Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 06 марта 2019, 21:45
5491
2

В очікуванні Індіан-Веллсу

Підбиваємо підсумки тенісного лютого перед американськими хардовими турнірами

| Обновлено 06 марта 2019, 21:45
5491
2
В очікуванні Індіан-Веллсу
Jimmie48 Photography. Белінда Бенчіч

Лютий не є вельми важливим місяцем у тенісному календарі. Особливо у чоловіків. Тому зібрати топові склади представників сильної половини людства організаторам жодного лютневого турніру ніколи не вдається. Спостерігати за змаганнями жінок було цікавіше, бо на змагання рівня Premier 5 у Дубаї з’їхалися майже всі найсильніші.

Чоловічий одиночний розряд.

Першим більш-менш серйозним турніром після Australian Open став Роттердам, ATP-500, 11-17 лютого. Минулорічний чемпіон Федерер не приїхав захищати титул, тому топ-сіяним став Кеї Нісікорі. Більше з топ-10 не було нікого. За таких умов змагання перетворилися на боротьбу за очки відомих гравців, які через травми багато втратили в рейтингу. Цонга, Гоффен, Раоніч, Ваврінка, Монфіс. Останні двоє і вийшли до вирішального матчу. У півфіналах швейцарець здолав першу ракетку турніру Нісікорі, а француз переміг молодого та швидко прогресуючого росіянина Медведєва.

Фінал важко назвати привабливим за грою, хоча багато українців з недавніх пір на матчі Гаеля та його акаунти у соцмережах звертають особливу увагу. Монфіс переміг 6:3, 1:6, 6:2, здобувши у такий спосіб лише другий свій титул рівня ATP-500.

Паралельний турнір ATP-250 у Нью-Йорку можна було б зовсім не згадувати, адже склад його учасників не був сильним, а до вирішальних матчів прогнозовано дісталися одні північноамериканці. Але сталася непересічна подія. У півфіналі два гіганта-подавана Опелка та Ізнер влаштували змагання з кількості ейсів та наколотили їх за три сети на двох аж 81, встановивши тим самим рекорд для матчів трисетового формату та перевершивши минуле досягнення на 10 подач навиліт! З трьох тайбрейків молодий Опелка виграв два, а також переміг у ейсовому змаганні 43:38. І наступного дня здолав у фіналі Брейдена Шнура, зробивши ті ж 43 ейси.

Наступного тижня турнір ATP-500 проводився у Ріо-де-Жанейро. Але маленька деталь: він був у розпал хардового сезону ґрунтовим. Зрозуміло, що навіть великими очками та призовими за таких умов заманити серйозний склад учасників було неможливо. А ті, що все ж приїхали, розчарували уболівальників. Перші три сіяні – Тім, Фоньїні та Чеккінато – вилетіли в першому колі. Тому фінал вийшов якщо не зовсім кумедним, то близьким до того. Вчорашній канадський юніор, 18-річний Фелікс Оже-Альяссім став наймолодшим фіналістом турніру рівня ATP-500 за 10 років існування цієї категорії. А переміг його у фіналі угорський серб Ласло Дьєре, який у свої 23 вперше дістався до фіналу у Турі.

Фелікс Оже-Альяссім

Для українських уболівальників того тижня більш цікавими були змагання у Марселі. Вряди-годи є про кого згадати серед наших тенісистів. З Сергієм Стаховським сталася весела пригода. У фіналі кваліфікації він поступився Констану Лестьєну, але пройшов до основи, як «лакі-лузер». Де у першому колі зустрівся… правильно, з Констаном Лестьєном, і переміг його у трьох партіях. У другому раунді Сергій здолав ще одного LL Грегуа Баррере (Стах має подякувати Монфісу, який знявся та подарував місце в основній сітці своєму співвітчизнику), і тут трохи запахло Загребом-2008. 11 років тому (сам у шоці, наскільки давно це було) Стаховський виграв хорватський турнір саме у статусі LL. Але дива не сталося. У чвертьфіналі проти лідера посіву Циципаса рівна гра тривала тільки до рахунку 4:4 у першому сеті. Далі молодість мала значну перевагу, і перемогла 6:4, 6:3. Грек і став тріумфатором турніру, здолавши у фіналі Михайла Кукушкіна.

Нарешті, минулого тижня пройшли одразу два турніри серії ATP-500 у Дубаї та Акапулько, вже за участі грандів світового тенісу. Роджер Федерер завітав до Еміратів у статусі тільки другого сіяного (першим став Нісікорі). Зате здобув титул. Причому перші матчі швейцарця, з Кольшрайбером та Вердаско, були натужними, а потім ветеран розігрався. У півфіналі він просто знищив Чоріча, а суперником Роджера по фіналу став переможець Марселю Циципас. У півфінальному матчі грека проти Монфіса більшість українських уболівальників бажала поразки французу, щоб Гаель з Еліною Світоліною якомога раніше вилетіли до Америки готуватися до Індіан-Велсу. Не знаю, наскільки підтримка українців допомогла греку, але тригодинний поєдинок, в якому він декілька разів був за пару кроків від поразки, йому вдалося завершити на свою користь. Та на фінал Циципаса не вистачило. Федерер узяв реванш за поразку на Australian Open - 6:4, 6:4 - та здобув сотий (!!!) титул за свою блискучу кар’єру. Більше тільки у Джиммі Коннорса – 109. Роджер знову повернувся до топ-5 світового рейтингу.

А от Рафі в Акапулько пощастило менше. В першу чергу, із суперником по другому колу. Бо те, що витворяв у матчі з Надалем Нік Кірьос, просто ні в які рамки не лізе. Після розіграшів він хапався за різні частини тіла, безсило випускаючи ракетку з рук. Декілька разів викликав на корт фізіо. Навіть подавав знизу, ніби не маючи сил зробити це нормальним чином. І тут же починав носитися кортом, видряпуючи очки, як абсолютно здоровий тенісист. Все одно Рафа мав вигравати, бо мав аж десять брейкпойнтів проти одного у суперника, та й взагалі вів 6:3 на тайбрейку вирішального сету. Не судилося. Я не вболівальник Надаля, але того дня його було дуже шкода. Цікаво, чи бачила гру екс-дівчина Кірьоса Айла Томлянович? Якщо ні, варто їй продемонструвати. Щоб закрити питання про нібито симуляцію Даяни Ястремської у фіналі Хуахіну.

«Травмований» Кірьос виграв ще два надважкі три сетові поєдинки поспіль у Ваврінки та Ізнера. Другий фіналіст, Олександр Звєрєв, таких проблем не мав. Та й суперники в нього були куди простішими. Тим не менше, у фіналі австралієць мав перевагу, зробивши у кожному сеті на один брейк більше за німця. 6:3, 6:4 – справедливість в Акапулько минулого тижня не завітала.

Тепер майже всі найкращі тенісисти світу зібралися в Америці, де поспіль будуть проведені два Мастерси: у Індіан-Веллсі та Маямі. Перший з них стартує за Києвом у четвер ввечері. У змаганнях не прийме участі минулорічний переможець дель Потро, який так до кінця і не встиг відновитися від травми коліна. Жеребкування видалося доволі цікавим. За традицією, сіяні пропускають перше коло. Лідер світового рейтингу, Новак Джокович, очолив верхню частину сітки. Вже у третьому колі його, скоріш за все, буде чекати зустріч з володарем сомбреро з Акапулько Кірьосом. Переможець Australian Open, Новак не грав більше місяця, і навряд чи він зрадів такому жеребу. Більше того, у четвертому раунді вірогідна його зустріч з Монфісом, який теж зараз «у вогні». Також чекаємо у четвертому колі пару Звєрєв-Раоніч.

До нижньої частини сітки потрапили Надаль з Федерером, другий та четвертий номер посіву. Вони можуть зустрітися якщо дістануться півфіналу, а з цікавинок тут виділю хіба що вірогідну гру Надаль – Медведєв у четвертому колі.

Жіночий одиночний розряд.

Після Австралії та приємного для нас Хуахіну найкращі тенісистки планети перемістилися на Близький Схід. Турніри у Досі та Дубаї кожного року міняються своєю престижністю між собою. Цьогоріч категорію Прем’єр 5 отримав турнір у Еміратах, залишивши катарському звичайний Прем’єр. Тому чимало відомих тенісисток знялися перед стартом Дохи з різних причин. Все одно, боротьба була досить цікавою, але з присмаком гіркоти для українських уболівальників. Еліна Світоліна провела непоганий турнір, здолавши вже в стартовій зустрічі неприємну для себе Олену Остапенко. Потім була перемога над перспективною чешкою Муховою. А далі… далі був півфінал із Симоною Халеп. Румунка після матчів Кубку Федерації не виглядала непереможною. Так, вона пройшла Лесю Цуренко та Юлію Гергес, але Еліна майже завжди є фавориткою проти Халеп за рахунок спроможності грати в атакуючий теніс. Проте привид Ролан Гарросу проявився знову. За рахунку 4:1 у вирішальному сеті у довгому шостому геймі на подачі румунки Світоліна мала три прихованих матчболи, не змогла їх реалізувати, і більше не взяла жодного гейму до кінця поєдинку. Після такого камбеку мало хто вірив, що залізна румунка не виграє турнір. Її суперницею по фіналу стала Еліс Мертенс, яка на шляху до головного матчу перемогла Бертенс та Кербер. Зоряний час бельгійки був ще в першій половині минулого сезону, тому їй віддавали небагато шансів. Але Мертенс зуміла виграти у Халеп через, як не дивно, перевагу у фізичних кондиціях. На своєму рівні літати по задній лінії Симоні вдавалося тільки перші півтора сети. Далі Мертенс міцно тримала гру під власним контролем. 3:6, 6:4, 6:3 – бельгійка виграла лише перший Прем’єр у кар’єрі.

Дубайський Прем’єр 5 видався неймовірно жіночим, якщо можна так сказати. Багато емоцій, камбеків, розворотів подій на 180 градусів. У повній мірі це стосується і виступу українських дівчат. Даяна Ястремська приїхала до Еміратів, не залікувавши до кінця свою ногу, тому не змогла довести до ще однієї перемоги третю свою очну зустріч з Гарбіньє Мугурусою. Леся Цуренко, здолавши у першому колі Путінцеву, ледь не програла у другому Чжу Лін, ведучи 6:4, 4:1 (сама китаянка у стартовому раунді перемогла втомлену Мертенс). Ну, а потім на шляху Лесі черговий раз стала Халеп.

Еліна Світоліна змусила нас похвилюватися проти Жабер, зате далі легко пройшла Мугурусу та Суарес Наварро. І – черговий півфінальний трилер. Белінда Бенчіч у Дубаї взагалі перемогла не тільки в тенісній грі, але й у конкурсі закручених сюжетів. Це ж треба було видряпатися у третьому колі з шести матчболів Сабаленки! Потім перемога над Халеп після програного першого сету. Еліна проти Бенчіч також була близькою до фіналу. Але не змогла подати на матч при 5:3 у вирішальному сеті, і поступилася на тайбрейку.

Другою фіналісткою стала традиційно сильна на початку сезону Петра Квітова. На її шляху до головного матчу на перший погляд ніби не було дуже важких суперниць. Але три сети їй довелося зіграти аж тричі: проти Синякової, Бреді та Се Шувей. Тайка зі своїм чудернацьким стилем, доречі, теж здивувала багатьох перемогами над Кербер та Плішковою.

Фінал став квінтесенцією всього турніру. Впевненість Бенчіч з провалом на один сет вже не стала особливою сенсацією. 6:3, 1:6, 6:2 – і другий титул Прем’єр 5 у доробку швейцарки. Перший був ще у 18 років, у Торонто, коли юна Белінда увійшла до топ-10. Якщо не повернуться травми, мало сумнівів, що невдовзі ми знову побачимо Бенчіч у десятці. Зараз же вона посідає 23-є місце. Наша Еліна Світоліна залишається шостою. А продовжує лідирувати Наомі Осака, яка програла першу ж свою гру в Еміратах.

Тепер жінки, як і чоловіки, вже приїхали до США на два турніри серії Premier Mandatory. Найголовнішою інтригою стане боротьба за першість у світовому рейтингу. Минулорічна переможниця Індіан-Веллсу Осака втратить свої 1000 очок, і випередити її вже за підсумками одного турніру мають шанс відразу 4 тенісистки. А як буде грати Наомі після припинення співробітництва з Сашею Бажиним, велике питання. Чи багато людей вірить у зірку нового наставника Осаки Дженкінса?

Японка у першій же грі матиме змогу помститися Кристині Младенович за дубайську поразку. Якщо це таки станеться, то я особисто чекатиму на гру четвертого кола Осака – Бенчіч. Цікавим проглядається протистояння техніки та потужності на тій же стадії Сабаленка – Кербер. Повертаються до гри обидві сестри Вільямс. На Вінус чекає у другому колі Квітова, а на Серену у четвертому хтось із пари Бертенс – Се Шувей.

Щодо українок, то Еліна Світоліна ніколи вдало не проводила березневі американські турніри, тому непогано було б цього сезону добрати тут рейтингових балів. Сітка в неї робоча, але все ж не дуже приємна. Старт у другому колі проти переможниці пари Кенін – Ван Яфань, де обидві знаходяться у гарній формі та три дні тому грали у фіналі в Акапулько, точно не буде простим. Далі – ще веселіше. Бо якщо Даяна Ястремська долікувалася та перебуває в нормальному психологічному стані, то вона здатна прибрати з дороги будь-кого. У самої Даяни для розігріву випали хороші варіанти у вигляді розібраних нині Гаврилової та Бузарнеску. Впевнений, що гру Світоліна - Ястремська мріє побачити вся тенісна Україна.

Лесі Цуренко з жеребом не дуже пощастило. Якщо переможницю пари Пегула – Діяс варто проходити, то проти лому у вигляді Арини Сабаленки буде вкрай важко знайти свої технічні прийоми. Через сито кваліфікації вдалося пройти четвертій українці - Катерині Козловій. У першому раунді вона зіграє з чешкою Синяковою. Далі, до Саснович, заглядати поки не будемо. Хоч у Будапешті Каті вдалося показати непоганий теніс, тут навіть одну перемогу можна буде вважати безсумнівним успіхом.

Ігри розпочнуться у середу, о 21-й годині за київським часом. У перший день на корт вийдуть Катерина Козлова (другим запуском на 6-му корті) та Даяна Ястремська (четвертим запуском на 4-му корті, не раніше 2.00 четвергу). Готові знову не спати ночами?

 

теннис
Станіслав Матусевич
Оцените материал
(8)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
I_LOVE_UKRAINE
Так, думаю, твердження: "гру Світоліна - Ястремська мріє побачити вся тенісна Україна!", вірне на 100%!

Дякую за цікавий, розвернутий матеріал. Чекаємо на чудовий теніс
П.С. Спасибі за написання статті українською мовою - прочитав з задоволенням.
videvit123
forza Ukraine