Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Регби
|
826
0

Третій тріумф харків'ян

Харківський «Олімп» - володар Кубку України!

Фінальний матч розіграшу Кубка України приніс третю поспіль перемогу регбістам Харкова. Вихованці Кочанова в Тернополі переграли непоступливих одеситів із «Кредо-63» —13:0, довівши, що дві перемоги над головними конкурентами в чемпіонаті — далеко не випадкові. Справжнім героєм став Олександр Любий, найкращий бомбардир торішнього чемпіонату країни, який особисто й здобув усі пункти у звітній грі.

«Олімп» (Харків) — «Кредо-63 (Одеса)-13:0 (10:0)

Перед грою

Ще напередодні гри до Тернополя почали прибувати регбісти та вболівальники з усіх куточків України. Масований десант представляв «Перлину біля моря». «Гарячі південні хлопці» згодом виділялися на трибунах не тільки колоритним виглядом, музичним супроводом, прапорами Грузії та Молдови (представники цих країн виступають за одеське «Кредо-63»), але й не дуже схвальними вигуками на адресу арбітрів. Міжнародна суддівська бригада в складі Василя Тебирци (Молдова), В'ячеслава Козьменка та Ігоря Дорошенка (обидва — Україна) залишалася незворушною...

Місто, яке вперше приймало регбійні змагання найвищого рівня, жило передчуттям матчу. Проведенням гри опікувалися найвищі керівники міста — голова міськради Роман Заставний, його заступник Олег Марушій, начальник міського управління у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Юрик. На «відмінно» підготували газон центрального стадіону «Нива» підлеглі директора спортивної споруди Ярослава Колісника. Та все ж таки головним «моторчиком» організаційного комітету був головний тренер місцевого РК «Тернопіль» Сергій Колесник. Саме завдяки його енергії та ентузіазму й стало можливим справжнє свято овального м'яча на Західній Україні.

А те, що свято справді відбулося, засвідчили заступник міністра України у справах сім'ї, молоді і спорту Віктор Христоєв та президент Федерації регбі України Георгій Джангирян, які відкривали гру. Кубковий фінал не залишився поза увагою і комерційних структур — спонсорами матчу стали торговельні марки «Славутич», «Арсенал», «Пепсі», давній друг та партнер ФРУ страхова компанія «Просто Страхування», тернопільське ПП «Продекспорт» (директор Мирослав Плішко), ВАТ «Тернопільбуд» (голова правління — Василь Лило)...

Такі різні розминки

Одеські регбісти з'явилися на полі за годину до початку гри. Розминка була досить інтенсивною і, як здалося, гравці «Кредо-63» почували себе не досить впевнено. Натомість харків'яни вийшли із роздягальні усміхаючись і вже за кілька хвилин залишили поле. Головний тренер «Олімпу» Валерій Кочанов, який завжди перед грою має занадто серйозний вигляд, навіть цього разу усміхався: «Ну що я можу сказати? Команда до гри готова. Усі здорові й налаштовані на матч. Щодо прогнозів — мені переможець вже відомий майже на сто відсотків. Отож сам усе побачиш...». Валерій ще раз усміхнувся й пішов до команди. Про що розмовляли гравці й наставники «Олімпа» в останні хвилини перед грою — знають тільки вони, але на стадіон харків'яни виходили зосередженими й зібраними.

Харків починає - й виграє

Вже з перших хвилин «Олімп» розпочав атаки на місто одеситів. Ще не встигла «розігрітися» як слід публіка, ще не розгорнули свої банери та прапори вболівальники «Кредо-63», а Олександр Любий зі штрафного вже вивів свою команду уперед — 3:0. Майже відразу одеська команда кинулася відіграватися. Штатний «снайпер» одеситів Лаша Малагурадзе намагався виконати штрафний зі своєї половини поля — м'яч пройшов в метрі від стійки. Надалі харківські регбісти повністю нейтралізували забивного грузинського легіонера, намагаючись не порушувати правила в тих зонах поля, звідки Лаша забиває майже стовідсотково... Кінцівка тайму проходила в обопільних атаках у середині поля. Усе з'ясувалося на 32-й хвилині, коли скориставшися з помилки одеситів, усе той же Олександр Любий завершив чудову атаку віяла «Олімпа» правим флангом неподалік кутового прапорця. Такий собі «й жнець, й на дуді грець» сам виконав і реалізацію, після чого цифри на табло змінилися на — 10:0.

Контролюйте нерви, панове!

Друга половина матчу виявилася напруженішою — дрібні помилки обох колективів постійно змушували рефері призупиняти гру. Кожен епізод, в якому хтось із гравців діяв, як кажуть, на грані фолу, викликав бурю емоцій з боку опонентів. Дуель на словах часом загрожувала перетворитися на розбірки в стилі братів Кличків. Василь Тебирца, який провів усю гру впевнено, вгамував пристрасті... Втім напруження пояснюється дуже просто — занадто високою була ціна перемоги у звітній зустрічі. Та все ж таки на 51-й хвилині одесити залишилися в меншості — фол Підгоняка, на думку арбітра, потягнув на вилучення. «Олімп» уже через чотири хвилини зумів реалізувати чисельну перевагу — «український Уїлкінсон», гравець національної збірної України, Гравець року-2006 та найкращий бомбардир минулорічної першості Олександр Любий знову влучив між стійками зі штрафного. За рахунку 13:0 на користь «Олімпа» пристрасті досягли апогею. Моментами гра більше нагадувала півнячі бої чи депутатські поєдинки у Раді, ніж регбійний матч. Час від часу рефері був змушений зупиняти секундомір — наприкінці гри додалося роботи лікарям обох команд.

Відтак доданий час склав хвилини зо три. Одеситам це не допомогло, натомість усе той же Олександр Любий міг збільшити лік своїм очкам зі штрафного. Сашко не влучив, та розчарованим з цього приводу зовсім не був — адже вже за мить після фінального свистка Василя Тебирця він опинився в дружніх обіймах товаришів по команді, які щиро раділи своєму черговому успіхові.

«Карлсберг» замість шампанського

А потім було нагородження. Фіналісти Кубка, гравці та тренери одеського клубу отримали жетони Федерації регбі України. Спеціальні жетони Віктор Христоєв та Георгій Джангирян вручили й переможцям. А ось головний приз, срібний кубок, якому вже понад сто років, капітану харків'ян вручив голова міськради Роман Заставний. Захоплені напруженою грою організатори трохи спізнилися із шампанським, яким за традицією поливають переможців. Відтак згодився пінний приз від столичних пивоварів — бурштиновий «Карлеберг» зпінився не гірше за «Вдову Кліко»...

Замість післямови

Одразу після нагородження відбулася прес-конференція за участю президента Федерації регбі України Георгія Джангиряна та президентів обох клубів — Валерія Кочанова («Олімп», Харків) та Олега Етнаровича («Кредо-63», Одеса). В один голос усі троє висловили задоволення організацією та рівнем проведення гри в Тернополі і подякували господарям за гостинність. Керівники команд традиційно обмінялися компліментами, зголосившися, «що спорт є спорт і переміг сильніший» та подякували один одному за чесну боротьбу. На запитання спеціального кореспондента «Спортивної газети» про роль Олександра Любого в перемозі Валерій Кочанов зазначив: «Тут якраз той випадок, коли командна гра була вдало реалізована талановитим виконавцем. Та «Любчик» (так керманич по-дружньому називає захисника. — Авт.) сьогодні перевершив себе! Він сам усе за себе сказав своєю грою...».

«Спортивна газета» приєднується до численних привітань на адресу харківського клубу «Олімп», який утретє поспіль підкорив кубкову вершину!


«Спортивна газета»

регби
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Наталья Букса – вице-чемпионка Европы. Как украинки на Родосе выступили
Другие виды | 01 мая 2024, 11:26 0
Наталья Букса – вице-чемпионка Европы. Как украинки на Родосе выступили

Блогер Sport.ua Алексей Рыжков – о женском шахматном континентальном форуме, финишировавшем в Греции

Анчелотти оценил безумный матч с Баварией, в котором Лунин пропустил дважды
Футбол | 01 мая 2024, 07:26 0
Анчелотти оценил безумный матч с Баварией, в котором Лунин пропустил дважды

«Реал» сыграл вничью с мюнхенской командой на «Альянц-Арене» со счетом 2:2

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.