Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
4403
10

ПІДГРУШНА: «Наслідки продовження сезону могли бути катастрофічними»

Біатлоністка розповіла про хворобу серця

ПІДГРУШНА: «Наслідки продовження сезону могли бути катастрофічними»
biathlon.com.ua. Олена Підгрушна

Українська біатлоністка Олена Підгрушна була вимушена завчасно завершити сезон через проблеми із серцем. Капітан збірної розповіла про свою хворобу.

- Лєна, давай розпочнемо з січня, з тієї хвороби, яка потягнула за собою всі наслідки.
- Все розпочалось 2 січня, коли я зранку потренувалась, і все було в порядку, а ввечері температура піднялась до позначки 38. І одразу все: кашель, нежить, горло...

- Втім, на жаль, хвороба в січні не є для тебе великою новиною... Як було прийняте рішення, що вже в Рупольдингу можна стартувати?
- Звісно, Оберхоф я пропустила. А потім? Ну, перехворіла, температури немає, якоїсь симптоматики хвороби не було... Сезон триває - і зрозуміло, що потрібно стартувати, це було логічне рішення. А оскільки там була естафета, то одразу заявляти мене туди, пропускаючи спринт, було ризиковано. Тому що на той час я вже місяць була без стартів, і невідомо було, чи відновилася на сто відсотків від хвороби. Це можна відчути, лише в змагальному режимі - на тренуванні неможливо. Хоча вже тоді методом дистанційної діагностики було виявлено певні застереження, щодо можливості подальших стартів.

- Часто навантаження на фоні хвороби дають ускладнення, на серце також. Не було сумнівів у тебе, в лікаря - щоб обстежитись ще під час першого триместру. І чи є взагалі така можливість під час виступів на етапах?
- В нашого лікаря є можливість зняти кардіограму на місці. Це було зроблено - і кардіограма нічого не показала. І на сьогоднішній день кардіограма в стані спокою в мене абсолютно ідеальна. Я 20 років в спорті, в мене хороше, сильне серце, тому в спокої жодної симптоматики не видно. І я б ще спокійно місяцями могла працювати в аеробному режимі, і ніхто б цього не помітив. Але коли виходжу на максимальні навантаження, тим більше в умовах додаткового стресу і адреналіну під час гонок, це все погіршує становище. Саме тому піднімалась температура, якщо згадувати про причини невиходу на старт в естафеті Кенмору. Тобто, все було пов’язано, втім ніхто не міг зрозуміти, чому це відбувалось. Але зараз після обстеження просто всі пазли зійшлися. Проте, передбачити це було неможливо, адже це - абсолютно нестандартний випадок. Навряд чи в українському біатлоні хоча б раз було щось подібне.

- Станом на зараз, що кажуть лікарі: наскільки це небезпечно, перш за все, для "звичайного" життя?
- Враховуючи те, що все було зроблено вчасно, моєму життю і здоров’ю нічого не загрожує. Якби я продовжила сезон, наслідки могли бути катастрофічними, аж до інвалідності чи навіть летального випадку.

- А якщо хоча б теоретично говорити про можливість продовження життя у спорті?
- Ну зараз лікарі говорять: після повного курсу лікування потрібен відпочинок на пару місяців, а далі - бігай скільки хочеш. Але зараз поспішати з рішенням немає сенсу.

Оцените материал
(11)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Олег Бугаец
бажаю Підгрушній одужання!-а чи повернеться у великий спорт це вже не так важливо-вона вже багато зробила для вітчизняного біатлону
Саша Зардунов
большой спорт есть большой спорт.Часто надо жертвовать своим здоровьем. Пора завязывать со спортом, так можно и инвалидом стать
Vitaliy Fedorchuk
Здоров'я
ihor7003
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
SKIF1927
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил