Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
2108
2

На Евро-2012 потребуется 11500 волонтеров

Больше всего для Киева, меньше – для Львова

На Евро-2012 потребуется 11500 волонтеров
Волонтеры
Потреби приймаючих міст у волонтерах:
Київ – 6 000 
Донецьк – 3 000
Харків – 1 500
Львів – 1 000
 
Міста Євро-2012 за досить короткий час підготовки до турніру мають стати комфортними для європейців. Завітавши до нас, іноземні гості мають вільно орієнтуватися, подорожувати містом. Допоможуть їм у цьому волонтери приймаючих міст - консультанти, помічники, гіди, перекладачі і навіть рятувальники. Вони працюватимуть для всіх гостей чемпіонату – туристів, представників ЗМІ, організаторів та вболівальників.
 
Впізнати їх буде легко за яскравою уніформою із символікою міст-господарів. Вони будуть скрізь – у аеропортах, вокзалах, чергуватимуть у метро, на майданах, вулицях, площах, біля стадіонів у фан-зонах, готелях і в інших місцях скупчення людей.
 
Вимоги до «приймаючого» волонтера нескладні. Ним може стати людина від 18 років, яка хоче допомогти і має для цього сили та здоров’я. Основна вимога – вільне володіння однією з іноземних мов: англійською, французькою, польською тощо.
 
Обирати добровольців міста-господарі будуть приблизно за однаковими схемами. Для того, щоб долучитись до організації чемпіонату необхідно зареєструватися на сайті приймаючого міста, заповнити анкету й пройти співбесіду.
 
Після відбору розпочнеться навчання. Добровольцям, окрім основних знань про об’єкти Євро і чемпіонат, нагадають історію, визначні місця й екскурсійні маршрути міста, навчать презентувати його туристам. Під час тренувань волонтери також оволодіють навиками першої допомоги, обслуговування людей з особливими потребами, вдосконалять англійську і навчаться реагувати на екстрені ситуації.
 
На ЧЄ працювати вони будуть здебільшого невеликими групами по 2-3 чоловіка. Помічників забезпечать необхідним спорядженням – раціями, аптечками, Інтернетом та мобільним зв’язком, довідниками, картами, буклетами із екскурсійними маршрутами. На додачу, з кожним волонтером підпишуть відповідну угоду й застрахують, а після чемпіонату видадуть сертифікати про участь в організації турніру.
 
Кожне приймаючі місто по-своєму розпланувало навчання волонтерів-2012 й визначило потреби у них.
 
Київ, у якому відбудеться фінал чемпіонату, планує залучити найбільшу кількість добровольців – близько 6 тис. Реєстрація кандидатів стартувала на початку березня, і триватиме до лютого 2012 року на сайті приймаючого міста. З травня розпочнуться співбесіди з першими волонтерами, а восени стартує навчання. Добровольці пройдуть 100-годинний курс мовно-функціональної підготовки.
 
На своїх волонтерів столиця, окрім звичних функцій, покладає особливу місію. Вони стануть основними помічниками і перекладачами для правоохоронців та медиків. А у разі екстреної необхідності волонтер і сам зможе надати першу допомогу. Цьому близько 2 тис. київських добровільних помічників навчить товариство Червоного хреста. 
 
Кожний «приймаючий» волонтер столиці отримує екіпірування, яке після ЧЄ залишить у подарунок – теніску, штани, вітрівку, шорти, кепку, взуття та сумку. Крім того, на період турніру волонтерам видадуть проїзні квитки і забезпечать мобільним зв’язком. А допомога на Євро зарахується студентам як навчальна практика чи залік з відповідної дисципліни. Усі волонтери будуть застраховані і зможуть харчуватись під час своїх змін.
 
Для помічників міста передбачені додаткові преференції – це сертифікат подяки за допомогу в організації турніру УЄФА, участь у святковій вечірці з нагоди завершення проекту, забезпечення путівками в табори відпочинку.
 
Донецьк – найдосвідченіше місто у підготовці волонтерів. Тут добровольців залучали і до проведення фіналу молодіжного ЧЄ з футболу у 2009 році, і до відкриття стадіону «Донбас-Арена», який прийматиме п’ять матчів Євро.
 
Потреба міста у волонтерах-2012 становить близько у 3,5 тисяч чоловік. Почати відбір кандидатів планують влітку 2011 року, після чого впродовж року тренуватиме. 
 
Одягнуть добровольців у білі футболки та кепки із логотипом приймаючого міста та написом «волонтер» англійською.
 
Після Євро помічники отримають сертифікат про участь у події, право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, волонтерську форму та пам’ятні сувеніри. 
 
Львів також не вперше залучає волонтерів до співпраці – тут постійно діє програма «Стань волонтером для Львова». На Євро місто планує залучити майже 1 тисячу волонтерів. Набір бажаючих стартує у серпні цього року і триватиме до кінця грудня 2011 року. Навчання проведуть у травні 2012 року.
 
Особливу увагу приділять підготовці «туристичних» волонтерів, які презентуватимуть гостям історико-культурні пам’ятки, туристичні маршрути й інші принади, якими пишається Львів.
 Також значну увагу приділять курсу безпеки життєдіяльності, на якому відпрацюють дії в екстрених ситуаціях, навчать їм запобігати.
 
Одягнуть добровольців у спеціальну форму з емблемою волонтерського руху Львова, яку після чемпіонату, разом із фотоальбомами з подій подарують помічникам. Крім того, їм видадуть посвідчення (бейжд), який надасть право безкоштовно їздити у громадському транспорті, відвідувати VIP-зону та вечірки організаторів.
 
Харків отримав перші уроки із організації волонтерів під час товариського матчу Україна-Литва. Свою потребу на ЧЄ місто визначило у 1,5 тисячі добровольців. Відбір та підготовку волонтерів запланували на червень-грудень 2011 року.
 
У організації турніру місто розраховує не лише на студентів, а й на «корпоративних волонтерів» – груп співробітників компаній, яким буде цікаво й вигідно заради іміджу долучитись до турніру. Для спілкування добровольців тут планують створити спеціальну волонтерську соціальну мережу. 
 Вдягне своїх волонтерів місто у білу форму із логотипом приймаючого міста – футболки і бейсболки, а також видасть сумки-планшети із довідниками, картами та буклетами.
 
Заохотить добровольців Харків ексклюзивними сувенірами, можливістю потрапити на генеральні репетиції, презентації оргкомітету, а також отримати автографи від футбольних знаменитостей.
 
Всі міста-господарі хоча і по-різному, але однаково відповідально підійшли до виховання своїх волонтерів. Тож після Євро Україна отримає понад 11 тисяч досвідчених добровольців, які стануть основою для створення українського інституту волонтерства.
 
www.ukraine2012.gov.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
koerts
пожалуй мало будет , надо подключать регионы.
res8
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил