Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 24 мая 2012, 17:56
4300
7

К Евро выпустили специальную польско-украинскую монету

У нумизматической диковинки двойной номинал

| Обновлено 24 мая 2012, 17:56
4300
7
К Евро выпустили специальную польско-украинскую монету

У Польщі випустили нумізматичну диковинку з нагоди Євро-2012 – польсько-українську монету з подвійним номіналом. Це безпрецедентна подія в нумізматичному світі Польщі і України, адже національні банки обох держав вперше випускають спільну монету з подвійним номіналом у 10 злотих та 10 гривень. Монету виконано зі срібла, складається вона з двох частин, її офіційний запуск – 4 червня 2012-го, за кілька днів до першого матчу турніру.

Ініціатива щодо цієї монети з’явилась в Національному банку Польщі та була підтримана Національним банком Україні. Зокрема, саме під керівництвом НБУ було створено проект монети, повідомив Українській службі Польського радіо заступник директора емісійно-казначейського департаменту Національного банку Польщі Єжи Гилєвський.

Нумізматичний набір (2 монети) коштуватиме 600 злотих (близько 180 доларів США), а купити його можна буде у відділах та інтернет-магазині Національного банку Польщі.

Окрім цього, поляки присвятили турніру чимало колекційних монет, які представлять громадськості також 4 червня. Окремі монети, як і набори можна буде придбати з 5 червня в головному офісі і через регіональні філії магазину, за винятком золотих монет 500 злотих, які будуть продаватися на замовлення. Цікаво, що серед польських євромонет є не тільки круглі, а й у формі вигнутого квадрату.

Найдорожча монета номіналом 500 злотих – з чистого золота, присвячена Польщі, як приймаючій країні Євро, вагою 62 гр, - оцінена НБП у 16 тисяч злотих за штуку. У неї, до того ж, обмежений випуск – 1 000.

Срібні монети, присвячені стадіонам та містам, номіналом 20 і 10 злотих, коштуватимуть 200 і 600 (комплект 4 штуки) злотих відповідно. Проте останні 10-злотові монети із зображенням міст, продаються лише в комплекті, зазначається, що вони не можуть бути продані окремо, як і монети з подвійним номіналом. Найдешевша монета, номіналом 2 злотих - мідна, вона буде запущена в обіг 1 червня тиражем 1 млн, і коштуватиме теж 2 злотих.

Нагадаємо, що Нацбанк України у січні 2012-го випустив 11 монет, присвячених чемпіонату Європи з футболу 2012 року: на восьми зображені українські приймаючі міста чемпіонату, дві загальні монети, а також одна колекційна. На кожне приймаюче місто припадає по дві випущені монети. Одна з них - із нейзильберу, номіналом 5 грн і тиражем 100 тис. штук, друга - срібна, номіналом 10 грн і тиражем 15 тис. штук. Колекційна 500-гривнева монета зроблена із золота. Її вага - 500 грамів, тираж - 500 штук, номінальна вартість - 350 тис. грн.

Інформаційний центр «Україна-2012»

Евро-2012
Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 7
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
X_O_R_E_K
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
X_O_R_E_K
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Лёвкин папа (Донецк)
а шо тут разбираться
10 злотых это примерно 20 грн, а не 10 как на изображении
donkomplekt
Інь-янь якись)))
Dizzy Cuba
Вообще-то не беспрецендентный случай, Руанда-Бурунди довольно долго пользовались совместными монетами, правда номинал был тот же - франк, а тут два, да ещё не совсем по курсу.
А вот с токи зрени нумизматики - довольно ценный экземпляр, особенно дизайн вроде бы одна монета, а вроде бы и две, вроде бы и круглая, а вроде бы и нет.
Кристина
aequitas_here — 24.05.2012 18:24
чето не по курсу)))
_______________
А ти хоч у банківській справі розбираєшся?
У курсах,у нумізматичних наборах..?..
aequitas_here
чето не по курсу)))