Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
868
0

САВІН: «На 17-річних покладаємо великі надії»

Про новий рік для жіночого футболу розповів перший заступник голови Комітету жіночого футболу ФФУ

САВІН: «На 17-річних покладаємо великі надії»
женская молодежная сборная Украины

Для жіночого футболу наближається активна пора. Невдовзі весна стане повноправною господаркою погоди, отже, стартують чемпіонат України, Кубок України. В українських жіночих збірних футбольне життя теж відновиться, адже національна збірна і дві юнацькі команди продовжать свою боротьбу в кваліфікаційних раундах. Хто — на шляху до фінальної частини чемпіонату світу, хто — до чемпіонату Європи. Детальніше про новий рік для жіночого футболу ми попросили розповісти державного тренера України з футболу, першого заступника голови Комітету жіночого футболу ФФУ Анатолія САВІНА.

— Анатолію Миколайовичу, що цікавого можна очікувати в новому році від жіночого футболу?
— Уже в квітні наша дівоча збірна WU-17 візьме участь в елітному раунді відбіркового циклу до чемпіонату Європи-2010 на правах господарок. Коли визначається склад груп, господарем раунду визначають країну, чия команда грає в цій групі. Якщо жодна з країн не виявляє бажання прийняти в себе турнір — кидається жереб. Цього разу він визначив нашу країну. Турнір відбудеться в Криму, в Симферополі.
Щодо молодіжної збірної WU-19, то наприкінці березня вона вирушить до Бельгії для участі в елітному раунді відбіркового циклу до чемпіонату Європи-2010.

— Як нині ведеться підготовка до турніру команди WU-17 Миколи Лисенка?
— Команда Лисенка в лютому взяла участь у міжнародному турнірі «Євразія», який відбувся у російському Омську, посіла в ньому перше місце. Ми задоволені виступом дівчат. Колектив дуже цікавий за своїм складом. Не будемо лукавити — плануємо посісти перше місце й в груповому раунді відбіркового циклу до ЧЄ-2010.

— Як готується інфраструктура до цього раунду і яка база для цього використовуватиметься?
—Ми визначилися, що це буде Симферополь. Погодні умови бажають кращого, тому працівники ФФУ виїжджатимуть на місця. Щодо інфраструктури, то, напевно, це будуть бази та тренувальні поля ФК «Ігросервіс» та ФК «Кримтепдиця». Поки що про це не можна говорити стовідсотково, оскільки ще мають приїхати експерти УЄФА і прийняти ці стадіони.

— До старту офіційного турніру команда Миколи Лисенка ще збиратиметься?
— Так. Із 21 по 26 березня команда проведе навчально-тренувальний збір в Криму, а потім 4 — 8 квітня колектив збереться перед турніром і готуватиметься безпосередньо до змагань.

— Як би ви охарактеризували суперників на даному етапі?
— У елітному раунді вже немає слабких суперників. І коли в складі нашої групи є збірна Швеції, це вже свідчить про те, що група не слабенька.

— Не менш важливий турнір очікує, напевно, й підопічних Олександра  Масальського — WU-19. Що можна сказати про підготовку цієї команди до елітного раунду чемпіонату Європи-2010?
— Готуючись до бельгійського вояжу, команда Олександра Масальського виступає в турнірі «Кубанська весна», який нині проходить у Сочі. У рамках цього турніру наші дівчата виступають вдало, зокрема змогли переграти збірну Узбекистану (4:0) та збірну Краснодарського краю (1:0). Вперта боротьба останньої обумовлена тим, що це доросла команда, тобто в ній немає вікових обмежень. За цю збірну, до речі, зіграли дві вихованки нашого футболу — півоборонець Тетяна Романенко, яка є кандидатом до національної збірної, — випускниця молодіжної збірної WU-19 Валерія Альошичева з Донецька. Зараз обидві перебувають на перегляді в ФК «Ку баночка» (Краснодар).
Враховуючи можливості обох молодіжних команд та плануючи результати у двох відбіркових раундах, ми сподівалися більше на успіх нашої дівочої збірної WU-17, ніж молодіжної WU-19.

— Чому?
— Річ у тім, що часто дев'ятнадцятирічні дівчата вступають до вишів не за місцем базування їхніх команд. Наприклад, дівчата з Костополя вступають до інституту в Рівному. От і виходить, що тренуються наїздами. Виникає проблема з підготовкою. Те ж саме із донецькими дівчатами... Лише учасниці, які встигають сформуватися в цьому віці як гравці і потрапляють у провідні українські клуби, мають постійну ігрову практику і належну форму. Решта ж випадають з обойми.

А ось 17-річні, це дівчата, які ще навчаються в дитячо-юнацьких спортивних школах, де є свої змагання. Вони більше в роботі й мають значно кращу підготовку. Хоч би як нам хотілося бути першими, проте ми відстаємо в розвитку порівняно з європейським жіночим футболом. Що доросліший юніорський вік, то більша прірва в розвитку між нами й провідними європейськими країнами.

—Які шанси в нашої жіночої збірної команди у відбірковому циклі до ЧС-2011?
—Переглядаючи склад нашої 4-ї відбіркової групи, можна помітити, що в ній немає топ-лідерів Європи. Немає шведок, німкень, англійок, італійок. Ті втрати, які мали восени (поразка на старті від збірної Польщі 1:4), ще ні про що не свідчать. Враховуючи календар і добір суперників, ми плануємо завоювати перше місце в груповому раунді кваліфікаційного циклу.

Водночас, ми маємо економічну й політичну кризу, і все це виливається в те, що завершується перший квартал, а з фінансуванням так і немає визначення. Ми змушені були вже відмінити в рамках підготовки один турнір на Кіпрі, зараз ще не визначено, чи буде проведено для нашої національної збірної навчально-тренувальний збір у Туреччині. Підготовка головної команди країни з жіночого футболу — проблематична.
Наприклад, коли ми готувалися минулого року до фінальної частини чемпіонату Європи в Фінляндії, то змогли із запланованих шести спарингів провести лише один. Тому й підсумкове місце таке: з дванадцяти команд лише десяті. Як готувалися, так і виступили. Та все ж, попри всі негаразди, перше місце в групі нашій команді до снаги.

—Чи суттєво оновився склад національної збірної України після фінальної частини чемпіонату Європи у Фінляндії?
—Практично — ні. Залишила команду лише її багаторічний ветеран Олена Мазуренко, яка виступає за німецьку команду «Нюрнберг». Вона достатньо пограла за національну збірну і залишила її у віці 40 років.

— Чи плануєте в подальшому залучати Олену до роботи в тренерському штабі національної збірної?
— Залюбки це зробили б, але Олена планує надалі жити в Німеччині, навіть після завершення своєї ігрової кар'єри. Вона користується дуже великою повагою в своєму клубі.

— Де плануєте проводити матч національної збірної України проти угорок?
— У Чернігові.

— Коли буде остаточно визначено склад учасників і календар змагань чемпіонату України?
— Наприкінці березня ми плануємо провести засідання Комітету жіночого футболу, на якому підіб'ємо підсумки заявкової компанії і визначимо склад учасників та календар змагань.
 
Календар елітного раунду чемпіонату Європи-2010 (WU-17)

1 тур
10 квітня — субота
Швеція — Польща
Ірландія — Україна
2 тур

12 квітня — понеділок
Швеція — Україна
Польща — Ірландія

3 тур
15 квітня — четвер
Ірландія — Швеція
Україна — Польща

Календар елітного раунду чемпіонату Європи-2010 (WU-19)

1 тур
27 березня — субота
Італія — Україна
Бельгія — Боснія-Герцеговина

2 тур
29 березня — понеділок
Україна — Бельгія
Італія — Боснія-Герцеговина

3 тур
1 квітня — четвер
 Бельгія — Італія
Боснія-Герцеговина — Україна

Календар відбіркового циклу національної жіночої збірної до ЧС-2011

6 тур
 21 квітня — середа
Україна — Угорщина

7 тур
Україна пропускає

8 тур
19 червня — субота
Боснія-Герцеговина — Україна

9 тур
10 червня — середа
Румунія — Україна

10 тур
21 серпня — субота 
Україна — Румунія

11 тур
25 серпня — середа 
Україна — Польща


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.