Юлия ТИТОВА: «Долго ждали первого женского чемпионата мира по футзалу»

Украинская сборная стартует в квалификации женского футзального ЧМ-2025

Жіноча збірна України стартує в кваліфікації першого чемпіонату світу з футзалу серед жінок, фінальний раунд якого у 2025 році прийматимуть Філіппіни.

Збірна України стартує з першого раунду європейської кваліфікації. Під часу міні-турніру в чеському Тепліце українки зіграють три матчі групового етапу проти Франції, Північної Ірландії та Чехії. Для виходу до еліт-раунду відбору необхідно посісти перше місце в групі.

Україна до цих матчів підходить у статусі чинних віце-чемпіонок Європи й країни з найвищим рейтингом УЄФА серед учасниць стартового етапу. Про підготовку команди й очікування від старту кваліфікації розповіла колишній капітан синьо-жовтих Юлія Титова, яка відновила кар'єру в збірній після півтора року перерви й тепер поєднує роль гравця з обов'язками асистента головного тренера - Олега Шайтанова.

Титова: «Ми довго чекали. Весь жіночий футзал чекав. У чоловіків [цього року] був десятий чемпіонат світу. У жінок не було жодного. Коли дивишся, як чоловіки грають, ставиш собі запитання: ти ж теж граєш у футзал - а чому жіночої збірної немає на чемпіонаті світу? Також це стосується Ліги чемпіонів».

Жіноча збірна України брала участь в експериментальному чемпіонаті світу 2012 року в Португалії. Тоді синьо-жовті посіли п'яте місце. І хоч цей мундіаль не був під егідою ФІФА, для команди, за словами Титової, це було колосальною подією:

«ФІФА, бачите, піддались, і ось зробили перший чемпіонат світу, який вже буде офіційним. Звичайно, всі на ньому хочуть зіграти, занести себе в історію. Але спершу потрібно вийти туди, і це буде дуже важко».

Попри те, що Титова не зʼявлялася на полі у футболці збірної з березня 2023 року, вона продовжувала тренуватися й грати в клубі. Нині 40-річна футзалістка представляє Соларіті в другому дивізіоні чемпіонату Італії (Серія B).

Можливість долучитися до відбору на історичний мундіаль стала не єдиним поштовхом до повернення для Юлії. Троє провідних гравців збірної - Анна Шульга, Олександра Скибіна та Софія Рубан - зазнали травм, тож команда потребувала підсилення.

Тому одним із головних завдань на підготовчий збір, який українки провели під Ужгородом, було уникнути додаткових пошкоджень. Іншим - підвести до однієї форми гравців, які не збиралися разом уже пів року.

«У тих, хто грає в Європі, вже почався чемпіонат, а ті, хто в Україні, зіграли всього один матч у Кубку. Тому був дисбаланс невеликий», - пояснює Титова. Крім того, португальський клуб Рекреатіво Порту Сальво не відпустив на збір Ірину Дубицьку й Анастасію Терех - і вони приєдналися до команди вже в Чехії.

«Останній збір у нас був у березні в Італії. У вересні ми повинні були грати товариський матч зі Швецією, але чи вони відмовились, чи щось трапилось, і ми скасували ці збори взагалі. Тому максимально швидко відбулася підготовка. Без товариських матчів. Уся увага була до хлопців. У них місяць був збір, вони готувалися й грали».

«Така довга перерва між зборами сильно впливає на підготовку, адже мова не лише про спільні тренування, а й потребу в контрольних іграх. Це як екзамен. Ти щось тренуєш - стандарти, штрафні - і хочеш перевірити, як воно: проходить чи не проходить. Але ми виходимо з тієї ситуації, яка вже є. У нас іншого варіанту нема. Дівчата, думаю, налаштовуються й хочуть вийти з групи».

Зі срібного складу Євро-2023 до розширеної заявки на відбіркові матчі чемпіонату світу 2025 не потрапили троє футзалісток. З того часу до команди не поверталася Віра Дятел, яка стала першим гравцем в історії, що зіграла за національні збірні на Євро і з футболу, і з футзалу. Не грає зараз і Таїсія Бабенко, в якої діагностували рак, а також Альона Кирильчук.

Титова: «Альона зазнала дуже важкої травми в січні на чемпіонаті України, коли вона за Будстар грала з Ладомиром. У неї був подвійний перелом ноги, довелося робити операцію. Ми на неї завжди чекаємо, але вона досі на відновленні».

Незважаючи на травми, до заявки потрапили Шульга, Рубан і Скибіна, проте участі в матчах, найімовірніше, не братимуть. Натомість до збірної вперше за понад два роки викликали Анастасію Кліпаченко та Юлію Костюк, які демонстрували більші успіхи в пляжному футболі й, зокрема, допомогли Україні вибороти срібло Європейських ігор 2023.

Титова: «Вони більш-менш були в тонусі, навіть якщо в пляжці грали. Анастасія та Юлія були з нами ще на першому Євро у 2019 році, але вони продовжували грати у футзал на рівні чемпіонату України. [Влилися в збірну] дуже легко. Як і не їхали звідси. Уже в ході тренувань ішов вибір між дівчатами. Можливо, Рубан і Скибіній ще потрібен час для відновлення до максимальної форми. Ніхто не хоче кидати їх відразу грати, щоб не було рецидиву».

Нове обличчя в збірній - 18-річна Дар'я Ковшик, наймолодша у команді, яка дебютувала за синьо-жовтих лише у 2024-му й тепер може вперше зіграти в офіційних матчах. Юлія Титова: «У неї ще є сестра-близнючка Соня, і ми також за нею стежимо. Це - талант нашої країни. Даша дуже добре себе проявила на останніх зборах, і тому вона викликана зараз».

На думку Титової, навіть зміни в складі й труднощі в підготовці не мають скасовувати статус України як фаворитки групи у відборі. Водночас футболістка й тренер зауважує, що рівень в суперниць зростає, а запуск чемпіонату світу ще й сприяв формуванню нових команд. Зокрема, в цій кваліфікації дебютують збірні Англії, Норвегії та Франції.

Юлія Титова: «Зараз дуже багато країн додали в плані фінансування, і розвиток пішов колосальний. Особливо коли сказали, що буде офіційний чемпіонат світу, багато країн почали вкладати гроші у футзал, і почали з'являтися збірні. У тому числі Північна Ірландія - ми таку команду навіть і не знали. Франція майже три роки тому зібралася, і вони вже достатньо багато зіграли товариських матчів. Ми знаємо про них тільки з відеоматеріалів.

Чехія стабільно брала участь у відборах на чемпіонати Європи. Ми грали з ними кваліфікацію на Євро-2022. Вигравали 3:0 і закінчили 5:4. Не можна з ними розслаблятися, мусимо до кінця тримати концентрацію.

Рівень і клас України повинен бути вищим за команди, які випали нам у групі. Не так багато в них часу пройшло, як у нас. Основні гравці України вже давно грають разом. Буде складно, тому що ми давно не збиралися, і не було ігор товариських. Але в нас трохи вищий індивідуальний клас гравців, і якщо ми будемо грати в наш швидкий футзал, то все буде добре. У цих команд деякі гравці - з великого футболу. У них велике бажання, і вони дуже нав'язують силову боротьбу, не поступаються взагалі. Але цих команд не треба боятися. Остерігатися - так. Ми всі команди поважаємо, але ні в якому разі не боїмося».

Николай Степанов Источник: Суспильне Спорт
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 15 октября 2024, 23:40 0

15 октября состоялись заключительные матчи группового раунда квалификации