На трон повернувся «Тигр із Мадраса»

37-річний індус Вішванатан Ананд здобув звання чемпіона світу на світовій першості, яка завершилась у Мехіко-Сіті

У двоколовому турнірі восьми найсильніших гросмейстерів планети Ананд набрав 9 очок, випередивши на очко колишнього володаря шахового трону росіянина Володимира Крамника та уродженця Мінська Бориса Гельфанда (Ізраїль).

Утім, Володимир Крамник - чемпіон світу за класичною системою - має право зіграти матч-реванш з переможцем «Турніру восьми». Про терміни та призовий фонд такого матчу наразі не повідомляється. Вішванатан Ананд, якого у шаховому світу називають «Тигр із Мадраса», практично зі старту захопив лідерство на чемпіонаті світу. У заключній партії з угорцем Петером Леко індуса влаштовувала нічия. Ананд, граючи білими фігурами, не став ризикувати і запропонував нічию вже на 17 ході. Теоретично Ананда міг наздогнати Гельфанд, але ізраїльтянину не вдалося чорними переграти росіянина Олександра Морозевича. А от Володимир Крамник після перемоги над вірменином Левоном Ароняном розділить друге-третє місця. У поєдинку аутсайдерів росіянин Петро Свідлер переграв свого співвітчизника Олександра Грищука.

У підсумку чемпіоном став Ананд - 9 очок, на очко відстали Крамник і Гельфанд, четверте місце в активі угорця Петера Леко (7 очок), п'яте - у Петра Свідлера (6), шосте-сьоме розділили Морозевич та Аронян (по 6), а замкнув турнірну таблицю Грищук - 5,5 очка. Призовий фонд турніру у Мехіко-Сіті становив 1 300 тисяч доларів.

Вішванатан Ананд має в своєму активі звання чемпіона світу з шахів ФІДЕ 2000 року, перемігши у фінальному матчі в Тегерані іспанця Олексія Широва. Через два роки у Москві Ананд програв у півфіналі чемпіонату світу ФІДЕ з вибуванням українцю Василю Іванчуку, коли той у вирішальному матчі поступився краматорцю Руслану Пономарьову. Ананд чемпіон світу з швидких шахів 2003 року.

Цікаво, що насправді Ананд - це ім'я шахіста, а Вішванатан - прізвище, проте ця плутанина швидко вкоренилась у шаховому світі. Більше того, найсильнішого шахіста Індії найчастіше називають просто «Віші».

Ананда у шестирічному віці навчила грати в шахи мама. Юний шахіст швидко прогресував, у 14-річному віці здобув звання міжнародного гросмейстера, а через кілька років став і чемпіоном світу серед юніорів. Завдяки йому шахи стали надзвичайно популярними в Індії, яку вважають прабатьківщиною цієї гри. У 1991 році Віші Ананд виграв турнір у Реджіо Емілія (Італія), випередивши найсильніших шахістів того часу Гаррі Каспарова та Анатолія Карпова. Відтоді індус постійно перебуває в еліті. У 1995 році він програв фінальний матч Каспарову за звання чемпіона світу Професійної шахової асоціації (ПША), яка мала стати альтернативою ФІДЕ. В активі Ананда безліч перемог на найвизначніших турнірах: у Вейк-ан-Зеє (2003 і 2004), Монако (1994, 1997, 2003, 2005, 2006), перемоги на першому та другому Кубках світу ФІДЕ (2000 рік - Шеньян, 2002 рік - Хайдарабад). Чотири рази йому присуджували «Шаховий Оскар» - найвищу відзнаку фахівців та любителів Каїсси.

Віші Ананд полюбляє слухати групу Queen, дивитися фільми Радж Капура, ходити пішки, цікавиться астрономією та економікою.

Святослав ПАЛІЙ

Високий Замок

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 02 мая 2024, 14:52 5

Бразилец полагает, что качественно нынешний футбол не лучше того, который был в его время