Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

WTA
| Обновлено 29 октября 2018, 18:01
13947
13

Еліна – королева Сінгапура, або Коли збуваються мрії

Ще раз переживаємо миті сінгапурського тріумфу найкращої української тенісистки

| Обновлено 29 октября 2018, 18:01
13947
13
Еліна – королева Сінгапура, або Коли збуваються мрії
Jimmie48 Photography. Еліна Світоліна

Напередодні сталася найвизначніша подія в історії українського тенісу. Еліна Світоліна перемогла на Підсумковому жіночому турнірі WTA, закривши рота усім скептикам, в тому числі мені самому, щодо її стану та перспектив у Турі. Тому ці рядки доводиться набирати мовчки. Зате усім українським любителям тенісу Еліна подарувала цілий тиждень приємних емоцій і справжнє свято в неділю!

Нагадаю, що Підсумковий турнір, або фінал WTA-туру, проходить у кінці тенісного сезону та являє собою фінальне змагання для лідерів жіночого табелю про ранги. Участь у ньому приймають вісім тенісисток, що набрали найбільше рейтингових очок за рік. Турнір проводиться щорічно з 1971-го року, а перемагали на ньому фактично всі видатні тенісистки останньої половини сторіччя. Минулорічною тріумфаторкою була Каролін Возняцькі. З 2014-го Підсумковий грається у Сінгапурі, але з наступного року переїжджає до китайського Шеньчженя.

Турнір пропускала через травму перша ракетка світу Симона Халеп, що дало шанс зіграти дев’ятому номеру рейтингу нідерландці Кікі Бертенс. Відповідно, перший номер посіву отримала німкеня Анжелік Кербер. Основними фаворитами турніру вважалися Каролін Возняцькі та Наомі Осака. Датчанка на початку жовтня перемогла на пекінському турнірі серії Premier Mandatory, японка там же дійшла до півфіналу, а півтора місяця тому в блискучому стилі підкорила US Open.

Як завжди, вісім спортсменок були розділені у так званому раунді-робін на дві групи.

Біла група

 

Тенісистки

І

В

П

С

О

1.

 Еліна Світоліна

3

3

0

6-2

3

2.

 Кароліна Плішкова

3

2

1

5-2

2

3.

 Каролін Возняцькі

3

1

2

3-5

1

4.

 Петра Квітова

3

0

3

1-6

0

 

Жереб не був прихильним до Світоліної. Разом із нею до Білої групи потрапили дві чешки, проти яких Еліна мала найгірші показники особистих зустрічей серед усіх учасниць Підсумкового. Оптимізму аж ніяк не додавав провальний виступ першої ракетки України під час азійської серії турнірів, що передували Сінгапуру. Додати сюди цьогорічні експерименти над власним тілом, які призвели до втрати потужності та динаміки, і буде остаточно зрозумілим, чому букмекери, та й більшість тенісних вболівальників не чекали від Світоліної великих здобутків. Наприклад, в опитуванні на нашому сайті до старту змагань біля 60% проголосували за невихід Еліни з групи. Але сталося зовсім по-іншому.   

Стартовий матч турніру був проти Петри Квітової. Він, незважаючи на комфортну за рахунком перемогу Еліни, 6:3, 6:3, залишив більше питань, ніж відповідей. Чешка другу половину сезону провела невдало, і в цьому матчі забагато помилялася в простих ситуаціях. Світоліна, логічно граючи постійно глибоко в центр корту, провокувала помилки в атакуючій грі суперниці. Але часом Квітова починала влучати, і тоді складалося враження, що за швидкостями Петри Еліна не встигає. Був і позитивний момент. Стало очевидним, що 2-3 кіло м’язової ваги Світоліна після свого радикального схуднення вже набрала. Та все ж хвилювання перед зустріччю з Кароліною Плішковою вистачало. Плішкова, незважаючи на велику кількість матчів за останні півтора місяці (треба було набирати очки для потрапляння до Сінгапуру), в своєму першому матчі впевнено здолала Возняцькі 6:2, 6:4. Датська полька, майстриня захисту, нічого не могла вдіяти проти потужної чешки. Три брейки останньої – і вони разом зі Світоліною очолили Білу групу після першого туру.

Другий ігровий день у квартеті розпочався з матчу Возняцькі – Квітова. Каролін діяла стабільно, мало помиляючись, а чешка, ніби продовжуючи свою попередню зустріч, грала сама з собою в лотерею «влучу-не влучу». Одну партію, щоправда, їй так вдалося взяти, але не більше.

Еліна Світоліна, в свою чергу, видала блискучий теніс проти Плішкової. Знову допомогла вірно вибрана тактика. Українка намагалася тиснути на суперницю увесь матч. Ледь не вирішальним став вже третій гейм першого сету на подачі Еліни. Він тривав цілих 15 хвилин, і все ж залишився за Світоліною. Тут очі Еліни запалали, і перший сет вона впевнено виграла 6:3. Але Плішкова не збиралася здаватися. Після рівного старту другої партії чешка видала спурт з чотирьох геймів поспіль. 6:2, і неймовірна статистика вінерсів/невимушених, 15:3 за сет, говорила сама за себе. Та Еліна спокійно пережила локальну невдачу, зробивши рівно такий же ривок 4:0 з початку вирішального сету. Закінчилася справа серією обопільних брейків і перемогою Світоліної 6:3. Дві перемоги над найнезручнішими суперницями – кращого старту просто бути не могло! Дуже важливо, що ми після великої перерви знову побачили справжню Світоліну: швидкісну, мобільну, спроможну витягнути будь-який м'яч.

Тим не менше, навіть тепер Еліна могла не вийти з групи. Більше того, всі чотири тенісистки перед останнім туром мали шанси на півфінал. Після того, як свою третю гру чешки зіграли так, як і прогнозувалося – Квітова легко програла Плішковій (розмови про дружній характер матчу, як мінімум, не виглядали випадковими) – Світоліній потрібно було у третьому турі взяти хоча б сет у Возняцькі. В іншому випадку за різницею сетів українка залишалася б у групі тільки на третьому місці. Возняцькі, навпаки, для виходу у півфінал, необхідно було перемагати обов’язково в двох сетах.

І Еліна з Каролін видали, мабуть, найкращу гру турніру! Легкі на ногах, обидві тенісистки порадували публіку довгими розіграшами та обопільним витягуванням «мертвих» м’ячів. За таких умов більшість вінерсів ставали просто витворами мистецтва. В першому сеті невелика перевага була на боці Возняцькі. Вона швидко повела з брейком, і хоч кількома несподіваними помилками допомогла Світоліній зрівняти рахунок – 4:4, але все ж у кінці партії дотиснула українку 7:5. Після того, як Каролін повела з брейком і у другій партії 2:1, стало досить моторошно. Однак Еліна після переходу одразу відповіла зворотнім брейком. Розв’язка наступила за рахунку 6:5 на користь Світоліної. На подачі Возняцькі дівчата довго грали на більше-менше, та нерви Еліни виявилися міцнішими. З п’ятого сетболу вона виграла партію, і стало ясно, що півфінал – наш! Емоції Еліни були настільки сильними, що вона з легкістю перекричала повну арену глядачів. Третій сет мав значення тільки для визначення місця Світоліної у групі. Возняцькі за будь-яких умов залишалася третьою. Більша мотивація допомогла Еліні. 6:3 у вирішальній партії – є реванш за минулорічну сінгапурську поразку! А разом з ним – заслужене перше місце у групі з трьома перемогами. З другого рядка у півфінал пройшла Кароліна Плішкова.

 

Червона група

 

Тенісистки

І

В

П

С

О

1.

 Слоан Стівенс

3

3

0

6-2

3

2.

 Кікі Бертенс

3

2

1

5-3

2

3.

 Анжелік Кербер

3

1

2

3-5

1

4.

 Наомі Осака

3

0

3

2-6

0

 

У Червоній групі зійшлися три універсальні тенісистки: Кербер, Стівенс, Бертенс, і прихильниця атаки Осака. Цікаво, що тільки німкеня з усього квартету не була дебютанткою Підсумкових турнірів. У першому матчі групи зустрілися діюча та минулорічна чемпіонки US Open. У важкому трисетовому поєдинку Стівенс здолала Осаку, 6:1 у вирішальному сеті. Не допомогли японці навіть подачі за 190 км/год, після яких на деякий час навіть відмовився працювати сінгапурський спідометр. Перемога Стівенс над однією з фавориток турніру стала серйозною несподіванкою, адже до турніру американка виглядала андердогом у групі. В той же день другим неочікуваним результатом стала і перемога Бертенс над Кербер. Якщо у першому сеті у нідерландки все валилося з рук , то далі вона прийшла до тями та мала певну перевагу.  1:6, 6:3, 6:4 за Бертенс.

У другому турі знову обидві гри вийшли трисетовими. Спочатку Кербер перемогла Осаку, причому японка знову не змогла нормально проявити свої атакуючі здібності. А потім Стівенс виграла в Бертенс і вийшла на перше місце у квартеті. Як і в Білій групі, усі чотири спортсменки перед останнім туром мали шанси на вихід із групи. Але в Осаки мало того, що весь турнір не йшла гра, так вона ще травмувала стегно проти Бертенс. Довелося знятися після програного першого сету. Цей результат гарантував Кікі вихід до півфіналу, а за другу путівку сперечалися Стівенс та Кербер. Хоча справжньої боротьби не вийшло. Німкеня виглядала досить мляво, взагалі незрозуміло, за рахунок чого вона сподівалася переграти американку. 6:3, 6:3 за Стівенс, і вона посіла у групі перше місце з трьома перемогами. Бертенс стала другою.

Цікаво, що за підсумками групового турніру перші чотири сіяні тенісистки вирушили додому. Навіть рік тому, коли сенсацій теж було хоч греблю гати, до такого не доходило.

Півфінали.

Еліна Світоліна – Кікі Бертенс 7:5, 6:7(5), 6:4

Обидві тенісистки дебютували на цій стадії турніру і, здається, перед матчем перехвилювалися. Гра виявилася сповненою інтриги, але не досить виразною за змістом. 63 невимушених помилки Бертенс тому підтвердження. В першому сеті Еліна мала певну перевагу за рахунок кращої стабільності. На двох останніх подачах Бертенс у партії українка нав’язувала боротьбу, і з другої спроби таки взяла сет на подвійній помилці суперниці. У наступній партії Кікі зробила ранній брейк та втримувала перевагу аж до десятого гейму, коли вийшла подавати на сет та повела 40:0. Але тут Світоліна міцно вчепилася в нідерландку і виграла п’ять розіграшів поспіль, зрівнявши рахунок, 5:5. Справа дійшла до тайбрейку, де Бертенс все ж з п’ятого сетболу забрала сет. Третя партія стала справжнім випробуванням для суперниць. Сил залишалося все менше, а ціна кожного м’ячу зростала. Еліна повела з брейком від початку сету, а кінцівка матчу виявилася, як ми вже звикли, валідольною. За словами самої Світоліної, потрібно було за будь-яку ціну перебивати м’яч на протилежний бік корту, бо розіграші йшли до першої помилки. Подаючи на сет за рахунку 5:4, Еліна відіграла два брейкпойнти суперниці, а на першому ж матчболі знайшла в собі останні резерви організму, пішла в атаку, яка принесла їй перемогу та вихід до фіналу! Після гри ані в неї, ані в нас, вболівальників, навіть не було сил особливо радіти: всі емоції залишилися на корті, у 158-ми хвилинах боротьби. Нам біля екранів, звісно, було куди простіше, адже Світоліній потрібно було встигнути відновитися до фіналу, який мав відбутися вже наступного дня.

Слоан Стівенс – Кароліна Плішкова 0:6, 6:4, 6:1

Другий півфінал став уособленням жіночого тенісу. Не знаю, що там сталося до гри з афроамериканкою, але на перший сет вона вийшла повністю розконцентрованою, на відміну від суперниці. Наслідком стала «баранка» у першій партії та 0:2 у другій. І тут все перевернулося з ніг на голову. Стівенс раптом заграла у свій чіпкий, з мінімальною кількістю помилок, теніс, а Плішкова, навпаки, діяла з кожним розіграшем все гірше. З наступних 15-ти геймів 12 залишилися за Слоан, яка і стала суперницею Еліни Світоліної по фіналу.

Фінал.

Еліна Світоліна – Слоан Стівенс 3:6, 6:2, 6:2

Перед фіналом одним з найвірогідніших сценаріїв можливої перемоги Еліни вважалося затягування суперниці у довгі розіграші на задній лінії. Американка не відзначається витривалістю, а грати важливі матчі їй довелося три дні поспіль. Мабуть, розуміючи це, Стівенс одразу взялася за справу в першому сеті та повела 3:0. Далі Еліна зуміла вирівняти гру, мала 4 брейкпойнти, та реалізувати їх не вдалося. Партія пішла до активу Слоан. У другій стало цікавіше. Активність Світоліної змусила Стівенс багато працювати за задньою лінією, що ставало для неї дедалі важчим завданням. В середині партії після серії обопільних брейків Еліна повела 4:2, і більше нічого не дозволила суперниці, забравши й два останні гейми сету. Американка здавалася вимотаною, а Світоліна виглядала так, ніби не було ані двох цих сетів, ані трьох напередодні з Бертенс. Початок третього сету став ніби продовженням кінця другого. Еліна зробила ривок 3:0, таким чином, взявши 6 геймів поспіль! Стівенс ще спромоглася на активні наступні два гейми, але то був її останній успіх. Далі шансів в неї вже не було. Еліна Світоліна виграла фінал, здобувши п’ять послідовних перемог над суперницями з чільної десятки рейтингу! Браво, наша зірка! Останній раз такий повний тріумф на Підсумковому турнірі вдавався великій Серені у 2013-му.

Таким чином, Еліна здобула свою найбільшу перемогу в кар’єрі. Це досягнення також є найкращим в історії українського тенісу. Так, Великий Шолом є більш значущим, але парний розряд значно поступається за популярністю одиночкам, тому трофей сестер Бондаренко на Australian Open-2008 я б поставив на другу позицію. Андрій Медведєв у легендарному фіналі Ролан Гаррос-1999 все ж поступився Андре Агассі, вигравши перші два сети, тому в списку найкращих здобутків українського тенісу віддам йому третє місце.

Разом з кубком, який вручила Світоліній велика Біллі Джин Кінг, Еліна здобула 1500 очок та піднялася на четвертий рядок рейтингу WTA. На ньому вона й закінчить цей важкий тенісний рік. Світоліна подовжила своє унікальне досягнення: протягом усієї кар’єри вона завершує кожний наступний сезон на більш високому місці, ніж попередній. Оцініть самі:

2010 - 498-е місце,

2011 - 269-е,

2012 - 156-е,

2013 - 40-е,

2014 - 29-е,

2015 - 19-е,

2016 - 14-е,

2017 - 6-е,

2018 - 4-е.

За останні два роки українка виграла найбільше титулів у жіночому Турі – 9. За нею розмістилися якраз ті спортсменки, яких Еліна перемогла в Сінгапурі. Найближча – Петра Квітова з шістьма звитягами.

Куди ж у наш час без грошей, згадаємо й про них. За перемогу Світоліна отримала 2,36 млн. доларів, що лише трохи не дотягує до загальної суми призових за весь сезон до того (майже 2,9 млн.). За кар’єру найкраща українська тенісистка заробила вже 12,5 млн. вічнозелених.

Сезон для Еліни Світоліної вийшов неоднозначним. Зміни в собі, в стилі тенісу, в команді не могли не позначитися на результатах. Якщо першу половину сезону можна вважати вдалою, то друга нібито не вдавалася аж до Сінгапуру. Але азійський тріумф перекреслив усі негаразди, і в міжсезоння Еліна входить з гарними емоціями та спокійною душею. Треба добре відпочити та розпочинати готуватися до нових випробувань. А ще визначитися з новими членами команди, які б допомогли у підкоренні найголовніших вершин жіночого тенісу. Шоломи та першість у рейтингу зачекалися Еліни. Вже в січні доведеться захищати майже 900 очок у Австралії. Побажаємо Еліні Світоліній успіхів та нових перемог!

Тепер найкращі тенісистки планети мають два місяці для відпочинку та підготовки до нового сезону. Гравці другого ешелону (місця з 10-го по 21-ше) ще зіграють на Малому Підсумковому турнірі в Чжухаї.

Скажу два слова про Підсумковий жіночий парний турнір, який проходив в тому ж таки Сінгапурі паралельно з одиночками. На відміну від тих, сенсацій глядачі не дочекалися. В фінал вийшли перші дві сіяні пари, які дійсно весь сезон були найкращими. Переможницями стали Тімея Бабош з Крістіною Младенович.

Парний розряд. Фінал.

Тімея Бабош/Крістіна Младенович (2) – Барбора Крейчикова/Катерина Синякова (1) 6:4, 7:5

 

Оцените материал
(22)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
I_LOVE_UKRAINE
Дякую Еліні за неперевершені емоції, ейфорію і насолоду від її гри і перемогу!
Дякую Станіславу за цікаву, україномовну статтью - ніби знову поринув у незабутні миті цього шаленого "підсумкового".
Бажаю і Елі і іншим наши дівчатам - здобутків і перемог, все найкраще попереду
Сергей Богданов
Спасибо за статью, прочитал и снова ощутил приятные эмоции от триумфа Элины, я лично по другому взглянул на Эндрю Бетлза, мне кажется он находит правильные рычаги и хорошо в плане психологии влияет на Элю, да и тактически были грамотные игры на итоговом турнире
Володимир Кузьмін
Об'єктивний аналіз! Гра у жіночому тенісі часто неперебачувана, проте Еліна змогола перемогти, хоч є у іі грі мінуси, проте тактика Еліни принесла ій перемогу. Пощастило? Багато кому щастить, прийшла черга для нашоі тенеситки.
Пі. Сі. Дякую за аналіз Украінською! Приємно вражений ))
Michael Savchyn
я припускав, і якраз саме тут, що Світоліна дійде принаймні до півфіналу на фоні загальної втоми більшості інших тенісисток і вбачав її супернице у півфіналі Осаку, але Осака не вийшла з групи.
Еліна молодець і вижала максимум із цієї ситуації.
чекаємо на успіх вже у турнірах Великого Удару
Vladdal
Я читал превью турнира на одном достаточно солидном теннисном портале. Так вот там однозначными аутсайдерами, вообще без шансов, назывались именно Свитолина и Стивенс
LLer
Я бы поставил этот "Шлем" сестер, во всё больше шуточном парном разряде, на уровень Премьера, да размер призовых примерно и соответствует этому.