Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 10 сентября 2015, 17:41
8750
19

Виктор ЛЕОНЕНКО: «Большинство не играет, а гимн слушает»

Футбольный эксперт - о матче сборной Украины против Словакии (0:0)

| Обновлено 10 сентября 2015, 17:41
8750
19
Виктор ЛЕОНЕНКО: «Большинство не играет, а гимн слушает»
Колишній гравець київського «Динамо», експерт Віктор Леоненко, проаналізував гру збірної України проти словаків та розповів про те, чому він «такий поганий».
 
— Ваші враження від гри і результату?
— Результат буде гарним лише, якщо ми виграємо, чи білоруси зупинять Словаччину. Ось це буде гарний результат. Мені не подобається те, що ми завжди на когось сподіваємось.
 
По грі можна сказати лише одне – гра не йде, адже два крайніх півзахисники, наші дві зірки, неефективно грають. Вони роблять багато зайвих дотиків до м’яча і коли все ж його отримують, біля них з’являються одразу два-три футболісти іншої команди. Замість того, щоб пробігти і зробити передачу з флангу, вони нам демонструють свою техніку і те, як вони грають. Поки вони це роблять, всі гравці суперника вже у своєму карному майданчику і готові до передач. У нас в чемпіонаті це проходить, адже зрозуміло, який в нас рівень УПЛ. По суті, через це у нас нічого і не виходить, атаку починаємо лише через «декілька годин» заміть того, щоб швидко все починати зі старту.
 
Чому є команди безтолкові, але вони біжать? Єлементарний приклад – «Легія» - «Зоря». Поляки бігли, правильно, неправильно, багато помилок, але вони все вірно робили, забігання ті ж. А у нас що? Шевчук може забігання зробити 2-3 рази. Але ж з двох-трьох разів знайти партнерів, того ж Кравця, Ярмоленка… Цього мало. Справа не в тому, що ми не готові. Але тут я не згоден з Фоменко. Як це - не готові? З минулої гри пройшло три дні, чемпіонат тільки почався, а вони вже не готові. Так, до 75 хвилині бігли, а потім – ні. Коли на Кравця м’яч вибивають - Ротань не встигає. Руслан повинен забігати, чи Коноплянка з Ярмоленко. За Кравця потрібно забігати. А виграє Артем верхову дуель чи ні – не факт, адже там Шкртел гарно зіграв. А далі куди? У нас чи «напіватака», і, якщо контратака, то вона дуже швидко згасає. Нема кому віддавати. Скільки разів бив Коноплянка? Ярмоленко?
 
Приблизно теж саме і у «Динамо». У них атака йде 3 години. Звичайно, можна виконати зі своєї зони, як полюбляє Велозу чи Ярмоленко. Йде ліворуч, подача, хтось вривається в карний майданчик. Ось це виходить, але у нас, не на серйозному рівні, де ми чекаємо на помилки. Що і вийшло з білорусами. Впевнений, якщо б не забили той швидкий м’яч, коли була дуже груба помилка захисника, адже він стояв спиною до чужих воріт, і навіть мої коти знають, як захисник обов’язково повинен зіграти, було б дуже складно. Кравець там пройшов, вдарив - вийшло, що забив швидкий гол. Потім у всіх ейфорія – обіграли білорусів. А Словаччина збивала темп, багато порушень, жорстка гра. Потрібна їм була нічия - вони її здобули. Нам тепер треба перегравати і Македонію, і Іспанію, але, навіть, якщо буде рівна кількість очок - вийдуть словаки. Тут вже стратегія йде: заб’ють - так заб’ють, ні – значить, ні. Це не трагедія для них. У них всі грали за лінією м’яча, навіть той же Хамшик. До речі, його вчора не побачив, лише захисників – Шкртела і Губочана. Зіграли бездоганно. Як і Куцка.
 
Потрібно нашим гравцям прислухатися до критики і виправлятися. Так, Коноплянка і Ярмоленко грають красиво, а толку? Таких моментів, як на початку гри, коли він сам створив і вдарив, повинно бути 4-5 за гру, щоб він себе показав. Теж саме про Ярмоленка. Але йому ж не дадуть цього зробити, якщо багато робити дотиків до м’яча - два-три футболісти підбігли - і все, «з’їли». У нас футболісти лінуються бігти назад, допомагати своїм захисникам. Словаків це не стосується. Коли багато дотиків і немає загострення – будь-яка команда добре захищається. Ось в чому трагедія, а не в тому, що втомились чи ні в плані фізики. Фактор «ламання гри» від словаків теж треба мати на увазі. Словаки не надтехнічні, вони грають – забили - не забили.
 
Скільки передач зробив Коноплянка і Ярмоленко? Це їх обов’язок, те, що вони повинні робити на своїх ролях. Замість цього, вони демонстрували техніку. Тому і не вийшло в атаці нічого. Про Кравця нічого не кажу. 0 ударів.
 
— Збірна вже точно потрапить у плей-офф чи, можливо, візьме «найкраще третє» місце – напряму на ЄВРО. В такій групі – це провал чи гарний результат?
— Це непогано. Проблема в тому, що ніхто не дивиться далі. Команда, якщо вийде - добре, а як далі грати? Чемпіонат Європи та Світу? Знову – пощастить чи ні, що Коноплянка чи Ярмоленко щось створять? Це неправильно, на такому рівні не дають цього зробити, лише випадковість, помилки захисників. Вони - наші основні гравці, наші зірки, їх перевчити дуже складно, адже їм вже 25-26 років. А грають – неефективно. Вони передбачувані. А Ротань не встигає. Він звик грати опорного півзахисника. Хоча, Руслан у нас на місці «композитора» був. Там і Рибалка зі Степаненком були на поміч. Не слід забувати, що і Кравець у нас не дуже технічний гравець. Так, бігає, старається, але з кимось пободатись, зачепитись за м’яч - а коли ти не надтехнічний, щоб зачепитись за м’яч, треба і хитрість. А тут ще і Ротаню 33 роки, він не встигає, не може, він звик інакше грати, як і Рибалка. Ми ж думаємо про атаку, не завжди ж в «захист» грати чи на контратаках, пощастить чи ні. А якщо зони закриють, як тоді? Треба ж м’яч розігрувати, а у нас тримають його по декілька годин декілька чоловік, демонструючи свою техніку. Ось проблема.
 
Так, різних «чайників» ми повинні перегравати. Але, ті ж грузини. Впевнено обіграли – 2:1, а вони весь час були з м’ячем. Де ми і Грузія у рейтингу? А по грі – забили два, грузини собі теж ледь не привезли кілька. Ось про що треба думати.
 
Теж саме у нас в чемпіонаті. Тренери і президенти хороші, а потім розповідають, що гравці змучились. Де у нас в чемпіонаті вони могли втомитись? Чомусь їм дуже подобається давати гравцям відпочити. Ось почнеться Ліга чемпіонів, де будуть грати одні, в чемпіонаті – інші, і ми знову будемо дивитись напівфутбол. По результату – ніде ми не подивимось футбол. А гроші отримують дуже солідні.
 
— Наскільки серйозною виявилась втрата Селезньова?
— Ні наскільки. Теж саме було б, може, і гірше навіть. Селя не біжить. Женя знає де знаходитись треба, щоб забити гол, інколи в нього це виходить. Я ж казав, що буду за ним дивитись. Нападник повинен робити 70-100 ТТД, по Лобановському. Чому Шева і Ребров аути кидали? Тому що треба було, це ТТД. А скільки робить Селезньов? Ось і все, а там вже і не важко порахувати, скільки відібрав, обвів, зробив ударів. До Кравця претензій немає – бігав, боровся. А вдарив по воротах скільки разів? Нуль. А як виграти, якщо один нападник? Коноплянка скільки разів вдарив? Один. Ярмоленко? Один. Так, є матчі, де не дають зробити нічого, але ж із нічого треба також робити голи. Не слід забувати, які саме голи забивав Селезньов. Тут би він не врятував.
 
— Михайло Фоменко зробив лише одну заміну і ту, на 90+2 хвилині – Гладкий замість Кравця…
— Можна було і не робити, адже на 90+ цього не роблять Так, могло і хвилини вистачити, але… Тут була боротьба, як з однієї, так і з іншої сторони, і ніхто не поступився. І це було цікаво: бились, боролись, жорстка гра, жовті картки. Заміни нічого б не дали. Коноплянку ніхто не може наразі замінити, хоча він неправильно грає. Треба таку людину, як Лучкевич. Молодий, недосвідчений, але йому б сказали бігати по лівому краю, він би і бігав собі з Шевчуком, робив би простріли. А так – скільки було передач з флангів, де був Федецький? Найнебезпечніше – коли біжать крайні гравці, що відбулось з білорусами. Але вони це самі дозволили, перелякались після швидкого голу, а у другому трошки прийшли в себе, а ми - зупинились і на контратаках грали. І де саме «втомились» – питання до Фоменка. Не думаю, що після Білорусі, за тайм, коли все добре, трибуни женуть вперед, тим більше пройшло три дні - відновились. Приїхали, всі готові, всі писали, що перегравати будемо, а насправді, обіграти могли лише випадково. Так, як випадково могли обіграти нас словаки, які нічого не створили, як і ми. Але їх це влаштовує, а нас, певною мірою, також. Проте, все залежить від того, як ми зіграємо з іспанцями і македонцями, а вони - з білорусами. Хотіти і говорити - все можна, але треба аналізувати і дивитись вперед. А у нас як? День закінчився – все добре. Що ми будемо робити на чемпіонаті Європи, Світу? Там не такі суперники, як у нас в чемпіонаті, і судді інші. До речі, мені дивно, що у нас не було червоних карток, адже є «любителі» отримувати. Там судять інакше, роблять «поблажки».
 
Ось скільки проблем, ось тому я такий і поганий, яким деякі мене вважають, тому що все зібрав до купи і пояснив. Чомусь всі думають, що я проти «Динамо»? Ні, я хочу, щоб у нас було багато команд. Той же «Металург», якого вже майже немає, якщо це правда. Як вони будуть гроші знаходити, знову ж таки, де вони зараз? Під весну щось також може бути. Що з «Металістом» буде – незрозуміло. Ось про що треба думати, за рахунок чого ми обіграємо, коли два фланги не грають, а не про те, як ми думаємо, як ми зіграємо, який буде рахунок, ми взагалі з другого місця будемо виходити. Зараз грати вільно нікому не дають, то й же Мессі на місці не крутиться, хоча він може собі це дозволити, йому можна все, він навіть не падає. Але він біжить вперед, у нього м’яч відібрати надскладно. А у нас: Ярмоленко помилився - контратака на наші ворота, теж саме і про Коноплянку. А чому? Тому що всі виходять із зони. Правильно було б – пробіг по флангу, подав, там повинно бути не один-два гравці, як у нас, а від 4 до 6 футболістів, по Лобановському. Але ж і подачі йшли в нікуди. Тим більше, проти Словаччини - не найсильнішої команди, яка може лише перший раз вийти на Євро. Хоча хороших футболістів вистачає, але вони сподіваються на випадковість.
 
Це, може, ще й через те, що не всі хочуть грати за свої збірні. У нас же більшість лише тримаються за серце і виконують гімн. Я не вірю, що багато тих же словаків хочуть грати за свою збірну. Хороший футболіст – грає, а у них це не виходить. Проблема в тренері, чи футболісти не хочуть грати. Там багато ж легіонерів, по багатьох чемпіонатах Європи розкидані. 
 
Источник 1927.kiev.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»
Футбол | 19 апреля 2024, 08:45 4
Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»

Экс-форвард «Челси» выступил в защиту украинца

ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 19:37 2
ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити

Украинский вратарь выиграл серию пенальти в матче с «Манчестер Сити»

Комментарии 17
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
iniesta73
Ну вот,чем не главный тренер СБУ!?.все знает,все умеет,осталось только лицензию купить
kalashik
Леон хоть и гонит последнее время крепко, но в это раз всё по-делу!
rubey
Многое точно подметил. Даже про понты наших суперехнарей совершенно правильно заметил. Пусть наши смотрят как например Австрия играет. Все футболисты играют не на себя как наши, а на команду, поэтому ни секунды мяч не задерживают и все бегут как школьники на сдаче ГТО.
footballer1970
согласен на 100%
walzman
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
doktor09
Сборная очень медленно выходила в атаку. Видать, трусливая ничья(не в первый раз!) закладывалась заранее. 3-е место в кармане-неужто нельзя было рискнуть?
Владимир Копяк
На этот раз Леоненко все разложил по делу. Но мы и так видим, что Ярмоленко с Коноплянкой давно все просчитали и шансов против сильных команд у них практически нет, а за ними никто не стоит... увы.
jak78
шанс должен быть у всех в том числе и у Леоненко а вдруг.....пусть пробует но думаю одно дело говорить а другое делать
rno555
як нас французи з*їли? та перекрили фланги повністю і нема команди- цеж зробили і словаки-
jak78
на того же Фоменко было не меньше критики ...и где теперь она когда человек какую то золотую середину всё таки в игре сборной нашёл раз все хотят ещё большего....
valenok2-1
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
vitaha33
Лучкевич зліва з шевчуком?????? От такий у нас експерт, який крім ярмоли коноплянки і кравця нікого не знає... Коли критикуєш, то раз на рік і по суті можеш сказати, але переважно лайно "експерта" стосується ярмоли, скільки він заробляє бабок і чому він стільки не мав... А, ну і про котів в кожному в"ю. Для чого йому знати, на якому фланзі грає лучкевич, ітак зарплата капає, на півась хватає...
уух (праскурафф)
GR1Fon, 10.09.2015 18:28
а куда делось тело которое слева от Леона ??? Оно там вроде про футбол что то рассказывало на каком то из каналов !
---------------------------------------------------
а оно все, что знало про футбол, уже рассказало.... теперь где-то на Эре с Тонисом бабушек окучивает
jak78
действительно было бы интересно посмотреть на Леоненко как на тренера может sport.ua инициирует сбор подписей или опрос среди болельщиков на эту тему -))??????????? может на одного топового тренера станет больше в нашей стране????
GR1Fon
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил