Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гандбол
| Обновлено 04 июля 2021, 12:56
5244
3

Что ждет Мотор в новом сезоне?

Украинский чемпион примет участие сразу в двух евротурнирах

| Обновлено 04 июля 2021, 12:56
5244
3
Что ждет Мотор в новом сезоне?
ГК Мотор

Новий гандбольний сезон в Україні потихеньку набирає обертів. Сезон, який для флагмана нашого гандболу - запорізького «Мотора», буде дуже цікавим і як ніколи насиченим.

На жаль, чемпіонат України в своєму нинішньому вигляді складно назвати конкурентоспроможним турніром. Запорізький «Мотор» нині на кілька голів вище свого головного (і по суті, єдиного) конкурента у вигляді земляків із «ЗТР», а про інші команди і говорити не варто. Не сильно впливає на цей факт і введений в національній першості ліміт на легіонерів. У зіграному в останній день літа матчі за Суперкубок України «Мотор» з істотно вкороченою легіонерською частиною ростера, впевнено обіграв «ЗТР» з рахунком 29:21, чим зробив дуже вагому заявку на абсолютну гегемонію в усіх внутрішніх турнірах і в цьому сезоні.

Відсутність змагальної практики належного рівня вже давно була ахіллесовою п'ятою нашого чемпіона, адже складно постійно тримати себе в тонусі на матчі Ліги чемпіонів, коли крім них самих серйозних баталій не спостерігається. Все це призвело до того, що в нинішньому сезоні запорізький клуб вперше в своїй історії візьме старт відразу в двох євротурнірах - СЕХА-Лізі і Лізі чемпіонів.

СЕХА-Ліга (South East Handball Association League) була створена в 2011 році і об'єднала в собі найкращі клуби південно-східного європейського регіону (в першу чергу, з балканських країн). Також з першого сезону в проект підключився чемпіон Словаччини «Татран», а з другого розіграшу в турнірі бере участь найсильніший клуб Білорусі «БГК імені Мєшкова». Крім них в турнірі брали участь команди з Угорщини та Румунії. У нинішньому сезоні географія турніру розширилася як ніколи і в ньому візьмуть участь колективи з дев'яти країн: України, Північної Македонії, Угорщини, Хорватії, Сербії, Білорусі, Росії, Словаччини та Китаю.

В результаті розподілу команд по групах, шанувальники гандболу отримали наступну картину:

Група А

«Вардар» (Північна Македонія), «МОТОР» (УКРАЇНА), «Нексе» (Хорватія), «Татран» (Словаччина), «Войводіна» (Сербія), «Пекінський Спортивний університет» (Китай)

Група В

«Загреб» (Хорватія), «БГК імени Мєшкова» (Білорусь), «Єврофарм Работнік» (Північна Македонія), «Металопластіка» (Сербія), «Веспрем» (Угорщина), «Спартак Москва» (Росія)

 Група у «Мотора» вийшла досить цікава. Головною родзинкою в ній бачиться наявність «Вардара», який є чинним переможцем Ліги чемпіонів. З огляду на те, що і в лігочемпіонській групі ці команди виявилися разом, буде дуже цікаво подивитися на запорожців в цілій серії ігор (їх буде, мінімум, чотири) проти найсильнішої команди Європи. Також в секстеті «Мотора» ще один представник Ліги чемпіонів - «Татран», хорватський «Нексе», який непогано проявив себе в торішньому Кубку ЄГФ, а також справжня екзотика у вигляді гандболістів з Китаю.

Досить лояльною бачиться формула турніру. З двох груп в наступний раунд виходять всі команди, причому перші дві безпосередньо потрапляють в чвертьфінал, а колективи, які посіли місця з третього по шосте, в перехресному плей-оф визначать ще чотирьох учасників цієї стадії. Всі матчі групового етапу будуть зіграні до кінця грудня, а матчі на виліт візьмуть свій старт в наступному році.

Але, безумовно, головним турніром для чемпіона України залишається Ліга чемпіонів. Запорізький клуб дуже вдало провів свій перший сезон в числі учасників топових груп А і В, по ходу якого йому вдалося зняти скальпи з таких маститих колективів як «Фленсбург» і «Нант», а підсумковий результат у вигляді потрапляння в число чотирнадцяти кращих клубів Європи став повторенням найкращого досягнення «Мотора» в турнірі. Судячи з усього, залишилися задоволені результатом і голови європейського гандболу, які і на нинішній сезон залишили «Мотор» в числі учасників елітного пулу.  

Тільки ось жереб в нинішньому сезоні був до запорожців куди менш прихильний. Якщо в минулому році «Мотор» потрапив в більш комфортну групу з двох можливих варіантів, то в сезоні нинішньому все сталося навпаки. Наведемо повні результати жеребкування:

Група А

«Загреб» (Хорватія), «Цельє» (Словенія), «Барселона» (Іспанія), «Ельверум» (Норвегія), «Пік Сегед» (Угорщина), «ПСЖ» (Франція), «Ольборг» (Данія), «Фленсбург» (Німеччина)

Группа В

«Монпельє» (Франція), «Веспрем» (Угорщина), «Кіль» (Німеччина), «Віве Кельце» (Польща), «Вардар» (Північна Македонія), «МОТОР» (УКРАЇНА), «БГК имени Мєшкова» (Білорусь), «Порту» (Португалія)

У сусідній групі А зібралося набагато більше легкотравних для «Мотора» команд ( «Ельверум», «Ольборг», «Цельє», та й «Загреб» не такий вже і грізний), в той час як в групі В боротьба за прохідні місця з першого по шосте бачиться набагато гостріше. Запорожці при будь-яких розкладах повинні брати свої очки в поєдинках з «Порту», ​​але чемпіон Португалії (і учасник Фіналу Чотирьох Кубка ЄГФ минулого сезону) досить непростий і намагатися зачепити якомога більше очок з топовими командами європейського гандболу.

Ключовими для «Мотора» бачаться поєдинки з чемпіоном Білорусі, адже дуже ймовірно, що саме ці два клуби будуть до останнього вести між собою боротьбу за вихід з групи. Матчі з «БГК імені Мєшкова» очікуються з великим інтересом, адже крім суто турнірних питань вони зможуть дати відповідь і на питання про найсильніший гандбольний клуб на просторах колишнього СНД.

Розуміючи всю складність і насиченість майбутнього сезону, український чемпіон провів гідну трансферну кампанію. Справжню втрату «Мотор» отримав тільки одну - пішов з команди дуже непогано проявививший себе правий напівсередній Павло Пачковський, який тепер буде виступати за грізний угорський «Веспрем». Також покинули команду білорус Олексій Шинкель і македонець Жарко Пешевскі, які не знайшли в ній свого місця, не буде в «Моторі» в прийдешньому сезоні і українців Євгена Буйненко, який буде виступати в Саудівській Аравії за клуб «Аль-Вехда» і молодого голкіпера Антона Терехова (відданий в оренду в польську «Погонь»).

Замість всіх перерахованих вище гравців «Мотор» підписав цілу групу маститих новачків. Найбільше посилення припало на задню лінію, проблеми в якій супроводжували запорожців весь минулий сезон. Тепер в неї додалися чорногорець Стеван Вуйович з румунської «Констанци», естонець Денер Яанімаа, який виступав за німецький «Любекк» і українець Станіслав Жуков, який повернувся в клуб після виступів за німецький «Гуммерсбах». Також посилилася і позиція лінійного, де додався українець Павло Гурковський з румунської «Келараші». Не забув наш чемпіон і про ходи на перспективу - склад команди посилили молодий лівий напівсередній Ігор Гурин з «Донбасу» і гравці другої команди «Мотора» Владислав Паровінчак і Едуард Кравченко.

В цілому, «Мотору» цілком під силу виконати всі завдання на сезон, серед яких вихід з групи в Лізі чемпіонів і участь у Фіналі Чотирьох СЕХА-Ліги. Кадровий потенціал і європейський досвід сприятимуть цьому. Але сезон запорожців чекає, як ніколи насичений і складний. Залишається тільки побажати нашому чемпіону вміло розподілити сили серед усіх турнірів і зуміти порадувати всіх уболівальників красивим гандболом і успішними результатами в прийдешньому сезоні.

P.S. Сьогодні поєдинком з «Татраном» «Мотор» стартує в Сеха-Лізі. Матч пройде в Словаччині, початок о 20:00 за київським часом.

Оцените материал
(33)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 25
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

9 шайб для Китая. Сборная Украины провела последний матч перед ЧМ
Хоккей | 24 апреля 2024, 20:03 4
9 шайб для Китая. Сборная Украины провела последний матч перед ЧМ

В такой игре проверить свой уровень точно не удалось

Тур Романдии. Двойной успех Годона
Другие виды | 24.04.2024, 18:36
Тур Романдии. Двойной успех Годона
Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vismut58
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Евгений Семыкин
Оооооооо, кто вчера в ветке тенниса говорил что не освещаются другие виды спорта ?)
Наслаждайтесь!