Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
795
0

БРЕЗВІН:«Хокей має багатьох шанувальників»

За словами президента ФХУ, у 2012 році хокеєм мають займатися 800 тисяч осіб

Як ми вже повідомляли, днями Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про деякі питання підготовки до відзначення 100-річчя українського хокею з шайбою». Звичайно, ця непересічна подія справжніх шанувальників найшвидшого ігрового виду спорту залишити байдужими не могла. Що саме передбачає цей Указ, звідки йдуть корені вітчизняного хокею та які його подальші перспективи — на ці та інші наші запитання відповідає президент Федерації хокею України (ФХУ) Анатолій Брезвін.
 
«Віктор Ющенко пообіцяв прийти на матчі «Сокола»

— Анатоліє Івановичу, сьогодні впевнено можна стверджувати, що за дуже короткий час вітчизняний хокей зробив помітний крок уперед...
— Ви самі бачите — на домашніх іграх «Сокола» постійно збирається по 5-6 тисяч глядачів. Отже, наш вид справді цікавий для багатьох шанувальників спорту. Тож, не зупиняючись на вже досягнутому, нам слід подбати про подальший розвиток популяризації та матеріально-технічної бази хокею. І, звичайно ж, дуже добре, що про це турбується не лише новий керівний склад ФХУ, але й державні можновладці на чолі з Президентом України Віктором Ющенком. Нещодавно ми зустрічалися, і Віктор Андрійович висловив переконання, що хокей — це чудовий агітатор здорового способу життя, особливо серед молоді. Саме тому, а також із метою розвитку олімпійського руху та популяризації хокею в Україні як одного з найвидовищніших видів спорту, доведення до належного рівня змагань національного чемпіонату та участі української збірної і клубів у світових та європейських змаганнях найвищого рівня, і ще — з нагоди святкування у 2008 році 100-річчя Міжнародної федерації хокею та підготовки до відзначення у 2010 році 100-річчя українського хокею, він підписав відповідний Указ.

— Ви запросили Віктора Ющенка на хокейні матчі?
— Так, і він пообіцяв неодмінно підтримати «Сокіл» на його домашніх іграх!

— Якими є основні пункти Указу?
— Не вдаючись детально у кожний із них, відзначу кілька. Насамперед реконструкція існуючих у Харкові, Дніпропетровську та Одесі Льодових палаців, а також реконструкція холодильного обладнання у столичному Палаці спорту. Далі — оновлення матеріально-технічної бази Державного олімпійського навчально-спортивного центру (м. Київ) для підготовки олімпійських збірних команд України з льодових видів спорту та відродження спеціалізованих ДЮСШ. Ну й, нарешті, зобов'язання Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій докласти зусиль щодо реалізації Державної цільової соціальної програми «Хокей України» та передбачати при формуванні проектів відповідних бюджетів фінансування передбачених нею заходів.
Додам, що цей Указ має допомогти нам у прагненні того, щоб у 2012 році довести число осіб, які займаються хокеєм, до 800 тисяч. І це цілком реально, оскільки інтерес до ключки і шайби в регіонах стрімко зростає. Останнім часом з'явилося чимало дитячих та аматорських команд, які грають між собою на міжобласному рівні, наприклад, Львів — з Івано-Франківськом, а Харків — із Сумами. Тож ми маємо всіляко сприяти підтримці їхнього ентузіазму.

«Нові арени з'являться вже у травні»

— Є інформація, що влада Києва на чолі з мером Леонідом Черновецьким позитивно вирішила питання щодо виділення земельної ділянки для зведення сучасної учбово-тренувальної бази «Сокола»...

— Це правда. Скажу більше — нині обговорюється можливість будівництва в Києві нового Льодового палацу спорту.

— А як йде справа проанонсованого будівництва льодових арен в інших містах?
— У травні нинішнього року мають бути здані в експлуатацію арени в Харкові, Донецьку, Херсоні та Івано-Франківську. До кінця року, сподіваємося, повноцінно почне функціонувати ковзанка в Сумах.

— Певно, у декого є сумнів щодо точності дати 100-річчя вітчизняного хокею...
— Знаєте, його історія починається з того часу, коли Україну було поділено на дві частини, а в Австро-Угорщині розвиватися національним меншинам не забороняли. Відправною ж точкою ми вважаємо статтю на українській мові 1910 року в галицькому спортивному журналі «Вести с Запорожа», де йшлося про правила гри в «гаковку», тобто хокей. Так що сумніви насправді даремні.
Ну а перші офіційні матчі відбулися у 20-х роках минулого віку в Західній Україні. Також не зайвим буде нагадати, що львівські клуби «Погонь» (у сезоні 1932-1933 років) та «Чарні» (1934-1935) ставали чемпіонами Польщі, а чернівецький «Драгош Воде» (1938) — чемпіоном Румунії.
Нинішню ж Федерацію хокею України було зареєстровано 1992 року.

«Зараз головне — успіх збірної»

— Нині «Сокіл» міцно закріпився на п'ятій сходинці вищої ліги Росії, наступаючи на п'яти її лідерам. У чому криється секрет вдалого виступу нашого клубу?
 — Насамперед у тому, що за досить короткий термін керівному складу «Сокола» вдалося створити справжній монолітний клуб. Чітко і злагоджено працюють усі його структури, гравці забезпечені всім необхідним. Окрема подяка й головному тренеру Олександру Сеуканду, який за кілька місяців зумів привчити своїх підопічних вдало використовувати різні тактичні схеми, завдяки чому вони відібрали очки навіть у визнаних лідерів.
Особисто ж я успіхи «Сокола», як базового клубу української збірної, вбачаю важливими з точки зору її інтересів. Найближчі завдання національної команди: завоювання першого місця у квітневому відбірковому турнірі в Саппоро та повернення до світової еліти, а потім — здобуття путівки на Олімпіаду-2010.

— Наші гравці у російській Суперлізі готові в цьому допомогти?
— Так. Не вирішено питання лише з Андрієм Міхновим та Андрієм Разіним. Натомість письмове підтвердження стосовно виступу за збірну надіслав із НХЛ Олексій Понікаровський, є попередня домовленість і з Русланом Федотенком. Отже, чи не вперше після 2002 року, ми можемо зібрати найсильніпіий склад.



Людмила МОВЧАН, Сергій ДАЦЕНКО, «Спортивна газета»

хоккей
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.