нападника збірної Японії та місцевого клубу «Урава Ред» Генкі Харагучі свого часу на тривалий термін було відсторонено з команди за нанесену, під час тренування, травму своєму одноклубнику.     

Не оминають неприємності і дівчат-футболістів. 20 січня цього року серйозне розсічення чола отримала воротар «Ліверпуля» Френсіс Кітчінг. До речі, воротарі – одні з тих, хто потерпає від цієї проблеми найчастіше. Дуже рідко, але травмуються під час тренувань навіть тренери! Ще достатньо свіжі у пам’яті кадри із фіналістом посткарантинної ЛЧ Томасом Тухелем, який провів усі матчі своєї команди із гіпсом на нозі. І так, пошкодження він зазнав саме на тренуванні ПСЖ.

Серед вітчизняних футболістів випадки травмувань поза грою також не поодинокі. Шовковський, Чигринський, Рикун, Коноплянка, Малиновський, Зінченко… Цей список можна було б продовжувати, при чому без різниці між тренуваннями у збірній чи в клубі. Відомий український воротар Максим Старцев згадував курйозний випадок, коли на розминці «Дніпра» нападник Володимир Мазяр виявив бажання стати у рамку воріт. Спроба закінчилась… травмою коліна.

 А не так давно футбольний світ облетіло зізнання екс-гравця молодіжної команди «Ліверпуля» Тома Брюїтта. Захисник пригадав історію нечесної конкуренції чотирьохрічної давнини. Як і усі гравці молодіжки, Брюїтт мріяв дебютувати за основу мерсисайців і така нагода, на його думку, могла випасти у матчі Кубка Англії проти «Ексетер Сіті». Була одна проблема: за місце в основі з ним конкурував не менш вмотивований Даніел Клірі. Брюїтт зізнався, що навмисно травмував свого одноклубника, при чому зробив це без жодного розкаяння. Заради справедливості, варто наголосити, що перед таким очікуваним матчем Кубка сам Брюїтт отримав струс мозку і не зіграв за «Ліверпуль» жодної хвилини. Як не зіграв і Даніел Клірі, який зараз продовжує кар’єру гравця у ірланському «Дандлоку». До речі, Клірі, дізнавшись про одкровення колишнього кривдника, сказав дуже важливі слова: «Карма завжди повертається у футболі»…

***

Як виявилось, подібний випадок мав місце і серед вітчизняних виконавців. Юрій Габовда, який зараз пробує свої сили в угорському чемпіонаті, в одному із інтерв’ю пригадав ситуацію, яка трапилась із ним у криворізькому «Кривбасі» у 2012 році. «…я зазнав прикрої травми на тренуванні: підступно ззаду мені спеціально у гомілкостоп стрибнув Рінар Валєєв, якого я витіснив з основи. Що це було спеціально – було видно. І це всі знали. За 10 секунд гомілкостоп розпух, був надрив зв’язок, - розповів Габовда. – Повернутись було дуже важко… У підсумку через рік я не повернувся у «Дніпро», як це планувалось, а поїхав у «Таврію».

Але, мабуть, найприкріший у сучасності випадок стався таки у Білорусі. Наприкінці серпня цього року двоє гравців мінського ФК «Крумкачи» Павел Рассолько і Сєргєй Козека, вже повертаючись із тренування команди, були серйозно травмовані місцевими силовиками за ніби то участь в акції протесту…

Такий ось тренувальний чи посттренувальний процес, такі реалії.

Звісно, ніхто не застрахований від травм та ушкоджень і у футболі, і поза ним, але, зважаючи на усі відомі та призабуті історії, хочеться побажати усім гравцям уникати серйозних травм, щоб їхні прізвища з’являлись лише у новинах про успіхи на футбольному полі!

Автор: Олег Вітвіцький    

блоги
Юрий Штемберг
Оцените материал
(12)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
stopor2016
Давно никто не писал "о том , как космические корабли бороздят Большой Театр ..." (с)
El_Maestro
Автор, без обид, но материал очеееень слабый!!!!
Если хочешь раскрыть тему "травмы игроков в не поля", то напиши про травму Сантьяго Канисареса перед поездкой на ЧМ 2002 или про то,что происходило с Зубастиком на протяжении 24-х часов перед финалом с Францией!
P.S. Косталомы Гармаш или Валеев никакого отношения к этой теме не имеют! (рабочий процесс - производственная травма) А уж тем более произвол силовиков в Белорусии!!!
Tato
Так. Буяльського конкретно бракувало.
Tato
За Білорусь - зачьот !!!