Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
3383
0

Виталий ЛЕБЕДИНЦЕВ: «БК Киев пригласил 16 игроков»

Спортивный директор столичного клуба - о подготовке команды к сезону и о выступлении сборной на ЧМ

Виталий ЛЕБЕДИНЦЕВ: «БК Киев пригласил 16 игроков»
bckiev.com.ua, Виталий Лебединцев

«Вовки» під керівництвом нового головного тренера Деяна Прокіча провели перший тренувальний збір, та вже розпочали другий етап підготовки до сезону.

Підписано контракти з 11 новими виконавцями: Антон Мусієнко, Анатолій Хітьов, Олексій Абрасьов, Максим Лук’янов, Максим Луценко, Валерій Анісімов, Олександр Дроб’язко, Петро Корнєв, Кирило Малицький, Стівен Ачеампонг та Тімоті Ачеампонг.

Тож аби докладніше дізнатись про усі зміни, а також про плани на майбутнє, журналісти офіційного сайту вирішили поспілкуватися зі спортивним директором «Києва» Віталієм Лебединцевим.

- У 2011 році, - розпочав Віталій Олександрович, - коли я повернувся в БК «Київ», намітилася дуже велика проблема – відсутність нових облич. З 2009 по 2011 роки в команду прийшов один Крутоус. В 2011 році ми підписали Боброва. На цьому, на жаль, все закінчилось. Тож вирішено було повернутись до старого напрямку, який вже використовувався 2004-го року – коли запрошувались гравці, які потім виростали в хороших майстрів. На даний момент ми вже підписали 11 баскетболістів. Серед них є ті, що спроможні грати вже зараз, а також ті, кого взято на перспективу. Це друга велика хвиля нових облич у нашому клубі. Попередня подарувала багато гарних баскетболістів для Суперліги та Національної збірної України – 17 вихованців грають на найвищому рівні, а двоє з них пройшли НБА. Загалом, ми провели велику селекцію і дуже розраховуємо, що не помилились.

- Чим ви керувались, запрошуючи Деяна Прокіча?
- Ми взяли до уваги той факт, що за останні 3-4 роки в українському баскетболі вітчизняними тренерами по-суті підготовлено лише одного гідного баскетболіста – Святослава Михайлюка. Це заслуга тренера «Черкаських мавп» Максима Міхельсона. Баскетболісти чомусь розігрувались у іноземних наставників. Безумовно не у всіх, проте, як відомо, є ряд клубів, які взагалі не опікуються вихованням резервів. Ми, натомість, вибрали свій шлях, і сподіваємось у майбутньому сезоні обійтись без легіонерів. Стоїть завдання підготувати цілий ряд нових облич, у зв’язку з чим було запрошено Деяна Прокіча, який має величезний досвід роботи з молоддю.

- Розкажіть про перший навчально-тренувальний збір.
- Його було проведено в Конча-Заспі на Олімпійській базі з 12 по 30 серпня. Хочу висловити величезну подяку директору бази Вадиму Гутцайту. У минулому видатний спортсмен, олімпійський чемпіон з фехтування, а нині керівник Олімпійської бази, створив дуже якісні умови для спортсменів. Ми були задоволені усім, що нам запропонували, і я за це щиро дякую Вадиму Марковичу та його співробітникам.
Сам збір був різноплановим. В основному займалися фізичною та технічною підготовкою. Але докладніше вам розповість головний тренер.

- Які плани на вересень?
- Починаючи з 2-го числа, гравці приступили до занять у домашньому залі «Палацу Спорту». Тренування відбуватимуться двічі на день. А з 11 по 13 вересня поїдемо на турнір у Черкаси. Стосовно подальших спарингів, то нині домовляємось із командами. Хочемо з 26 по 28 вересня провести у Києві турнір. На даний момент маємо усну домовленість з «Миколаєвом» та «Одесою» і шукаємо 4-й клуб. Загалом, плануємо зіграти 7-8 товариських матчів.
У новому сезоні будемо виступати двома командами. Наша молодь знову отримає можливість пройти школу Вищої ліги.
З минулорічної основи залишилось 6 гравців. Прийшло дуже багато нових виконавців. До першої та другої команд сумарно запрошено 14 баскетболістів. До деяких ще будемо придивлятись, але змін, як бачите чимало.
Повністю укомплектовано і тренерський штаб. Деяну Прокічу допомагатимуть Леонід Іватін та Ігор Яценко, а також тренер зі спеціальної фізичної підготовки Олег Сєргєєв. Залишилися наш лікар Сергій Ковальчук та масажисти Богдан Карнаух і Олексій Охай. Тож команда зібрана. Сподіваємось, що вже у найближчий час ми знову, як і раніше виховаємо для Суперліги та всього українського баскетболу нові імена.

- Збірна України виступає зараз на чемпіонаті світу і демонструє там хороший результат. Завдяки чому, на вашу думку, вдалося цього досягти?
- На мій погляд, є 4 складових успіху. Перший – президент Федерації баскетболу України Олександр Волков та його команда. Він створив для збірної впродовж останніх трьох років надсучасні можливості підготовки. Другий момент – Майкл Фрателло. Тренер, що з розумом використовує надані умови та доводить їх до результату.
Третій чинник – робота кількох клубів, що за останні 10 років виховали гравців для збірної України. Хоча, по-правді кажучи, цих клубів не так вже й багато – в основному БК «Київ» та «Дніпро». Якщо я не помиляюсь, то в Національній команді 7 чоловік вихідці цих двох команд: Юджин Джетер, В’ячеслав Кравцов, Максим Пустозвонов, Олександр Липовий – БК «Київ». Максим Корнієнко, Олександр Мішула, Кирило Натяжко – «Дніпро». Тому мені, звісно хочеться, щоб донорами збірної стали значно більше клубів. Четвертий аспект – натуралізація гравця.
Варто зазначити, я особисто сподівався, що на загальних зборах Суперліги приймуть рішення взагалі грати без іноземців, тому що в нинішніх умовах нераціонально витрачати кошти подібним чином. Краще їх використати на виховання та ігрову практику для молоді. Візьміть для прикладу сербський та литовський чемпіонати – у них дуже хороший середній клас із власних баскетболістів і якісні легіонери. А в Україні легіонери переважно того самого середнього класу. Це наша велика помилка. «Дніпро» у минулому сезоні взагалі відіграв українцями, ми сподіваємось також будемо грати українською командою та відкриємо нові обличчя.
На завершення хочу побажати БК «Київ» усього найкращого, а збірній України перемог на чемпіонаті світу!

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Расклады в еврокубках. Шахтер болеет за Реал, а Бенфика и Трубин – за Байер
Футбол | 10 мая 2024, 09:00 22
Расклады в еврокубках. Шахтер болеет за Реал, а Бенфика и Трубин – за Байер

В мид-уик были сыграны ответные полуфинальные матчи еврокубков

Экс-арбитр ФИФА прокомментировал эпизод с незасчитанным голом Баварии
Футбол | 09 мая 2024, 23:47 0
Экс-арбитр ФИФА прокомментировал эпизод с незасчитанным голом Баварии

Олег Орехов специально для Sport.ua – о резонансном эпизоде полуфинала ЛЧ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.