Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
2081
0

Четвертая дуэль Украины и Словакии

Сборная Словакии еще ни разу не выигрывала у украинцев

Четвертая дуэль Украины и Словакии
8 вересня на стадіоні НСК «Олімпійський» у Києві національна збірна команда України зіграє відбірковий матч чемпіонату Європи 2016 року зі збірною Словаччини. Цей матч стане першим для команди Михайла Фоменка у кваліфікаційній кампанії Євро-2016. «Синьо-жовтим» належить подолати складний турнірний шлях, щоб вперше у своїй історії потрапити на континентальну футбольну першість, що проходитиме поза межами нашої держави.
 
Збірна Словаччини, яка потрапила до групи «С» з третього кошика посіву, є безпосереднім суперником української команди за заповітну путівку на чемпіонат Європи. Початок турнірної боротьби за французький вояж ознаменується першою для збірної України офіційною зустріччю із нашими західними сусідами.
 
Історія протистоянь збірних України та Словаччини нараховує три матчі, але всі поєдинки мали товариський статус. Перша зустріч команд України та Словаччини відбулась 20 листопада 2002 року у Трнаві. Підопічні Леоніда Буряка змогли уникнути поразки, зігравши внічию з рахунком 1:1, а єдиним голом у складі нашої команди відзначився Олександр Мелащенко. Через півтора року збірні провели контрольну зустріч вже в Україні: цього разу вже дружина Олега Блохіна не зуміла подолати словацький бар’єр – 1:1 (гол забив Олег Венглинський).
 
Останнє протистояння збірних України та Словаччини стало найбільш результативним: 10 лютого 2009 року у матчі, який проходив на Кіпрі, збірна Олексія Михайличенка зуміла розкусити «міцний горішок» - 3:2. Цікаво, що з тодішніх українських голеадорів ніхто не потрапив до нинішнього складу національної команди, а ось лідери словацького колективу Роберт Віттек та Марек Гамшик ще й досі пам’ятають присмак забитих м’ячів у ворота Шовковського.
 
Збірна України провела три матчі у 2014 році, здобувши перемоги над командами США, Нігеру та Молдови. Команда Яна Козака, завершивши кваліфікацію ЧС-2014 та зайнявши третю сходинку у групі, вже встигла взяти участь у шести спарингах. Результатом виступів нашого майбутнього суперника стали чотири перемоги над міцними збірними Польщі (2:0), Ізраїлю (3:1), Чорногорії (2:0), а також Мальти (1:0). В той же час збірна Словаччини стала автором гучної сенсації, зігравши у листопаді минулого року внічию із новоствореною національною командою Гібралтару (0:0). Ще одна контрольна зустріч - зі збірною Росії - завершилась для словацьких футболістів мінімальною поразкою – 0:1.
 
Михайло Фоменко вже визначився зі списком, складеним із 28 гравців, які матимуть шанс взяти участь у стартовій кваліфікаційній грі чемпіонату Європи 2016 року. Зважаючи на кадрові втрати, керманич збірної України викликав до національної команди одразу п’ятьох дебютантів - півзахисників Кирила Ковальчука, Павла Ребенка, Артема Громова, Євгена Шахова, а також нападника «молодіжки» Пилипа Будківського, якого згодом відпустили до табору збірної U-21. Повернулися до лав національної збірної і гравці, які вже мають досвід виступів у синьо-жовтій футболці – нападники Олександр Гладкий та Володимир Гоменюк. На жаль, останній, так само, як і три інших збірники – Руслан Ротань, Євген Хачеріді та Денис Гармаш - через травми не зможуть допомогти збірній. Ще раніше стало відомо, що ушкодження викреслило з числа учасників вересневих матчів і одного з лідерів нашої команди Євгена Коноплянку.
 
Головний тренер збірної Словаччини залишився більш консервативним за свого колегу та викликав до національної команди на матч із Україною лише перевірених виконавців. Серед них виділяються такі відомі в європейському футболі постаті, як Марек Гамшик, який є капітаном команди, досвідчені захисники Мартін Шкртел та Ян Дюріца, а також головний голеадор збірної Роберт Віттек. Щоправда, Шкртел через дискваліфікацію не зможе зіграти проти збірної України, а Віттек не приїхав до Києва через незадовільні фізичні кондиції.
 
Стартовий матч європейської кваліфікації має надважливе значення для збірної України, тому символічно, що «синьо-жовті» проведуть майбутню зустріч зі словаками на «Олімпійському» - стадіоні, на якому наша команда не пропускала у власні ворота вже майже два роки. Зважимо, що Україна в останні роки вдало розпочинала виступи у відбіркових циклах: кваліфікаційний турнір Євро-2006 запам’ятався перемогою наших співвітчизників над командою Грузії (3:2), відбір ЧС-2010 – мінімальною «вікторією» над збірною Білорусі (1:0), а нічия зі збірною Англії на «Уемблі» (1:1) стала першою мажорною нотою національної команди у боротьбі за путівку на Мундіаль-2014 у Бразилії.
 
Зазначимо, з кожного квитка на матч між збірними України та Словаччини буде перераховано по 5 грн. на потреби української армії. Допоможемо збірній України гідно розпочати відбірковмй турнір на Євро-2016 і підтримаємо нашу країну у боротьбі за незалежне майбутнє!

ФФУ
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.