Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1315
1

ІВАНЯК:«В наших клубах тактиці приділяється не багато уваги»

Воротар львівського «Тайму» Євген ІВАНЯК про чемпіонську гонку та нюанси першості світу в Бразилії

ІВАНЯК:«В наших клубах тактиці приділяється не багато уваги»

- Судячи з рахунку гра проти «Урагану» («Тайм» переміг 3:2) була рівною?
- Насправді, перевага була за нами. Ми більше часу контролювали м’яч, значно конструктивніше, аніж суперник, діяли в атаці. Суперник за цими компонентами гри нам суттєво поступався.

- Обидва голи у ваші ворота у доробку двох колишніх «таймівців» – Ткачука та Кулика. Як гадаєте, в них був особливий настрій на гру?
- Ні, як на мене, в усіх гравців був лише один настрій - перемогти нас. В них серія невдач затягнулася, а тому івано-франківці повинні надолужувати втрачене. В матчі із будь-якою командою їм потрібно перемагати, при цьому не важливо, чи це твій колишній колектив, чи будь-який інший.  

- Зараз серед лідерів в турнірній таблиці «Тайм», «Шахтар», «Планета» та «ТВД». Як гадаєте, «Енергія» уже втратила статус претендента на «золото» чемпіонату?
- Не варто робити поспішних висновків. Якщо подивитися на календар ігор, «Енергія», за винятком гри із «ТВД», провела матчі із усіма лідерами. Тепер вони гратимуть із командами, які розташувалися нижче в турнірній таблиці. А колектив в них непоганий, здатен поборотися за виконання максимальних завдань.

- А кого із вищеназваних команд вважаєте головним конкурентом в чемпіонській гонці?
- Не можу відповісти на це питання. Взагалі, вважаю, у вищій лізі усі команди своїми конкурентами по здобуттю очок. Дуже важко, особливо на виїзді, даються залікові пункти. Тому когось виділяти не варто, а на кожен матч налаштовуватися, як на чемпіонський.  

- Разом зі збірною ви побували в Бразилії. Які враження від чемпіонату світу?
- Враження двоякі... З однієї сторони, побував в цікавій країні зі старими футбольними традиціями. Інша справа, не сподобалася організація чемпіонату світу. Ми тренувалися не в тому залі, де проводили матчі. До матчів готувалися в шкільному залі. Майданчики в школі в них, звісно, не такі як у нас, взагалі не погані, але покриття різне. На одному тренувалися, на іншому грали. Чому так сталося, я не розумію. Шведський стіл був посереднім. Одним словом, були нюанси. Хоча, в цілому задоволений поїздкою на чемпіонат світу, набрався досвіду, але хотілося б виступити краще. Мабуть, світовий форум наочно продемонстрував, що на даний час ми здатні боротися лише за потрапляння у вісімку.

- Зазвичай, на останніх міжнародних турнірах збірна України посідає нижчі місця, аніж на попередніх. Чемпіонат світу в Бразилії – чергове підтвердження цьому. В чому справа: «синьо-жовті» гірше грають чи конкуренти швидше прогресують?
- Як на мене, наша команда тактично не надто грамотна, цьому компоненту гри потрібно більше уваги приділяти. Взагалі, в українських командах тактиці приділяється не багато уваги. Свого часу збірна України почала демонструвати результат після того, як одним складом грала впродовж 5 років. А наш, так би мовити, «призов», існує 3 роки. Впевнений, буде зіграність, буде результат. Просто потрібно усім працювати над своєю майстерністю.
А так, ми не вміємо виходити з пресингу, тактично мало обізнані. Справа в тому, що, як я казав, в клубах мало тактиці приділяється уваги. Збірна України раніше перемагала сильні команди за рахунок біганини. Візьмімо тих же іспанців... Вони нічого зайвого не роблять, тактично грамотно будують гру. Епізод, який у нашому виконанні потребує три рухи, у їхньому виконанні обходиться лише одним. Окрім того, в них не має скутості, усі іспанці впевнені в собі. Впевнені, але не самовпевнені...

- Чому ж між українцями та іспанцями така різниця в майстерності?
- А ви подивіться скільки в Україні нормальних майданчиків. Пальців однієї руки буде забагато, аби підрахунки зробити. Навіть, про наш львівський майданчик не можу сказати, що він хороший. Паркет не рівний, а тому коли відаєш пас не можеш бути впевнений, що м’яч не відскочить куди-небудь.

- Євген, розкажіть, як потрапили в футзал?
- Усе було дуже просто. Займався в запорізькому ДЮСШ «Торпедо». Свого часу мені порадило спробувати свої сили в міні-футболі. Рік в Запоріжжі пограв у першій лізі, а потім у цьому ж місті грав за команду вищої ліги. Якщо не помиляюся, в елітному дивізіоні граю із 2000 року.

- Більшість хлопчаків марить позицією нападника. Чому ви вирішили відмовитися від задоволення вражати чужі ворота, й обрали місце в рамці воріт?
- Це справа випадку... Я спершу грав у полі, а вперше на маленьких воротах став взимку, коли ми тренувалися  в залі. Не було одного воротаря й тренер запитав у кого є рукавички. А в мене в кишені саме була пара рукавиць, в яких сніжки ліпив. Я зголосився, став у ворота, вийшло не погано. Так, з того часу моя позиція – в рамці воріт. Було мені тоді 11 років. 

- Наостанок, наступний матч «Тайм»  проведе з «Планетою». Що можете сказати про цю команду?
- Команда дуже добра, вона власні амбіції підтверджує результатом. Тому до гри із цією командою потрібно дуже добре готуватися.
 
Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.