Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
| Обновлено 21 июня 2014, 09:38
2896
0

Відкриваємо Бразилію разом. Футбол у дюнах

Чергові сторінки щоденника нашого спецкора Олександра Гливинського з Бразилії

| Обновлено 21 июня 2014, 09:38
2896
0
Відкриваємо Бразилію разом. Футбол у дюнах
Sport.ua

Наш кореспондент побував на матчі Японія – Греція, що відбувся у місті  із милим для українського вуха звучанням – Наталі.

Гостинність з автоматами

Для того, щоби дістатися арени «Дас Дунас» у Наталі, необхідно перейти через  наземний місток. Взагалі, у Бразилії більшість переходів через автобани у межах міста, саме наземні, підземних поки не зустрічав. Так-от,  місток португальською звучить точно так, як знаменитий аргентинський футболіст – «Пассарела». Тільки у Даніеля і дві «s», і дві  «l», а тут лише присутнє перше подвоєння, але асоціативному мисленню це не заважає. Мости у Наталі гарно прикрашені прапорами країн-учасниць мундіалю і написом «Bem Vindo» (Ласкаво просимо).



Гостинність гостинністю, але бразильці знають, що остерігатися їм треба їх самих. Неподалік – троє автоматників і дві військові машини: вантажна і джип. Безпеку на Кубку світу охороняють наочно.  Щоправда, демонстрація готовності ще не є її підтвердженням. Як показали випадки із масовим проривом спочатку аргентинських,т а потім і чилійських фанів у прес-центр стадіону «Маракана» у Ріо-де-Жанейро, спокійно себе почувати навряд чи можна.



Я тебе люблю, але переможу

Ще до містка вболівальники обох країн продовжили естафету демонстрації власного креативу, що на турнірі триває від найпершого матчу. Японці жваво використовували свої традиційні персонажі  та географію: гейші і самураї (один навіть влаштував мені харакірі – на жаль, я цього не встиг сфотографуватиJ), вулкан  Фудзіяма і дракон.







Греки також далеко не пішли: одягнулися в олімпійських богів і озброїлися рупором. Побачивши у мене на футболці емблему Федерації футболу, заходилися кричати: «Україна, Шевченко, Тимошенко!». А потім, вгледівши японців, скандували «Ніпон, Ніпон» (власне «Японія» по-японськи).



Зрештою, дружні обійми не завадили грекам сказати, що вони сьогодні переможуть 2-0, на що обурені японці весело закричали, що розтрощать греків 3-0!





Піту  і кімоно

Приємна несподіванка від Наталя – гольф-кар, котрий підвозив уболівальників  від згаданого мосту до стадіону (десь метрів сто). На машинці зображено капітана збірної Бразилії – чемпіона світу 2002 - Кафу.



Промчавши  з вітерцем із зображенням Кафу, натрапив на компанію італійців та японців, які сиділи на невеличкому трав‘яному  острівці, просто біля асфальту.  Побачивши, що їх знімають, почали дружно скандувати: «Піту!». Виявилося, що «Піту» із креветкою на етикетці  – бразильський ром, що виробляється у сусідньому штаті Пернамбуку (столиця – Ресіфі). Після «Піту» веселе життя фанатів стало просто барвистим.



Додали настрою місцеві учні дитячої школи карате. Сенсей  привів вихованців  на футбол у кімоно. Діти залюбки демонстрували людям з батьківщини єдиноборства чого вони навчилися на заняттях. Було весело.

Терпимість до думки 

Біля самісінького входу на стадіон стояли три релігійних  протестанти, котрі на плакатах із зображенням американського прапора, закликали всіх читати Біблію, щоби знайти знаки кінця світу. В півоберта до мітингувальників спокійно розмовляли про своє п‘ятеро полісменів на мотоциклах. Маніфестантів  ніхто не зачіпав, загалом нікого ця ситуація не напружували – всі йшли на футбол.





Симпатично присіла на бордюрі японська сім‘я: мама, тато і троє діток. Виявилося, що вони живуть у близькій нам Куритибі. Крім української діаспори, у штаті Парана також численні польська та власне японська (найбільша в Бразилії).



Ще одне спостереження: бразильці охочіше одягали на  голову пов‘язки  з японськими ієрогліфами та червоним сонцем.



Хоч були й цікаві пари,  як-от, бразильське подружжя: він – у формі Греції, вона – Японії. Бо спадщина така у людей, котрих поєднало кохання.

Ще один комплімент організаторам у Наталі: на відміну від попередніх міст, де довелося бути (Сан-Пауло, Ріо,  Манаус, Форталеза), для уболівальників зробили контроль безпеки ще до  пред‘явлення квитків, а це дало можливість уникнути довжелезних «кіл пошани» навколо огорожі у пошуку свого сектору.



Потрапивши на територію стадіону, фанаи мали можливість і у розвагах взяти участь, і матч Англія-Уругвай на великому екрані подивитися, і свій сектор знайти без зайвого кілометражу. Так що Наталі, тобто Наталу і «Естадіо дас Дунас» – респект!



«Відкриваємо Бразилію разом!» завдяки підтримці компанії «Агробізнес».

О.ГЛИВИНСЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Игрок сборной Украины попал в громкий расистский скандал за границей
Футбол | 26 апреля 2024, 16:11 19
Игрок сборной Украины попал в громкий расистский скандал за границей

Даниила Игнатенко обвинили в расистских высказываниях

Новый претендент на Лунина. Легендарный клуб хочет подписать украинца
Футбол | 26 апреля 2024, 08:01 6
Новый претендент на Лунина. Легендарный клуб хочет подписать украинца

«Милан» вступил в борьбу с «ПСЖ», «Баварией» и «Манчестер Юнайтед» за Андрея

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.