Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
| Обновлено 03 августа 2015, 11:14
5160
1

Кирилл ФЕСЕНКО: «Дискриминации в России я не ощущаю»

Украинский центровой рассказал о своей клубной карьере в России и возвращение в стан сборной

| Обновлено 03 августа 2015, 11:14
5160
1
Кирилл ФЕСЕНКО: «Дискриминации в России я не ощущаю»

Уже 5 вересня у Франції, Хорватії, Німеччині та Латвії стартує чемпіонат Європи 2015 року з баскетболу. Збірна України після тріумфального Євробаскету-2013 (6-е місце) відправляється на поточний форум без ряду лідерів (Кравцов, Гладир, Джетер) і головного тренера Майка Фрателло, якого замінив Євген Мурзін.

Про зміни у збірній України та виступи у Росії, Євролізі й НБА, зайві кілограми та переоцінку цінностей – в інтерв’ю Чемпіону розповів Кирило Фесенко.

- Востаннє Ви надягали майку збірної чотири роки тому. Скучили за матчами за національну команду?
- Звичайно, дуже скучив. Для мене було неприємним сюрпризом те, що у минулому році не викликали на у збірну. Значить, так потрібно було команді. Цього року, коли надійшов виклик, я довго не думав і приїхав на збір. Зараз проходжу підготовку та надіюся на хороший результат.

- Слідкували за матчами збірної України на Євробаскеті-2013 та Чемпіонаті світу-2014?
- Так, вболівав за хлопців. Хвилювався, радів перемогам і шкодував про поразки.

- Майк Фрателло (колишній тренер збірної України – прим. авт.) якось пояснював Вам те, чому не викликає до збірної?
- Напевне, мені просто не знайшлося місця у тій команді, - як бачив це Майк Фрателло. Я ні на кого не тримаю ні зла, ні образ. Це - баскетбол. Якщо команда добре грала без мене, то йому не було сенсу мене викликати.

- Зараз у команді інший тренер. Чи є відмінність у тренувальних процесах Фрателло та Мурзіна?
- Найбільше все перевернулося у фінансовому аспекті. Коли був Майк, надавалося більше екіпірування, у нього був великий штаб тренерів. Зараз все набагато скромніше. Схоже на ті часи, коли я починав грати за збірну, але у тренувальному зборі я не бачу особливої різниці. Активно працюємо над фізичною підготовкою, над тим, щоб зміцнити те, що маємо, та стати швидшими.

Думаю, далі вже будемо працювати над тактичними моментами. Якщо підсумувати, то якоїсь особливої різниці у перший тиждень (збір у Южному триває з 20 липня – прим. авт.) я не бачу.

- Знову до порівнянь. Чим відрізняється та збірна, за яку Ви виступали на Євробаскеті-2011, від теперішньої? У нинішньої команди більше шансів на вихід у наступний раунд?
- Важко порівнювати. Тоді я був іншим – зараз трохи подорослішав і став досвідченішим. Думаю, у сьогоднішній команді перспектив набагато більше. Мені 28 років, і я - найстарший гравець у цьому складі збірної. Дуже багато молодих хлопців, у яких дуже велике баскетбольне майбутнє. Вважаю, що у нас хороша команда та перспективна група (суперниками України є Латвія, Литва, Естонія, Чехія та Бельгія – прим. авт.). Для нас задача-мінімум – вихід з групи, плюс показати хороший баскетбол.

- Перейдемо до клубних справ. Чому саме Єдина ліга ВТБ?
- У минулому році я провів, мабуть, найкращий сезон у кар’єрі, виступаючи за саратовський Автодор, і коли надійшла дуже хороша пропозиція від Локомотива з Краснодара, я довго не думав: хороший тренер (Георгіос Барцокас – прим. авт.), перспектива пограти у Євролізі, поборотися за призові місця у Єдиній лізі.

- Раніше Ви виступали в НБА. На Вашу думку, сильно відрізняється Євроліга від заокеанського турніру?
- Я б не сказав, що сильно. Просто трохи інший баскетбол пропагандується в Америці, ніж у Європі. У Євролізі – більш командний баскетбол, від захисту, тут гра не така видовищна, робиться ставка на результат, а в НБА – у регулярному сезоні побільше видовищності, вищі швидкості, гравці вище стрибають і починають грати від захисту лише у матчах плей-офф. Це - єдина відмінність, яку я бачу.

- Минулого літа Ви грали у літній Лізі НБА за Міннесоту? Чому тоді не вдалося підписати контракт?
- У мене були шанси підписати контракт, але, оскільки я довгий час "сидів" на дуже жорсткій дієті та впустив момент, коли треба було вживати вітаміни. Коли завершилася важка передсезонна робота та почалися передсезонні матчі, я зрозумів, що мій імунітет ослаб – я "отримав" запалення легенів.

Ясна річ, з таким захворюванням показати свою гру неможливо. Я пролежав у ліжку тиждень і не зміг показати себе в ігровому процесі, тому й довелось повернутися додому.

- У ЗМІ можна прочитати, що Кирило Фесенко подорослішав і схуд, що сильно вплинуло на Ваш професійний ріст.
- Прийшов певний момент. Десь рік назад, після весілля, я пройшов переоцінку цінностей, поставив цілі, які треба досягнути, щоб рости як чоловік загалом і баскетболіст зокрема, і поступово до них ішов. Зайва вага для мене стояла на першому місці. Це було дуже складно для мене. Дуже великі навантаження на тренуваннях і під час матчів, а треба скорочувати порції їжі.

Я вже якось "втягнувся" та вважаю, що роблю все правильно. Минулий сезон є свідченням цього. Досі продовжую притримуватися своєї суто індивідуальної дієти (не хотілося б вдаватись у подробиці). Словом, обрав правильний курс і стараюсь слідувати йому.

- Зараз Ви виступаєте у Росії. Чи відчуваєте якийсь дискомфорт, зважаючи на теперішню ситуацію?
- Ні, вважаю, що спорт поза політикою. Жодної дискримінації я не відчуваю. Хлопці запитують, що насправді відбувається у країні... Скажімо так, у нашій команді (Автодор, Саранськ, - прим. авт.) було чотири американці, які утворювали окрему групу, і окрема група росіян, до якої я долучився. Ніхто мене не діставав і не ставив провокаційних питань.

- Як взагалі ставитеся до того, що відбувається на Сході України?
- Я не хочу влізати у політику. Я - спортсмен, публічна особа. Не хотілось би, щоб наші вболівальники залежали від політики.

Источник Чемпион
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Сергей Николаенко
Мощный игрок,но ещё весь свой потенциал не показал,постоянно травмы мучают,помню его приход в БК Донецк,супер,берёт мяч вбивает в кольцо,и видя его мощь то прекрасно понимал,если наберёт форму то может быть в помощь сборной Украине.