Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1487
3

МИХЕЛ: «Работа на Евро - это признание, престиж и уровень»

Экс-арбитр ФИФА рассказал о подготовке судей к Евро-2012

МИХЕЛ: «Работа на Евро - это признание, престиж и уровень»

Найкращi європейськi арбiтри провели останнiй збiр перед Євро-2012. За мiсяць до початку турнiру суддi, що працюватимуть на матчах, зiбралися на семiнар у Варшавi.

Аби з'ясувати, що вони там робили i про що говорили, Експрес зателефонував екс-арбiтру ФIФА словаку Любошу Мiхелу. Вiн двiчi судив фiнальнi частини Євро (2004-го i 2008-го), а також працював на мундiалi 2006 року.

- Любоше, про що йдеться на такому семiнарi арбiтрiв?
- Найголовнiше тут - перевiрити фiзичну форму арбiтрiв i дiйти згоди у тактичних моментах. Арбiтрам показують рiзнi вiдеофрагменти, а куратор, П'єрлуїджi Коллiна, коментує їх, аби всi розумiли, чого вiд них вимагатимуть на офiцiйних iгор, й однаково трактували правила.

На таких зборах традицiйно повторюють: на Євро збираються 16 футбольних команд, кожна з них хоче стати чемпiоном. Але є ще одна - 17-та команда арбiтрiв, яка теж хоче виграти цей чемпiонат. I її головний трофей - аби про неї нiхто не говорив. (Усмiхається).

- Скiльки часу тривають такi семiнари?
- Приблизно три днi. Один iде на фiзичну пiдготовку, другий - на тактичну, а третiй день присвячують органiзацiйним питанням. На цьому Євро арбiтри базуватимуться у Варшавi i саме з цього мiста вирушатимуть на матчi.

Коли Євро вiдбувалось у Голландiї та Бельгiї, то там на всi матчi бригади добирались машиною, бо вiдстанi невеликi. А тепер на iгри доведеться лiтати, тож суддям розповiдають усе про маршрути, хто їх зустрiчатиме, де вiдбуватимуться цi зустрiчi...

- Суддi лiтають звичними рейсовими лiтаками?
- Так, але тiльки бiзнес-класом. I рiч тут не в розкошi. Просто маючи у кишенi квиток бiзнес-класу, пасажир отримує стовiдсоткову гарантiю, що навiть при затримцi чи скасуваннi рейсу його все одно вчасно доставлять у потрiбне йому мiсце.

У мене колись трапилась прикрiсть iз добиранням на гру. Це було 1993 року. Я обслуговував матч молодiжних збiрних Молдови i Нiмеччини, а кур'єр назвав менi неправильний час вiдправки лiтака з Вiдня до Кишинева. Лiтак вилiтав об 11.30, а менi сказали, що о 13.30. I коли я прибув в аеропорт, мiй лiтак уже був у небi. Через те, що я не прилетiв, гру команд перенесли на наступний день! На Євро такого допустити не можна.

- На перiод чемпiонатiв такого рiвня арбiтрiв повнiстю iзольовують вiд зовнiшнього свiту?
- Суддi приїжджають не у вiдпустку, а працювати. Кожен знає, що вранцi є загальне тренування, на яке слiд прийти зi свiжою головою. А ввечерi нас нiхто не замикає у номерах. Можна вийти i прогулятися мiстом.

Щодо заходiв безпеки, то в кожнiй країнi вони рiзнi. Арбiтрiв зазвичай оселяють у спокiйному мiсцi, якомога далi вiд галасу. У готелi є своя охорона, додають до неї ще кiлька чоловiк, якi пильнують, щоб у холi не збирались натовпи вболiвальникiв i пiсля 23 години було тихо, бо суддям слiд вiдiспатися. Нас просто вiдгороджують вiд шуму та емоцiй. Але роблять це невимушено.

- Як оплачують арбiтрам роботу на Євро?
- УЕФА працює за двома схемами. Або платять добовi, тобто є фiксована сума за кожен проведений день на чемпiонатi, або премiальнi за кiлькiсть проведених матчiв. У всякому випадку ще не було такого, аби арбiтри лишились незадоволенi.

Ви вiзьмiть кожну з 16 команд на Євро-2012 i поставте їм одне запитання - чи готовi вони обмiняти всi обiцянi їм бонуси на титул чемпiона Європи? I, повiрте, усi вiдмовляться вiд грошей! Арбiтри вчинять так само, бо можливiсть попрацювати на Євро - це визнання, престиж i рiвень. Такi речi не вимiрюються грошима.

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
dimacccp83
Бакса можно было смело брать, хороший судья, донецкие не жаловались.
LFC-WIN
ПрЕстиж... Мда...
Юрка Бакс
«Работа на Евро - это признание, пристиж и уровень»
-----------------------------------------------------------
То-то только одного украинского арбитра пригласили на Евро. И то, таблички поднимать