Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
745
0

НАЛЄПА: «Нам все одно, з ким грати»

Розмова з одним із лідерів «Карпат», улюбленцем львівської публіки – воротарем Мацеєм Налєпою

У суботу, 15 березня, погляди українських вболівальників футболу будуть звернені до старовинного Львова, де відбудеться центральний поєдинок 21 туру.    
 
Місцеві «Карпати» спробують кинути виклик київському «Динамо», яке після минулорічних невдач і вдалого весняного старту прагне будь-що повернутися на вищий щабель турнірної таблиці. Однак легкої прогулянки вихованцям Юрія Сьоміна «зелено-білі» не обіцяють. У них свої турнірні плани, свої амбіції. За шаленої підтримки трибун львівські футболісти захочуть довести, що не визнають жодних авторитетів.

- Зізнайся, Мацеку, - хвилюєшся перед цим відповідальним матчем?
- Відчуття такі, як і перед кожною зустріччю. Будь-який поєдинок для нашої команди має однаково високу ціну – не має значення, хто нам протистоїть: київське «Динамо» чи ужгородське «Закарпаття». Це вже глядачі вважають цю гру престижною, для них цікаво побачити в ділі іменитих гравців, які борються за чемпіонство. А нам нема чого хвилюватися, тим паче - боятися. Просто треба вийти на поле і показати добру гру.

- І все ж, напевно, ти прискіпливо вивчив манеру гравців «Динамо», які найбільше можуть загрожувати твоїм воротам?
- Спеціально нічого не вивчав. Гра на гру не подібна. В одній зустрічі суперник може застосувати один тактичний варіант, в іншій – діятиме зовсім по-іншому. Те, що ми побачимо на клубних відеопереглядах під час розбору матчів, зовсім не означає, що таку ж схему, комбінацію, навіть звичайне вкидання м’яча наші візаві обов’язково практикуватимуть наступного разу.

- Чи будуть жорсткішими умови підготовки до матчу з киянами? Можливо, вас раніше «закриють» на базі, обмежать спілкування з пресою, рідними, проведуть з вами додаткові «виховні» розмови-накачки?
- Навряд чи буде щось надзвичайне. Тренуємося у звичному режимі – два рази на день. У четвер, мабуть, перейдемо на полегшений варіант, у п’ятницю, за день до гри, зберемося разом на базі. До цієї, як і до всіх інших зустрічей, готуємося однаково.

- Якою тобі бачиться майбутня гра: відкритою, на зустрічних курсах, чи обережною, від оборони? Що для «Карпат» буде важливішим 15 березня: показати видовищний футбол чи будь-що здобути очки?
- У будь-якому випадку слід атакувати. Без цього зменшуються шанси на виграш чи навіть на нічию. Потрібен ризик, але, з іншого боку, так само важливо без грубих помилок, без розслабленості зіграти у захисті. Бо у «Динамо» прекрасні виконавці, які, звичайно, не пробачать нам жодного промаху. Вважаю, що організовано наша команда повинна діяти в атаці, і так само організовано – в обороні. Якщо на 100 відсотків виконаємо вказівки нашого тренера, то, переконаний, киянам ми не поступимося.

- Що у цьому матчі гратиме вирішальну роль: фізична підготовка, правильно обрана тактика чи психологічна стійкість?
- Фізично ми підготовлені нормально. Як-не-як провели три продуктивні збори у Трускавці, Туреччині та Іспанії. А от з психологією – це все індивідуально: хтось з хлопців переживає більше, хтось менше. Переконаний, наші наставники знайдуть підхід до кожного з футболістів і налаштують їх на впевнені дії.

- Мацеку, знаємо, що ти перед кожним поєдинком ходиш до костелу, молишся за свою сім’ю і команду «Карпати». Напередодні «київського» матчу теж підеш до храму?
- Звичайно. Ще перед першою домашньою грою з ФК «Харків», яка відбулася у суботу, 1 березня, я помолився у костелі за успішну гру. А в неділю ще раз прийшов туди - подякувати Всевишньому за виграш. Я кожної неділі ходжу до костелу, хіба що летимо кудись на виїзну гру. Тоді беру до рук молитвеник, який завжди при мені…

- Перед виходом на футбольне поле чи береш зі собою «на фарт» якийсь амулет – як роблять це інші спортсмени?
- Ні. Просто торкаюся рукою трави і хрещуся.

- Для тебе має значення, при яких трибунах грати: повних чи напівпорожніх?
- Сподіваюся, що на матч з київським «Динамо» прийде багато вболівальників. Дай Боже, щоби і погода була гарною. Я найкраще запам’ятав ті матчі, коли нас підтримував переповнений стадіон. Тоді зовсім по-іншому йде гра. Коли «заводяться» наші фанати, навіть якщо у команди майже вже не залишилося сил, звідкілясь з’являється додаткова енергія, створюється особлива атмосфера.

- Чи побачимо ми на трибунах в суботу твою дружину і сина?
- Дуже шкода, але моя Анічка не зможе побачити цієї гри – бо перебуває зараз у Польщі. По супутниковому телебаченню цього матчу теж не показуватимуть. Але щодня я телефоную дружині, цікавлюся справами нашого 4-річного Еміліанчика. Анічка щоразу бажає мені успіху і переживає, щоб обійшлося без травм.

- Матч з «Динамо» - принциповий. Чи обіцяв почесний президент «Карпат» Петро Димінський підвищену премію за вдалий результат цього поєдинку?
- Жодних розмов з командою на цю тему поки що не було. Але я думаю, що Петро Петрович, як завжди, скаже перед грою потрібні слова, які стимулюватимуть нашу самовіддачу.
 
Іван ФАРІОН

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.