Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
3235
10

Артем ФЕДЕЦКИЙ: «Играть в России? Я лучше закончу карьеру»

Защитник «Днепра» - о выступлении в Лиге Европы, политических убеждениях и любимых командах

Артем ФЕДЕЦКИЙ: «Играть в России? Я лучше закончу карьеру»

Правий захисник Дніпра та збірної України розповів про те чому хотів зіграти з Ромою, оцінив конкуренцію з Лучкевичем та висловив свою політичну позицію.

«ВБОЛІВАЛЬНИКИ ГНАЛИ ГРЕКІВ ВПЕРЕД, АЛЕ НАС ЦЕ ТЕЖ БАДЬОРИЛО»

– Артеме, після першого матчу з Олімпіакосом (2:0) всі говорили, що тепер Дніпру головне надійно зіграти в захисті і ловити греків на контратаках. Але перший швидкий гол здалося трішки зламав ваш план на гру?
– Перед повторною грою намагалися забути про перемогу в першому матчі. 2:0 – заділ звісно непоганий перед повторним матчем, який у той же час, нічого нам ще не гарантував. Тому головним завданням у тій грі було надійно зіграти в захисті й не пропустити. З цим завданням ми не впоралися…

– Взагалі на перших хвилинах у Олімпіакоса були моменти особливо, коли Мітроглу розстрілював Бойка. Можна сказати, що в перші хвилини Дніпро не очікував такого тиску і дещо розгубився?
– Такого пресингу з боку греків ми й очікували. Рахунок тиснув на суперника й Олімпіакос мав іти вперед із перших хвилин аби забивати. До того ж, місцева публіка палко підгримувала свою команду й підганяла її вперед. Але це не значить, що за такої аудиторії ми мали знітитися. Я б навіть сказав навпаки, хоча вболівальники була й не наші, але це все одно бадьорило. Важливо було й психологічно приготуватися до тієї атмосфери. Гадаю, з цим завданням ми згодом впоралися. Більше того, після того як зрівняли рахунок, стали вільніше почуватися на полі й зуміли навіть гру взяти під свій контроль

– Якщо проаналізувати ваш гол у ворота греків, якої саме помилки припустилися захисники Олімпіакоса в тому випадку?
– Можливо вони зупинилися, не догравши епізод до кінця. Мені зараз важко аналізувати дії суперника в тому епізоді. Нам у подібних епізодах тренери завжди говорять, що ми не повинні зупинятися, а мусимо догравати епізод і бути першим на м’ячі, чи страхувати воротаря. Захисники опонента десь не встигли й мені пощастило першим опинитися на м’ячі.

«З ДИТИНСТВА ВБОЛІВАВ І МРІЯВ ГРАТИ ЗА АЯКС»

– Ви сказали, що суперником у 1/8 фіналу Ліги Європи хотіли бачити Рому. Чому саме цей клуб?
– Мені дуже подобається ця команда, а проти Роми особливо хотілося зіграти. Навіть не скільки проти Роми, стільки проти так званого Імператора Риму Франческо Тотті. Це класний гравець, і та гра, яку він демонструє у своєму віці викликає захоплення та повагу. Матчі проти таких опонентів надихають і стимулюють працювати з подвійною віддачею. Та й статистика протистоянь з італійськими командами у нас непогана, тож, чому б і ні?

У підсумку збулося побажання Жені Коноплянки. Він хотів Аякс.

— Щодо амстердамців. Одразу після жеребкування довелося почути абсолютно протилежні думки. Одні фахівці відверто говорили, що Дніпру пощастило з жеребом, тоді як вдалось було й протилежних коментарів. А що власне говорили про суперника гравці?
— Ще з дитинства вболівав і мріяв грати за цю команду. Захоплював грою Овермарса, Ван дер Саар, брати де Бури, Денні Блінда. Аякс потужно виступав як у чемпіонаті, так і на євроарені. Не можна не згадати й про славетну академію цього клубу, яка постачає кадрів у провідні клуби Європи.

Тож я б не став так впевнено говорити, що Дніпру пощастило з жеребом. Команда може й молода, але більшість виконавців – це вихованці клубної академії, які разом пограли не один рік. За всі часи малюнок гри амстердамців не змінювався: тривалий контроль м’яча, агресивна гра в атаці й надійна в захисті. Як на мене, жереб нас звів з цікавим суперником.

– Ви вже частково відповіли на моє наступне питання та все ж. А якби у вас була пропозиція перейти до одного з клубів том-чемпіонатів, якому б надали перевагу?
– Після зміни поколінь в Аяксі, коли лідерів почали розбирати інші топ-європейські клуби, дещо змінив орієнтири. Саме тоді Андрій Шевченко перейшов у Мілан, тож почав захоплюватися грою тієї команди. Пригадую, мене просто переповнювали емоції коли в Італії зустрічалися з Інтером. Усвідомлення того, скільки класних футболістів грали на цьому стадіоні… ця атмосфера… це класно. Частинка моєї мрії все ж збулася. Нехай і не за команду, утім зіграти на такому стадіоні, де виступають два клуби з великою історією, було за честь.

– Тож, десь глибоко в душі ще жевріє мрія спробувати свої сили в закордонному чемпіонаті?
– Зараз не хотілося б загадувати наперед. Гадаю, що мрія кожного футболіста розвиватися й зростати в професійному плані. Якщо дасть Бог, запрошення надійде, то розглянемо його. Але це має бути офіційне звернення, а не чутки, які полюбляють розпускати агенти.

«МИ З ВАЛЕРОЮ ОБОЄ ЛЮБИМО ГРАТИ НА АТАКУ»

– Старт чемпіонату України Дніпру безумовно вдався. Ви знали наперед, що відпочиватимете у грі з Волинню?
– У Мирона Богдановича достатня кількість гравців для вибору. Зараз ми беремо участь одразу в трьох турнірах: єврокубки, чемпіонат та кубок. Відповідно одним складом важко грати на три фронти. Тож всі маємо бути в тонусі й готові будь якої миті підмінити колегу. В сучасному футболі це нормальне явище й до того, що на якусь гру тренер тебе залишив на лавці запасних, треба ставитися з розумінням. Звісно, всі хочуть грати, але зараз такий футбол, що один гравець не може бути задіяний у всіх матчах за такого насиченого графіку. Ротація це нормально, і сприймати її потрібно з розумінням, адже це рішення тренера.

– Маркевич можливо говорив вам, що доки Дніпро грає у єврокубках, доти ви гратимете там, а Лучкевич в чемпіонаті?
– Такої розмови у нас з Мироном Богдановичем не було. Зрештою, тренеру вирішувати, кого ставити на ту чи іншу гру.

- До речі, зараз всі захоплюються грою молодого Лучкевича. Ви мабуть не очікували, що у вас з'явиться такий несподіваний конкурент?
- Ну… Хай хлопець прогресує. Це і для мене добре, і для нього, і для команди.

- Кілька разів ви грали з Лучкевичем одночасно на одному фланзі. Журналісти зараз багато дискутують на тему хто з вас краще виглядає попереду, а хто в захисті. Вам особисто як комфортніше.
- Річ, у тім, що і йому і мені подобається грати на атаку та й загалом зараз різниця між фланговим захисником і півзахисником дещо знівелювалася – обидва повинні вміти в атаку долучатися і в захисті діяти.

Але різниця між нами звісно є: у мене свої плюси і мінуси і Валери – свої. А там вже Мирон Богданович дивиться і вирішує, хто з нас де гратиме через призму майбутнього суперника і тактики на гру.

- Свого часу, в Карпатах, ви певний час грали опорного півзахисника. Зараз при нагоді змоги б там гідно зіграти чи важкувато було б.
- Без проблем. Не розгубився б це точно. Взагалі ця позиція була для мене рідною упродовж всього навчання в дитячо-юнацьких школах. Це вже коли я перейшов до Шахтаря-3, то там мене почали ставити на правому фланзі. В ФК Харків і під нападником грав. Та де я тільки на грав загалом. Воротарем, дякувати Богу тільки не виходив.

- До речі, а як вам гра Безуса на позиції опорного фактично в матчі з Волинню? Це ж для нього доволі незвична позиція...
- Ну, Рома як кажуть «світла голова», вміє зіграти на паузі, загострити гру тонкою передачею. Шкода, що він у Динамо не отримував тієї кількості часу, яку хотів. Тепер він приноситиме користь Дніпру.

«БУДЕМО БОРОТИСЯ ЗА ПЕРШЕ МІСЦЕ ТИМ ПАЧЕ, ЩО В НАС ІЗ ОБОМА СУПЕРНИКАМИ ЩЕ Є ОСОБИСТІ ЗУСТРІЧІ»

- Багатьом людям вже набридло бачити в ролі чемпіона Шахтар чи Динамо і вони відверто вболівають за Дніпро. Як вважаєте в цьому сезоні ще маєте шанс зачепитися за перше місце чи шансів мало?
- Знаєте яка улюблена фраза у Михайла Івановича Фоменка? «Шанси є навіть тоді, коли їх нема». Який там відрив? Від Динамо вісім очок, від Шахтаря три. Будемо боротися за перше місце тим паче, що в нас із обома суперниками ще є особисті зустрічі.

- А якби вам зараз сказали, що Дніпро сто відсотків не буде чемпіоном за кого ви б тоді вболівали: за Динамо чи Шахтар?
- Зараз про це важко говорити… Звісно, Шахтар дав мені футбольну освіту, я багато чим завдячую цьому клубу, але зараз я гравець Дніпра і буду в першу чергу думати не про те за кого я вболіватиму, а про те як зробити чемпіоном саме Дніпро.

- Питання трішки наперед. В 23-ому турі вам грати з луганською Зорею В команді обговорюють питання чому вам не вдаються матчі проти цієї команди, є якась загальна думка?
- Я вже якось казав, що це як Манчестер Юнайтед для нас. Скільки я в Дніпрі і весь час такі проблеми з цією командою. Але, вважаю, головне не зациклюватися на цьому. Всі серії рано чи пізно закінчуються. Треба просто спокійно готуватися і докладати всіх зусиль, щоб нарешті перемогти луганців.

«ЗАРАЗ ПЕРЕЇЖДЖАТИ ДО ЧЕМПІОНАТУ РОСІЇ ДЛЯ МЕНЕ – НЕПРИПУСТИМО»

- Ви вихованець Шахтаря і відповідно довго жили в Донецьку. У вас там є якась нерухомість за яку варто турбуватися?
- Ні, нема, хоч я і був довго в Шахтарі, але переважно їздив по орендам цей час тому нічого такого не придбав.

- До речі,  в цьому контексті ви людина з цікавим досвідом - народилися на Західній Україні, але як особистість сформувалися в Донецьку. Коли почалися події на Донбасі дуже часто лунала фраза «Почуйте голос Донбасу». Ви як людина з досвідом, можете сказати, що саме вся Україна повинна почути?
- Чесно кажучи я не зовсім розумію, що в даному виразі мається на увазі, але точно знаю одне: Донбас і Крим – це Україна.

- Номінально. Але ж фактично вони окуповані.
- Так, Крим і частина Донбасу окупована ворогом, завдяки грубій силі, але я переконаний, що більшість людей і в Донбасі і в Криму хочуть бути в складі єдиної України і честь та хвала тим героям, які захищають Україну. Мене переповнює гордість, що в нашій країні так багато героїчних, патріотично налаштованих людей. Ми теж допомагаємо чим можемо і будемо продовжувати це робити, адже серце обливається кров’ю, коли дивишся як гинуть воїни, мирні мешканці, страждають діти.

- Цікаво, а що гравці Шахтаря на цю тему говорять?
- Спілкувався з хлопцями про це. Вони теж дотримуються думки, що Донбас має бути в складі України.

- Однією із рушійних сил революції гідності стали ультрас, які також зараз захищають Україну на Донбасі. Чи могли ви очікувати, що фанати займуть таку рішучу і патріотичну позицію?
- Взагалі дуже добре, що ще минулої зими всі фанати об’єдналися заради однієї ідеї. Футбол має об’єднувати – тим паче в такий час. А те що вони стоять на захисті України, то тут важко знайти слова, щоб подякувати. Низький їм уклін.

- Цієї зими деякі наші гравці перейшли до чемпіонату Росії. Олег Голодюк сказав, що краще грав би у першій українській лізі, ніж в Росії. А ви б поїхали грати в Росію, якби надійшла хороша пропозиція?
- Я б краще з футболом закінчив (сміється). А якщо серйозно, то зараз переїжджати до чемпіонату Росії для мене – неприпустимо. Ворог окупував наші території і в такій ситуації переходити в їхній чемпіонат… Я читав інтерв’ю тих хлопців, які переїхали цієї зими до Росії. Вони говорять, що футбол поза політикою. Не знаю… Особисто для мене це неприпустимо.

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
amp7
Приятно читать интервью, когда человек излагает свои мысли.
А то как читаешь интервью кротов, впечатление что это передовицы "Правды" на ахметовский лад
Kleim
МОЛОДЕЦЬ!!!!
Kleim
МОЛОДЕЦЬ!!!!
Andrey Marchenko
Лично у меня вызывает уважение жизненная позиция Артёма, респект!
van_van_van
Волинянин, що тут добавиш. Патріот!
Lemieux
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Azaraff
Фєдя, респект тобі і уважуха ! ! !
Maradona
Тимощук: "Да не, нормас".
korobkoww
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
zh.y
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил