Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
| Обновлено 26 мая 2014, 20:18
3740
5

Степан МЕЛЬНИЧУК: Готовий нести всю повноту відповідальності

Президент Екстра-ліги Степан МЕЛЬНИЧУК прокоментував резонансну заяву президента «Єнакієвця»

| Обновлено 26 мая 2014, 20:18
3740
5
Степан МЕЛЬНИЧУК: Готовий нести всю повноту відповідальності

У вихідні, що минули, офіційний сайт ФК «Єнакієвець» оприлюднив заяву свого президента Андрія Новікова про те, що з наступного сезону єнакіївська команда припиняє участь у футзальних змаганнях під егідою Екстра-ліги.

З проханням прокоментувати цю заяву, що пролунала від одного з провідних футзальних клубів України, кореспондент Sport.ua звернувся до президента Екстра-ліги Степана Мельничука

- Степан Зиновійович, на офіційному сайті «Єнакієвця» було розміщене звернення президента клубу Андрія Новікова до гравців та тренерського штабу, в якому він повідомив про те, що команда, зігравши серію плей-офф за 3 місце, припиняє участь у чемпіонаті під егідою Екстра-ліги. Як би Ви могли його прокоментувати, та пояснити ті неоднозначні обставини, які склалися навколо цьогорічного плей-офф?
- В тому матеріалі, який був розміщений на сайті «Єнакієвця», а потім передрукований і вашим сайтом, сказане, що ця заява Андрія Новікова була для всієї команди, як грім серед ясного неба. Мушу сказати, що вона була такою не тільки для гравців «Єнакієвця», але й для нас. Хоча всі ми розуміли, що після півфінальної серії плей-офф весь «Єнакієвець», напевно, знаходиться не в найкращому, м’яко кажучи, емоційному стані, але ми не сподівалися отримати з клубу таку інформацію. Офіційних документів з цього приводу ми ще не отримували. В мене було спілкування з Андрієм Новиковим, і в розмові він підтвердив свої слова.

Поряд з цим хотів би прокоментувати, як приймалося саме рішення про зміну формату плей-офф. Те, що воно прийняте всупереч бажанням клубів, звичайно, такого не може бути. По-перше, що стосується зміни регламенту – це взагалі погано. Завжди погано змінювати правила гри підчас самої гри. Хоча ми прекрасно розуміємо, що ті обставини, які вирують в країні, не можуть не примушувати нас на них не реагувати. Окрім того, ми отримали лист від Федерації футболу України з рекомендаціями, які вона отримала від Міністерства внутрішніх справ, відштовхуючись від яких і були прийняти відповідні рішення.

Я хочу, щоб всі правильно розуміли, що зміни регламенту чи внесення якихось коректив в нього, це не є компетенцією керівництва Екстра-ліги чи президента Екстра-ліги. Це є виключно компетенція клубів, а саме Загальних зборів. І саме клуби так відреагували на всі ці обставини. Ми отримали рекомендації по деяких позиціях. Ви знаєте, вони були озвучені в футболі – грати матчі у будній день, не грати в чотирьох областях, грати без вболівальників, що потім було відмінено. Щодо до футзалу, то була рекомендація від ФФУ, а конкретно від Першого віце-президента ФФУ Анатолія Попова, скоротити по можливості серію плей-офф, відштовхуючись від міркувань безпеки. На основі цих рекомендацій виключно клуби прийняли рішення про те, щоб внести зміни до регламенту.

Я раніше вже сказав, що дуже погано, що вносяться зміни в правила гри підчас самої гри. Але ми знаємо, що в цьому році були зміни і в деяких інших видах спорту, зокрема, в баскетболі – Суперліга також скоротила кількість матчів в плей-офф. Але скажіть, наскільки було би справедливим, якщо би клуби прийняли рішення, наприклад, якщо, користуючись цими рекомендаціями, Івано-Франківськ і Львів грали свої матчі вдома, а «Локомотив» і «Єнакієвець», згідно цим рекомендаціям, змушені були б грати в інших містах. Чи було б це справедливо? Питання думаю реторичне.

Єдина помилка, я вважаю, все ж таки, це скорочення серій з необхідності трьох перемог до двох перемог. Це була єдина річ, яку не потрібно було змінювати на мій погляд. Все, що стосується інших моментів, то вони мали право бути – це моя особиста думка. Але ще раз підкреслю, що будь-які зміни – це виключно компетенція Загальних зборів клубів. Так, на них не були присутні всі президенти, але ми вже не перший раз приймаємо рішення таки чином, бо не завжди президенти можуть бути присутніми. І питання можна в цьому випадку вирішити в телефонному режимі.

Я не хочу, щоби ця ситуація якимось чином характеризували роботу Екстра-ліги. Коли закінчиться чемпіонат, я планую зібрати брифінг, на якому планую розповісти про все, що було зроблено Екстра-лігою за три роки. Перед цим по-людські я вважаю, що ситуація склалася несправедливо до деяких клубів, але життя примусило всіх до того, щоб приймати якісь певні рішення. Я не знімаю з себе відповідальність, і готовий її нести в частині того, що не зміг консолідувати президентів щоб вони змогли домовитись до єдиної точки зору, бо було би здорово, якщо б всі чотири клуби підтримали одну позицію. На жаль, після тижня консультацій клуби не змомогли домовитись про формат плей-офф. І коли не вдалося досягти компромісів, то я був змушений скликати Загальні збори, на яких клуби проголосували за той чи інший формат. Поряд з цим, я готовий нести всю повноту відповідальності.

- Таке питання. В заяві Андрія Новікова було сказане, що і президент «ЛТК» Юрій Шацький не має бажання продовжувати грати в Екстра-лізі.
- Такі думки від Юрія Михайловича я чую не вперше, він завжди по багатьох питаннях мав свою окрему думку, і є лист-звернення від нього, що він не вбачає доцільності грати в Екстра-лізі. Але я особисто переконаний, що не дивлячись на всі складності, «ЛТК» має грати там, де грають найсильніші команди. Коли я сказав, що не зміг консолідувати президентів клубів, то на жаль так стається, що коли їхні клубні інтереси на кону, вони завжди мають перевагу над загальними інтересами. Клуб з такою інфраструктурою, з такою організацією клубної роботи, як «ЛТК», має грати тільки в найсильнішому дивізіоні.

- Які тут можуть бути подальші об’єднувальні кроки, щоб війти з цієї непростої ситуації?
- Ми повинні завершити чемпіонат. Не зважаючи на всі проблемні питання, вважаю, що найкращий формат – це організація самих клубів. Про це говорить досвід найуспішніших лігових проектів. Взагалі потрібно підвести підсумки не тільки по цьому, а по всіх трьох роках роботи Екстра-ліги. А на наступному тижні будуть скликані загальні збори, на яких будемо контури і подальшу долю наступного чемпіонату.

Анатолій ПОДВОСЬКИЙ 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Денис Щербина
Готов понести ответственность..... Конечно- уже подал заявку на рассмотрение своей кандидатуры президентом лиги другого вида спорта. Кто там первыми бегут с корабля....?
Oleg069
Все-таки стоит это сказать. У нас в Экстра-лиге играет 7 команд. Которые гоняют по всей стране. В то время, как в Первой Лиге играли 3 зоны. Три!!! А это: Львовхолод, Лемберг, Контингент, Импульс, Титан-Заря, Буран-Ресурс, Монолит, УТАС, СумДУ, Эпицентр-КЗ, Киев-НПУ, , МФК Одесса, Лукас, Ин-Бев, Апперкот, Говерла, Приват, Энергия Южноукраинск, Рятувальник. 19 команд только в Первой лиге (исключая дублеров). Плюс 7 команд Экстра-Лиги. Мало для полноценного чемпионата? 7 команд для зоны "Запад", 7 команд для зоны "Центр/Юг", 7 команд для зоны "Восток". Дистанции остаются примерно теми же, играется в два круга (дом-выезд), далее по 4 лучшие команды играют в два круга полноценный чемпионат без этого прибитого плей-офф в конце. Как результат, на втором этапе получаем примерно следующий расклад: Энергия, Ураган, Кардинал, Спортлидер+ (эх, а как не хватает Меркурия черновицкого в такой-то компании), Локомотив, ЛТК, Енакиевец, Буран-Ресурс, Титан-Заря, Эпицентр-КЗ, Одесса, Лукас. Это будет вполне конкурентоспособный чемпионат, у молодежи будет возможность получить практику на самом высоком уровне. Для этого нужно понизить вступительные взносы и разработать бизнес-план, который позволит более слабым в финансовом плане командам участвовать во втором этапе. Они же предпочитают не работать над ошибками, не решать вопросы, как выйти из ситуации, когда из года в год в чемпионате участвуют одни и те же команды, как поддерживать таланты, как дать возможность клубам типа тех же Лукаса и Буран-Ресурса играть в Экстра-Лиге, а "берут ответственность на себя" в то время, как команды наподобие ЛТК (с невероятно сильной в последние годы школой) и Енакиевец снимаются. Кому нужна такая Экстра-Лига? Не смешите.
krotenok
Давай до свиданья. В отставку!
dantist74
Ага, кто ж себя сдаст то????
keegan
а что нельзя было конкретно рассказать кто и как принимал решение по изменению в регламенте, какой выход из ситуации предлагал каждый клуб и т.д?