Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1381
0

Валентин Цвєлих забив 200-й гол у вищій лізі

Кращий бомбардир в історії «Урагану» уклав дворічний контракт з івано-франківським клубом

Валентин Цвєлих забив 200-й гол у вищій лізі

Свій п'ятий сезон у вищій лізі «Ураган» завершив гостьовою нічиєю з львівською «Енергією» (2:2), повторивши найвище досягнення за часи виступів у еліті українського футзалу. У прем'єрному сезоні 2004/05 рр. івано-франківці також фінішували п'ятими, обійшовши «Київську Русь» лише за підсумками останнього туру. Феноменальну гру тоді показав один з кращих голеадорів в історії вітчизняного міні-футболу Валентин ЦВЄЛИХ. Ставши з 44-а голами кращим бомбардиром вищої ліги, він зробив істотний внесок в успішний дебют «Урагану» в класі найсильніших. Впродовж того чемпіонату Валентин оформив чотири «покери» і п'ять «хет-триків», а на фініші його перевага над найближчими переслідувачами - Куликом і Ситіним - склала 16 голів.

Наступного, не надто вдалого для себе сезону (12 м'ячів), Цвєлих став чемпіоном та володарем Кубка у складі донецького «Шахтаря», після чого «транзитом» через «ТВД» знову повернувся до Івано-Франківська, а завершував чемпіонат 2006/07 рр. у луганській «ЛТК». Тоді його 27 голів стали найкращим показником після другого кола, і лише за підсумками ігор фінальної шістки це досягнення зуміли перевершити Сергій Ситін («Шахтар»), Віталій Брунько («Енергія») і Дмитро Сільченко (ДСС), котрі, щоправда, провели на 8-10 поєдинків більше.

Минулого року 30-річний уродженець Кременчука знову став кращим бомбардиром вищої ліги. У 23-х зіграних матчах чемпіонату він 32 рази вразив ворота суперників «ЛТК». Олег Мірошник з «Шахтаря» та Павло Химяк з «Метрополітену» забили на п'ять м’ячів менше. Цвєлих став єдиним гравцем, кому вдалось забити одразу 5 голів в одній грі. Також на його рахунку - три хет-трики.

У другому колі цього сезону кращий бомбардир в історії «Урагану» втретє (!) повернувся до Івано-Франківська. До шести голів за «ЛТК» 11-й номер івано-франківців, який у п'ятницю уклав з клубом дворічний контракт, додав ще 12 забитих м'ячів у чемпіонаті і увійшов до десятки кращих голеадорів вищої ліги. Разом з кубковим голом у ворота «Локомотива» - це 13 голів. Таку ж кількість за «Ураган» забили Едуард Кулик і Євген Валенко, однак - за весь сезон 2008/09 рр.

В останній грі чемпіонату Цвєлих відзначився четвертим дублем у ворота львівської «Енергії». Другий гол став для нього ювілейним - 200-им у вищій лізі. Ще одне досягнення - 100-ий гол у футболці «Урагану» - доведеться відкласти до осені, коли стартує новий сезон. Наразі у послужному списку Валентина значиться 99 м'ячів, забитих в 92-х офіційних матчах першості та чемпіонатах країни, Кубку України і кубку ліги за прикарпатську команду.

Також в активі Цвєлих є ювілейні голи «Урагану» у вищій лізі: 50-ий - «покер» у матчі з «Дніпроспецсталлю» у 2004 році (7:3) і 200-ий - «дубль» проти «Будівела» (5:3) у 2006-му. До того ж, 300-ий пропущений івано-франківцями м'яч у «вишці» - також його «заслуга». За іронією долі, майже рік тому екс-гравець «ЛТК» відзначився хет-триком у воротах Іжаковського, а нещодавно - двічі засмутив вже луганську команду. А найбільше від його влучних ударів за останні п'ять вищолігових сезонів постраждали дніпропетровський «Будівел» (15 голів), вже неіснуюча «Дніпроспецсталь» (14 - за три чемпіонати) та «найулюбленіша» команда Цвєлих - львівська «Енергія» (13). Загалом у воротах «зелено-білих» він залишив 19 власних «автографів».

ВАЛЕНТИН ЦВЄЛИХ - 200 ГОЛІВ У ВИЩІЙ ЛІЗІ:
1996/01: «КрАЗ-Політехнік», «УкрCплав» - 68 голів
2004/05: «Ураган» - 44 голи
2005/06: «Шахтар» - 10 голів
2006/07: «Ураган» / ЛТК - 27 голів
2007/08: ЛТК - 32 голи
2008/09: ЛТК / «Ураган» - 18 голів

Олег ЛАНЯК. Прес-служба НФК «Ураган»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Чемпионка Уимблдона разводится с мужем
Теннис | 23 апреля 2024, 14:18 1
Чемпионка Уимблдона разводится с мужем

Маркета Вондроушова и Штепан Шимек больше не вместе

Куртуа прокомментировал скандальный эпизод с якобы голом в ворота Лунина
Футбол | 24 апреля 2024, 08:01 1
Куртуа прокомментировал скандальный эпизод с якобы голом в ворота Лунина

21 апреля «Реал» Мадрид обыграл «Барселону» со счетом 3:2

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.