Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Международные турниры
| Обновлено 01 июля 2013, 01:22
3761
4

Кубок Єрьоменка: за і проти

Президенти українських футзальних клубів про турнір за участю команд з колишнього Радянського Союзу

| Обновлено 01 июля 2013, 01:22
3761
4
Кубок Єрьоменка: за і проти

Ні для кого не є секретом, що на кінець цього року заплановано проведення Кубку К. Єрьоменка – турніру серед футзальних команд колишнього Радянського Союзу. Уже підтвердили свою участь азербайджанський «Нефтчі», казахстанський «Кайрат», український «Єнакієвець», а також латвійські «Нікарс» і «РАБА». Також незабаром мають визначитися три представники від Росії. Вже висловлювали своє зацікавлення в участі у цьому турнірі білоруська та грузинська асоціації, але це питання буде розглядатися вже в площині другого турніру.

Безумовно у футзалі, у якому досі існує брак представницьких міжнародних турнірів, організація такого змагання є вагомим кроком вперед у популяризації та розвитку цього виду спорту на теренах наших країн. Щось подібне організовує Національна ліга футзалу (Іспанія), проводячи Кубок володарів кубків, який, на жаль, досі не отримав офіційного статусу і підтримки УЄФА. Головне, що Кубок Єрьоменка не претендує на заміну національних чемпіонатів, а, отже, стане чудовим додатком до них.

Участі однієї команди від кожної країни у Кубку УЄФА замало для отримання необхідного міжнародного досвіду і підвищення конкурентоздатності будь-якого чемпіонату. От тільки організаторам доведеться добряче розпланувати і наперед визначити усі аспекти цього змагання, щоб на виході ми не отримали футбольний Кубок Співдружності, який почав за здоров’я, а продовжує як пацієнт перед смертю. Тут варто звернутися до позитивного досвіду таких турнірів, як Єдина ліга ВТБ у баскетболі чи Кубок Гагаріна у хокеї.

Важливою запорукою цього має стати рівень учасників. Якщо принаймні в рівні першої шістки російської Суперліги і чемпіонів деяких країн можна не сумніватися, то по іншим країнам-учасницям можуть виникнути питання. Тож в пропорціях між учасниками доведеться шукати золоту середину – і щоб нікого не образити, і щоб рівень турніру не впав. Другим важливим аспектом є висвітлення у ЗМІ, але судячи з тієї інформації, яка є зараз, з цим усе має бути на найвищому рівні. У будь-якому випадку ідея дуже цікава і потрібна, а за її втіленням можна буде поспостерігати незабаром. «Єнакієвцю» ж можна побажати лише успішного виступу у цьому турнірі. Можливо, що саме участь у Кубку Єрьоменка стане каталізатором до повернення єнакіївського клубу у когорту найсильніших в Україні.

Своєю думкою з цього приводу поділилися і президенти українських клубів:

Сергій Крилов, президент «Локомотива» (Харків):

- Я вважаю, що це відмінне починання російської Асоціації. Буде дуже добре, якщо у нас одна команда гратиме в одних змаганнях, а інша – в інших. Це великий міжнародний досвід і у нас підросте рівень, якщо ми гратимемо з провідними російськими клубами, але якщо ми гратимемо зі слабкими командами рівня Білорусі чи Латвії… Наскільки я знаю, то з Латвії декілька клубів хоче грати. Зі слабкими командами грати не цікаво, завжди цікаво грати з сильними суперниками, тільки тоді буде спостерігатися зростання майстерності. Наскільки мені відомо, то представником від України планує бути «Єнакієвець», тобто мова не йде про те, щоб від України за спортивним принципом виступала друга команда, про що ми говорили раніше – перша команда грає в Кубку УЄФА, а друга – в Кубку Єрьоменка. «Єнакієвець» у нас останнє місце зайняв і чому він має виступати? Я вважаю, що івано-франківський «Ураган» – це та команда, яка є дійсно дуже сильним клубом, їй необхідний міжнародний досвід і вона буде гідно представляти наш футзал на європейській арені. Я ні в якому разі не хочу сказати, що «Єнакієвець» слабка команда чи вони не повинні там грати, просто має бути присутнім спортивний принцип.

Олександр Бубен, президент «Урагану» (Івано-Франківськ):

- Якщо говорити про формат Кубку, то я ставлюся позитивно. Єдине питання, наскільки він гармонійно впишеться в наш чемпіонат. Над цим потрібно попрацювати нашим представникам, знаю, що «Єнакієвець» буде представляти Україну. При можливості, якщо складеться нормальний графік, то наш клуб також готовий взяти участь. Головне, щоб це не шкодило нашим внутрішнім змаганням, які я ставлю пріоритетніше, ніж інші Кубки чи в Кувейті, чи Єрьоменка.

Олександр Стефанків, президент «Енергії» (Львів):

- Я ставлюся позитивно, бо це може дати сильний поштовх в якісному складі учасників цього турніру. Українським командам, які виявлять бажання взяти у ньому участь, доведеться однозначно підсилювати склад, щоб бути конкурентоздатним на тлі інших учасників цього турніру. Якщо цей турнір не буде йти в розріз з національним чемпіонатом, то я тут не бачу ніяких проблем.

- «Енергія» розглядає можливість участі у цьому турнірі?
- Поки що нам цього не пропонували, але це пілотний проект. «Єнакієвець» буде брати участь у цьому турнірі, але начебто туди можна буде залучити ще одну українську команду, проте наразі це чутки. Взагалі треба визначитися з календарем наступного чемпіонату, а у чемпіона буде свій графік враховуючи Кубок УЄФА, тоді й з’ясується хто і чим буде займатися. Але, в принципі, для нас це цікаво, ну і залежатиме від того, наскільки фінансово дорогим буде цей проект.

Юрій Шацький, президент «ЛТК» (Луганськ):

- Якщо якась амбіційна команда, яка має фінансові засоби, виявить бажання, то я тут не вбачаю нічого поганого. Але якщо це не за рахунок нашого українського чемпіонату, маю на увазі, щоб у нас усе було нормально спланований календар. Треба вводити резервні дні, щоб зіграти пропущені ігри.

Володимир Валявка, президент «Кардинал-Рівне»:

- Думаю, що це хороший турнір, от тільки він новий і невідомо, що там за регламентні документи і т.п. Ми тільки оглядово ознайомилися з ним, але документів ще не було. Ніби є бажання одного з українських клубів брати участь у цьому турнірі, але хотілося щоб їхній календар не впливав на календар Екстра-ліги. У нас цього року був збалансований календар і лише один перенос – це досить непогано. Зараз усе треба буде узгодити.

Андрій Новіков, президент «Єнакієвця»  (Єнакієве):

- Наш клуб вже підтвердили участь у цьому турнірі. На мою думку, це прорив для популяризації футзалу, бо там зазначені обов'язкові трансляції по «Євроспорту». Ми навіть готові перші етапи зіграти на виїзді, тому що наш зал не прийнятний за регламентом, та й взагалі в Україні одиниці залів, які придатні для прийняття такого турніру. Чемпіонату це не зашкодить, бо впевнений, що наші суперники не відмовлять нам у переносі однієї-двох ігор, адже це міжнародний турнір.

Андрій ГУЛІЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
trancelife
ты еще Молдову с Турцией предложи
henry_14ua
та у поляків і чехів чемпіонати слабкі, що поробиш?...
На папері цей турнір непогано розписаний.
Power
Може з поляками і чехами якийсь "об'єднаний турнір" жахнем? Чому тільки в азію дивимось ? Єнакович-теам за визначенням буд грати там(турнір Єрьоменка), переноси я так зрозумів уже затверджені)))
jurkohlova
Щож ті "м0 ска лі" ніяк не вгомоняться, вже і до футзалу добрались((